Regisztráció Blogot indítok
Adatok
muskotály küvé

51 bejegyzést írt és 1719 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Inkább 25, mint 30 fok, néha egy-egy eső – a mostani, strandolás szempontjából rossz idő, zöldségeink számára általában optimális. Ugyanakkor a néhány milliméter csapadék ne tévesszen meg bennünket: néhány centiméteres földrétegen nem jut túl, növényeink…..
muskotály küvé 2012.05.02 10:22:32
1. Elvileg nincs különösebb korlát
2. Csepegtetőszalag; öntözőrendszereket, ezekhez való alkatrészeket árusító boltokban, vagy nagyobb gazdaboltokban kapható. Pesten pl. itt:
www.gardematic.hu/termekek/ontozorendszer/csepegtetok/csepegtetoszalagok
3. Gyárilag lyukas. Különböző lyuktávolságú szalagok vannak (10, 20, 30, 40 centi; paradicsomhoz a 30 centis praktikus, mivel 30 vagy 60 centi tőtávolságra kell ültetni, de ha sűrűbb tőtávolságú növényeket is ültetsz, jobb a 20 vagy 10 centis).
4. Ha van szivattyú, akkor a csepegtetőcsöves megoldás tartósabb. Közvetlenül ráköthető a szivattyúra, 2-3 naponta 1 órára bekapcsolva megoldható a vízellátás. A csepegtetőcső tartósabb, több éven keresztül használható; a szalag a vízkő miatt eltömítődhet, a csővel ez nem gond
muskotály küvé 2014.06.05 11:01:20
@badogosmester: Jó napot,
Ez a csap így van kitalálva: van egy csavarmenet, ami belóg a hordóba és rá van tekerve egy szorító gyűrű. Kívülről azért körbenyomtam szilikonnal.
muskotály küvé 2014.07.10 14:07:47
@szivar: én úgy tudom, a termesztők is így csinálják (én legalábbis eddig csak öntözetlen dinnyeföldet láttam). Esős nyarakon ízetlen a dinnye. De lehet, hogy más kabakosokkal is összekeveredik, nem tudom.
Románul beszélt, megverték: Gheorge Predut az új Malina Hedvig. Hiába no, kezd beérni a Fidesz-Jobbik tandem nemzetpolitikája, a sok székely zászlón kívül, végre vannak felmutatható eredmények is, lassan, de biztosan megtaláljuk a helyünk a kelet-európai nacionalisták…..
Kizárólagos, merthogy már biztosan nem tipp a vásárláshoz, mert kivételesen csak egy márkáról fog szólni, és mert kivételesen egyedül eszegetek. Tizenhatféle Stühmert. Elismerésem annak, aki kitalálta azt, hogy mind a tizenhatból egyet-egyet egy nagy dobozba pakol – így…..
muskotály küvé 2012.12.25 15:36:23
 (fotó: Hapci) Nyári ebédkalandjaink második része következik. Előzmények, tudnivalók, apróbetű az első részben.    Pesti Disznó mk: Az "első magyar falatbár", ahogy magukat nevezik, az Operettszínház szomszédságában nyílt. A konyhát a…..
muskotály küvé 2012.08.15 10:50:08
@TopBudapestOrg: szia Top :)
Hasonló térképet nem ismerek, de nagyon jó ötlet. Mi inkább a jó, mint olcsó helyeket keressük, ha a két szempont közül választani kell, de természetesen az a legjobb, ha nem kell :)
Van egy-két új, majd összeírom. Addig is ajánlom - ha nem ismered - a Hentesnél Evők Baráti Köre nevű társaságot, fent vannak a Facebook-on, ők a főtt ételeket kínáló henteseket járják rendületlenül.
világevő A fine dining halála 2012.05.27 11:45:00
[Update 05.28. 15h: Megvan Rathgeber budapesti menüje, lásd lent!]Miközben itthon még nagyon erőteljesen megfigyelhető az a törekvés, hogy sok étterem a lehető leginkább a fine dining, az haute cuisine felé igyekszik, művészien tálalt, extrém bonyolult, egzotikus helyekről…..
muskotály küvé 2012.05.29 15:43:53
@világevő: megmondom őszintén, nekem nem tűnik fel a nagy igyekezet a fine dining éttermek nyitására. Milyen fine dining helyek nyíltak az utóbbi 1 évben? Ellenben több igényes, bisztrójellegű hely keletkezett, például a Lacikonyha. Nekem az az érzésem, nyitott kapukat döngetsz...
muskotály küvé 2012.05.29 15:52:36
@Ranx: Sok mindenben igazad van, az emberek többniyre nem veszik észre és nem igénylik a minőséget, csak a fényűzés illúziját igényelnék, minél olcsóbban. De változik a helyzet, és akinek van pénze étterembe menni, azért elég tudatos mint vásárló.
A krémessel kapcsolatban, nekem volt szerencsém Zsolt krémeséhez. Én előtte és azóta sem ettem akárcsak hasonlót- de tényleg nincs benne semmi titok, csak alapanyag és technológia.
Minden tiszteletem a porkerülő cukrászmestereké, de Zsolt krémesét szerintem átlagos méretben sem lehetne 400-500 Ft alatt adni. Nem hiszem, hogy a balatoniak bécsi krémese pont ilyen lenne; kíváncsi lennék például, vaníliát vagy vanilint használnak? Ezzel együtt ha tudsz jó krémesforrást, oszd meg légy szíves...
vörös és fehér Végre spárga 2012.04.25 21:00:00
Nekem akkor van itt az igazi tavasz, ha megjelenik a piacon a spárga. Liberális vagyok: mindegy az nekem, hogy zöld, vagy fehér. Elég az, hogy legyen. Végre van; meg kellett ezt nyomban ünnepelni. Ne gondoljanak hosszan tervezgetett ünnepségre, komoly rákészülésre. Gondoljanak arra,…..
Egyre több a borvacsora manapság, próbálkoznak a kreatív bor- és ételpárosításokkal a séfek és az éttermek. Reflexből vetek egy pillantást ezekre a hirdetésekre, hátha találok valami újat, merészet, lenyűgözőt. Pesten, a Ráday utcán sétálgattam a minap, amikor szembe jött…..
Kevesebb nyersanyagot tesznek bele, a főzés végén vízzel higítják és intenzív reklám-kampánnyal eladják - röviden így lehetne összefoglalni a csehek között csak "euroszaroknak" nevezett, uniformizált, ipari méretekben termelt, nagy globális sörkonszernek által…..
muskotály küvé 2012.04.17 09:48:20
Az utóbbi három évben jó néhány sörgyárat és kocsmát meglátogattunk Csehországban. (Az egyik ilyen túráról egy poszt is született: foldszint.blog.hu/2011/04/30/cseh_sortura_vonattal) Az a benyomás alakult ki, hogy a nagy sörgyárak tényleg elég gusztustalanul nyomulnak, a megvásárolt kisebb gyárakat bezárják és koncentrálják a termelést. A minőség romlásához nem tudok hozzászólni, de a PU adott helyen nagyon jó tud lenni (pl. a gyári étterem, vagy az Arany Tigris). A Krusovice nem igazán jó, az tény - és megdöbbentő, hogy a Budwweiser gyárhoz képest a töredéke munkást lehet látni, mintha automata gépsor gyártaná a sört. A Budweiser kiemelkedik a nagyok közül, állami vállalatként van lehetőség a minőság megtartására - pont azt magyarázták ott nekünk, hogy ők nincsenek rákényszerítve az ászokolási idő csökkentésére, és az egyéb költségcsökkentő ármánykodásra.
Viszont Csehországban még mindig sok közepes méretű sörgyár van, amelyek a környéküket ellátják jó minőségű (de legalább korrekt) áruval, mint pl. a pardubicei, a nymburki, protivíni, humpoleci, stb. A kis főzdék üde színfoltot jelentenek, sok van belőlük és jó sört csinálnak.
Best buy-rovatunkba az árukhoz képest feltűnően jól teljesítő magyar borokat gyűjtjük össze 10-12 euróig bezárólag. Így kezdődött az előző kiadás, és kezdődhetett volna az első is, mert a cél mindig az volt, hogy a borba indulók lába alá mozgólépcsőt adjunk, a…..
muskotály küvé 2012.04.13 14:26:47
@Szomjas Gödény: az a Dűlő Gödöllőn, az mi?
A Waterside Inn Bray másik 3 Michelin csillagos étterme. 2 éve, amióta a környéken lakom és dolgozom, sokat hallottam már róla. Mikor ide költöztünk sokat nem tudtam a környékről, sem erről az elegáns francia helyről. A munka keresést úgy kezdtem, hogy a jobb éttermekbe…..
muskotály küvé 2012.03.21 11:04:24
Feladvány: rögtönzött vacsora a barátoknál, tintahallal és egyéb tengeri jószágokkal, megjelenés alkalmas kísérőitalt lobogtatva. Az én olvasatomban az elsődleges megoldáshalmazt a virgonc savú, csontszáraz, üde fehérborok jelölik ki, a választás azonban nem feltétlen…..
muskotály küvé 2012.03.07 13:26:04
@Sárfehér: aszúval nem tudom, de pl. az Oremus Mandolás furmintjaival akár működhetne is.
A Művelt Alkoholista Fagykár 2012.02.24 07:45:00
Majdnem két hete jelent meg egy cikk, amely a tartós hideg miatt a szőlőkben keletkező terméskiesést minimum 25-30 százalékosra becsülte. A nyilatkozó, Varga Péter (Magyarország kedvenc borászata) a kiesést borra, majd forintra konvertálta, és nála a káróra 20 milliárdnál állt…..
Földszint Palánta kis tételben 2009.02.25 15:28:00
Közeledik a február vége – bár most még tíz centi hó az udvaron, itt az ideje a paradicsom- és paprikapalánták elvetésének. Ha csak néhány tucatra van szükség, nem kell hozzá üvegház - elég egy napsütötte ablak. Mit szoktak palántázni? Általában azokat a…..
muskotály küvé 2010.03.05 16:54:02
@Benikuty: én nem mondanám ilyen határozottan, hogy üvegházi molytetű, azt könnyű felismerni: megmozgatod a növényt, és sok fehér valami száll fel. Mindenesetre egy bordóilé-rovarölő kombináció a legtöbb dolog ellen használ :)
muskotály küvé 2010.04.16 15:07:55
@Hans Castorp: szia, pont akartam írni róla, csak még nem írtam :) Szerintem várd meg míg kicsit jobban megnő (hogy fogasztható méret legyen), és szép fokozatosan ritkítsd ki 10-15 cm-es távolságra. A ritkítás tárgyát képező növényeket kötelező megenni:)
muskotály küvé 2012.02.24 09:49:30
@Virágkötőrita: a tökkel én is pont így jártam, felesleges palántázással vesződni.
A palántákat érdemes majd minél nagyobb edénybe, pl. 8-10 centis cserepekbe, nagy tejfölöspoharakba, stb. átültetni, nagyobbak és erősebbek lesznek...
Az év első péntekén felkerekedett az Alkesz gárda, és közel teljes személyzettel elzarándokolt az osztrák határhoz. Garger Imre invitálására látogattunk Vaskeresztesre, aki a saját kis pincéjén kívül a sógorék két borműhelyébe is bepillantást ígért – csak hogy…..
  Újra csak egy fotó, az érdeklődőknek. A népszerű the world we live in blogon keresztül mém lett ildikoneer remek budai fotójából a mikroblogok világában. Már több ezer megosztásnál és lájknál, s ezeken keresztül több tízezer nézőnél jár a megunhatatlan budai…..
muskotály küvé 2012.01.31 18:02:56
@tevevanegypupu: most is lehet kapni, hiperben is. Most is ez a legpraktikusabb légy ellen...
Földszint Paradicsom a kertben 2009.05.20 16:55:00
Hol volt, hol nem volt egyszer az emberiség, aki hosszú évszázadok óta nemesítgette, szelektálgatta az önfenntartását szolgáló növényeket, hogy minél tartalmasabb, ízletesebb élelmiszert nyerjen belőlük. Aztán született egyszer egy növénynemesítő, aki rájött, teljesen…..
muskotály küvé 2009.07.28 16:28:34
@Benikuty: Na látod... Atkairtónak én egyébként ként (Tiosolt vagy Thiovitet) használok, ui. a kifejezett atkairtó szerek (amiket én ismerek) kemény mérgek, hosszú várakozási idővel, és a kén lisztharmat miatt egyébként sem árt. Csak az a baja, hogy 25 fok felett nem tanácsos használni.
(Régen ugye ezt úgy oldották meg, hogy hajnali 3-kor felkeltek, a ventillált kénpor jól tapadt a még harmatos leveleken :) )
muskotály küvé 2009.07.29 10:09:17
@Bombadil Toma: hasznos ez a link.
muskotály küvé 2012.01.30 09:38:31
@janosb: szia, friss magutánpótlás hiányában sajnos kicsit leromlott az állomány. Idén igyekszem feljavítani, de most jelenleg még nincs jó magom. Próbáld ki az ökörszíveket.
Kevés szavazat érkezett idén, a választópolgárok kevesebb mint négy százaléka adta le voksát, éppen ezért még inkább köszönjük azoknak, akik vették a fáradtságot. Negyvennégy árva szavazatból nem lehet nagy következtetéseket levonni, azonban néhány érdekesség így is…..
Az urnák továbbra is nyitva állnak, jövő hét szerdáig várjuk a szavazatokat!Minden évjárat és minden Művelt Alkoholista szavazás legalább egy kicsit más. Idén is megpróbáljuk és megkérjük a Kedves Olvasót, hogy válasszuk meg együtt az év borászát és az év legjobb borait.…..
Talán soha máskor nem nézünk annyi filmet, mint karácsonykor és az utána következő pár napban. Hogy ne kelljen feltétlenül huszadszor újranézni a Pretty Womant és az Én a vízilovakkal vagyok című műalkotást, megkértem Puzsér Róbertet, hazánk vitathatatlanul legmarkánsabb…..
muskotály küvé 2011.12.20 17:44:22
Marek Heinz, a 2004-es Európa-bajnok bronzérmes cseh válogatott, Magyarországon játszott a 2009/2010-es szezonban a Ferencváros színeiben. A játékos akkor úgy nyilatkozott, hogy a magyar stadionok és a pálya állapota nagy hátrányt jelent a játék szempontjából. A magát…..
 Amit januárban megpróbáltunk, mostanra beérett. December 1-től sokkal könnyebben szerezhet százhuszonöt köbcentis motorokra érvényes jogosítványt, aki már rendelkezik B-kategóriás vezetői engedéllyel. Megnyílt az út az olcsóbb, gyorsabb és praktikusabb közlekedés felé.…..
A Művelt Alkoholista Hárslevelű 2011.11.29 13:00:00
Van a hárslevelűben valami mesébe illő karakter. Kicsit olyan, mint egy legendás múltú arisztokrata család sarja, egy széplelkű hercegfiú, esetleg egy asszonyi szépségének teljében lévő királynő. Nemes és csodálatra méltó, ám valódi hatalom híján a tekintélyes mesebeli…..
muskotály küvé 2011.11.29 14:24:10
Az Unicampus Bécs egyik legjobb parkja, találkahelye, jelenleg karácsonyi vására. A hatalmas udvart hangsúlyozottan egyszerű, páremeletes történelmi épületek ölelik, melyek azelőtt kórházként szolgáltak. Némi üveg és beton hozzáépítéssel ez a hatalmas épületegyüttes…..
muskotály küvé 2011.11.28 11:52:46
muskotály küvé 2011.11.28 16:26:38
@Occam beretvája: Csak azért, mert a nierndeln vesét jelent, és a képen sincs benne velő. Lehet, hogy tényleg kiették :)
„Hogyan rendeljünk bort anélkül, hogy hülyét csinálnánk magunkból?” címmel jelent meg a Művelt Alkoholista történetének legolvasottabb posztja. A mostani bejegyzés a fejéről a talpára állítja a kérdést, és arra próbál válaszolni, hogy „Hogyan rendeljünk…..
muskotály küvé 2011.11.28 11:58:51
@mistinguett: arra gondoltam, hogy az étlapon és a borlapon szereplő legszimpatikusabb tételek nem biztos, hogy jól mennek egymáshoz.
Én inkább az étlapon nézetegetnék először, és - veled egyetértve - egy-egy pohár valamit innék hozzá. Ha valaki meg akar inni egy üveg bort, nem biztos, hogy étteremben jár a legjobban...