Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lizard4

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbi bejegyzés a magánnyugdíj-pénztárban   maradás egyfajta jogi vetületét taglalja. A Zugügyvéd a felvetést társadalmi vitára bocsátja.Kedves Zugügyvéd!A magánnyugdíj-pénztárban való maradást szeretném felvetni ezen a fórumon, természetesen kizárólag jogi…..
lizard4 2011.01.06 11:09:11
Maradt egy "kiskapu" az állami rendszerbe történő visszalépésre 2010. január 31-et követően. Amennyiben a magánnyugdíjpénztár létszáma a kétezer főt nem éri el, akkor az engedélyét visszavonják, és végelszámolással megszűnik. A megszűnő pénztárak tagjainak nyilatkozniuk kell, hogy melyik másik pénztárba lépnek át, ennek hiányában visszakerülnek az állami rendszerbe. A kis pénztárakban biztosan nem maradnak ennyien és megszűnnek, így egy ilyen pénztárban maradó tag akár több hónap újabb gondolkodási időt is kaphat, addig biztosan lesz alkotmánybírósági döntés is.
Viszont a TB jogosultság megszűnéséről a törvény a következőképpen rendelkezik:
"36. § A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 2. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:
(6) Az a személy, aki
a) 2011. január 31-ét követően létesít magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonyt, a jogviszony létesítésének időpontjától, de legkorábban 2011. december 1-jétől kezdődően,
b) 2011. január 31-éig kezdeményezi a magán-nyugdíjpénztári tagsági jogviszonyának fenntartását, 2011. december 1-jétől kezdődően
a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben további szolgálati időt nem szerez, és az ezt követően szerzett keresete, jövedelme a társadalombiztosítási nyugellátások megállapítása során nem vehető figyelembe, azonban a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32/B. §-ában meghatározott feltételek szerint az időskorúak járadékára jogosult.”

Tehát a TB jogosultság elvesztését nem a magánnyugdíjpénztári tagság meglétéhez, hanem a január 31-ig megteendő nyilatkozathoz köti. Nem vagyok jogász, de ez nekem azt jelenti, hogy aki nyilatkozik, mindenképpen elveszíti e a törvény alapján a TB jogosultságát, függetlenül attól, hogy később a magánnyugdíjpénztár végelszámolása során végülis visszakerül az állami rendszerbe. Ami teljesen abszurd, hiszen - az én értelmezésem szerint - így teljesen el lehet esni a nyugdíjtól annak ellenére, hogy a 10% és a 24% is a TB rendszerbe kerül.

A fenti tehát egy elvi lehetőség a gondolkodási idő meghosszabbítására, de mégis rizikós, mert így is elveszhet a TB jogosultság.
lizard4 2011.01.07 10:07:25
@VonS: Ne hozzuk fel a Lehmann Brothers esetét, az teljesen más kategória, ugyanis:
- a magánnyugdíjpénztárak teljes egészében saját tőkéből finanszírozottak (tagi befizetések), így csődbe nem tudnak menni
- Lehmann Brothersnél a jelentős vagyonvesztés miatt nem maradt fedezet a hitelezők kielégítésére, ezért ment csődbe, de ettől még maradt vagyon
- Lehmann sokkal lazább szabályozási környezetben működött, a befektetési politikáját teljesen szabadon alakíthatta, a magánnyugdíjpénztáraknál ez korlátozott, így a vállalható kockázat is
- a befektetési bankoknál a korábbi partnership modell feladása, a tőzsdei bevezetés erőteljes ösztönzést hozott a rövid távú nyereségek felmutatására, hosszú távon óriási kockázatokat vállalva. A magánnyugdíjpénztári tagok a tapasztalat szerint nem ugrálnak össze-vissza a pénztárak között, így nincsen nyomás a pénztárakon a rövid távú nyereség elérésére

A magyar pénzügyi kultúra meg nyilván nem alkalmas arra, hogy az emberekre teljesen rábízzák az öngondoskodást.
Világrekord! Nem sűrűn mondhatunk ilyent, de látatlanban biztos, hogy a badacsonyi Kapri Ház házinénijén kívül még soha senki nem akart szálláspénzt fizettetni egy meg nem született, ötödik hónapban lévő magzattal. B. prenatálisan borzongató levele alant. Olaszországi…..
lizard4 2007.08.07 16:30:41
Nekem is kellett regisztrálnom, annyira megfogott a vita. :)

www.ongo.hu/elmenybeszamolok/994
Itt vannak további részletek.

A néninek nyilván igaza volt, de ha így kioktatja a vendégeket, akkor jobb lenne ha más foglalkozást keresne. Az pedig inkorrekt, hogy további két főre ennyi pénzt kér el, a honlap feltüntetett árlista egyértelműen szobaárat és apartman árat tüntet fel, a plusz két fő nem kapott olyan szolgáltatást (+2 ágy).
A korrekt eljárás az lett volna, ha elmondja a vendégeknek, hogy ez miért volt gáz a részükről, és szépen megkéri őket, hogy tartsák tiszteletben a játék(és nagyon is éles)szabályokat.
Évekkel ezelőtt (még duhajabb koromban) én is nagyobb társasággal jártam nyaralni külföldre, mint az apartman férőhely, mert így olcsó volt. Horvátországban aztán egyszer előre foglalásnál magánapartmant csíptünk meg. A néni persze észrevette, hogy sokan vagyunk, de korrektül elmondta, hogy a rendőrségre be kell jelenteni, és nem kevés plusz idegenforgalmi adó lesz. Egyik éjszaka olyan hangosak voltunk, hogy a férje üvöltött velünk, nappal viszont a néni nyugodtan mondta, hogy ez így nem lesz jó. És láss csodát, utána már nem voltunk hangosak. Igaz a hét végéig erősen lecsökkent az interakció(=alig várták, hogy elmenjünk), de mégis elviseltek minket. Így a mi szánkban sem volt keserű szájíz, pedig maguk között biztos elküldtek a sunyiba.
Hallottam olyan görögül kiválóan beszélő magyarról, aki azért nem jár szívesen Görögországba, mert érti, hogy a görögök hogyan szidják a turistát a saját nyelvükön. A görögök viszont már megtanulták, hogy a vendéggel szemtől szembe kedvesnek kell lenni.

Én szeretem a Balatont, és az elmúlt években azért jelentős fejlődés történt, nekem alapjában kellemesek a tapasztalataim. Igaz, éppen vagy három hete a 40 fokos hétvégén próbáltunk szombat estére szállást szerezni. Fullon volt a Balaton, mégis voltak üres szobák, mert nem akarták 1 napra kiadni (ahol nem vallották be, ott is előbb megkérdezték, hogy hány éjszakára maradnánk, utána persze nem telt ház lett). Végül nem kaptunk szállást, még úgy se, hogy 4 főre a 12000 Ft/éjszakát 16000 Ft/éjre srófoltuk fel. Szóval tényleg ne panaszkodjon a Balatonon senki.
Katkamanó meg tényleg csak ártott a Balatonnak. Mondom: vendéggel kedvesnek lenni (potenciálisokkal is, mint itt a fórumozók), háta mögött lehet szidni, ami persze bunkóság, de a vendég boldog lesz.