Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyévai Zoltán

31 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt napokban újra gyakran elővették azt a Jean Monnet-nak tulajdonított mondást, miszerint az európai integrációt a válságok hajtják előre, és az EU az ezekre a válságokra adott válaszok együtthatójától függ. Nos, ha szerencsénk van, Európában talán néhány hónapon belül lecseng a…..
A Kreml keze van-e a Salisbury városában idegméreggel elkövetett támadás mögött vagy sem, édesmindegy abból a szempontból, hogy az eddigi legmarkánsabb érvet szolgáltatta Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépése ellen. Emlékezzünk csak! A Brexit-hívők egyik fő érve a brit nemzeti szuverenitás…..
A magyar kormány szerdán elbukott ugyan egy csatát, de még nem veszítette el a háborút, amit a menedékkérők kötelező elosztásáról szóló tanácsi határozat, és általánosságban a kötelező menekültkvóta végrehajtása ellen visel. Ha Budapest számára az a siker mércéje, hogy akarata ellenére egyetlen…..
A tagjainak a jelenleginél jóval nagyobb politikai és anyagi előnyöket kínáló valutaövezet és egy mindinkább kiüresedő „nagy” EU, azokat is elgondolkoztathatja, akik máskülönben idegenkednek az euró bevezetésétől...
Ha Kohlnak nem volt elég hálás a történelem azért, amit Európa egységéért tett, akkor Merkelnek soha nem fogja megbocsátani, ha nem él a kínálkozó lehetőséggel. Több generáció emlékezetébe vésődött be örökre a pénteken elhunyt Helmut Kohl és a néhai Francois Mitterrand történelmi kézfogása 1984.…..
A brit konzervatívok bemutatták, hogyan lehet rövid időn belül kétszer belépni ugyanabba a folyóba. Egy évvel David Cameron orbitális tévedése után, aminek a Brexit lett a következménye, utódja, Theresa May is totálisan elszámította magát. Az előrehozott választásoktól azt remélte, hogy erős…..
Néhány napja Manchesterben ismét áldozatokat szedett a fékevesztett terror, és ne legyenek illúzióink, Európában sajnos nem ez volt az utolsó véres merénylet. Még elviselhetetlenebbé teszi a fájdalmat, hogy ezúttal gyerekek voltak a célpontok. Párizs, Brüsszel, Nizza, Berlin, London és most…..
Egy mondás szerint csak egy rosszabb dolog van annál, ha az EU-ban olajozottan működik a német-francia motor. Ha nem működik olajozottan. A múltban bevett szokásnak számított, hogy Németország és Franciaország vezetői minden egyes EU-csúcs előtt egymás között eldöntötték, hogy mi legyen jó…..
Egy jópofa twitter üzenet szerint az emberek vasárnaponként már nem a templomba járnak, hanem választani. Aztán a szavazás után imádkoznak. Tizenkét évvel ezelőtt a holland és a francia választók az EU alkotmányos szerződésének leszavazásával adták az első kijózanító pofont az akkor még a bővítés…..
Eltérő értelmezések láttak napvilágot arról, hogy múlt szombaton milyen eredménnyel is zárult Orbán Viktor „beidézése” az Európai Néppárt elnökségéhez, és ennek milyen hatása lesz a CEU jövőjére. Annál is inkább, mert a megbeszélés után minden résztvevő a saját verzióját adta elő, ahogy ilyenkor…..
Egy magas rangú EU-politikus egyszer úgy jellemezte a magyar miniszterelnököt, mint egy gyorshajtót, aki ha 160 kilométer/órás sebességnél lefotózzák, rögtön visszakapcsol 140-es tempóra. Persze még így is túllépi a megengedett sebességhatárt, de legalább nem megy fejjel a falnak. Az Európai…..
Az Európai Bizottság megtette a tétjeit (és sokak csalódására nem a tétjét) az EU jövőjéről szóló vitában, amikor öt eltérő forgatókönyvet vázolt fel az Európai Unió fejlődésére az elkövetkező években, egészen pontosan 2025-ig. Magyar szempontból természetesen az a legizgalmasabb kérdés, hogy vajon…..
Az Európai Parlamentnek csak a javára szolgálhat, hogy egy előre lekártyázott politikai alku helyett végül tiszteletreméltó demokratikus küzdelemben dőlt el január 17-én este a házelnöki poszt sorsa. A négy szavazási kör után kivívott győzelem sokkal erősebb legitimitást adhat Antonio Tajaninak, az…..
BruxelLes Miért éppen Brüsszel? 2016.03.29 20:56:35
Ha a terrorcselekményekkel szemben nem is létezik 100 százalékos biztonság, az elmúlt egy hétben napvilágot látott információk alapján valószínűsíthető, hogy az eddig 35 halálos áldozatot követelő március 22-i brüsszeli merényleteket nagyobb odafigyelés, jobb információáramlás és koordináció mellett…..
Ha a menekültválság alakulása számos szempontból a magyar miniszterelnök irányvonalát és választásait látszik is igazolni, a válságkezelési stratégia Orbán Viktornak legkevésbé tetsző elemét eddig nem sikerült alapjában megingatni. Pedig az elmúlt hónapokban már úgy tűnt, hogy a már az EU-n belül…..
Valóban meg kell kongatni a vészharangot az Európai Unió felett, ahogy azt az utóbbi napokban egyes európai és hazai médiumok teszik? Meggyőződésem, hogy a modern Kasszandráknak nem lesz igazuk. Ahogy akkor sem volt, amikor alig egy évvel ezelőtt az euró végét jósolták. Az EU bedőlésében hívők…..
A Tanúból ismert Virág elvtárs szavait idézve, „csapásokat adunk és csapásokat kapunk, az élet nem habostorta Pelikán”. Még az Európai Unióban sem az. Rég megszokhattuk már, hogy az EU tagállamai számára addig érdekes és lényeges az Unión belüli szolidaritás, amíg ők…..
Európa a görög választásokat követő helyzet megítélésében láthatóan két részre szakadt. Az élesen megszorítás és trojka-ellenes Sziriza párt hatalomra kerülését sokan - főleg a bal- és a szélsőbaloldalon - egy gyökeres fordulat jelének, a demokrácia győzelmének és a…..
Az elmúlt napokban új értelmet nyert az a korábbi kijelentés, miszerint Európa megújításához új vezetőkre van szükség. Az uniós vezetők és az Európai Parlament által az Európai Bizottság élére választott Jean-Claude Junckerről már hónapokkal ezelőtt is tudni lehetett,…..
Eléggé lagymatagon indult, aztán a hét közepén drámai fordulatot vett a Juncker-bizottság leendő tagjainak európai parlamenti meghallgatása. Tizenkét biztosjelölt viszonylag problémamentes átvilágítását követően szerda délután „elszabadult a pokol” amikor a képviselők…..
Egyesek a Rubik-kocka kirakásához, mások egy rendkívül bonyolult mátrix vagy Excel-táblázat összeállításához hasonlítják azt a kihívást, ami Jean-Claude Junckerre, az Európai Bizottság megválasztott elnökére vár, amikor megszámlálhatatlan szempont figyelembevételével…..
A sajtó és a közvélemény számára a száraz és technokrata uniós politikai döntések sivatagában valóságos oázis az az ötévenként rendszeresen elérkező pillanat, amikor új vezetőket választanak az EU-intézmények élére. Ilyenkor szabadjára lehet engedni a fantáziát, szép…..
Az EU-tagság 10-ik évfordulóján számos írás foglalkozott a bővítés újonnan belépő országokra és Magyarországra gyakorolt hatásaival. De talán érdekes egy pillantást vetni arra is, hogy a 2004-ben kezdődött, majd 2007-ben és 2013-ban folytatódott keleti nyitásnak milyen…..
Rohamosan közeleg az európai parlamenti voksolás napja, amelynek minden eddiginél meghatározóbb szerepe lesz az Európai Bizottság következő elnökének kinevezésében. Vagy inkább a megválasztásában. Az Európai Parlament ugyanis az EU-szerződés szövegében hagyott…..
A NATO következő főtitkárának kijelölése ismét igazolni látszik egy régi tételt: soha nem az a befutó, aki a verseny elején annak látszik. Hivatalosan sokáig csak egyetlen politikus pályázott a dán Anders-Fogh Rasmussen helyére, akinek megbízatása szeptemberben jár le az…..