Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MalbecNC

0 bejegyzést írt és 414 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Akkor hát megvolt az olaszrizling-ivászat a Szekszárdi Boregyetemen, azt hiszem, jól sikerült. Voltak százhúszan, a közreműködőknek köszönöm a közreműködést. Nem gondolom, hogy nagyszerű előadó lennék, igyekeztem nem okoskodni sokat, beszéljenek a borok magukért. Szerintem…..
MalbecNC 2010.01.15 20:32:33
Okés, mondom akkor én is. :-)

- Bodri: illata bizonytalan, szénsavbizsergés, szimpla íz, szinte nem is cseng, de a végén mégiscsak beleng valahonnan egy kis karamell: 2 pont
- Szeremley: illata friss, gyümölcsös, de szájban nem köszön vissza (talán túl hideg is volt), a sav mintha aludna, rövid lecsengés: 3 pont
- Gál Lajos: illata érett gyümölcs (sárga/őszibarack, szájban szép, gyümölcsök is ott vannak, pont jó sav, nem túl hosszú, de mégis szépen cseng: 5 pont
- Laposa: illata citrusos/meszes, szájban már inkább a gyümölcsé a szó, élénkebb és magasabb sav, közepes lecsengés: 5 pont
- Josic: illata fülledt, nehézkes gyümölcs, íz az a testesebb rusztikus fajta: 3 pont
- Márkvárt: illata nem túl említésre méltó, erőteljesebb sav és alkohol, a lecsengés a savakról szól: 3 pont
- Szent Ilona: (határozott megkönnyebbülés, hogy végre valami izgató) illata közepesen intenzív, határozott ásványi, szolid gyümölcs, testes, középélénk sav, ízek kavalkádja, hosszú lecsengés (az első bor, amit nagyon sajnáltam kiönteni): 6 pont
- Légli: illata nagyon szép keserű mandula (iskolapélda), pici szénsav bizserget és ízben is ott van a mandula, magasabb alkoholnak éreztem, a lecsengés hosszabb. (Egy baja volt, hogy a Szent Ilona után következett): 6 pont
- Bott Frigyes: itt a második tanpélda a keserűmandulára, viszont az egész bor sokkal élénkebb, virgoncabb, „vidám” keserűmandula, barack, virág, hosszas lecsengés (nem öntöttem ki): 7 pont
- Györgykovács: egyetértek, hátrányos helyzetű volt az előző (szerintem) három után (tegnapelőtt is említettem), illatban, szájban kovakő, ez a bor a talajra mintapélda, élvezetes bor, csak egy kicsit sokan voltunk hozzá és kevés volt az idő:-): 5 pont
- Jásdi: (nekem az est egyik fénypontja volt) illata érett/száraz mandula, mézelő virág, élénkebb sav, eszméletlen zamatos barackos mandula íz, élénk sav, hosszas lecsengés (nem öntöttem ki): 7-8 pont
- Takács Lajos: illat és íz erősen minerális, sajnos nem tudott szóhoz jutni, ugyanúgy hendikeppes volt, mint a Györgykovács, de a gyémánt akkor is érezhető volt (el lennék vele is egy félreeső sarokban): 6 pont
- Bussay: számomra irdatlan meglepetés, mármint, hogy olaszrizlingből és ott (Zala) és ilyen is (Bussaytól) van! Mézesbarack illat, szájban herbagyümölcs, pempős, testes, picivel magasabb alkohol, de még elmegy, úgy élvezet, ahogy van (nem öntöttem ki): 7 pont
- Németh: illata mézelő, nehéz virág, íze intenzív birsalma, közepes lecsengés: 5 pont

Elégedett lehetsz, tanulságos és élvezetes volt a kóstolás!
Ma este a Szekszárdi Boregyetemen tartok kóstoltatással egybekötött előadást. A téma az olaszrizling lesz, felteszem, kedves olvasóim sem feltételezik, hogy véletlenül. Amikor megkértek, hogy olyasmit találjak ki, ami az egyébként remek borvidék határain kívülre mutat, nem sokat…..
A magyar pezsgőkultúra a borhoz képest mégcsak gyerekcipőben jár, ahogy ezt a sajtóban mondani szokás, de már jár, elindult, bizonytalan léptekkel valami felé, amit bizonyít az is, hogy az elmúlt években jelentős borászok tucatjai vágtak bele kézművespezsgő-projektekbe,…..
MalbecNC 2009.12.10 00:04:59
@AG 2.0:
Nemár... én meg azt hittem, hogy alig vagy 30 éves! :-p
MalbecNC 2009.12.10 00:11:06
@HradszkiRobi:
Most próbáld, most jó passzban van a rendszer, nekem 200-at adott! :-)
MalbecNC 2009.12.10 11:59:44
@EGO: Ó, most olvastam el végig, hogy mit írtál! :-)
Hát, nem semmi!
A mai indítás valószínűleg borongós-nyálkás lesz, de a hétvégére már kiránduló időt jósolnak, így érdemes lesz beprogramozni a Szekszárdi Szüreti Napokat azoknak, akik szeretik a jó kékfrankost és kadarkát. Gyakorlatilag minden ismertebb szekszárdi pince képviselteti magát…..
MalbecNC 2009.10.03 01:07:12
Hát kérem szépen, annyira megtetszett nekünk ez a tegnapi kis bejegyzés, hogy gondoltam, leleplezem, ki is az a P. Neuburg, de legalábbis az a P. Neuburg, aki marketinggel foglalkozik... P. Neuburg én vagyok.:))) A Neuburg az Ujvári német megfelelője, a P. pedig régi családnevünket…..
MalbecNC 2009.05.28 13:57:08
A helyetekben én nem folytatnám! Vagy ha igen, akkor nem tenném közkinccsé, hogy hülyét csinálok másokból, mégha meg is érdemlik. Mondjuk már az is nézőpont kérdése, hogy tényleg megérdemlik, vagy csak Ti gondoljátok úgy. A magam részéről hülye lennék olyan cég szolgáltatásait igénybe venni, aki nyíltan bevallja, hogy eleve ez volt a célja és most olyan jót röhög.... Meg hogy "lesz még ilyen, nyihahah..."

Szerintem max. a sztárokról igaz, hogy mindegy, hogy mit csak írjanak rólunk, az is reklám.
Egy szolgáltatóról, ha kiderül például, hogy sikkasztott, nem biztos, hogy javít a hír az üzletén.

Az idézetgyűjteményeteket olvasva nekem is tetszett néhány, el is tettem magamnak okulásul. Szerintem (nekem legalábbis) mindegy, hogy ismert, vagy nem ismert ember mondja, ha tetszik magamévá teszem, ha nem akkor elfelejtem. A szerzőt viszont kapásból meg sem jegyzem, mert teljesen mindegy, hogy kitől származik, az a lényeg, amit mond. Lehet, hogy vannak, akik a nevek alapján döntik el, hogy használják-e a mondást, de ezt nagyon kétlem, mert a név csak (főleg, ha ismert)alátámaszthatja az igazat, de ha az idézet számomra nem alkalmazható (értsd: úgy hülyeség, ahogy van) megyek tovább, még ha egy totál híres, ismert akárki írta is.

Nos... én azt hiszem nem szeretnék Nálatok semmilyen munkát megrendelni. Ki tudja, hogy hol fogok egyszer egy "jót röhögtünk ...." gyűjteményben, vagy link mögött szerepelni.

Vagy Ti úgy gondoltátok, hogy ilyen átverés beismerése majd fellendíti a forgalmatokat?
A Művelt Alkoholista Örömborok 2009.02.04 06:54:00
A financiális entrópia szorításában vergődő alkesz szüntelenül kutatja azokat a borászokat, akik kevésért sokat adnak, és a jóságos szamaritánusok maroknyi csapatában Heimannék már veteránnak számítanak. Nem mintha arcátlanul olcsón mérnék a bort, inkább azért, mert…..
MalbecNC 2009.02.06 00:35:42
@szkitia:

azt hsiezm előbb-utóbb felfedezed majd, hogy ne ítélj előre a szőlőfajtából! :-)

A 2006-os Kadart meg gyorsan keresd, mert nem sok van és tényleg... szal az a zamatos, kedves fűszeres, de egy kicsit testesebb, mint egy kadartól elvárnánk, mégis olyan kacsingatósan vidám bor. Csúszik lefelé....
MalbecNC 2009.02.06 00:45:43
@egri Fehér:

Egyetértek abban, hogy nagy érték Szekszárdnak Heimann úr és borai. Na de hogy nemsok pénzért, azt nem állítanám. Inkább úgy fogalmaznék, hogy nem olcsó, de nem is öntöd ki a csapba egyiket sem, sőt az anyós is nézhet más bor után. Vagyis szinte bármelyik borára azt mondanám, hogy minden cseppjéért kár, ami nem a beléd megy :-)
MalbecNC 2009.02.06 00:54:58
@karelgoot:

Semmi probléma, én sem értettem az irodalomtanárom papolását arról, hogy mire gondolt a költő abban verseben. Köbö hasonlókat gondoltam róla, mint te most a "szakértőkről". Azt hiszi, hogy mert ő magyartanár, akkor már azt is tudja, hogy mire gondolt a költő?

Aztán egyszer csak megfogott egy vers, aztán meg egy másik. Értelme lett hirtelen az irodalomórán tanultaknak és csak bambultam, meg bambultam. Aztán elszégyelltem magam. Meglehet, te is jársz még így!
A Művelt Alkoholista Mostohagyerek 2009.02.05 05:30:00
Nemrégiben zöld béka egy kommentben festette rózsaszínre a magyar fehérboros jövőt, pontosabban felhívta a figyelmünket, hogy jobban járnánk, ha elfogadnánk: minden a fehérborra predesztinálja a Kárpát-medence lányait-fiait. („Kétség kívül van némi alapja annak, hogy…..
Jön a hírlevél a nagy leárazásról. Tudom, hogy válság meg minden, de baromi hülyén érzem magam, amiért néhány hónapja megvettem - akkor azt hittem, nagy kedvezménnyel, így hirdették ugyanis - 7500-ért azt a Buttler Bikavért. Most akkor nem ér 7500-at? Akkor miért tetszettek…..
MalbecNC 2009.01.20 23:27:46
@espé:
Mint ezt feljebb írtam, teljesen normális. Mármint itthon, mert Brüsszelben, Párizsban, Luxemburgban a borászatoknál nem találkoztam kartonárral, de az is lehet, hgoy csak figyelmetlen voltam.
De az is igaz, hogy az eladók mind, kis "Michael Broadbent"-ek voltak, izzig-vérig borszakértők, mondhattam bármi kívánságot álltak elő javaslatokkal, nünaszokkal, élvezet volt pusztán már csak az érdeklődés is, de a megvásárolt borok kóstolása méginkább, hogy eltalálták-e, mire vágytam, meg ilyesmi. Nem illett volna a képbe a piaci alkudozás, hogy megkérdezzem, ha egy tucatot veszek az ajánlott borokból mennyi árengedményt ad, igaz többnyire a repcsi amúgy is gátat szabott a mennyiségnek.

Alapból utálom az ilyen megközelítését a boroknak, hogy 97 pontos és akkor mennyi EUR. Ez egy Amerikából szabadult gondolat, hogy Parker, vagy egy elismert MW magas pontot ad rá, akkor drágának kell lennie. Ha nem az akkor "best buy".
Legalább olyan undorító, hogy egy bor nyer valahol egy plecsnit és másnap kétszer annyiért adja a borász.

Egy bor eszmei értékét nem egy MW és nem is egy újság pontozása adja meg, de most már nincs is kedvem tovább magyarázni.

Elképzelhető, hogy én ülök fordítva a lovon.
MalbecNC 2009.01.25 18:21:52
@Fragreg:
Azt hiszem, te félreértettél valamit, de vastagon.
Tuti, hogy belőlem nem élnél meg, nem én vagyok az embered.
És fején találtad a szöget, a borkereskedések túlzott árairól szólt volna a kommentem áttételesen és az ebből következő bizalomvesztésről.
MalbecNC 2009.01.25 19:13:26
@loading:

Jó, hogy legalább van olyan része az írásaimnak, ami örömet okoz másoknak. :-)

A borban sok mindent keresek/vizsgálok egy-egy kóstolásomkor, pl. alkohol, sav, zamatok, de misztikum nem szerepel a listán. :-)

A divat tényleg beleszól az árazásba, de részemről csak azt (addig a mértékig) tudom elfogadni, ami a tényleges karakterről szól, nem pedig valamilyen külső tényezőnek köszönhető, mint példul "az év borásza" cím, meg ehhez hasonlók.

Viszont abban igazat adok neked, hogy az elismerés alapja több évtizedes munka lehet csak. A jó évjáratok létráján felkapaszkodó borászok magasan pozícionált borai (még a nehéz évjáratokban is!) negatív érzést váltanak ki bennem. Nálam azok a borászok emlekednek ki, akik küzdenek évről évre és szinte az szürke agyam hátsó részéből kerülnek elő egy-egy bor kóstolása után, hogy "hű", meg "ha"...

És látván egyes magyar borok árait nem csodálom, hogy a laikus borfogyasztó sznobizmusról beszél. Valahogy elszaladt a ló egyesekkel. A gond az, hogy, mint a fenti cikk is sejteti, nem is biztos, hogy a borász tehet róla...
Négyféle olaszrizling ugyanabból az évjáratból egy pincétől, nem mindennapi dolog. Egyedül Laposáék jutnak eszembe még, de ők különböző hegyekről szüretelnek. Gál Lajosék olaszrizlingjei viszont mind egy településről, Egerszólátról származnak. A simát és a szótagolt…..
Nos, akkor maradjunk a buborékoknál. Talán még nem késtünk el egy-két külhoni szépség ajánlásával. A poszt első felében röviden áttekintem a legfontosabb pezsgős vidékeket, stílusokat és metódusokat, aztán az itthon is beszerezhető képviselőikből ajánlok néhányat.…..
Örök kérdés, amit talán nem is kell igazán megválaszolni. Honfiúi indíttatásból azt mondjuk: tokaji, a praktikum oldaláról nézve pedig pezsgő. Évekkel ezelőtt határozottan kiálltam amellett, hogy hiba volna a nagyvilágot majmolnunk, amikor a teremtő olyan kitűnő nedűt adott a…..
MalbecNC 2008.12.31 02:24:34
@Labancz:

"Ebben a listában nem sok tank-, vagy transzfer eljárásos pezsgőt találsz."

Hát nem. Kivéve az Astit és a Proseccot, de gondolom, kifejezetten a magyar pezsgőkre gondoltál. :-)

Természetesen nem bírálhatom felül az ítéletedet (ízlésedet), hiszen én nem kóstoltam végig ezt a sort, de fejből azt mondanám, hogy nem teljesen jogos ebből azt a következtetést levonni, hogy "a magyar pezsgők nagyrésze (sajnos) a fasorban sincs".

A kóstolt pezsgőket nem ismerem mind, de az megállapítható, hogy a többsége olyan országok és/vagy olyan szőlőkből készültek, ahol a pezsgőnek a gyümölcsösség lesz a fő erénye és nem a másodlagos palackos erjedés és az azt követő autólízis aromája.
A Törley Chardonnay Brut ebből a szempontból visszafogottabb szokott lenni, bár okozott már egyszer nekem is csalódást, de a Chapell Hill CH-PN, mint ahogy fentebb reseda is illeti inkább tartozik a gyümölcsösebb hangsúlyú pezsgőkhoz. Ezenkívül nem ebből a két pezsgőből áll a magyar "pezsgőválaszték".

És hogy miért gondolom azt, hogy a magyarok pezsgőfogyasztása nem a minőségen múlik?
Eszembe se jutott az árral jönni, hiszen nemcsak most, de egész évben vannak olcsó, pezsgőnek árult vacakok, alig 4-500 Ft-ért, olcsóbb lenne megvenni, mint egy jó gasztróbort, de mégsem veszik az emberek.
Egyáltalán nem tudom elképzelni azt a szituációt, hogy egy átlag magyar polgár kóstolván (ingyen, csak úgy grátisz valahonnan) a fenti sorból egy pohárral a cuppantana egyet, hogy "ha ilyen lenne a BB Doux, vagy a Törley Charmant doux" akkor ettől fogva minden hétvégén pezsgőt innék!"
Nem csak azért nem, mert hogy az Asti kivételével mind száraz, hanem mert egyszerűen a magyarok agya másképp jár: a pezsgő, az az ünnepek itala és nem a hétköznapé. Aki pezsgőt iszik hétköznap/végén, mikor nincs is mit ünnepelni az biztos rongyrázó, nagyzoló, beképzelt, sznob (stb. tetszés szerint választható). Hogy a BB, meg a többi tankpezsgő köszönő viszonyban sincs a "pezsgővel"? Azt meg senki nem mondta meg még idáig nekik, sőt az a frankó Törley reklám is azt súlykolja, hogy vegyétek-igyátok a tankpezsgőmet az új év méltő köszöntésére.

Előbb rendet kéne tenni pezsgő és pezsgő között (úgy tudom, hogy csak nálunk nincs külön szó a tradícionális pezsgőre), majd meg kéne magyarázni az embereknek, hogy csak az a pezsgő az ünnep itala, amelyik palackos erjesztésű és az van ráírva, hogy methode traditionelle, vagy ehhez hasonló, a többit (pezsgő, minőségi pezsgő, "sima" palackos erjesztésű minőségi pezsgő) nyugodtan ihatja hétvégén egy ünnepi, vagy kevésbé ünnepi ebédhez. Nem minősül rongyrázásnak, nem is a frivolitás itala és árban pont ott van, vagy talán olykor még olcsóbb is, mint egy jól-rosszul sikerült, de mindenképpen túlpozícionált rosé. Ugyanakkor ízben sokkal, de sokkal finomabb, frissítőbb lehet és élvezetesebb is úgy ánblokk.

Én így gondolom.
MalbecNC 2008.12.31 02:34:34
@egy:

Kóstoltam Bújdosóék Seccoját és Ebner Borzongását is, sőt még Lesence Pince Frizzantét is, tényleg okésak.
Nem kóstoltam, de állítólag van a Polgáréknak is hagyományos pezsgőjük.
Ettől függetlenül én még sem örülnék, ha monden neves pince nekiállna a pezsgőgyártásnak, még akkor sem, ha ettől kevesebb Törley Charmant Doux fogyna. Valahogy jobban szeretnén, ha az energiájukat inkább a borokra fordítanák, hogy például a "szortimentként" tartott boraik is ihatóbbak legyenek, megérjék megvenni. Most legalábbis úgy látom, hogy sok borásznál van szerintem túlárazott bor, már ami a minőségét illeti, vagyis csak a nevet fizeti meg a vásárló, nem pedig a minőséget. Félek, hogy a pezsgővel is így járnánk.
MalbecNC 2008.12.31 02:35:48
@világutazó:
Köszönöm kedves világutazó a válaszodat, keresni fogom az Arany Sárfehért!
Eljött az ideje, hogy mi is megszavaztassuk olvasóinkat arról, szerintük melyik borászunk, netán pincészetünk tette le a legtöbbet az asztalra az idén. Ezúttal másképpen csináljuk, mint tavaly és tavalyelőtt. Egyrészt a létező legegyszerűbb szavazógépet választottuk, és…..
MalbecNC 2008.12.27 19:56:04
@Albert gazda:
Nincs igazad Albert gazda Neked sem, mert ha nem kifogásolhatjuk amit írtok, akkor sosem tudjátok meg, hogy mi a véleményünk. Ha meg csak magatoknak írtok az előbb-utóbb unalmas lesz.

Persze etna nem vette észre azt sem (és sztem még vagy ezren biztos nem), hogy nem életútra kell szavazni, hanem arra, hogy az idén kóstolt, felfedezett, stb. borok alapján mely borász produkálta a legizgalmasabb borokat.

Ebből nekem az a tanulság, hogy vagy nem olvasunk figyelmesen, vagy az Alkeszek nem fogalmaznak elég lényegretörően.
Javaslom a posztok szerkesztésénél a színes, félkövér, vagy mittomém, milyen figyelemfelkeltő fontokat használni, hogy annak is megakadjon a szeme a lényegen, aki gyorsolvas csak. Mert gondolom ez lehet a baj és nem az értő olvasás hiánya.

És nincs igazad, hogy csináljunk egy szavazást a saját blogunkban, tudod nagyon jól, hogy tizedannyian sem olvassák, mint ezt a blogot és épp ezért kifogásolják sokan, én is, a TI listátokat, mert a Művelt Alkoholistát több ezren olvassák Magyarországon, ez alapján alkotnak képet 98%-ban kritikuláltanul elfogadva a borokról, amit itt olvasnak és nekik az lesz a "szent", amit Ti írtok.

Más szavakkal aki innen most kimaradt az nem azért maradt ki, mert nincs benne "Magyarország TOP 50 borászat"-ában, hanem mert ez a lista nem a "Magyarország TOP 50 borászatát" mutatta, hanem teljesen mást (lásd fent).

Nagyon remélem, hogy ezt a szavazást olvasó borászok is értik.
MalbecNC 2008.12.27 20:00:30
@MalbecNC:
Talán azért a sárga, mert saját magamra válaszoltam?

(Elnézést előre is a "gyakorlásomért"!)
Jancis Robinson harmadik nekifutásra talált végre egy magyart, és ezzel megédesítette számunkra válogatás trilógiáját. Az ingerküszöböt átlépő bor tokaji, de nem aszú, a Királyudvar 2003-as Ilona Cuvée-je. Ez valóban százszorszép, de azért akad jó néhány pályatársa, ami…..
Lehet, hogy látszólag nem kapcsolódik a borhoz a téma, de mégis… Sajnos várható volt a döntés, de talán mégis reménykedtünk benne, hogy valahol van még józan ész. Véletlenül sem a szerencsieket szeretném bántani. Nyilván ha egyesével vesszük számba azokat az embereket,…..
MalbecNC 2008.12.19 19:29:32
A dec. 4-i Népszabadság cik szerint:
"az eredeti japán befektető helyett az új lehetséges partner, az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. több feltételhez kötötte szerepvállalását. Ezek között az egyik, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által készítendő világörökségi hatástanulmány egyértelműen zárja ki, hogy az erőmű bármilyen káros hatással lehet a borvidék értékeire."

És nem pedig azt, hogy vannak-e veszélyeztetett régészeti emlékek. Ugyanazt a papírt olvastad?
Ha ilyen jól tudod az adatokat, mondanád, hogy Magyarországon akkor hol épül még ilyen szalmaégető?
Merthogy ha ilyen soha-le-nem-bomló melléktermékei vannak az erőműnek, talán máshol sem kéne építeni nem? Azonkívül szted hol nem zavarná a "körülötte levő kultúrtájat"?

Nekem ez a mondatod tetszik:
"Az csak egy ócska trükk, hogy itt most a bortermelés, konkrétabban a kisebbségben lévő borász társadalom, áll szemben a megélhetést hozó ipari fejlesztésekkel."

Sztem sem, akárki is van az erőmű felépítése ellen az felhasználja a borászok érthető ellenkezését és a jóérzésű magyarok felháborodását.
Ezzel nem azt akarom mondani, hgoy sztem épüljön csak fel az az erőmű, hanem azt, hogy valami nem stimmel.

Ha jól értem akkor már három szervezet is van, amely Tokaj borvidék érdekében szövetkezett, de valahogy mégsincs rend és nem is látszik a vége.

Még azt nem értem, amit Műtannin írt dec. 4-én:
"Ezek az észkombájn polgármesterek meg a többi regionális csúcspöcs húsz év alatt képtelen volt bármit kitalálni azért, hogy Tokaj környéke élni tudjon azzal a fantasztikus lehetőséggel, amit a nemzetközi szervezettől kapott. (És kapott még kétmilliárd forintot hozzá, mellékesen.)"

és

"Nemrég egy chilei újságíró csodálkozott azon, hogy Tokaj környékén alig látni turistát főszezonban, míg a világ hasonló nagy borvidékein tömve vannak a pincék és az utcák. Tokaj környékén alig van közepesnek nevezhető étterem, szinte semmilyen épkézláb szórakozóhelyet vagy turisták számára is vonzó vendéglátóegységet nem találni, és így tovább. Hogyan lenne turizmus ott, ahol nincsen hozzája infrastruktúra? Igyon a turista napi 24 órában? Mit tetszettek gondolni?"

A múltkori szavazásunk alkalmából pedig hogy védték sokan Tokajt, hogy milyen frankó pihenő és túrisztikai hely, magas infrastruktúrával, meg stb.

Aztán olvassuk még hozzá az Árvay úrról szóló minapi posztot és gondolkozzunk el! Tényleg csak az erőműről, meg a Világörökségről van szó?
Kurta hagyományaink szellemében afféle évzáróként idén is megpróbáltunk rendet vágni borgőzös emlékeinkben, azaz listázni 2008 legszebb élményeit. Minden szerző 10 árfüggetlen és 2 ártudatos élményre kapott keretet. A listák összegzésekor derült ki, hogy a láthatatlan…..
Orsolyáékat ismerjük, szeretjük. Bár nem mernék vállakozni a kézműves bor kategóriájának meghatározására, ha mégis ilyesmire kényszerítenének, talán inkább elővennék három Orsolya-bort. Most is így tettem, ám ebben semmiféle kényszer nem játszott szerepet. Inkább a…..
A Dél-Balaton és az ország egyik legszebb és legdinamikusabban fejlődő pincészetének létrehozója nyerte el 2008-ban az év bortermelője címet. A Magyar Bor Akadémia öt jelölt közül választotta ki a lellei mestert, aki immár évek óta ott állt a lehetőség kapujában. Az…..
Úgy tűnik, az Index olvasói a legkevésbé sem látják zsákutcának a legvörösborosabb magyar borvidéket, néhány hete indított szavazásunkon ugyanis, amelyben a legkedveltebb boros úti célt kerestük, messze a legtöbb szavazatot Villány kapta. A leadott 3824-ből nem kevesebb, mint…..
MalbecNC 2008.11.20 15:54:02
lackó 2008.11.20. 08:19:33

De, szeretném érteni. Nem vitatom semmi szépéségét, talaját, egyediségét, de ettől függetlenül számos ember van, aki bizony nem csodálkozik rá. És ha már magyar csodáról beszélünk, az inkább Tokaj lenne, főleg ahogy törnek elő a testes szárazakkal és késői szüret, vagy bármely más édesboraikkal és ahogy szinte minden árfekvésben kaphatók a nagyok borai is és a hiperekben is vásárolhatsz Koccintósnál lényegesen jobb borokat.
És te sem értetted mit mondtam. Nem azért nem jut kedvencként az eszembe Somló, mert "nem fekszik a stílus". Nagyon is élvezem az itteni borokban tettenérhető ásványosságot, sósságot és teltséget, a számomra egyik fontos fehérboros tényezőt, a magas savtartalmat. De ezek a borok nem hétköznapi borok és nem is fogyasztanánk még akkor sem naponta, hetente, ha milliomosak lennénk, mert különben mi jutna az ünnepekre?

A potenciált meg szerintem hagyjuk. Még nem bizonyított, mint ahogy a tokaji aszúkon és más ritka vörös példányon kívül nagyon senki. Legalábbis olyan mértékben, hogy ki lehessen így nyilatkozni.
Meg van az alkalom, hogy mikor kívánok ilyen karakterű borokat, mikor kevesebb ásvánnyal, de úgyanilyen testtel, könnyebbet, légieseket stb., de hogy állandóan a somlaira vágyjak...

Jelen írásaimmal annak a csodálkozásnak adok hangot, hogy az idelátogatók többsége (jelenleg 15%), mert ugye mindenki csak egyszer szavazhat, állandóan somlait inna, vagy idejárna kikapcsolódni, ellenben a másik négy balatoni borvidék (merthogy Somló is odatartozik) együttesen alig bírja kiköpni a 11%-ot.

És főleg, hogy te is egy lejjebbi borvidékre adtad a voksodat...

Minden esetre egész biztos, ha figyelek, a továbbiakban meg fogom érteni. :-)

Ha pár hónappal ezelőtt valaki feltette volna nekem a szokásos alkoholista indítókérdést (sörös-e vagy, vagy boros-e), abszolút nem okozott volna nehézséget mellényzsebből odamondanom, hogy persze, boros. Talán még azt is hozzátettem volna, hogy míg a bor egy nemes ital…..