Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hatodéves

0 bejegyzést írt és 1031 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Tisztelt Praxis!  …..
Hatodéves 2011.07.26 12:31:21
@epres négercsók:
A trollokat végül is megszokta már mindenki, hogy időnként megjelenik egy, bár a tegnapi tényleg különösen bántó volt.

Most jól hiteltelenné teszem magam, hogy megszólalok, viszont rossz ezt a hangulatot látni itt. Szerintem jelenleg ez a műhiba-oldal probléma a tegnapiak számára a nagyobb baj, és nem lehet csodálni, hogy értetlenség és harag lesz annak a következménye, ha felmerül, hogy valakinek a szabad idejében, jóindulatból adott tanácsait, leírt gondolatait mások felhasználják.

Egyetértek ReignOfdark-kal, és ezúton szeretném kérni Despotát, hogy foglaljon itt a blogon állást a következőkben.

1. Mi az oka annak, hogy műhibákkal kapcsolatos jogtanácsadással foglalkozó oldalakról kerülnek ide posztok?

2. Ez az ok véletlen, vagy valóban ezen a blogon gyakorlatoznak a jogászok?

3. Lehetséges lenne-e a poszt elején világosan jelezni, hogy ezt beküldte-e valaki (a beküldőnek esetleg megírni, hogy melyik nap fog kikerülni az írása, hogy hozzá tudjon szólni, ha kell), vagy ha más oldalon megjelent már az az írás, akkor hol; kinek az ötletére, milyen célból került ide.

Akkor mindenki eldönthetné, hogy zavarja-e, hogy ez a történet egy jogi oldalon már megjelent, és aki nem szeretne, az ahhoz a részhez nem szólna hozzá.

4. Azon gondolkoztam, hogy lehetne egy "mintaposztot" gyártani, emlékszem, volt valaki, aki egy értelmetlen, érzelmi kirohanásokkal teli posztot írt, az egész arról szólt, hogy ő fizeti a tb-t, hogy mennyit várt stb. Ezeket a szempontokat is értem, de ha egy írás nem szól tényekről, hanem csak keserű kifakadás, akkor nem lehet várni, hogy szakmailag bármi értelmes válasz szülessen. Annál a posztnál, amiről beszélek, még a délelőtt során megjelent a fórumon a szerző, és értelmes, intelligens, pontos válaszokat adott a kérdésekre. Hogy orvosilag miről van szó, mi történt, mi nem történt, az a kommentekből szépen kiderült, így a beszélgetés normális irányba is terelődött.

5. Ha ennyire prioritás, hogy kulturált beszélgetés, tapasztalatcsere legyen, akkor azt jelezhetnénk is valahol. Tényleg jó, amikor valaki ismeretterjeszt, és a másik része is: nekem hasznos olvasni, hogy mit hogyan él meg valaki betegszerepben, mert egyes dolgokat másképpen észlel, lát, amit nem is gondol az ember, ha éppen fehérköpenyben van jelen, akkor sem, ha empatikus. Egy kórház nekem mondjuk a munkahelyem, az a jó, ha szeretek ott lenni, ha kihívást jelent, ha mosolyogva megyek végig a folyosón, az nekem azt jelenti, hogy szeretem a melóhelyemet. Még ha szeretné az ember, akkor is nehezen tudja pontosan, hogy melyik tárgyat, embert hogyan látja az, aki éppen a beteg hozzátartozójával jött be. Voltam egy akut helyzetben én is Apuval kórházban, még elsős egyetemista koromban, senki nem volt bunkó velünk, mégis másnap Xanax-ot vettem be, annyira kész voltam (nem szoktam ilyet enni), és hónapokkal később is volt rémálmom éjszakával, kórházzal és félelemmel.

Eltértem a témától. Azt szerettem volna mondani, hogy aki ezt olvassa:

"Pozitív és negatív történetek a magyar egészségügyről, minden mennyiségben. Orvosnál jártunk és nem ment minden zökkenőmentesen? Netán megaláztak, megvárattak vagy félrekezeltek? Vagy éppenséggel lelkiismeretes, segítőkész egészségügyi dolgozókkal találkoztunk? Ide megírhatjuk. Miért is? Mert az orvostársadalom máris nyomon követi a bejegyzéseket, olykor pedig hangot is adnak álláspontjuknak a kommentekben."

attól mit várunk, hogy hogyan fog hozzáállni, ha nem ismeri a közösséget? Persze ismeretlen közösséget nem kell rögtön ledorongolni, de maga a blogleírás erre majdhogynem engedélyt ad. Nem lehetne ezt konstruktívabban megfogalmazni, hogy derüljön ki, hogy nem az a cél, hogy az itt jelen lévő szakmabeliek kellő számú pofont kapjanak (persze ha az, akkor megint más a helyzet), hanem az, hogy az általánosságban elromlott orvos-beteg kommunikációt javuljon, kezdjünk el egymás nyelvén beszélni, megérteni egymást, meg ezt az olyanamilyen egészségügyi rendszert, ami szar és alulfizetett és korrupt és minden baj van vele, de mégis csak ebben élünk, ebből tudunk építkezni, és van éppen elég jó oldala is, de ennek a kifejtésébe most nem mennék bele, csak annyiban, hogy szerintem ha már van rendszer, amit kritizálni lehet, az mégis több, mint a semmi, ja, és az egészségügy sok eredményéről már azért elfelejtünk megemlékezni, mert természetesek, mai ember nem látott gyerekbénulást, nem haldoklik diftériában a gyereke, nem lepődik meg azon, hogy csak fel kell hívni egy telefont és jön egy mentő (sőt azon lepődünk meg, ha késik), és ha valaki meghal vakbélgyulladásban, az országos botrány, mert ez már alap, hogy ebben a kórban nem 100% a halálozás hanem majdnem 0. És van szívátültetés, PET-CT, dialízis, visszavart bokák, szív-tüdő motor, inzulin stb.

6. Ezzel kapcsolatban van még annyi javaslatom, hogy lehetne olyan rovat is, ahol tudományos eredményekről adnak hírt, vagy csak ismeretterjesztenek valaki, és akkor nem jelenne meg időnként olyan embere, aki azt gondolja, hogy az orvostudomány utoljára a DNS-felfedezésekor fejlődött.

Ennyi lenne. Hatodéves visszaszáll virtuális sírjába, de gondolkozom új néven, és mondom, jövök majd még.
 Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!  Tisztelt blog! 2011. 06.…..
Hatodéves 2011.07.19 14:25:29
@Circus:
Hát igen. A "melózom, hogy majd jobb legyen" is egyike tud lenni a nagy csapdáknak. Ahogy bármelyik döntés is. Mindig az volt a rossz válasz, amelyikkel én toltam el az életem. Ha a másik módszerrel toltam volna el, az lenne :D
Hatodéves 2011.07.23 02:05:20
@Circus:
Mi az, hogy Kéthónapos? Most ezzel bántani akarsz, vagy viccelsz, vagy nemtudom? Nem szeretnék haragudni, mert még nem értem az indítékot, de én sem nevezek át senkit valami másnak.
Hatodéves 2011.07.24 22:18:45
@Circus:
Jajj :D Nem volt gyenge vicc, csak nem értettem, de így már jó :) Bocsánat, hogy gyanakodtam meg ilyesmi.
Praxis Rémálom a kórházban 2011.07.22 06:00:00
  Sziasztok, itt találtam ezt a történetet, szerintem érdemes volna a blogba kitenni. Üdv: Ági   Előbb-utóbb a szülők többségének szembe kell néznie azzal az érzéssel, hogy a gyermeke kórházba kerül valamilyen betegség miatt. A mi kislányunk 11 hónapos volt, mikor…..
Hatodéves 2011.07.23 23:10:59
@ondol:
:D :D köszönöm

@qbr:
Jó, ezentúl Veled is azonosítom majd ezt a kifejezést :)

@tódór piroska:
Köszönöm, Te meg mindig olyan jóindulatú vagy velem, akkor is ha hülyén viselkedem :) És idézeteket írsz, ami külön jó. Minden jót Neked is!

@ccke:
Ó, de Te most leszel hatodéves, jól emlékszem? ;) :D
  Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Tisztelt Praxis blog!…..
Hatodéves 2011.07.23 17:03:21
@Irkutszk:
Hát. Azért megélik a leépülést az emberek, szerintem. Amikor már végstádiumban vannak, akkor nem, nekünk volt az egyik osztályon egy ilyen "gyermeki ártatlan", nagyon kedves beteg. De sok Alzheimer-es agresszív, a hozzátartozókat vádolja, mert nem érti, hogy mi van vele, vagy pedig kezdetben érzi, és próbálja titkolni, hogy feledékeny.
  Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Tisztelt Praxis!  …..
Hatodéves 2011.07.21 17:39:34
@macska69:
Csatlakozom. Ezek szerint végre sikerült eljutni a kezelésig. Végül is megkérdezhetem, hogy hol kezelik? És remélem, minden rendben lesz, az onkológusok és az ott dolgozó nővérek általában átlagon felüliek. Legalábbis Laikus is ezt írja, egy másik helyen én is ezt láttam, és másoktól is hallottam jó dolgokat.

Jobbulást Apukádnak és kitartást!
Hatodéves 2011.07.21 21:44:59
@macska69:
Remélem, minden a lehető legjobban zajlik majd, és köszönöm a választ! Továbbra is hiszek az onkológusok különlegesember-voltában :D
Hatodéves 2011.07.23 02:02:24
@jenny555:
Ehhez nehéz hozzászólni. Valójában ha Te lelkiismeretes vagy, akkor érthető, hogy azt hiszed, hogy mindenki az. De láttam én már nem egy olyan nővért, hogy meglepődnél.* Ez biztos fordítva is igaz. Felesleges kategorikusan kijelenteni, hogy az orvosok vagy a nővérek a paráért vagy nem a paráért csinálják. Bántó is nyilván.

*: És olyat is, aki többet foglalkozott velem, mint az összes gyakorlatvezetőm együttvéve. És aranyba kellene foglalni. Nem akarom szítani a jól ismert nővér-orvos ellentétet, de a kommentednek ez a része nem volt valami szép.
  Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Tisztelt Praxis…..
Hatodéves 2011.07.19 13:42:28
@Dr.laikus PhD:
Merthogy van egy fényképes nyilvánartás a pszichiátriai beteg orvosokról, amelynek egy rendőr, miután épp összeomlik, mert hirtelen meghalt a felesége, csak úgy fogja magát és utánaolvas?

Ezt nem annyira tudom megmagyarázni, lehet, hogy nem tudok valamit, de érdekelne.
Hatodéves 2011.07.19 14:04:03
@Dr.laikus PhD:
Igen de azt sem láttuk. Halotti bizonyítványban lépcsőzetesen leírják, hogy mit tartanak oknak és mit okozatnak. Az a baj, hogy én a Blikk-nek meg ezeknek egy szavát sem hiszem, ettől még igaz lehet bármi persze. Viszont én meg a riportot nem láttam.

Azt meg, hogy furcsán viselkedett, mikor a férj már tudja, hogy bipoláris (?) beteg, hát kérdés. Igaz is lehet, nem is, lehet jelentősége és nem is.
Hatodéves 2011.07.19 14:09:53
@Dr.laikus PhD:
Ezt értem. Csak kérdés, mi objektivizálható a megtalált igazságából. Lehet, hogy minden, lehet, hogy semmi.

Mindenesetre nem tűnik szép történetnek, akárki mi is a valóság, és az külön szomorú, hogy hirtelen meghalt egy ilyen fiatal anyuka.
Ma jelentették be a NEFMI-ben, hogy 600 szakorvosjelölt és 20 szakgyógyszerészjelölt számára kívánnak ösztöndíj formájában havi 100 E Ft pluszfizetést adni, cserébe a mai rezidenseknek 10 évig kellene TB-finanszírozott eü. intézményben dolgozni, és nem fogadhatnának el…..
Hatodéves 2011.07.18 19:38:08
@ebfül:
Nem a kulimunkára keresik az orvosokat. Ebben meg én vagyok kompetens. Csoporttársaimat igencsak megbecsülik, és semmiben sem különböztetik meg a német kollegáktól. És nem a világ végén, hanem egy tökjó helyen dolgoznak, de Németben még az is jó gondolom.

Merthogy az egyetemi központokban Magyarországon is csak szórványos helyek vannak, átlagosan minden klinikán 1, néhol 2 is.
Hatodéves 2011.07.18 19:43:02
@tzatziki:
Mondjuk nekem pont elég, ha elfogad egy közösség, nem is várom, csak kezeljenek embernek. Én úgy éreztem, hogy barátkoznának velem, de én nem erőltettem, mert úgyis tudtam, hogy pár hónap múlva elmegyek. Egy nagyon jó barátnőm így is lett, de persze a gyerekközösség nyilván más. Illetve ők egymással is olyan távolságtartóak, hogy már azt a légkört magyar ember simán nem-elfogadásnak érzi. Egyetemen a tanítás után mindenki felpattant a kis biciklijére és ment egyedül haza. Ha nem láttam volna, hogy ők is külön-külön mennek, én is azt hittem volna, hogy velem nem barátkoznak. Kemények, az biztos.
A rezidenseknek szóló tegnapi bejelentés kapcsán kénytelen vagyok ide is kitenni a képet, amit Doktrina blogján láttam először.  Szóval az a helyzet, hogy miközben nincs pénz az egészségügy állapotának rendezésére (a fizetésünk csak egy, bár fontos része a…..
  Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Kedves Praxis blog!  …..
Hatodéves 2011.07.16 13:48:01
@Babette_:
Nem:

"Az orális rehidráló folyadék (ORF) receptje a következő. Forraljunk fel, majd hűtsünk vissza egy liter vizet. Keverjünk bele 1/2 teáskanál (2,5g) sót, 1/2 teáskanál (2,5g) szódabikarbónát, és két teáskanál (10g) mézet vagy cukrot. Miután feloldottuk ezeket, kiegészíthetjük a keveréket 1 dl narancslével is. Biztosan nem a legízletesebb ital, de összetevőit nézve hasznos a hasmenés által elvesztett ásványi anyagok pótlása miatt. A házilagos készítés kétségkívül hasznos lehet, ha gyári, ellenőrzött összetevőkkel rendelkező készítmény nem áll rendelkezésre, de előfordulhat, hogy az összetevők bizonyos helyzetekben nem hozzáférhetőek. Egyszerűbb, higiénikusabb a gyári csomagok használata. A WHO/UNICEF által ajánlott oldatban az összetevők aránya más, és a káliumpótlásról sem feledkeznek meg . Hazai gyógyszertárakban is beszerezhető a Normolyth nevű készítmény, melynek egyadagos, higiénés csomagolása előnyökkel jár."
  Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Tisztelt Praxis blog és…..
Hatodéves 2011.07.11 22:53:44
@tódór piroska:
Mért kellene bárkinek is tudni, hogyan írnak egy szót? Mi van ha négy általánost végzett és azóta mondjuk betanított munkás (persze akkor nem ájulna el a napon).

Ha a diszpécser kikérdezte, tanácsokkal ellátta, nem kell, hogy kimenjen a kocsi. De a posztból nem ez jön le. Ha én diszpécser lennék, nem szívesen tenném le így a telefont, hogy azt sem tudom, mi lett vele. Nem aludnék nyugodtan. Nem tudom, mit csinálnék, megkérném, hogy ha nincs jobban az árnyékban levéstől pár perc után, akkor szóljon vissza.

Tudod, nekem volt olyan, valaki felhívott, hogy fáj a feje, és benne volt a pakliban, hogy SAV (reggel, ütésszerűen kezdődött, élete legerősebb fejfájása, és a hangja nagyon szar volt, nem rájátszós, hanem olyan, hogy hallatszott, hogy szarul van), és kihívta a mentőt; és a mentő kiadta az ügyeletnek, aki három óra múlva ment ki a valóban SAV-as beteghez...

Picit szkeptikus vagyok. Minden szarhoz kimennek, komolyan, szerencsétlenek. Úgy gondolom, hogy valakihez, aki elájult, ha van kapacitás, akkor ki kellene menni.

Ha nincs, az más, ilyen van, de akkor sem az a sztori, hogy mért kell ilyen hülyeséggel felhívni.

De még azt is elfogadom, ha bárki azt mondja, hogy ez az a határ, amihez nem kell mentő, én tényleg idealista és tapasztalatlan vagyok. De a helyesírás nem értem, hogy jön ide. Én is simán vétek ilyen hibát, nem vagyok nyelvész. De tudom, ez ízlés kérdése, nekem is van olyan ismerősöm, aki kényes az ilyesmire, tőlem aztán akárhogy írhatják.
Hatodéves 2011.07.11 23:20:56
@tódór piroska:
Tényleg elfogadom, amit írsz, és ne haragudj rám, kérlek. Tudom, hogy nagyon tapasztalt vagy, és jobban és gyorsabban megítélsz egy helyzetet, mint én. Nem állítom, nem is tettem, hogy ha alaposan kikérdezték, tanácsokkal ellátták, akkor hozzá kellett volna kimennie a mentőnek, nem pedig mondjuk a mellkasfájóshoz. A leírásból nem ez az alaposság látszott, persze, annak is van esélye, hogy a posztoló eltorzította az eseményeket, ez esetben persze "nem ér a nevem".

A helyesírás fontos, de számomra ebben a helyzetben nem volt jelentősége, sőt, észre sem vettem, amikor olvastam. Ez tényleg szubjektív.

Jó éjt Mindenkinek.
Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!  Sógornőm 36 évesen, több mint öt…..
Hatodéves 2011.07.08 20:33:46
@Irkutszk:
Lehet, de azt várná az ember akkor is, hogy ez egy olyan blog, ahová a beküldött posztok kerülnek ki, és nem az akaratuk ellenére beszéljük végig ismeretlen emberek sorsát.
  Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!     Tisztelt Praxis blog!…..
Hatodéves 2011.07.06 20:34:22
@Circus:
Bár én hoztam fel, nem a macska a lényeg, hanem hogy ez az írás tele van a történettel kevésbé kompatibilis stíluselemekkel, emiatt bennem tényleg felmerült, hogy viccből írták.

Ez nem változtat azon, hogy bunkóság egy orvostól a fent leírt módon viselkedni.

@Laliath:
Van azóta hír? Magas vérnyomás (és sok más állapot, apróságok is) önmagában is hasonló tüneteket okozhat, bár azt jó lenne tudni, hogy mit értettél "nem lát" alatt? Remélem, nincsen komolyabb gond!
Hatodéves 2011.07.06 20:46:15
@Laliath:
Nézd, fogalmam sincs innen a távolból, hogy mi a baja, de az, hogy nem volt beszédzavara, komolyabb mozgászavara, hogy a látása kitisztult, azért mindenképp jó jel. Átmeneti agyi keringészavar is lehet. Gondolok Rátok, és írj majd.
Hatodéves 2011.07.07 15:10:43
@Laliath:
Sajnálom, hogy nem lett negatív. Jó, hogy nem egy nagyobb vérzésről van szó, és főleg az jó hogy, amennyire leírtad, nem maradt vissza semmilyen károsodás. Remélem, jó osztályon van, ahol gondját viselik!
 Van egy sztorija a magyar egészségügy helyzetéről? Megváratták, félrekezelték, megalázták, vagy ellenkezőleg, csupa jót tapasztalt? Küldje el történetét a praxisblog@yahoo.com címre, vagy használja megújult kórházértékelőnket!  Tisztelt Praxis blog! 16…..
Hatodéves 2011.07.04 09:45:08
@ccke:
Egyetértek. Ráadásul ez két külön kérdés, amit igyekezzünk ne össze keverni. Van a szülő és a gyerek felelőssége és van az egészségügyi ellátás felelőssége. Ez két külön dolog, egymást az elvárható gondosság megítélésében nem befolyásolják. Akármekkorát hibázott a szülő/gyerek, az nem menti fel a diszpécsert. És akármilyen profik a mentősök, az nem menti fel a szülőt/gyereket.

Egyébként nem olyan könnyű egy kamasz társaságban bevallani, hogy valaki beteg. Az epilepsziások egy része sem vallja be. Én egészen közeli, velem egy háztartásban élő rokonom korábbi rohamairól hivatalosan semmit sem tudok (csak fű alatt). Kamasztársaságban az ember "menőségét" csökkenti, ha inzulinnal kell magát szurkálnia.

Az más kérdés, hogy szakmailag azt tanácsolnám, hogy mondja el a haveroknak, mindent megtennék, hogy meggyőzzem.
Tisztelt blog! Örülök, hogy van egy ilyen hely, ahol elmondhatom gondomat, bajomat, mert kissé mérges vagyok a gyermekorvosunkra. Még csak fél éve vittük el hozzá először a kislányomat, akkor semmi probléma nem volt vele. A gyerek kicsit idegenkedett tőle, meg nem is volt valami…..
Hatodéves 2011.06.29 21:56:06
@tódór piroska:
Bakela ugye férfi?!
Hatodéves 2011.06.29 21:56:56
@tódór piroska:
Bakela ugye férfi?!
Hatodéves 2011.06.29 22:51:10
Üdvözlöm a Praxis blog olvasóit!( a szerkesztőket is természetesen :) ) Elég régóta foglalkoztat a gondolat, hogy leírjam-e édesanyám esetét mások okulására és saját magam megkönnyebbülésére de ezidáig nem volt hozzá elég erőm. Mostanra így egy év távlatából…..
Hatodéves 2011.06.26 15:07:17
@zagadka:
Neked jóval nehezebb válaszolnom, mert a kedvesség mögött azért érzek pár olyan oldalharapást, ami indulatot kelt bennem. A "ha beléptem a rendszerbe, akkor úgy kell nekem" gondolatkörre így nem is válaszolnék, részben válasz rá az Androsznak írt "van sapka-nincs sapka" gondolatmenet. Mivel a többi megjegyzésed felém kifejezetten jóindulatú, remélem, hogy csak én értem félre és veszem túlzottan a szívemre azt, amit igazságtalannak érzek a mondataidban, és persze, tök jó, hogy hozzászólsz. Akár beszélgetés, akár vita, több értelme látszik lenni, mint az itt olyan gyakori kölcsönös anyázásnak :)

(Egy pontosítás: nem azt mondtam, hogy a diagnózis 95% pontos, hanem Androsz egészen konkrét példájára egy egészen konkrét számadatot mondtam: ez az emlőrák triplet diagnosztikájának a találati aránya volt. És ez sem jelenti azt, hogy a maradék 5%-a feltétlenül emberi mulasztás).

Abban, hogy a rendszertől 100%-ot vársz, szintén az előző, a diagnosztika fejlődéséről szóló gondolatmenetemre utalnék. Az orvoslásban a diagnosztika elméleti lehetőségei sokkal gyorsabban fejlődnek, mint a mindennapi, széles tömegek számára elérhető gyakorlat.

Én ennek IS tulajdonítom az egészségüggyel kapcsolatos elégedetlenséget (a rendszer valódi hiányosságai mellett). Ugyanis minél jobb az eü ellátás, annál alapelvárásabb lesz, a közvélemény szemében annál inkább rutin eljárás képét ölti. Ma már védőoltások vannak, a mai anyukák nem ismerik a szamárköhögést, a torokgyíkot, a gyermekbénulás (HálIstennek), és lám, időről időre megjelenik a védőoltásokkal szembeni lázadozás és elégedetlenség, és "az orvos szolgáltató, nekem jogom van eldönteni, hogy mit kapjon a gyerek, a múltkori oltástól is két napig lázas volt, és különben is, az oltások károsak és én nem kérek belőlük" mentalitás.

Régen a vakbélgyulladás diagnózisa a biztos halállal volt egyenlő. Ma felhördülünk, ha valaki mégis meghal benne. Én is felhördülök. Szerintem is elvárás, hogy 2011-ben ne haljon meg senki ilyesmiben. Ugyanakkor kifejezetten nehéz diagnózis, és bár "rutinműtét", de akkor is egy műtét, szaktudás, gyakorlat, a beavatkozást elviselni képes szervezet, és mint mindenhez, szerencse kell ehhez is.

Továbbra sem vonom kétségbe a felelősségre vonás igényét olyan esetekben, ahol az orvos súlyos hozzá nem értése, hanyagsága, vagy az intézmény felszereltségének komoly hiányossága nyilvánvaló, és ez a beteg halálával/károsodásával egyértelmű összefüggésben van.

Azt hiszem, most befejezem a regényírást, ha valaki eljutott idáig, annak köszönöm a türelmet, és szép vasárnapot :D :D
Hatodéves 2011.06.27 11:59:20
@mákonya:
Sajnálom.
Anyukádnak kitartást és jó vizsgálati eredményt kívánunk.
Tisztelt Praxis!   Eddig soha, semmi rossz élményem nem volt az orvosokkal kapcsolatban, sajnos én is beléptem abba a bűvös körbe, akikkel nem csak a megszokott, jó dolgok történnek meg. Mindezek ellenére a tiszteletem nem kopott semmit az eü dolgozók irányába, de a…..
Hatodéves 2011.06.28 08:37:50
@SusanneF:
Ez de hülyeség. Mármint a fél évente 3 nap. Nekem biztos, hogy sokkal több volt, ahogy leírtam. Ha minden hónapban vagy egyszer költözés miatt hármat, vagy sportmeccs miatt sokat, vagy azért mert fáradt vagy nincs kedve bemenni, akkor is mi történne?. A gyerek is ember... Na mindegy.
Hatodéves 2011.06.28 10:02:01
@frutella:
Az viszont az én időmben úgy volt, hogy akinek igazolatlan órája van, annak nem lehet ötös a magatartása félévkor/év végén...
Hatodéves 2011.06.28 11:28:47
@Frankeistein:
Az a gond, hogy szerintem ezt az orvosi igazolást régen arra a célra találták ki, hogy a gyerek EGÉSZSÉGES voltát igazolja, azt, hogy közösségbe mehet.

Most a szülők igazmondásának kontrolljaként, illetve szociális nyomásként alkalmazzák a szülők felé. Nem véletlen, hogy erre a funkcióra csak kényszermegoldást, és kamu-protokollt jelent...
Akár több száz évig élhet az ember jó néhány évszázad múlva egyes kutatók feltételezése szerint - mondta Ungvári Zoltán, az Oklahomai Egyetem docense szombaton Pécsen az MTI-nek. Az Egyesült Államokban élő magyar kutatóorvos Koller Ákos professzor, a Pécsi…..
Hatodéves 2011.06.28 07:35:10
@prolee:
:( sajnálom
Az én anyukámat is szó szerint eltették láb alól a kórházban és semmit nem tudtam tenni valami felelősségrevonás reményében. Az orvos is pofátlanul csak annyit mondott, hogy "hát istenem, neki 76 év jutott. Az is szép kor." - aztán faképnél hagyott. Szóval vannak…..
Hatodéves 2011.06.25 23:13:56
@Somaka:
Nem tartana előrébb. Onkológiai kezelésre van szükség, az onkoteamnek kell eldöntenie, hogy ez pontosan mi legyen és milyen sorrendben. A diagnózis megvan már, a magánproktológus pedig sem műteni, sem sugarazni nem fogja, sem kemoterápiát nem tud adni.
Tisztelt Praxis!   Most találtam rá az önök oldalára , tavaly decemberi történetemet szeretném megosztani önökkel. Jól jellemzi a jelenlegi hazai kaotikus állapotokat. illetve az emberi nemtörődömséget. Budapest egyik külső kerületében(18) élek, és éppen haza felé…..
Hatodéves 2011.06.26 16:27:28
@Bikli néni:
Szerintem Te hagy őket reakció nélkül, legalábbis az egymásra vonatkozó kritikájukat. Te kedveled Leroi-t, én is, ők pedig utálják, ez van. Vannak Leroi-nak olyan megnyilvánulásai, amiket én sem tennék zsebre, ha nekem mondaná őket. Olyanok (de a másik részről is), amit szerintem semmilyen ember nem mondhat semmilyen másik embernek. De ezt én gondolom, és nekik lehet, hogy belefér, vagy látják értelmét vitatkozni. Majd a moderátorok meghúzzák a határt, hogy mi az, ami még belefér.

@Irkutszk:
:D
Hatodéves 2011.06.26 16:54:39
@Bikli néni:
Jó, de részemről nem tudok mit kezdeni ezekkel a nagy kinyilatkozatásos elvonulásokkal. Ez egy nehéz blog, ezt olvasni és bekapcsolódni a vitákba, bárki számára potenciális pszichés károsodással járhat.

Velem is volt, hogy elegem lett és nem néztem egy darabig, vagy csak átfutottam, de nem szóltam hozzá. Általában akkor kapcsolódom bele a vitába, ha úgy ítélem meg, hogy ma épp képes vagyok elviselni, bármi történik.

Visco majd visszajön remélem, ha kifüstölögte magát, kemény ember ő! Ha meg nincs kedve már írni ide, akkor azt sajnálom, de ez van. Meg az a fickó, aki férfi létére elfutott, mert összevitatkozott velem és kiborult a bili... Férfi ne sértődjön meg és kész :D Mit csinálna a dzsungelben?
Hatodéves 2011.06.26 17:07:30
@Bikli néni:
Valami olyasmi. De annak a vitának már nagyon szánalmas volt a vége, pedig ő "kolléga volt."

A somolygó Visco-t én is üdvözlöm. Ahogy Laikust is, aki már nagyon hiányzik :(
Praxis Újraélesztés 5000 forint 2011.06.26 06:00:00
Tisztelt Praxis blog! Pár évvel ezelőtt, ha jól emlékszem 2007-ben felkerestem egy sebész orvost a magánrendelésén aranyérproblémával. Korábban is jártam már nála, de az évek alatt teljesen megváltozott, szinte rá sem lehetett ismerni. Csakúgy, mint korábban megvizsgált és…..
Hatodéves 2011.06.26 12:22:45
@Bikli néni:
Nem törvényszerű. Viszont ha rendszeresen ez történik, az mindenképpen gyanús valamilyen szűkületre, ami nem feltétlenül rosszindulatú daganat. Kísérő tünetektől is függ, hogy mire kell leginkább gondolni. Az is lényeges, hogy valakinek egész életében így működött bélrendszere, vagy az utóbbi időben megváltozott.
Hatodéves 2011.06.26 12:53:08
@Bikli néni:
Szívesen :)
Hatodéves 2011.06.26 16:22:02
@sztrugackij:
Attól is függ, hogy milyen panaszokkal mentél oda (fájdalom, vérzés, általános panaszok), hogy az aranyér-kezelés megszüntette-e a problémát, hogy az orvosi vizsgálat során mennyire tűnt egyértelműnek az aranyér megjelenése és a panaszok közötti kapcsolat, hogy mióta van ez a gondod stb.

Ismétlődő, kezelés ellenére kiújuló aranyérnél, mint a posztban, ötven felett, főleg ha van valamilyen más gyanújel is, szerintem illik felvetni a colonoscopiát, de jó lenne, hogy ha egy nálam hozzáértőbb is elmondaná a véleményét.
Szia! A mi történetünk (sokakkal ellentétben) teljesen pozitív.A 'szenvedő' alany a nagybátyám, 70 éves, nőtlen, gyermektelen, az az igazi vérparaszt típus, származásra és értelmi színvonalra egyaránt. Látszott rajta, hogy valami baja van, mert normál esetben 95 kiló körül…..
Hatodéves 2011.06.17 09:18:11
@BoDza:
Ha Te kákán csomót keresésnek minősíted azt, hogy a nagybátyám "igazi vérparaszt származásra és értelmi színvonalra egyaránt" és "Mivel a nagybátyám eleve nem egy Einstein, de ha valami baja van, akkor szinte negatívba vált az IQ-ja, nekünk kellett kísérgetni"

Ezer oka lehet egy embernek nem szeretni sőt utálni a hozzátartozóját, de aki nyilvánosság előtt így beszél róla, annak a dicséretét inkább elcserélem száz értelmes kritikára. Bocs.
Sziasztok! Véletlenül találtam meg az oldalt, gondoltam megosztom veletek a saját történetemet.2008 őszén felvettek Magyarország egyik legnagyobb bankjához (Váci út, biztosítási részleg) adminisztrátornak. Engem, illetve még egy lányt. Ketten együtt kellett postázni, iktatni,…..
Hatodéves 2011.06.13 19:46:38
@különvélemény:
Hát naná, mert az ember jó esetben nem csak azért gürizik, hogy legyen pénze, hanem mert az az ő munkája, ezt tudja hozzátenni a világhoz. Annak jónak kell lenni. És nyilván a főnök a kompetens személy abban, hogy megmondja, hogy jól dolgozom-e, ha elégedett és megdicsér, akkor úgy érzem, hogy jó és hasznos eleme vagyok a cégnek és van értelme. De ha minden nap szívatnak? És főleg ahol ügyfelek vannak, ott még nehezebb, mert ha elcsúszol a melóval, akkor ők is elégedetlenek, balhéznak stb.
Hatodéves 2011.06.13 23:40:25
@nyíregyházi betti:
Nem azt mondom, hogy mindig a főnöknek van igaza. De alapvetően, ha minden nap kritizálna engem és semmi sem lenne jó, amit csinálok, akkor pocsékul érezném magam, és egy idő után én is elmennék, de előbb megpróbálnék vele beszélni.
Hatodéves 2011.06.14 09:29:21
@Babette_:
Valahogy bennem sem kelt bizalmat az az ember, aki megkerüli a főnökét és a vezérigazgatónak panaszkodik. Extrém eseteket (elmebeteg, bosszúálló, együttműködésre teljesen képtelen) leszámítva az ilyesmi sunyi hátbatámadás.

Ha nem olyasmiről van szó, ami miatt azonnal ki fogják rúgni a főnököt, akkor szerintem rossz ötlet, ráadásul vezérigazgató-függő is.

Alapból az a normális, emberileg elvárható, hogy azzal beszéljük meg, akivel problémánk van.
Praxis Csupa szőr lett a nő arca 2011.06.11 13:05:00
Tisztelt Praxis blog! Szeretnék önöknek elmesélni egy történetet és erről a véleményüket kikérni. A feleségem a közelmúltban részt vett egy lézeres bőrgyógyászati beavatkozáson, amelynek a célja az lett volna, hogy a feleségem arcáról a nem kívánatos szőrt eltüntesse. A…..
Hatodéves 2011.06.11 16:00:49
@ifjonc:
Egy kicsit én is gyanakszom. Nem vádló értelemben. Fokozott szőrnövekedés, személyiségváltozás (agorafóbia, szorongásos zavarok). Érdemes lehet egy komolyabb kivizsgálást megejteni, mindenképp hormonszintek (köztük tesztoszteront is, petefészek betegségek, tumor esetén megnőhet a szintje, stimmelhet az életkor és a tünetek is) mérésével együtt.

Már csak azért is, mert ha valaki 15 év házasság után lézeres arc-szőrtelenítést szeretne egymillió forintért, az felveti, hogy hirtelen elkezdett nőni, sűrűsödni az arcán a szőr.

Ha perelni akarnak, ahhoz úgyis be kell bizonyítani, hogy nincsen más betegség a háttérben.
Hatodéves 2011.06.11 21:40:36
@incze15:
Hogyhogy villanó-fényes? Ez mit jelent? Tényleg ilyen drága?!
Hatodéves 2011.06.11 21:41:10
@Hatodéves:
Ez alatt mást értesz, mint a lézer, mert a poszt írója lézert írt.