Adatok
MalbecNC
0 bejegyzést írt és 414 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Akkor hát megvolt az olaszrizling-ivászat a Szekszárdi Boregyetemen, azt hiszem, jól sikerült. Voltak százhúszan, a közreműködőknek köszönöm a közreműködést. Nem gondolom, hogy nagyszerű előadó lennék, igyekeztem nem okoskodni sokat, beszéljenek a borok magukért. Szerintem…..
Ma este a Szekszárdi Boregyetemen tartok kóstoltatással egybekötött előadást. A téma az olaszrizling lesz, felteszem, kedves olvasóim sem feltételezik, hogy véletlenül. Amikor megkértek, hogy olyasmit találjak ki, ami az egyébként remek borvidék határain kívülre mutat, nem sokat…..
A magyar pezsgőkultúra a borhoz képest mégcsak gyerekcipőben jár, ahogy ezt a sajtóban mondani szokás, de már jár, elindult, bizonytalan léptekkel valami felé, amit bizonyít az is, hogy az elmúlt években jelentős borászok tucatjai vágtak bele kézművespezsgő-projektekbe,…..
MalbecNC
2009.12.10 00:04:59
MalbecNC
2009.12.10 00:11:06
MalbecNC
2009.12.10 11:59:44
Pici, de a miénk. Beleunva abba, hogy becsvágyó olvasóink egy része a rendszer védtelenségét kihasználva számolatlanul helyezte el kakkuktojásait, ezúttal személyre szóló emailt küldtünk legszorgalmasabban kommentelő olvasóinknak, valamint jelenlegi és volt szerzőinknek. Így…..
A mai indítás valószínűleg borongós-nyálkás lesz, de a hétvégére már kiránduló időt jósolnak, így érdemes lesz beprogramozni a Szekszárdi Szüreti Napokat azoknak, akik szeretik a jó kékfrankost és kadarkát. Gyakorlatilag minden ismertebb szekszárdi pince képviselteti magát…..
MalbecNC
2009.10.03 01:07:12
Marketing Izék
Hogyan tedd magad híressé az interneten? - kamu idézet és ma P. Neuburg is leleplezi magát...
2009.05.21 08:08:00
Hát kérem szépen, annyira megtetszett nekünk ez a tegnapi kis bejegyzés, hogy gondoltam, leleplezem, ki is az a P. Neuburg, de legalábbis az a P. Neuburg, aki marketinggel foglalkozik... P. Neuburg én vagyok.:))) A Neuburg az Ujvári német megfelelője, a P. pedig régi családnevünket…..
A financiális entrópia szorításában vergődő alkesz szüntelenül kutatja azokat a borászokat, akik kevésért sokat adnak, és a jóságos szamaritánusok maroknyi csapatában Heimannék már veteránnak számítanak. Nem mintha arcátlanul olcsón mérnék a bort, inkább azért, mert…..
MalbecNC
2009.02.06 00:35:42
@szkitia:
azt hsiezm előbb-utóbb felfedezed majd, hogy ne ítélj előre a szőlőfajtából! :-)
A 2006-os Kadart meg gyorsan keresd, mert nem sok van és tényleg... szal az a zamatos, kedves fűszeres, de egy kicsit testesebb, mint egy kadartól elvárnánk, mégis olyan kacsingatósan vidám bor. Csúszik lefelé....
azt hsiezm előbb-utóbb felfedezed majd, hogy ne ítélj előre a szőlőfajtából! :-)
A 2006-os Kadart meg gyorsan keresd, mert nem sok van és tényleg... szal az a zamatos, kedves fűszeres, de egy kicsit testesebb, mint egy kadartól elvárnánk, mégis olyan kacsingatósan vidám bor. Csúszik lefelé....
MalbecNC
2009.02.06 00:45:43
@egri Fehér:
Egyetértek abban, hogy nagy érték Szekszárdnak Heimann úr és borai. Na de hogy nemsok pénzért, azt nem állítanám. Inkább úgy fogalmaznék, hogy nem olcsó, de nem is öntöd ki a csapba egyiket sem, sőt az anyós is nézhet más bor után. Vagyis szinte bármelyik borára azt mondanám, hogy minden cseppjéért kár, ami nem a beléd megy :-)
Egyetértek abban, hogy nagy érték Szekszárdnak Heimann úr és borai. Na de hogy nemsok pénzért, azt nem állítanám. Inkább úgy fogalmaznék, hogy nem olcsó, de nem is öntöd ki a csapba egyiket sem, sőt az anyós is nézhet más bor után. Vagyis szinte bármelyik borára azt mondanám, hogy minden cseppjéért kár, ami nem a beléd megy :-)
MalbecNC
2009.02.06 00:54:58
@karelgoot:
Semmi probléma, én sem értettem az irodalomtanárom papolását arról, hogy mire gondolt a költő abban verseben. Köbö hasonlókat gondoltam róla, mint te most a "szakértőkről". Azt hiszi, hogy mert ő magyartanár, akkor már azt is tudja, hogy mire gondolt a költő?
Aztán egyszer csak megfogott egy vers, aztán meg egy másik. Értelme lett hirtelen az irodalomórán tanultaknak és csak bambultam, meg bambultam. Aztán elszégyelltem magam. Meglehet, te is jársz még így!
Semmi probléma, én sem értettem az irodalomtanárom papolását arról, hogy mire gondolt a költő abban verseben. Köbö hasonlókat gondoltam róla, mint te most a "szakértőkről". Azt hiszi, hogy mert ő magyartanár, akkor már azt is tudja, hogy mire gondolt a költő?
Aztán egyszer csak megfogott egy vers, aztán meg egy másik. Értelme lett hirtelen az irodalomórán tanultaknak és csak bambultam, meg bambultam. Aztán elszégyelltem magam. Meglehet, te is jársz még így!
Nemrégiben zöld béka egy kommentben festette rózsaszínre a magyar fehérboros jövőt, pontosabban felhívta a figyelmünket, hogy jobban járnánk, ha elfogadnánk: minden a fehérborra predesztinálja a Kárpát-medence lányait-fiait. („Kétség kívül van némi alapja annak, hogy…..
Jön a hírlevél a nagy leárazásról. Tudom, hogy válság meg minden, de baromi hülyén érzem magam, amiért néhány hónapja megvettem - akkor azt hittem, nagy kedvezménnyel, így hirdették ugyanis - 7500-ért azt a Buttler Bikavért. Most akkor nem ér 7500-at? Akkor miért tetszettek…..
MalbecNC
2009.01.20 23:27:46
@espé:
Mint ezt feljebb írtam, teljesen normális. Mármint itthon, mert Brüsszelben, Párizsban, Luxemburgban a borászatoknál nem találkoztam kartonárral, de az is lehet, hgoy csak figyelmetlen voltam.
De az is igaz, hogy az eladók mind, kis "Michael Broadbent"-ek voltak, izzig-vérig borszakértők, mondhattam bármi kívánságot álltak elő javaslatokkal, nünaszokkal, élvezet volt pusztán már csak az érdeklődés is, de a megvásárolt borok kóstolása méginkább, hogy eltalálták-e, mire vágytam, meg ilyesmi. Nem illett volna a képbe a piaci alkudozás, hogy megkérdezzem, ha egy tucatot veszek az ajánlott borokból mennyi árengedményt ad, igaz többnyire a repcsi amúgy is gátat szabott a mennyiségnek.
Alapból utálom az ilyen megközelítését a boroknak, hogy 97 pontos és akkor mennyi EUR. Ez egy Amerikából szabadult gondolat, hogy Parker, vagy egy elismert MW magas pontot ad rá, akkor drágának kell lennie. Ha nem az akkor "best buy".
Legalább olyan undorító, hogy egy bor nyer valahol egy plecsnit és másnap kétszer annyiért adja a borász.
Egy bor eszmei értékét nem egy MW és nem is egy újság pontozása adja meg, de most már nincs is kedvem tovább magyarázni.
Elképzelhető, hogy én ülök fordítva a lovon.
Mint ezt feljebb írtam, teljesen normális. Mármint itthon, mert Brüsszelben, Párizsban, Luxemburgban a borászatoknál nem találkoztam kartonárral, de az is lehet, hgoy csak figyelmetlen voltam.
De az is igaz, hogy az eladók mind, kis "Michael Broadbent"-ek voltak, izzig-vérig borszakértők, mondhattam bármi kívánságot álltak elő javaslatokkal, nünaszokkal, élvezet volt pusztán már csak az érdeklődés is, de a megvásárolt borok kóstolása méginkább, hogy eltalálták-e, mire vágytam, meg ilyesmi. Nem illett volna a képbe a piaci alkudozás, hogy megkérdezzem, ha egy tucatot veszek az ajánlott borokból mennyi árengedményt ad, igaz többnyire a repcsi amúgy is gátat szabott a mennyiségnek.
Alapból utálom az ilyen megközelítését a boroknak, hogy 97 pontos és akkor mennyi EUR. Ez egy Amerikából szabadult gondolat, hogy Parker, vagy egy elismert MW magas pontot ad rá, akkor drágának kell lennie. Ha nem az akkor "best buy".
Legalább olyan undorító, hogy egy bor nyer valahol egy plecsnit és másnap kétszer annyiért adja a borász.
Egy bor eszmei értékét nem egy MW és nem is egy újság pontozása adja meg, de most már nincs is kedvem tovább magyarázni.
Elképzelhető, hogy én ülök fordítva a lovon.
MalbecNC
2009.01.25 18:21:52
@Fragreg:
Azt hiszem, te félreértettél valamit, de vastagon.
Tuti, hogy belőlem nem élnél meg, nem én vagyok az embered.
És fején találtad a szöget, a borkereskedések túlzott árairól szólt volna a kommentem áttételesen és az ebből következő bizalomvesztésről.
Azt hiszem, te félreértettél valamit, de vastagon.
Tuti, hogy belőlem nem élnél meg, nem én vagyok az embered.
És fején találtad a szöget, a borkereskedések túlzott árairól szólt volna a kommentem áttételesen és az ebből következő bizalomvesztésről.
MalbecNC
2009.01.25 19:13:26
@loading:
Jó, hogy legalább van olyan része az írásaimnak, ami örömet okoz másoknak. :-)
A borban sok mindent keresek/vizsgálok egy-egy kóstolásomkor, pl. alkohol, sav, zamatok, de misztikum nem szerepel a listán. :-)
A divat tényleg beleszól az árazásba, de részemről csak azt (addig a mértékig) tudom elfogadni, ami a tényleges karakterről szól, nem pedig valamilyen külső tényezőnek köszönhető, mint példul "az év borásza" cím, meg ehhez hasonlók.
Viszont abban igazat adok neked, hogy az elismerés alapja több évtizedes munka lehet csak. A jó évjáratok létráján felkapaszkodó borászok magasan pozícionált borai (még a nehéz évjáratokban is!) negatív érzést váltanak ki bennem. Nálam azok a borászok emlekednek ki, akik küzdenek évről évre és szinte az szürke agyam hátsó részéből kerülnek elő egy-egy bor kóstolása után, hogy "hű", meg "ha"...
És látván egyes magyar borok árait nem csodálom, hogy a laikus borfogyasztó sznobizmusról beszél. Valahogy elszaladt a ló egyesekkel. A gond az, hogy, mint a fenti cikk is sejteti, nem is biztos, hogy a borász tehet róla...
Jó, hogy legalább van olyan része az írásaimnak, ami örömet okoz másoknak. :-)
A borban sok mindent keresek/vizsgálok egy-egy kóstolásomkor, pl. alkohol, sav, zamatok, de misztikum nem szerepel a listán. :-)
A divat tényleg beleszól az árazásba, de részemről csak azt (addig a mértékig) tudom elfogadni, ami a tényleges karakterről szól, nem pedig valamilyen külső tényezőnek köszönhető, mint példul "az év borásza" cím, meg ehhez hasonlók.
Viszont abban igazat adok neked, hogy az elismerés alapja több évtizedes munka lehet csak. A jó évjáratok létráján felkapaszkodó borászok magasan pozícionált borai (még a nehéz évjáratokban is!) negatív érzést váltanak ki bennem. Nálam azok a borászok emlekednek ki, akik küzdenek évről évre és szinte az szürke agyam hátsó részéből kerülnek elő egy-egy bor kóstolása után, hogy "hű", meg "ha"...
És látván egyes magyar borok árait nem csodálom, hogy a laikus borfogyasztó sznobizmusról beszél. Valahogy elszaladt a ló egyesekkel. A gond az, hogy, mint a fenti cikk is sejteti, nem is biztos, hogy a borász tehet róla...
Négyféle olaszrizling ugyanabból az évjáratból egy pincétől, nem mindennapi dolog. Egyedül Laposáék jutnak eszembe még, de ők különböző hegyekről szüretelnek. Gál Lajosék olaszrizlingjei viszont mind egy településről, Egerszólátról származnak. A simát és a szótagolt…..
MalbecNC
2009.01.18 22:51:52
A Travel Channel műsorra tűzte a 2008 szeptemberében forgatott, és látatlanul is nagy vitát generáló, magyar vonatkozású epizódjait. A stáb útját a Magyar Bormarketing Kht (cikkünk elsődleges forrása) és a Magyar Turizmus Zrt egyengette. Az Isabelle Legeron által vezetett Borban…..
Nos, akkor maradjunk a buborékoknál. Talán még nem késtünk el egy-két külhoni szépség ajánlásával. A poszt első felében röviden áttekintem a legfontosabb pezsgős vidékeket, stílusokat és metódusokat, aztán az itthon is beszerezhető képviselőikből ajánlok néhányat.…..
Örök kérdés, amit talán nem is kell igazán megválaszolni. Honfiúi indíttatásból azt mondjuk: tokaji, a praktikum oldaláról nézve pedig pezsgő. Évekkel ezelőtt határozottan kiálltam amellett, hogy hiba volna a nagyvilágot majmolnunk, amikor a teremtő olyan kitűnő nedűt adott a…..
MalbecNC
2008.12.31 02:24:34
@Labancz:
"Ebben a listában nem sok tank-, vagy transzfer eljárásos pezsgőt találsz."
Hát nem. Kivéve az Astit és a Proseccot, de gondolom, kifejezetten a magyar pezsgőkre gondoltál. :-)
Természetesen nem bírálhatom felül az ítéletedet (ízlésedet), hiszen én nem kóstoltam végig ezt a sort, de fejből azt mondanám, hogy nem teljesen jogos ebből azt a következtetést levonni, hogy "a magyar pezsgők nagyrésze (sajnos) a fasorban sincs".
A kóstolt pezsgőket nem ismerem mind, de az megállapítható, hogy a többsége olyan országok és/vagy olyan szőlőkből készültek, ahol a pezsgőnek a gyümölcsösség lesz a fő erénye és nem a másodlagos palackos erjedés és az azt követő autólízis aromája.
A Törley Chardonnay Brut ebből a szempontból visszafogottabb szokott lenni, bár okozott már egyszer nekem is csalódást, de a Chapell Hill CH-PN, mint ahogy fentebb reseda is illeti inkább tartozik a gyümölcsösebb hangsúlyú pezsgőkhoz. Ezenkívül nem ebből a két pezsgőből áll a magyar "pezsgőválaszték".
És hogy miért gondolom azt, hogy a magyarok pezsgőfogyasztása nem a minőségen múlik?
Eszembe se jutott az árral jönni, hiszen nemcsak most, de egész évben vannak olcsó, pezsgőnek árult vacakok, alig 4-500 Ft-ért, olcsóbb lenne megvenni, mint egy jó gasztróbort, de mégsem veszik az emberek.
Egyáltalán nem tudom elképzelni azt a szituációt, hogy egy átlag magyar polgár kóstolván (ingyen, csak úgy grátisz valahonnan) a fenti sorból egy pohárral a cuppantana egyet, hogy "ha ilyen lenne a BB Doux, vagy a Törley Charmant doux" akkor ettől fogva minden hétvégén pezsgőt innék!"
Nem csak azért nem, mert hogy az Asti kivételével mind száraz, hanem mert egyszerűen a magyarok agya másképp jár: a pezsgő, az az ünnepek itala és nem a hétköznapé. Aki pezsgőt iszik hétköznap/végén, mikor nincs is mit ünnepelni az biztos rongyrázó, nagyzoló, beképzelt, sznob (stb. tetszés szerint választható). Hogy a BB, meg a többi tankpezsgő köszönő viszonyban sincs a "pezsgővel"? Azt meg senki nem mondta meg még idáig nekik, sőt az a frankó Törley reklám is azt súlykolja, hogy vegyétek-igyátok a tankpezsgőmet az új év méltő köszöntésére.
Előbb rendet kéne tenni pezsgő és pezsgő között (úgy tudom, hogy csak nálunk nincs külön szó a tradícionális pezsgőre), majd meg kéne magyarázni az embereknek, hogy csak az a pezsgő az ünnep itala, amelyik palackos erjesztésű és az van ráírva, hogy methode traditionelle, vagy ehhez hasonló, a többit (pezsgő, minőségi pezsgő, "sima" palackos erjesztésű minőségi pezsgő) nyugodtan ihatja hétvégén egy ünnepi, vagy kevésbé ünnepi ebédhez. Nem minősül rongyrázásnak, nem is a frivolitás itala és árban pont ott van, vagy talán olykor még olcsóbb is, mint egy jól-rosszul sikerült, de mindenképpen túlpozícionált rosé. Ugyanakkor ízben sokkal, de sokkal finomabb, frissítőbb lehet és élvezetesebb is úgy ánblokk.
Én így gondolom.
"Ebben a listában nem sok tank-, vagy transzfer eljárásos pezsgőt találsz."
Hát nem. Kivéve az Astit és a Proseccot, de gondolom, kifejezetten a magyar pezsgőkre gondoltál. :-)
Természetesen nem bírálhatom felül az ítéletedet (ízlésedet), hiszen én nem kóstoltam végig ezt a sort, de fejből azt mondanám, hogy nem teljesen jogos ebből azt a következtetést levonni, hogy "a magyar pezsgők nagyrésze (sajnos) a fasorban sincs".
A kóstolt pezsgőket nem ismerem mind, de az megállapítható, hogy a többsége olyan országok és/vagy olyan szőlőkből készültek, ahol a pezsgőnek a gyümölcsösség lesz a fő erénye és nem a másodlagos palackos erjedés és az azt követő autólízis aromája.
A Törley Chardonnay Brut ebből a szempontból visszafogottabb szokott lenni, bár okozott már egyszer nekem is csalódást, de a Chapell Hill CH-PN, mint ahogy fentebb reseda is illeti inkább tartozik a gyümölcsösebb hangsúlyú pezsgőkhoz. Ezenkívül nem ebből a két pezsgőből áll a magyar "pezsgőválaszték".
És hogy miért gondolom azt, hogy a magyarok pezsgőfogyasztása nem a minőségen múlik?
Eszembe se jutott az árral jönni, hiszen nemcsak most, de egész évben vannak olcsó, pezsgőnek árult vacakok, alig 4-500 Ft-ért, olcsóbb lenne megvenni, mint egy jó gasztróbort, de mégsem veszik az emberek.
Egyáltalán nem tudom elképzelni azt a szituációt, hogy egy átlag magyar polgár kóstolván (ingyen, csak úgy grátisz valahonnan) a fenti sorból egy pohárral a cuppantana egyet, hogy "ha ilyen lenne a BB Doux, vagy a Törley Charmant doux" akkor ettől fogva minden hétvégén pezsgőt innék!"
Nem csak azért nem, mert hogy az Asti kivételével mind száraz, hanem mert egyszerűen a magyarok agya másképp jár: a pezsgő, az az ünnepek itala és nem a hétköznapé. Aki pezsgőt iszik hétköznap/végén, mikor nincs is mit ünnepelni az biztos rongyrázó, nagyzoló, beképzelt, sznob (stb. tetszés szerint választható). Hogy a BB, meg a többi tankpezsgő köszönő viszonyban sincs a "pezsgővel"? Azt meg senki nem mondta meg még idáig nekik, sőt az a frankó Törley reklám is azt súlykolja, hogy vegyétek-igyátok a tankpezsgőmet az új év méltő köszöntésére.
Előbb rendet kéne tenni pezsgő és pezsgő között (úgy tudom, hogy csak nálunk nincs külön szó a tradícionális pezsgőre), majd meg kéne magyarázni az embereknek, hogy csak az a pezsgő az ünnep itala, amelyik palackos erjesztésű és az van ráírva, hogy methode traditionelle, vagy ehhez hasonló, a többit (pezsgő, minőségi pezsgő, "sima" palackos erjesztésű minőségi pezsgő) nyugodtan ihatja hétvégén egy ünnepi, vagy kevésbé ünnepi ebédhez. Nem minősül rongyrázásnak, nem is a frivolitás itala és árban pont ott van, vagy talán olykor még olcsóbb is, mint egy jól-rosszul sikerült, de mindenképpen túlpozícionált rosé. Ugyanakkor ízben sokkal, de sokkal finomabb, frissítőbb lehet és élvezetesebb is úgy ánblokk.
Én így gondolom.
MalbecNC
2008.12.31 02:34:34
@egy:
Kóstoltam Bújdosóék Seccoját és Ebner Borzongását is, sőt még Lesence Pince Frizzantét is, tényleg okésak.
Nem kóstoltam, de állítólag van a Polgáréknak is hagyományos pezsgőjük.
Ettől függetlenül én még sem örülnék, ha monden neves pince nekiállna a pezsgőgyártásnak, még akkor sem, ha ettől kevesebb Törley Charmant Doux fogyna. Valahogy jobban szeretnén, ha az energiájukat inkább a borokra fordítanák, hogy például a "szortimentként" tartott boraik is ihatóbbak legyenek, megérjék megvenni. Most legalábbis úgy látom, hogy sok borásznál van szerintem túlárazott bor, már ami a minőségét illeti, vagyis csak a nevet fizeti meg a vásárló, nem pedig a minőséget. Félek, hogy a pezsgővel is így járnánk.
Kóstoltam Bújdosóék Seccoját és Ebner Borzongását is, sőt még Lesence Pince Frizzantét is, tényleg okésak.
Nem kóstoltam, de állítólag van a Polgáréknak is hagyományos pezsgőjük.
Ettől függetlenül én még sem örülnék, ha monden neves pince nekiállna a pezsgőgyártásnak, még akkor sem, ha ettől kevesebb Törley Charmant Doux fogyna. Valahogy jobban szeretnén, ha az energiájukat inkább a borokra fordítanák, hogy például a "szortimentként" tartott boraik is ihatóbbak legyenek, megérjék megvenni. Most legalábbis úgy látom, hogy sok borásznál van szerintem túlárazott bor, már ami a minőségét illeti, vagyis csak a nevet fizeti meg a vásárló, nem pedig a minőséget. Félek, hogy a pezsgővel is így járnánk.
MalbecNC
2008.12.31 02:35:48
Ebben a pillanatban jutott eszembe, hogy pontosan egy évvel ezelőtt milyen szívesen társalogtak kommentezőink arról, ki mit tesz az asztalra. Hátha most is kialakul az ünnepi diskurzus. Felütésképpen: nálunk libacomb lesz aszalt szilvával és puliszkával, desszertnek bejgli, bornak…..
MalbecNC
2008.12.27 21:03:32
@czudarka:
Te tényleg elhasználtál majd két egész 2700 Ft-os palack bort "főzésre"? És hozzá miért más bort ittatok?
Vagy valamit rosszul látok/tudok?
Te tényleg elhasználtál majd két egész 2700 Ft-os palack bort "főzésre"? És hozzá miért más bort ittatok?
Vagy valamit rosszul látok/tudok?
Eljött az ideje, hogy mi is megszavaztassuk olvasóinkat arról, szerintük melyik borászunk, netán pincészetünk tette le a legtöbbet az asztalra az idén. Ezúttal másképpen csináljuk, mint tavaly és tavalyelőtt. Egyrészt a létező legegyszerűbb szavazógépet választottuk, és…..
MalbecNC
2008.12.27 19:34:15
MalbecNC
2008.12.27 19:56:04
@Albert gazda:
Nincs igazad Albert gazda Neked sem, mert ha nem kifogásolhatjuk amit írtok, akkor sosem tudjátok meg, hogy mi a véleményünk. Ha meg csak magatoknak írtok az előbb-utóbb unalmas lesz.
Persze etna nem vette észre azt sem (és sztem még vagy ezren biztos nem), hogy nem életútra kell szavazni, hanem arra, hogy az idén kóstolt, felfedezett, stb. borok alapján mely borász produkálta a legizgalmasabb borokat.
Ebből nekem az a tanulság, hogy vagy nem olvasunk figyelmesen, vagy az Alkeszek nem fogalmaznak elég lényegretörően.
Javaslom a posztok szerkesztésénél a színes, félkövér, vagy mittomém, milyen figyelemfelkeltő fontokat használni, hogy annak is megakadjon a szeme a lényegen, aki gyorsolvas csak. Mert gondolom ez lehet a baj és nem az értő olvasás hiánya.
És nincs igazad, hogy csináljunk egy szavazást a saját blogunkban, tudod nagyon jól, hogy tizedannyian sem olvassák, mint ezt a blogot és épp ezért kifogásolják sokan, én is, a TI listátokat, mert a Művelt Alkoholistát több ezren olvassák Magyarországon, ez alapján alkotnak képet 98%-ban kritikuláltanul elfogadva a borokról, amit itt olvasnak és nekik az lesz a "szent", amit Ti írtok.
Más szavakkal aki innen most kimaradt az nem azért maradt ki, mert nincs benne "Magyarország TOP 50 borászat"-ában, hanem mert ez a lista nem a "Magyarország TOP 50 borászatát" mutatta, hanem teljesen mást (lásd fent).
Nagyon remélem, hogy ezt a szavazást olvasó borászok is értik.
Nincs igazad Albert gazda Neked sem, mert ha nem kifogásolhatjuk amit írtok, akkor sosem tudjátok meg, hogy mi a véleményünk. Ha meg csak magatoknak írtok az előbb-utóbb unalmas lesz.
Persze etna nem vette észre azt sem (és sztem még vagy ezren biztos nem), hogy nem életútra kell szavazni, hanem arra, hogy az idén kóstolt, felfedezett, stb. borok alapján mely borász produkálta a legizgalmasabb borokat.
Ebből nekem az a tanulság, hogy vagy nem olvasunk figyelmesen, vagy az Alkeszek nem fogalmaznak elég lényegretörően.
Javaslom a posztok szerkesztésénél a színes, félkövér, vagy mittomém, milyen figyelemfelkeltő fontokat használni, hogy annak is megakadjon a szeme a lényegen, aki gyorsolvas csak. Mert gondolom ez lehet a baj és nem az értő olvasás hiánya.
És nincs igazad, hogy csináljunk egy szavazást a saját blogunkban, tudod nagyon jól, hogy tizedannyian sem olvassák, mint ezt a blogot és épp ezért kifogásolják sokan, én is, a TI listátokat, mert a Művelt Alkoholistát több ezren olvassák Magyarországon, ez alapján alkotnak képet 98%-ban kritikuláltanul elfogadva a borokról, amit itt olvasnak és nekik az lesz a "szent", amit Ti írtok.
Más szavakkal aki innen most kimaradt az nem azért maradt ki, mert nincs benne "Magyarország TOP 50 borászat"-ában, hanem mert ez a lista nem a "Magyarország TOP 50 borászatát" mutatta, hanem teljesen mást (lásd fent).
Nagyon remélem, hogy ezt a szavazást olvasó borászok is értik.
MalbecNC
2008.12.27 20:00:30
@MalbecNC:
Talán azért a sárga, mert saját magamra válaszoltam?
(Elnézést előre is a "gyakorlásomért"!)
Talán azért a sárga, mert saját magamra válaszoltam?
(Elnézést előre is a "gyakorlásomért"!)
Jancis Robinson harmadik nekifutásra talált végre egy magyart, és ezzel megédesítette számunkra válogatás trilógiáját. Az ingerküszöböt átlépő bor tokaji, de nem aszú, a Királyudvar 2003-as Ilona Cuvée-je. Ez valóban százszorszép, de azért akad jó néhány pályatársa, ami…..
MalbecNC
2008.12.20 19:35:08
Lehet, hogy látszólag nem kapcsolódik a borhoz a téma, de mégis… Sajnos várható volt a döntés, de talán mégis reménykedtünk benne, hogy valahol van még józan ész. Véletlenül sem a szerencsieket szeretném bántani. Nyilván ha egyesével vesszük számba azokat az embereket,…..
MalbecNC
2008.12.19 22:50:57
Aki próbált már a fővárosban megbízható bárányhúst venni, az tudja: komoly utánajárásra van kárhoztatva az egyszeri vendéglátó, ha ilyen vacsorával készül. Márpedig mi báránylapockát sütöttünk, és kuszkuszt pakoltunk még a tányérra. Mellé kétesélyes fajtabort…..
MalbecNC
2008.12.17 13:35:23
Kurta hagyományaink szellemében afféle évzáróként idén is megpróbáltunk rendet vágni borgőzös emlékeinkben, azaz listázni 2008 legszebb élményeit. Minden szerző 10 árfüggetlen és 2 ártudatos élményre kapott keretet. A listák összegzésekor derült ki, hogy a láthatatlan…..
Orsolyáékat ismerjük, szeretjük. Bár nem mernék vállakozni a kézműves bor kategóriájának meghatározására, ha mégis ilyesmire kényszerítenének, talán inkább elővennék három Orsolya-bort. Most is így tettem, ám ebben semmiféle kényszer nem játszott szerepet. Inkább a…..
MalbecNC
2008.12.15 14:34:36
A Dél-Balaton és az ország egyik legszebb és legdinamikusabban fejlődő pincészetének létrehozója nyerte el 2008-ban az év bortermelője címet. A Magyar Bor Akadémia öt jelölt közül választotta ki a lellei mestert, aki immár évek óta ott állt a lehetőség kapujában. Az…..
MalbecNC
2008.12.06 20:21:15
Úgy tűnik, az Index olvasói a legkevésbé sem látják zsákutcának a legvörösborosabb magyar borvidéket, néhány hete indított szavazásunkon ugyanis, amelyben a legkedveltebb boros úti célt kerestük, messze a legtöbb szavazatot Villány kapta. A leadott 3824-ből nem kevesebb, mint…..
Ha pár hónappal ezelőtt valaki feltette volna nekem a szokásos alkoholista indítókérdést (sörös-e vagy, vagy boros-e), abszolút nem okozott volna nehézséget mellényzsebből odamondanom, hogy persze, boros. Talán még azt is hozzátettem volna, hogy míg a bor egy nemes ital…..
Volt egy eléggé hosszú időszak, amikor nem szívesen ittam újbort. Meguntam a savas, nyers, kaparós vörösöket, és még nem szoktam rá a fehérekre. Aztán néhány évig csak fehéreket vettem magamhoz frissiben, különösen bejött például tavaly és tavalyelőtt is a pannonhalmi…..
A Magyar Bor Akadémia nyilvánosságra hozta Az Év Bortermelője díj öt jelöltjét. A sokszor hírbe hozott dr. Lőrincz György ismét rajta van a szűkített listán. Az öt kandidátus: Konyári János (Balatonboglári Borvidék), Légli Ottó (Balatonboglári Borvidék), dr. Lőrincz…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
- Bodri: illata bizonytalan, szénsavbizsergés, szimpla íz, szinte nem is cseng, de a végén mégiscsak beleng valahonnan egy kis karamell: 2 pont
- Szeremley: illata friss, gyümölcsös, de szájban nem köszön vissza (talán túl hideg is volt), a sav mintha aludna, rövid lecsengés: 3 pont
- Gál Lajos: illata érett gyümölcs (sárga/őszibarack, szájban szép, gyümölcsök is ott vannak, pont jó sav, nem túl hosszú, de mégis szépen cseng: 5 pont
- Laposa: illata citrusos/meszes, szájban már inkább a gyümölcsé a szó, élénkebb és magasabb sav, közepes lecsengés: 5 pont
- Josic: illata fülledt, nehézkes gyümölcs, íz az a testesebb rusztikus fajta: 3 pont
- Márkvárt: illata nem túl említésre méltó, erőteljesebb sav és alkohol, a lecsengés a savakról szól: 3 pont
- Szent Ilona: (határozott megkönnyebbülés, hogy végre valami izgató) illata közepesen intenzív, határozott ásványi, szolid gyümölcs, testes, középélénk sav, ízek kavalkádja, hosszú lecsengés (az első bor, amit nagyon sajnáltam kiönteni): 6 pont
- Légli: illata nagyon szép keserű mandula (iskolapélda), pici szénsav bizserget és ízben is ott van a mandula, magasabb alkoholnak éreztem, a lecsengés hosszabb. (Egy baja volt, hogy a Szent Ilona után következett): 6 pont
- Bott Frigyes: itt a második tanpélda a keserűmandulára, viszont az egész bor sokkal élénkebb, virgoncabb, „vidám” keserűmandula, barack, virág, hosszas lecsengés (nem öntöttem ki): 7 pont
- Györgykovács: egyetértek, hátrányos helyzetű volt az előző (szerintem) három után (tegnapelőtt is említettem), illatban, szájban kovakő, ez a bor a talajra mintapélda, élvezetes bor, csak egy kicsit sokan voltunk hozzá és kevés volt az idő:-): 5 pont
- Jásdi: (nekem az est egyik fénypontja volt) illata érett/száraz mandula, mézelő virág, élénkebb sav, eszméletlen zamatos barackos mandula íz, élénk sav, hosszas lecsengés (nem öntöttem ki): 7-8 pont
- Takács Lajos: illat és íz erősen minerális, sajnos nem tudott szóhoz jutni, ugyanúgy hendikeppes volt, mint a Györgykovács, de a gyémánt akkor is érezhető volt (el lennék vele is egy félreeső sarokban): 6 pont
- Bussay: számomra irdatlan meglepetés, mármint, hogy olaszrizlingből és ott (Zala) és ilyen is (Bussaytól) van! Mézesbarack illat, szájban herbagyümölcs, pempős, testes, picivel magasabb alkohol, de még elmegy, úgy élvezet, ahogy van (nem öntöttem ki): 7 pont
- Németh: illata mézelő, nehéz virág, íze intenzív birsalma, közepes lecsengés: 5 pont
Elégedett lehetsz, tanulságos és élvezetes volt a kóstolás!