Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Buci987

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kutyaélet Idegek harca 2010.09.10 16:43:00
Alapvetően türelmes ember vagyok. Már-már zavarbaejtően. De amit egyesek meg bírnak engedni maguknak a pult túloldaláról, az - most már kimondhatjuk - kibassza nálam a biztosítékot. Pultos vs. vendég szituációk következnek (18+) - csúnya szavakkal és gusztustalan gondolatokkal.…..
Buci987 2010.09.17 21:32:20
Idegesít, hogy csúcsidőben 200 szomjas vendég kontra 6 pultos helyzetben lassan kapod meg az italod?
Mivel gyorsíthatod a kiszolgálást?
- Behajolsz a pultba? - Nem
- Kalimpálsz, pénzt lóbálsz a bartender előtt? - Nem
- Beszólogatsz? - Nem
- Jelzed, hogy te már "legalább tíz perce ott állsz"? - Nem

Látványos szemforgatás helyett eltöltheted hasznosan is a várkozással töltött időd.

Például:
- Kitalálod, hogy te meg a haverjaid mit akartok inni (és nem akkor fordulsz hátra, hogy "sanya te mit iszol?", amikor odaér a bartender.
- Előveszed a pénztárcád, pénzed , nem kell a pontos összeget, csak a pénztárcát. (bármilyen meglepő is ez sokaknak a kiszolgálás végén fizetni kell).
- Egyszerre mondod el a rendelésed, és nem tételenként. (Egyszerre több tételt is meg tud jegyezni a bartender, ha pedig nem és visszakérdez azaz ő baja. "Akinek nincs a fejében, annak benne van a lábában")
- Lehetőleg ne egyesével rendeljetek és fizessetek a haverjaitokkal, hanem osszátok el a végén a számlát. (Ezt azt hiszem nem kell magyarázni)
- Ha a bartender megkérdezi, hogy adhat-e még valamit, akkor ne vágd rá a választ, hogy nem. Ha azt mondod nem akkor fizess is és ne mond azt, hogy lesz még ez meg az.
- Ha 480-490 a számla, és a kezedben van egy 500 hagyd ott. Itt nem a jattról van szó, de megspórolsz egy visszasétát a kasszáig. Kedves gesztus.

Ezt nem amiatt kéne így csinálni, mert tiszteled a veled szemben álló embert vagy sem. Azért mert ezzel az utánad következő vendég kap gyorsabban italt. És ha előtted is így csinálják te is gyorsabban fogsz kapni.

A jatt-os témánál az egyik "vendég" üti agyon a véleményével a másikat.
Miért nem kalkulálják bele az árba? Azért, mert átlag 5-15% áremelés, csak még jobban kibaszná a biztosítékot az "erősen mínuszos családi költségvetés"-es vendégeknél.
Magyarországon nem számolják fel a szervíz díjat, franophone országokban úgy kapod a számlát, amit is anyáznak ám rendesen a magyarok.
A jatt-nak mi a lényege? paraszolvencia. Ha tömött sorokban állnak a vendégek nyílván, ahhoz ér oda először a bartneder, aki az előző körben jattolt. Az előtt legnagyobb úszásban mindig tiszta pult és hamutál lesz, aki jattol. Az a második sorból is fog tudni rendelni, aki jattol. Aki jattol az a felborított söre helyett kap egyet a ház számlájára.
Nem kell jattolni, csak ha erre igényed van. Ja és nem azért kell jattolni, mert a pultos mosolyog, udvarias. Ez alapkövetelmény, ha nem kapod meg egyszerűen nem mész oda soha többet.
Buci987 2010.09.17 21:51:13
@ninimimi:
A vendéglátásban emberek dolgoznak, úgy hogy ez a fekete-fehér hozzáállás eléggé sarkított. Bele helyezheted az egészet politikai ideológiákba, sőt akár nagyobb inerciarendszerekbe is, de itt szolgáltatásról van szó.

A vendéglátás ugyanolyan szolgáltatás, mint a posta, a bank, a telekommunikáció, autószerelés, stb...
De mégis elég röhejes vagy épp megbotránkoztató lenne, ha
- A postán a csekkem vagy a készpénzem lobogtatva hajolgatnék be az ablakon, hogy szeretném befizetni a számlám.
- Ha a banki ügyintézőnek anyáznék, hogy itt minden milyen kurva dárga.
- Ha a díjbeszedő ügyfélszolgálatán hőbörögnék, hogy én már 10 perce itt állok.
- Ha a karosszéria lakatosnál fogdosnám a munkafelvevőt, hogy rám figyeljen.
- Ha besétálnék az orvoshoz miközben épp egy beteggel beszél és elkezdeném mondani a bajaim.
- Ha az autó szalonban a mellemet pakolgatva/bratyizgatva/kacsintgatva mondanám ez értékesítőnek, hogy nem lehetne-e a bőr ülést még beletenni az alapáras modellbe. (mert hát senki se látja, senki se tudja meg, csak most az egyszer, már vettem egyszer egy autót).
- Ha azt mondanám a bkv jegypénztárnál, hogy ilyen bérlet ár mellé igazán adhatna még egy tized tömböt.

Akár hiszed, akár nem a vendéglátásban dúl a legnagyobb kapitalizmus. A fenti szakmák többségében, fix fizetés van.
A pultos a fizetését a jatt, forgalom alapján kapja. Kevesen vannak bejelentve, de azt is általában levonják a forgalom alapján szánt fizetésből. Ha egy pultos egy nap 3000 forintot keres, mert nincs forgalom, akkor is sajnos a legpatkányabb vendéget is körbe kell nyalnia.
Viszont amikor túl kereslet van, akkor én döntöm el, hogy kikap italt és ki nem. Ilyenkor az udvariasság, kultúráltság, jatt, csak előrébb tesz a sorban.