Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hans Castorp

178 bejegyzést írt és 77 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Botos Kölönte Ponczius Pilátus 2024.03.29 09:55:41
MÁSODIK FEJEZETPonczius PilátusA tavaszi Niszán8 hónap tizennegyedik napján, kora reggel Judea prokurátora, Ponczius Pilátus9, vérvörös bélésű fehér köpenyben, katonás léptekkel megjelent a fedett oszlopcsarnokban,amely Nagy Heródes10 palotájának két szárnya közt húzódott.A prokurátor mindennél…..
Tolcsva, Petőfi u. 11. (Fried Vilmos szülőháza, utcafront, saját fotó, 2024) udvari rész, forrás: https://zemplenizsidosag.hu/tolcsva-hu/     Inkább idézem a Wikipédiát, de ezen is lehet elmélkedni (én is ezt teszem, mióta megtudtam). "William Fox (szül. Fried…..
  A naplómban említettem, hogy néha fordítva ülünk a lovon. Elegánsabban kifejezve, érdemes olykor átkeretezni a dolgokat. Merthogy engem sok közvélekedés borzasztóan idegesít elgondolkodásra késztet. Például, mikor a napokban-hetekben azon töprengtem, hogy mit fedünk el a rohanással, esetleg mi…..
Botos Kölönte Adventi naplóm 2023.12.15 08:58:40
Rájöttem, hogy a „rohanó világ” toposz nemmás, mint egy látványos pajzs, amit magam elé tartok, nehogy le tudjak lassulni, el tudjak csöndesedni, neadjisten, elmélyedni. Még a végén kényelmetlen kérdéseket tenne föl a Csönd, olyasmiket, hogy mivégre vagyunk a világon, biztos egyedül értem-e el a…..
Botos Kölönte Adventi naplóm 2023.12.12 10:32:39
  Még mindig nem tudtam elcsöndesedni. Nagyon nehéz a sok-sok ember közt, akik mind segítségért jönnek és/vagy ezért lépnek kapcsolatba velem. Nem tudom, melyik merít ki jobban: azok, akik nem szorulnak érdemi segítségre, csak – mondjuk ki -, mert már nem bírják idegekkel a háromnapos orrdugulást…..
Botos Kölönte Adventi naplóm 2023.12.07 07:27:32
Rorate coeli desuper et nubes pluant justum   Rohannak a napok. Pedig el kéne csöndesülni. Gondolkozni.  Akkor rájönnék, hogy nem a napok rohannak, hanem én. És hálát adni, hogy vannak napjaim.   Biztosan ismeritek a kafarnaumi százados történetét, aki Jézus segítségét kéri, mert nagyon beteg a…..
Botos Kölönte Adventi naplóm 2023.12.03 22:47:15
  Adventi naplóm December 2-3.     Szombat, december 2. A szombat a kedvenc napom. Amióta az eszemet tudom. Pedig szombaton kellett takarítani és hajat mosni, de szombaton volt a hittan is. Most szombaton dolgoznom is kellett, de attól még akkor is a szombat. Első feladatunk Sándorfalvára…..
Botos Kölönte Adventi naplóm 2023.12.01 19:29:04
December elsején volt nagynéném esküvője Rimaszombatban. AZt hiszem, 39 éve. Nagyon vártam, mert én lettem volna a KOSZORÚSLÁNY, és melyik ötéves kislány ne akarna kismenyasszonynak (igen, ezt egybeírjuk ilyenkor) lenni? Egyébként a mi vidékünkön az elsőáldozó kislányokat is kismenyasszonynak…..
Botos Kölönte Iuventus ventus 2019.12.18 12:24:22
“Míg ma, a mi teljesen megváltozott korunkban negyven esztendősek mindent elkövetnek,hogy harmincéveseknek lássanak, hatvanévesek pedig, hogy negyvenéveseknek, míg ma az ifjúság, tetterő és önbizalom juttat előre és ajánl be, a biztonságnak abban a korában mindenkinek, aki érvényesülni akart, meg…..
Hans Castorp 2023.12.01 18:48:34
@Patocskai Gábor: Én is üdvözlöm Őt! :)
Kedves Hölgyek, kedves Mindenki! Teljesen magától értetődő már manapság, hogy az Apukának nem csak illik, hanem kötelező, elvárás, alap besegítenie otthon. Mi több: ilyen nem is létezhet, hogy "besegíteni", hiszen az már önmagában azt feltételezné, hogy a feleség feladataiból vállalna át bármennyit…..
  "Amikor visszaértem a penzióba, Helen eltorzult arccal feküdt a földön. "Csak egy görcs - suttogta. - Rögtön elmúlik . Ne nyúlj hozzám!" "Azonnal kerítek egy orvost." "Nem kell orvos - zihálta. - Szükségtelén. Rögtön elmúlik . Menj! Gyere vissza öt perc múlva. Hagyj magamra! Tedd, amit mondok !…..
Első törvény   Onnan tudod, hogymegöregedtél, hogy miközben Nirvávánára* pogózol a konyhában a nagyfiaddal, fél szemmel a a sülő rántotthúst lesed, hogy oda ne égjen.    Kegészítés: mikor büszkén dudorászod az angol szöveget, titokban remélvén, hogy imponálsz vele, kamaszod megjegyzi: " anya,…..
    Az utcán töltöttkáposzta illata (a valahol főznek)   A tetőtérben tegnapi öblítő hamisan friss illata (kiskamaszom kiteregetett)   A konyhámban hideg pizza illata (rendelniük kellett, mert rendeltem)   fejemben illatokkal játszottak a szagok   a skizofrén fiú mosdatlan szaga a…..
  Azt hiszem, két dolgot leszögezhetünk. Egyik. A legtöbb nő szeret az IKEÁ-ba járni. Legyűrjük az émelygést a tegezés és  Zöld Mennyország változatos ellentmondási fölött... "Képzeld el, hogy mindig frissnek látszó csokrod van a költség és gondozás nélkül. Ezek a virágok annyira valódinak…..
Botos Kölönte Nikotinmérgezés 2021.11.07 19:51:26
"Azt verte volna meg az Isten, azt a büdös bagót! Zoltikát, az úréknak azt a kis nyálas fiát, azt nem szerettük ottan egyikünk se. Az olyan rossz egy utálatos kölyök volt. A német kisasszonynak is egyszer úgy megharapta a kezét, hogy be kellett kötni. És a cselédek is csak csúfságolták és hajtották…..
Ystad   Az volt nekem a legérdekesebb, hogy a késő nyolcvanas-korai kilencvenes évek Svédországában  (a balákáni háború menekültjei még nem értek ide és hol volt még a Wilkommenskultur) MÁR így sóhajott föl Wallander: „Mi a fene zajlik ebben az országban? . tűnődött. – Hová lettek azok a…..
Nagy rajongója vagyok az árpád-házi királylányoknak. Végtelen csodálattal és büszkeséggel tölt el, hogy olyakor kontinensnyi távolságokat átszelve hogy megállták a helyüket, alárendelve...nem! MELLÉrendelve magukat férjüknek, új életüknek... Pl.  Szent Piroska-Iréné, Szent László és Adelhaid…..
  Itt van ez a könyv. Nem is tudtam, hogy van nekem ilyenem. Szerzőnkről annyit találtam a neten (angolul; nem összetévesztendő egy hasonnevú sakkozóval), hogy 1916 és 1991 között élt s mielőtt teljesállású író lett, volt tengerész, repülős, újságíró, idegenvezető, képregényíró és…..
Botos Kölönte Brit házibuli 2021.10.11 10:22:08
"Greenleaf nem akart Smith-King módjára elszaladni, mihelyt megorrontja a bajt. Amellett Olivernek volt néhány jó lemeze, Bartók-művek, meg az a csodálatos Donizetti, amelyet a doktor újra meg szeretett volna hallgatni. ... -Hallgathatnánk a Händel-lemezt? -kérdezte Marvel udvariasan. Nancy…..
Botos Kölönte Szeretlek Balaton 2018.05.23 12:12:20
Ki volt rakva ez a programajánlat, én meg elolvastam. Igazán ne vegye senki a szívére, én csak tényleg nem értem ezt a dolgot. A Szeretetfolyosó kitétel már érdekesnek tűnt, de azt hiszem, az a programpont késztetett továbbgondolásra, mely szerint: 13:55-14:00 Szilencium: a Balaton természeti…..
Hans Castorp 2021.08.25 19:54:47
Botos Kölönte Bartók... 2021.08.25 19:51:33
(Joona felügyelő egy képet mutat az ex-hegedűművész politikusnak, amin négy személy látható, feltehetőleg fegyverkereskedelmi megállapodás közben koccintva egy operában készült amatőr felvételen) -„Nézze meg az ujjaikat!- kérte Joona. Némán ült, figyelte, ahogy Axel a fotót tanulmányozta és újra…..
Botos Kölönte Az doktornő álma 2021.07.20 09:52:50
Ismert oltásellenes család érkezik suttyomban hozzám. Helyszín: nem a rendelő, nem is a házunk, valami más hely. Sárga szín, barna cserépkályha, ennyit tudok mondani. Iratlefűző bugyiban 4 ampulla vakcinát hoznak, külföldről szerezték, és ezzel, csak ezzel hajlandók oltakozni. Én annyira örülök,…..
Pénteken, munkaidő után 2 órával azzal jutalmazott meg a Jóisten, hogy elcsíptem a szőregi kispiacot. Szamóca, újkrumpli. Zsongó fejjel még még nem tudtam, ebből mi lesz, de éreztem, hogy ha más nem is...max semmi, de az anyag jó. Kezdjük ott, hogy az újkrumplit meg kell egyáltalán kaparászni…..
Botos Kölönte Rózsavíz 2021.04.05 10:29:28
  Ki lát ma már rózsavizet? Alig hiszem, hogy a fővárosi gyógyszerészek elfáradtak volna húsvét hétfőjén. Vidékre kell menni, egy csöndes magyar városka házai közé, hogy viszontlássuk a gyerekkorunk mulatságát, oda kell állnunk a fodormentaszagú patika üvegajtajába, végignézni a locsolókat, akik…..
Botos Kölönte Aranykapu 2020.12.08 15:08:27
Nem tudom, gondolkoztatok-e már azon, hogy ma, december nyolcadikán mit ünnepel az Anyaszentegyház. Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatását. Mármint, hogy Szűz Mária édesanyja, (Szent) Anna méhében szeplőtelenül/eredendő bűn nélkül/férfiú közreműködése nélkül született. Csakhogy, miután a…..