Regisztráció Blogot indítok
Adatok
magyar_newton

0 bejegyzést írt és 53 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az utolsó tíz dal volt már csak hátra A Dal első fordulójából, amiről többször is elmondták, hogy ez talán a legerősebb csoport a háromból. Az előző kettő adást látva sem tudom eldönteni, hogy ez mennyire igaz, mindenesetre viszonylag magas pontszámok is születtek. Az már…..
magyar_newton 2015.02.08 14:26:22
@alfacsínó: Jó lenne, ha igazad lenne, hogy valóban fényévekkel jobbak az MTVA műsorok, ha már 80 vagy mennyi milliárdot költünk rá évente az adónkból. De segíts már, mondj egy pár ilyen fényévekkel jobb műsort, mert én még nem futottam bele egybe sem. Nemrég bepróbáltam a Játék határok nélkült. Aztán olvasom a neten, hogy menet közben írták át a szabályokat, mert az oroszok profikat hoztak falat mászni vagy mi. Az meg külön tetszett, hogy minden ország stábja úgy vágta össze a műsor végét, hogy ők nyerték a versenyt. :D A minőségről ugyan nekem nem ez jut eszembe, de a szerkesztési mód legalább passzol az MTVA struktúrába. :)

Ez a Dal meg hááát... Arról nem tehetnek, hogy milyen a hazai felhozatal, így ezt nem is varrom a nyakukba. De maga a műsor ettől még lehetne jól szerkesztve, a showelemek működhetnének, a műsorvezetők, a zsűri lehetne szórakoztató. De egyik sem így van. Olyan az egész, mint egy vidéki városi TV szépségversenye. Sokszor annyi pénzből, sokszor annyi pénzért.
Válság! Bizalomvesztés! Könnyek! Kongatás! Disznó! DRÁMA! És még volt egy kihívásunk is. Végtelenül hosszú volt ez az összefoglaló és még annál is fájdalmasabb, mert ugyanazokat a köröket futják ugyanazokkal az érvekkel és sérelmekkel körülbelül századszorra, és a…..
magyar_newton 2015.01.15 17:10:46
Eddig Dani egész jól csinálja. Igaz, ebben a sorozatban talán még hülyébbek vannak, mint Attiláéban voltak, de mindenki abból főz amije van. :) És még szerencséje is van, Reni - mint az egyik potenciális kavarógép, aki befolyásolni tudja a többieket - saját magát kavarta ki villámgyorsan, Maci (a másik) lebetegedett és így kiesett, így már csak talán Robin (és talán-talán, bár ez már tényleg nagyon talán Zsuzsa) maradt, aki képes lehet játszani a játékot. A többi csak káromkodik vagy baszik, eszük viszont semmi, ők addig maradnak amíg elég embernek tetszik a puncipöckölés vagy baszodanyád.
Szóval Dani. Előbb beállt egyedül Zsuzsa mögé. Neki volt egyedül annyi esze, hogy ha tízen akarnak kiutálni valakit, akkor azt a nézők tuti visszaküldik. Ezzel megkapta a kezdeti lökést is műsoridőben (hiszen egyedül volt), mégpedig pozitívat, mert a "gyengét védi". Miután Zsuzsa visszajött, a másik kavarógép Reni meg elintézte saját magát, kellett valamit lépni. Csinált egy fasza kis botrányt abból, amit egyébként mindenki csinál mindenkivel - smárol, pettingel, vagy éppen dug mint a nyulak -, jól felhúzta vele az Edinát, akiből így cukibaba erdélyi kislányból kihozta az erdélyi boszit (még egy jövőbeli ellenfél kipipálva). És mindezt bent be tudta állítani úgy, hogy Zsuzsa őt (mármint Danit) hagyta cserben, őt, akinek aztán az ég világon semmi köze nem volt ahhoz, hogy a szerelmi hármasból ki kivel kavar. (Már azon kívül, hogy ha tehetné ős is rámászna a Zsuzsára. :) )
Harmadik lépésként Maci (újabb potenciális kavarógép aki levesbe köphetett volna) kigolyózása jött volna, de ő lebetegedett. És itt csalódtam kicsit Daniban, mert Robin kellett hozzá (nem reménytelen a srác), hogy felfogja mit kell tenni. Ezzel persze Dani - a Zsuzsával ellentétben, akinek csak a pöcke indult be picit - tényleg szembe köpte a "cinkostársbétét". De ez senkinek nem tűnik fel, legkevésbé a fő cinkostársnak Edinának. :)
Kíváncsi leszek, hogy a párbaj után leesik-e valakinek bármi is. A kis toszikának lehet, hogy dereng valami, de inkább női ösztön lehet. A Dennis túl hülye hozzá, hogy ilyent észre vegyen. Neki egy szerencséje van, hogy sokan szeretik az ilyen hülyéket. Dóriból nem nézem ki, ő is csak van. Talán még a Robin. Ha ő veszi (vagy már vette) az adást, akkor lehet, hogy ő lesz végül Dani pallosa. Már most is igazából ő mozgatta Danit.
A Lacit nem kívánom vissza. Hülye is, nem is szimpatikus, és azon kívül, hogy az Edinához dörgölődzik semmit nem csinált eddig. És ha visszamenne se csinálna. A Zsuzsa talán több vizet kavar majd. Edina is érdekesebb lesz kettesben Danival, és a Zsuzsa-Dóri történetből kijöhet még valami ellen-szövetkezés. Ha nem Zsuzsa megy vissza, akkor Robinon múlik már csak, hogy ne legyen a vége ugyanolyan dögunalom, mint az előző széria vége.
A seggnyalonc újságírás prémium kategóriájában igazi mestermű született. A történet kiindulópontja nyilván az, hogy jobbos körökben nagyon menő lett az európai válságkezelés furcsaságait és elkúrásait úgy értelmezni, hogy a tehetségtelen unió, illetve a tagállamok…..
magyar_newton 2013.04.29 23:29:42
@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Nagyon félreértettél GYEMKA. Nam tapsolok Gyurcsányéknak. Egyszerűen csak Orbánéknak sem tapsolok a semmiért.
magyar_newton 2013.04.29 23:47:34
@valasz a KE-nek: A polkorrektség kedvéért tegyük hozzá, hogy egy adó csökkent (egykulcsos). Amivel kb. a bérből élők 10%-a járt baromi jól, a többi vagy sehogy, vagy inkább rosszul. Mint a végtörlesztéssel, vagy most a rezsicsökkentéssel.

De kár is elkezdeni összeadni, hogy ki mennyit bukott ezen és ki mennyit nyert azon, mert nem fog jól kijönni a dologból a mostani kormány. Csak egy tételt mondok: 2010-hez képest 150 forinttal drágább most a benzin. Ebből legalább 90 forint adó. Egy átlag család tankol havonta kétszer, mondjuk 100 litert. Csak ez a tétel 9000. Szerinted, ha a rezsicsökkentéses aláírás-íven az a kérdés is szerepelne, hogy vajon inkább a benzin plusz adóját engedje-e el a kormány, vagy rezsit csökkentsen, akkor ki melyik rubrikába ikszelne? :)
Sajnos október 23-a idén már nyomokban sem tartalmaz ünnepet ... van még 363 nap az évben, amikor össze lehetne mérni, hogy kinek nagyobb a szerszáma tömege, de nem, nekik a nemzeti ünnepet kell tönkre vágni. Mert a holnapi nap sem arról fog szólni, hogy 56 évvel ezelőtt micsoda…..
magyar_newton 2012.10.26 18:04:48
Kedves zero, sok jó cikket olvastam már itt tőled, de ez be kell vallani igen gyenge lett. Ezt a cikket az ecceri pista "minden politikus balfasz" és az ecceri vérjobbikos "minden politikust dunába kéne lőni" közötti térbe lehet csak elhelyezni, ami nem valami dícséretes. Főleg, hogy az előbbiek az ilyen okosságokat a nyolcadik és kilencedik feles között a kocsmában szokták kibökni, nem egy értelmiségi blogon.:)

Mégis, ki lenne az a megváltó, aki itt új országot csinál? Talán valamelyik csúcsintelligens eddig nem ismert (ergo "nem elkurvult") közgazdász fogja hirtelen feltűrni az ingújját, és eldönteni, hogy oké, holnaptól otthagyom a jól kereső állásomat, és megmentem az országot? És gyorsan nekiindul keresni még párezer hasonló orvost, jogászt, közgazdászt - mert egyedül mégse megy, kellenek képviselők, miniszterek, szakértők, ésatöbbi. És ha ezt a szent gyülekezetet gyorsan összelapátolta, akkor pártot alapít, a nép meg rohan rájuk szavazni? Ugyan már!

Aki itt alternatívát akar, az egy bizonyos szintnél nem lehet finnyásabb. Olyan csak a mesében létezik, hogy él valahol egy komoly gazdasági potentiállal (kapcsolatokkal) rendelkező Krisztusi lélekkel bíró zseni, aki körül még van tízezer másik potenciális szent, akiknek az anyagi lehetőségük, a tudásuk és a média kapcsolataik is megvannak ahhoz, hogy országot mentsenek. Itt országot menteni vagy valamelyik másodvonalbeli balos fog, vagy valamelyik másodvonalbeli jobbos. Másnak nincs rá se ereje, se pénze, se semmije.

Én a magam részéről már akkor boldog lennék, ha négy-nyolc éven belül a mostani Orbánok, Gyurcsányok helyett Bajnaik és XXX-ek (tedd ide bármelyik normális Fideszes fazont) lennének a kormánykeréknél. Azaz politikus őrültek helyett egyszerű politikusok. Akik bár nem tökéletesek, de legalább normálisak, és normális dolgokat mondanak.

Hidd el, ha mondasz jobbat ennél, akkor azonnal rohanok és szavazok rá. De akkor mondjál, ne pedig vágyjál jobbat, mert az nem elég...
Vastagbőr Ordas nagy hazugság 2012.09.07 08:31:00
Tényleg nem értem ... Lehozatnak a pártsajtóval olyan kamulistát, amitől összehúgyozzák magukat a fideszes-kdnp-es mezei képviselők, akik az egész IMF-tárgyalásokról annyit tudnak, mint Önök, kedves olvasók: vagyis semmit. A szűk vezérkar összekacsint, hiszen a pontokat ők…..
magyar_newton 2012.09.07 16:32:36
@Tíz:59: Az IMF nem dacos kisgyerek. Egy sok állam (köztünk mi) által fenntartott szervezet, amelyiknek feladatai vannak, és nem tartozik közéjük a durcázás.
Amúgy se lenne értelme, mert az ilyesmit sose a politikus szívja meg, hanem mi. Medgyessyék, Gyurcsányék balfaszkodása is rajtunk csattant, Orbáni rajtunk csattan. Ő soha nem csúszna térden, egyszerűen felvenné kva drágán a hitelt valahonnan máshonnan - a piacról, vagy valami bantu országtól, mindegy - és ugyanúgy kiállna, és a szemedbe mondaná, hogy nemzeti érdekből tette.
Most jött ki az augusztusi deficit adat. Idén augusztusban 60 milliárddal több kamatot fizettünk a hiteleink után, mint tavaly. Egy hónap alatt. Mindezt azért, mert amióta unortodoxolásba fogtunk, a piac nem bízik bennünk (magas a CDS felár, a kamatszint), és csak drágán ad hitelt. Ha nem lesz IMF hitel, jövőre majd fizetünk 120 milliárddal többet. Érdekel ez bárkit? Orbánt érdekli utoljára. :)
magyar_newton 2012.09.07 16:47:13
@J.László: Nézd, elfogult emberrel ideológia kérdésekről inkább nem vitatkozom. Nincs értelme, mert a definícióink is mások. Te jobboldalinak nevezel egy szlovák pártot, csak azért, mert naconalista felhangok is szerepet kapnak időnként, miközben ez a párt gazdaságpolitikai értelemben Európa talán legliberálisabb felfogású reformját hajtotta végre. Innentől kezdve nincs értelme fogalmakról vitatkozni. Tudod mit? Egy ilyen "jobboldali" párt gazdaságpolitikáját én is szívesen aláírnám. Ahogy a lengyel jobboldalét is. :)

A 3-4 ciklusról meg az a véleményem, hogy várjon annyit a hóhér. Egy életem van, a gyerekeimnek is egy van. Nem fogok 12-15 évet várni a kritikával, ha azt látom, hogy amit most csinálnak, az rossz. Nem úgy rossz, hogy "kezdjünk bele valami jóba, ami eleinte nehéz lesz, de majd kikerekedik", hanem szimplán, alapjaiban rossz. Nem azért, mert liberális vagy nemzeti, hanem azért, mert szakmailag védhetetlen. Ennyi.
magyar_newton 2012.09.07 23:45:51
@J.László: "Gondoltad, hogy ez ilyen egyszerű? 60 akárhány évet gatyába rázni. Vagy 92 évet. Igen naiv ember vagy, azt hiszem. Esetleg korunk hőse: mindent most azonnal."
Na, ez az a mellébeszélés, ami fel tud bosszantani :). Úgy forgatod a szavaimat, mintha azt várnám Orbánéktól, hogy Svájc szintjére kerüljünk pár év alatt. Nem azt várom.
Tisztában vagyok az adottságainkkal, és Orbántól nem várnék mást, mint, amit ígért. Azt, hogy az ország kerekét a helyes irányba fordítsa. Ahogy a szlovákok elindultak ebbe az irányba a Meciar borzalom után, vagy ahogy a lengyelek indultak el 2005 környékén. Nekik is megvan a maguk 70 éves batyuja, és nem kellett hozzá 3-4 ciklus, hogy kiderüljön, hogy jó irányba fordultak. Lehetett azt látni két évvel az indulás után is. Csakhogy a mi Orbánunk félreértelmezi a feladatát, mert a jelek szerint földrajzilag akar irányt váltani, nem pedig gazdaságpolitikailag. Ez a szerencsétlen haldokló nyugatról papol, meg arról, hogy mi félázsiaiak vagyunk, és a jövőnk is arra van. Hát lehet, hogy ő félázsiai b*ssza meg, de én nem, és nem is akarom megvárni, amíg oda visz minket.
Biztos mindenkinek megvan, de azért egy gyors összefoglaló: Orbán Viktor 2006-ban megalapította a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt. Ez működteti a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát, melynek elnöke Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester. A PFLA fő támogatói a…..
Nem csupán arról van szó, hogy a Zsolt lassan málló agyából ismét előkerült valami borzalom. Szerintem érdemes rákérdezni a kultúrába ivódott előfeltevésekre, hogy vajon tényleg érvényesek--e; és bizony olyan régi mítoszokat sem árt olykor felülvizsgálni,…..
magyar_newton 2012.08.24 11:54:28
@Bogyó 2: Miközben teljes mértékben egyetértek azzal, hogy István tetteit a saját korának fényében érdemes megítélni, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy el kéne felejtenünk a saját korunkat, erkölcsiségünket. Amikor Ön a gyermekének mesél a saját gyermekkoráról, a tűre tűzött lepkékről, akkor gondolom Ön is hozzáteszi, hogy, "akkor még nem tudtuk, hogy ez nem szép dolog". Erre szükség van, hiszen ez az ami megakadályozza, hogy az Istvánról szóló történelmi óra, vagy film után másnap a gyermekeink nem fognak megpróbálni ólmot önteni egymás fülébe.

Szóval véleményem szerint tökéletesen megfér egymás mellett az, hogy egyrészt Istvánt nagy formátumú politikus királyként, országalapítóként tiszteljük, de a szentként való tisztelete mellé teszünk egy 21.sz-i gondolati lábjegyzetet. Persze nem gondolom, hogy ennek azt kéne jelentenie, hogy a nemzeti ünnepünkön minden szónok minden beszédében szerepelnie kéne egy "de" bekezdésnek. Elég, ha a beszédíró tisztában van azzal, hogy mi az amit egy beszédben a ma embere számára érdemes kiemelni István korából és mi az amit ma már inkább nem. És ha netán a sok pozitív példabeszéd mellett egy blogon esetleg megjelenik egy-egy, a mostanihoz hasonló írás, az se ördögtől való. Hiszen nem vagyunk egyformák, a hangulatunktól, a körülményeinktől is függ, hogy adott dologban éppen mit látunk számunkra aktuálisnak. Lehet, hogy ha ma mesélek a gyermekemnek akkor meg sem említem a feltűzött lepkéket, holnap viszont úgy tartom fontosnak, hogy felhívjam a figyelmet rá. Más pedig éppen fordítva.

Bayer Zsolt "munkásságát" nem ismerem közelről, az írásaival csak futtában itt-ott találkozom. Ez alapján a kevés alapján nekem az a benyomásom róla, hogy ő nem véleményekkel vitatkozik, hanem ellenséggel harcol. Ezért van az, hogy ha az ő reggele indul úgy, hogy "a napot sámándob repíti az égre", az csak egy hangulat, egy érzés, egyszerűen ilyen lábbal kelt fel, semmi köze a kereszténységéhez. Ha viszont másé indul így, akkor az a másik újpogány, és írtani kell.
A feltöltöttakkumulátorú Orbán Viktor beszédet szokatlanul tartalmas beszédet mondott a magyar külképviseletek vezetői előtt, szerdán. Onnan lehet tudni, hogy a miniszterelnök úr fel van töltve, hogy kezét egészen az arca elé emelve bőszen hadonászott abban a 10-15 másodperces…..
magyar_newton 2012.08.22 23:29:30
Bár Matolcsy-tól a 2001-2002-es emlékek miatt már 2010-ben is tartottam, mert annak idején is voltak jelek, hogy tündérországba képzeli magát. De jobb nem lévén az ember bízott benne, hogy csak ki fog valami kerekedni idővel. Sajnos ahogy állnak a dolgok, még az is sanszos, hogy a gyurcsány időket is alul fogjuk múlni. Pedig nem gondoltam volna, hogy egyáltalán lehetséges.

Miért gondolom így? Nézzük a számokat konkrétan: A GDP arányos adósságunk egészen a válság kirobbanásáig (2008 őszéig) valahol 62-64% körül mozgott. Itt jött egy durva ugrás (a 75% körüli értékre) a válság kitörésekor, egyrészt a felvett IMF hitel, másrészt a 6%-os GDP visszaesés miatt. E kettő lökött 10+ %-ot még rajta hirtelen. Azaz, ha a korábbiakhoz viszonyítunk, akkor gyurcsányék (mert nem csak gyurcsány de medgyessy is nyakig benne volt) 2002-2008 között kb. 10%-ot löktek a politikájukkal az adósságon. De számoljunk inkább 13-14%-ot, mert a válságkori visszaesés mértéke és az IMF hiteligényünk is részben az ő lelkükön szárad. (Ha körülnézünk akkor a jól prosperáló államokhoz képest kb. ennyivel többet buktunk a válságon amiatt, mert az addigi kormányaink ámokot futottak kormányzás helyett.)

Nézzük Orbánékat. A két év alatt, ha optimista vagyok (mostani jó árfolyamon számolok) akkor tartották az adósság szintet, ha pesszimista (300 körüli ejróval számolok) akkor löktek rajta kb. 5%-ot maguk is. Eközben elment 10%-nyi magánnyugdíjvagyon. (Illetve már több, mert 2010-ig voltak mnyp befizetések - évi kb. 350 milliárd - ami a pozitív oldalon jelent meg, azaz ennyivel adósodtunk ugyan, de megtakarításra adósodtunk, 2010 óta viszont ez sincs.)
Szóval, ha optimista vagyok, akkor bő 10, ha pesszimista akkor 15%-ot romlott a pozíciónk 2010-hez képest. Rontja a helyzetet, hogy nem csak a mértékkel van gond, de az adósságunk szerkezete is sokat romlott az utóbbi két évben. Mindenki tudja, hogy kvára nem mindegy, hogy a lakására felvett devizahitelén mekkora a kamat... Na, az állami hitelekre se mindegy. Korábban (válság előtt és IMF hitel után) 1% körüli reálkamattal tudtuk eladni az állampapírjainkat, de amióta veszekszünk a világgal, ez felment 3-4%-ra, sőt időnként ennél is magasabbra. Ergo ugyanazért a hitelállományért ma szignifikánsan több kamatot kell fizetnünk, mint akár csak két éve. Ki se számolom mennyivel, de százmilliárdokban mérhető összegről van szó, évente.

Akárhogy is nézem, ezek bizony "gyurcsányi" számok. És mindez nem nyóc, hanem két év alatt. Ebbe csak Tündér Matolcsy Lala képes pozitívumot belelátni, az tuti. Ha ezt megfejeljük azzal a helyzettel ami mostanság van, vagyis, hogy a bank/hitelpiacunk kékhalált jelentett, hogy a beruházások volumene a bányászbéka segge alját súrolja (ergo évekig nem lesz növekedés, mert ahhoz most kéne beruházni), akkor amondó vagyok, hogy Isten mentsen minket attól, hogy az ejróválság tényleg beüssön, és jöjjön egy 2008-ashoz hasonló visszaesés, mert olyant esnénk pofára, hogy ahhoz képest a 2008-as falnak menetel kismiska volt...

Namost, mondaná az emberfia, hogy ez van, gyurcsány elkrta, és isszuk a levét. Csakhogy annyira azért kevesen hülyék, hogy ne lássák, hogy ha a bajnai tudott 4.1% hiányt faragni 2009-2010-re, akkor önmagában a magányugdíjbefizetések 350 milliárdjának államkasszába irányításával (kb. 1.3% GDP-hez viszonyítva) a hiány máris 3% alatt lehetett volna 2011-re. A bankadók és más különadók, a megemelt nyugdíjjárulék, 27% áfa és a többi - felsorolni se tudom már - adók már mind efölött jöttek be. No, és persze a 3000 milliárdnyi mnyp vagyon. Szóval bizony ezek a plusz bevételek nem a "gyurcsányra" mentek el, hanem szépen el lettek tapsolva. Elment egykulcsos adóra a jómódúaknak, elment fölös kamatra, árfolyamveszteségre, stb. És persze kézen-közön-közbeszerzésen a "jó káderekhez" is jutott belőle bőven.
Sokáig kellett várni rá, de megérte: nem kizárt, hogy már nyolc év múlva, a trianoni béke századik évfordulóján hivatalosan is fel lehet vetni a revízió kérdését. Ezt Kőszegi Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője jelentette be az Erdélyi Magyar Ifjak Borzonton…..
magyar_newton 2012.08.15 23:13:58
@Atisz: "Így van, ezért döntött úgy Szent István, hogy átveszi a kereszténységet és ezzel együtt a kultúrát, ami a nyugat európai népek sajátja volt. De a románok, szlovákok miért nem vették át? Ha rajtunk keresztül vették át, akkor nem álltunk felettük kulturálisan? De igen (ne haragudj, hogy helyetted válaszolok, de nem sok kérdésemre kaptam eddig választ, csak a butábbnál butább álszent kérdéseket)."

Édes istenem... Az ezer éves magyar birodalom történelméből közel kilencszáz év úgy telt el, hogy az a Magyarország fogalom, ami a fejedben van (a magyarok országa), nem létezett. Nem nemzetállamok voltak, hanem birodalmak, és azokat uraló uralkodóházak, alattuk pedig hűbéri nemesség. Ha mondjuk Dobó Istvánnak megpróbálnád elmagyarázni, hogy mit jelent számodra magyarnak lenni és mit jelent számodra az országod, egyáltalán nem értené. Hunyadi Mátyás sem. Ők nem Magyaroszágot védték illetve uralkodtak rajta, hanem egy birodalmon amit történetesen Magyar Királyságnak hívtak. Hívhatták volna Atlantisznak is, attól nem érezték volna magukat idegen országban. A birodalom lakosai királyságban éltek és gondolkodtak, nem pedig nemzetállamban. A magyar nemzetiségű paraszt pont annyira érezte királyának mondjuk Mária Teréziát (aki ugye semennyire se volt az), mint a tót, a horvát vagy a németajkú lakosság. És Mária Teréziának is kb. ugyanannyit jelentett bármelyik. Hunyadi János sem a te fejedben lévő országot védte a töröktől, hanem a birtokait, a királyságát. A török idők, az Erdélyi Fejedelemség létrejötte és elválása a Magyar Királyságtól a legékesebb bizonyítéka annak, hogy akkoriban más dimenzióban gondolkodtak, nem nemzetiségben. A magyar királyság például évszázadokig úgy volt magyar, hogy az uralkodói és a nemessége zöme nem is beszélt magyarul. Még a templomban is latinul meg németül ment az ima.

Így aztán annak sincs sok értelme, hogy "ki hozta be a kultúrát". A kultúrát az uralkodók (akik zöme nem is magyar nemzetiségű volt) importálták, illetve a kereskedelemmel, a vándorló céhlegények hazatérésével, stb. került hozzánk. Tahitótfalura (a "tótokhoz") pont úgy, mint Magyarszegre. Tótok által pont annyira, mint magyar céhlegények által.

Ez nem jelenti azt persze, hogy mai ésszel ne kereshetne az ember magának történelmi gyökereket, és ne érezne kontinuitást. De nem kell meglepődni, ha mondjuk Mátyás Királyt a románok pont annyira érzik sajátjuknak mint mi. A történelmi tények alapján ez teljesen érthető, és mint kései leszármazottnak, "jogalapjuk" sincs rá kevesebb, mint nekünk. Körülbelül ugyanaz a helyzet, ahogy mi Mária Teréziát a magunkénak érezzük. Vagy - hogy ne uralkodót mondjak - például Liszt Ferencet.
magyar_newton 2012.08.15 23:18:31
@Atisz: "Jujj, annyi példa van, pont rosszat mondtál: az egykori NSZK és NDK nagyjából lefedte az egykori Porosz Királyság területét (leszámítva Lengyelországot természetesen) és ugye ez a 2 állam 1990. okt. 3-án egyesült. Sírás nincs, az ország teljes, az összehasonlítás ennek folytán értelmetlen."

Na, ez meg a LOL kategória. :) Amennyire a mai Németország lefedi a volt Poroszország területét, na annyira a mai Magyarország is lefedi a dualizmus kori Magyarországét. :D :D
magyar_newton 2012.08.15 23:31:01
@Atisz: "A parlamentben kisebbségben lenne a magyar akkor is, ha minden magyar nemzetiségi alapon szavazna. A saját országában." "Azért te sem képzelheted, hogy több mint 90 év erőszakos asszimilációnak nincs semmiféle hozadéka?"

Van. És akkor mi van? Változtat ez valamit azon a tényen, hogy kisebbségben a saját országunkban ha visszacsinálnánk trianont? Még saját erőszakos asszimilációra se lennénk képesek, mert négy éven belül kisebbségbe szavazna bennünket a többi nemzetiség. :D

"Egyébként a még magyarlakta területekről volt szó."

Már kibeszéltük, hogy a "magyarlakta területek" Erdély esetében a határ mentén néhány települést ill. annak környékét érintené, illetve a 16 erdélyi megyéből kettőt (Kovászna, Hargita). Amik ráadásul Erdély "túlsó felén" vannak, a határtól jópár száz kilométerre. Mennyi esélye annak, hogy "lyukat" alkudjunk ki Románia közepébe? :D

(Említetted az autonómiát is, mármint, hogy arról beszélünk. Szerintem végig egyértelműen területi revízióról beszéltél - a fideszes politikus is és a cikk is erről beszélt. Az autonómia más kérdés. Ha valóban azt akarnád - szerintem nem - akkor azzal egyet is értenék. Már akkor, ha az autonómiát úgy érted, hogy Székelyföld autonómiája. Azaz a székelyek akarják maguknak, és mi ezt politikailag támogatjuk. Nem pedig úgy, hogy innen az anyaországból kitaláljuk, hogy mit is kéne nekik csinálni az ezeréves Magyarország nevében...)
  Kezdődik. Elfogták Bándy Kata (egyik?) gyilkosát, aki beismerte tettét. A különösen megrázó és nagy port kavaró bűncselekmények után szinte mindig akad valaki, aki előáll a Btk. szigorításával, vagy egyenesen az adu ásszal: a halálbüntetés visszaállításával. Nem…..
magyar_newton 2012.07.18 01:36:08
@Madárfejű Lajcsika: Ezt a "minden szerződésből ki lehet lépni" érvet szintúgy baromira unom. :) Nem az a kérdés, hogy ki lehet-e lépni - persze, hogy ki lehet -, hanem az, hogy megéri-e? A halálbüntetés Európa Tanácsi szerződés, ergo lényegében az EU-ból kéne kilépnünk ahhoz, hogy kilépjünk a szerződés hatálya alól. Ha neked megérné kilépni emiatt, akkor egész más világban gondolkodunk.:)

Megjegyzem, a halálbüntetéssel azt a problémát nem oldanád meg, amit írsz, mármint, hogy így húsz év múlva kijön és újra ölhet. Aki húsz év múlva kijöhet, azt ha lenne halálbüntetés, akkor sem ítélnék arra, mert a mostani rendszerben sem kapta meg a legsúlyosabb büntetést, a tényleges életfogytot. Akik potenciálisan halálbüntetést kaphatnának, azok a tényleges életfogytosok, akik viszont ma sem jönnek ki húsz év múlva, azok most is a börtönben patkolnak el. (Tényleges életfogytnál felülvizsgálat nincs, akit erre ítéltek, az max. akkor szabadulhat, ha új bizonyítékok merülnek fel, és perújrafelvételre kerül sor, és annak során enyhébb ítéletet kap.)
magyar_newton 2012.07.18 01:41:01
@Közbiztonság Szilárd: "Ott imádják az erőszaktevőket." "Honnan veszed? Ja, hogy sehonnan, csak jól hangzik?"
Hogyhogy honnan veszem? Láttál már valaha bármilyen börtönnel kapcsolatos dokumentumfilmet? Az erőszaktevők a börtön rangsor legalja. Minden más bűnöző lenézi őket, automatikus csicskasors amíg csak a börtönben van. Ez kb. olyan trivialitás, mint a sorkatonaságnál volt annak idején a kopaszsors. (Ha voltál katona, tudod mi az.)
Nevet az ember egy darabig, de most már egyre kevésbé vicces ez a "hungarian fairytale". Gondolom a teljesítménykényszer miatt Matolcsy napról napra egyre nagyobb adagban kapkodja be a tündérport, úgy pedig már könnyen képzeli, hogy csillámló szárnyakon száll egyre magasabbra a…..
Na nem, nem senki által nem legitimált hitelminősítő cégek, de még csak nem is titokzatos pénzügyi körök. Legalábbis nem elsősorban. Magyarországot nem mások támadják, mint a brit filmszínészek, közülük is legfőképpen Hugh Grant! Ennek pedig több lehetséges magyarázata…..
Vastagbőr Gazdálkodjunk okosan 2012.06.22 14:21:00
1. L. Simon László jelenleg 57 százalékos tulajdonosa és ügyvezetője a Simon és Simon Kft.-nek, részben e vállalkozásán keresztül, részben személyesen valamivel több mint 20 millió forintnyi állami és európai uniós támogatásban részesült 2011-ben. 2. Orbán Viktor…..
magyar_newton 2012.06.26 11:47:30
@A csótány is ember: Figyi! Ha ez úgy működne, hogy hogy ha nekem van egy vállalkozásom, és kell valami munkát végezni, akkor elballagok a helyi büntivégrehajtási intézménybe, és ha teljesíteni tudok bizonyos biztonsági feltételeket, akkor felbérelhetek néhány elítéltet, akkor még oké is lenne a helyzet. Gondolod, hogy ez így működik? Nagyon naív vagy, ha azt hiszed, hogy igen. :) Ilyen lehetősége az én vállalkozásomnak nincs, ilyent csak az ilyen körön belüli államtitkár félék tudnak elintézni.
Egyébként is, még ha lenne is mindenkinek ilyen lehetősége, akkor is azt mondanám, hogy a mi pénzünkön ne legyen! Ne így támogassunk kiválasztott vállalkozókat. Amíg van értelmes közmunka, addig ne a segélyre szorulókat kényszerítsük méltatlanul alacsony pénzért közrobotra, hanem például csinálják a rabok. És ha már nincs, ha már minden közterület ragyog, akkor is a büntetésvégrehajtás adja bérbe az elítélteket, de ne huszonezerért, hanem rendes bért megközelítő összegért. Annyiért, amennyi még megéri a vállalkozónak, de a büntetésvégrehajtásnak is. Így a vállalkozó is jól jár, de nem pofátlanul jól, a mindig csóró büntetésvégrehajtásnak meg lenne végre valamennyi pénze olyan viszonyok megteremtésére, ahol a büntetési idő nem bűnözőképzőként működne, hanem amennyire lehet inkább fordítva.
Szőcs Géza kulturális államtitkár június 13-án, szerdán lemondott posztjáról. Balog Zoltán EMMI-miniszter még aznap bejelentette, hogy az NKA-t tavaly ősz óta irányító L. Simon Lászlót, a Fidesz országgyűlési képviselőjét, az Országgyűlés kulturális bizottságának…..
Az elmúlt hónapokban többször felmerült, hogy idei koncertjeire új énekest keres a Queen, ennek kapcsán, nyilván a hírverés kedvéért, még Lady Gaga is szóba került, mostanra azonban kiderült ki fog valóban énekelni Freddie Mercury posztján. A Sonisphere fesztivál szervezői a…..
magyar_newton 2012.02.08 09:21:50
@hungarisztan: Nézd meg ezt, itt a Kiss-el énekel. Ez sokkal jobb, mint a Queen dalban:
www.youtube.com/watch?v=E6GgsOMPiuM

De igazából nekem az ilyen zenék tetszenek tőle:
www.youtube.com/watch?v=4f3gK8cdE5I&feature=related
vagy ez:
www.youtube.com/watch?v=DZoeyJ2HaJg&feature=related
vagy akár ez:
www.youtube.com/watch?v=q2wx_CV8S6Y&feature=related

Persze hozzá kell tenni, hogy ha nem szereted a fickó stílusát, akkor akármit mutathatok, úgyse tetszik. Ezzel én is vagyok így néha, nekem pl. a Rolling Stones akármennyit is hallgattam, soha nem jött be. ;)
magyar_newton 2012.02.09 15:30:32
@hungarisztan: A Martelt én linkeltem, hát igen, ő azért jó Queen számokban. ;)

Lambert: Ahogy mondtam is, valaki vagy szereti vagy nem, ezen nincs mit ragozni. Ha nem, hát nem. Az ének versenyekhez (én inkább zenei reality-nek mondanám, mert azért ezek nem kis részben népszerűség versenyek is, nem csak a hangi képességek versenyeznek), szóval ezek a versenyek, ha jók, nekem tetszenek. Engem az se zavar, hogy a nagy klasszikusokat éneklik 1001-edszer. Beethowent is kétszáz éve "ismétlik", és nem hiányzik, hogy a karmester, zongorista feltétlenül saját zenével próbálkozzon. :) A lényeg, hogy jó zene szóljon, akárki is adja elő. És jó zene van azért ezeken a tehetségkutatókban is bőven, íme pár példa, szerintem neked is tetszeni fog. Ezekben saját átdolgozás is van rendesen. ;)
David Cook: www.youtube.com/watch?v=GO_cdZCv9nc
Matt Cardle: www.youtube.com/watch?v=D-5M93tovEs

Ha kedveled Bublét, akkor ezek is tetszeni fognak:
Haley Reinhart: www.youtube.com/watch?v=a6dxNsWMb_E
Melinda Doolittle: www.youtube.com/watch?v=SfevUaJeA1o
Már az év legelején mozgalmasan indult a tüntetési szezon, és a műfaj szerelmeseinek nincs miért aggódniuk, tavasszal további nagyobb megmozdulások várhatóak. De nem olyan kiélezettek, mint amilyenekre sokan számítottak. A nagy létszámú - bár szokás szerint…..
Pandacsöki nevű kommentelőnk vette észre a TV2 óriási hibáját a ma reggeli Mokkában (ezúton is köszönjük neki). Az olasz hajószerencsétlenségről szóló riportjukban (00:38 percnél) bemutatnak egy felvételt, miközben az hangzik el, hogy "a Costa Concordia belülről a…..
magyar_newton 2012.01.16 22:15:51
@Hombre: Csak a pontosítás kedvéért: Az exkluzív interjú annyit jelent, hogy a nyilatkozó kizárólag az RTL-nek nyilatkozott. Ez nem jelenti azt, hogy utána az RTL ne adhatná el a felvett interjút a TV2-nek is.
magyar_newton 2012.01.16 22:22:24
@Trigon_: Gondolom azért hívják csak "Tényeknek" és nem "valós tényeknek", mert kacsok csinálják. :)

Amúgy nem hiszem, hogy az átlagos tévézombinak olyan sokat számítana, hogy milyen címmel és milyen valóságtartalommal kapja az arcába a híreket. Ugyanannyira tényként kezeli Gyurcsok távgyógyító csodáit, mint egy Obama élő interjút. :)
magyar_newton 2012.01.17 16:02:14
@Hombre: Az interjú nem volt élő. Azaz valamikor felvették, és később leadták. Nem zárja ki semmi, hogy előtte még a TV2-t is felhívták, hogy fijúk, nem köll egy exkluzív interjú jó pízér? :D
Vastagbőr Kultúr(bel)harc 2011.10.10 09:01:00
Még mindig a Dörner-Csurka ügy. A hétvége sem zavarta meg a fogaskerekeket hogy mozgásba lendüljenek. Ilyenkor szoktuk elővenni a sós mogyorót meg egy hideg sört, mielőtt a 2. mentre verbális tömegbunyóvá fajul az ügy. Szombaton kilenc fővárosi színházigazgató nyílt levelet…..
magyar_newton 2011.10.11 13:16:47
@tesz-vesz: És attól, hogy itthon minden politikai döntés, ez is értelmet nyer?

Egyébként ebből a pályázatból pont az hiányzik leginkább amit te vársz: a nemzeti színjátszás. Persze, ha ezen azt érted amit valószínűleg Dörner is, azaz, hogy egy a szenilitás felé lépdelő, valamikor tehetséges, de ma már inkább csak zsidózó drámaíró utolsó rúgásait örökítik meg, akkor nem szóltam. :) Más ugyanis nem nagyon várható, látva a hazai illetve határon túlihivatkozott színházak reakcióit...
  Nincs egy éve, hogy Matolcsy György 7 százalékos növekedési várakozásairól beszélt, ami 2013-2014-re érhető el. Idén tavasszal is azt állította, hogy a Széll Kálmán Terv és az Új Széchenyi Terv legalább 4-6 százalékos gazdasági növekedés alapozható…..
magyar_newton 2011.08.31 00:29:41
@Lew Archer: Aha. Ezzel vajon tényleg megfogtuk hova megy a pénz? :) Gyors fejszámolás: A lakosság 7%-át teszik ki jelenleg a három- illetve többgyermekes családok. Ezek közül mennyi lehet a két aktív szülővel és átlagkeresettel vagy afelett kereső család, figyelembe véve a 10%-os roma kisebbség tipikus gyermekszámát? Inkább nem tippelek. :)

A kétgyermekesekkel valóban lehet számolni, és a 20 ezer plusz - amennyiben tényleg megvan - érdemben segíthet, és jó esély van rá, hogy tényleg hiteltörlesztésre megy. De az "eltűnt" pénzre ez nem ad magyarázatot, a költségvetésből kieső kb. 500 milliárdnak a legnagyobb része a felső két jövedelmi decilis (és ebből is döntően a legfelső) adócsökkenése miatt van, és csak kisebb részben a családi adókedvezmények miatt. Annó a költségvetési vita idején pontos becslések is napvilágot láttak, de fejből már nem emlékszem a pontos számokra. De nem is szükséges, könnyen belátható, hogy így van egyszerűen csak abból a tényből következtetve, hogy Magyarországon az egykulcsosítás előtt a felső két jövedelmi decilis fizette be a teljes SZJA bevétel majdnem 40%-át. Tudva, hogy ezekben a decilisekben lényegében feleződött az SZJA terhelés, és megnézve a tavalyi SZJA bevételeket, látszik, hogy ez a két decilis önmagában "elviszi" az 500 millárd körüli hiány majdnem felét-kétharmadát. A maradék harmad-félbe pedig beletartozik minden egyéb, gyermekes, gyermektelen, házas, nem házas, lényegében mindenki, aki ilyen-olyan módon pozitívan jött ki a változásokból.

Szóval én még mindig úgy látom, hogy egy jó 300-350 milliárd forint "eltűnését" nem magyarázza a magasabb hiteltörlesztés. Továbbra is arra gyanakszom, hogy nem itthon költődik el. (A nem itthonba beleértve a döntően importból származó fogyasztást és befektetést is. Például aranyvásárlás, vagy egy új Bmw, vagy egy üveg jó whiskey. :))
magyar_newton 2011.08.31 00:44:20
@Belpo: Egyetértek. Az egykulcs tök jó lett volna több lépcsőben, mellé tett struktúrális átalakításokkal. Akár első évben hagyva is az egy kulcsot és csak a családi kedvezményeket bevezetve. Aztán szép sorban.

Általában véve, az egész kormány úgy néz ki, mint néhány önjelölt zseni gittegylete, akik itt-ott összegyűlve mások - a "barátokat is beleértve" - megkérdezése nélkül akarják megváltani a világot. Az alkotmány meg a médiatörvény is ippeg így készült. Nem lehet tudni, hogy kik csinálták, kikkel egyeztettek, kiknek a véleményét kérték ki, csak előjött valaki a semmiből, beterjesztette aztán rohamtempóban mindenki megszavazta. És utána még a "saját" jobboldali értelmiségük is csak pislogott, hogy most akkor mi is van. Rosszabb esetben morgott is, jobb esetben meg lojálisan elfogadta. Újabban már a Fideszes frakció is csak akkor értesül törvénytervezetekről, ha másnap meg kell szavazni. :)

Összességében ez azért elég aggasztó. Az ember nem egy "gittegyletet" szavazott be a parlamentbe, hanem egy politikai pártot, a maga támogató értelmiségével együtt. Ki kéne kérni legalább az ő véleményüket. Csak jó sülhetne ki belőle.
magyar_newton 2011.08.31 15:51:32
@IHCS: Az első kérdésre könnyű a válasz: A növekedési becslést a költségvetés fő számaiból ki lehet olvasni. Annak idején Matolcsy két scenariora alapozva nyújtotta be a ktv-t, egy optimista és egy pesszimista változatra. Az optimista 3.5-4%-al számolt, a pesszimista 2.5-3%-al. Lehet, hogy Matolcsy csak a szócső, de azt nem hiszem, hogy a költségvetés is csak egy sajtpapír lenne. ;) Abban feltételezhetően a valós tervek szerepeltek.

Másrészt az az érzésem, hogy a kormány kritikáját a kormány lenézéseként fogod fel. Pedig nem erről van szó. Az elmúlt egy év döntéseit látva igenis jogos a felvetés, hogy a kormány döntési mechanizmusa belterjes. Ha egy Chikán - aki nyilván jól ismeri a Fidesz mögötti közgazdász elitet - úgy nyilatkozik, hogy sajnos nem tudja, hogy Matolcsy mögött kik állnak, akkor azért az elgondolkodtató...
Szőcs úr, a kultúráért felelős államtitkár szerintem a kormány leggyengébb láncszeme, fogalmunk sincs, hogy mit csinál, de össze-vissza beszél mindenféle hülyeséget (giccsadó, pornóadó, finnugor-elmélet és a genetika stb). Egy szép nagy portré az államtitkár úrról itt.…..