Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kusuma

0 bejegyzést írt és 106 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A dűlőpárok sorozatban a második helyszín - talán meglepő módon - Villány lesz. Az egyes termőhelyek jelentősége természetesen Villányban sem elhanyagolható - már csak a nagyobb választék miatt a telepítésre kijelölt fajta szempontjából is -, de a dűlőszelektált tételek nem játszanak olyan fontos…..
Kusuma 2022.03.08 13:10:13
@furmintfan: Számíthatsz rám. :-)

A 2. pontnál igazából a fő kérdésem a termékleírásban foglaltak pongyola használata akart lenni, a bortípusok leírása csak a felvezetés volt, a megértést megkönnyítendő.

A NÉBIH egyébként sokszor ugrik a címkén lévő tartalomra és formai világra. Nyilván nem célom, hogy a kommentet olvasva Geréékhez most kiszálljanak, és rommá bírságolják őket, csak nem értem, hogy ha a borvidéki közösség megalkot egy szabályozást, akkor azt miért nem tartják be. Még azt sem lehet mondani, hogy felülről előírtak hülyeségeket, aztán a borászatok meg így partizánkodnak...
2022-re több kisebb-nagyobb chardonnay-s posztot terveztem, de az alábbi sor mégis inkább a véletlen műve. Az utóbbi két évben összegyűlt néhány 2019-es évjáratú balatoni bor a fajtából, így kézenfekvőnek tűnt őket egymás mellett megkóstolni. Nem különösebben drága borokról van szó, így kellemes,…..
A szokásos év végi toplistákkal ezúttal az új év első napjaiban jelentkezünk. Ketten állítottunk össze toplistáinkat és a kedvenc magyar borainkkal kezdünk. Minden kedves olvasónak boldog új évet kívánunk és természetesen várjuk a saját toplistákat is komment formában. (A képet innen…..
Kusuma 2022.01.06 16:19:00
@Hepci: További rossz hír, hogy nekem is van szerencsém ismerni. :-)
A Borrajongó Nagypéntek, bor 2015.04.10 06:00:00
Clos des Vignes du Maynes, Cuvée 910, Mâcon-Cruzille, 2013 Kedves hozzászólónk silvousplait eddigi remek Jura-cikkjei után, ezúttal vendég "Burgundia-rovattal" jelentkezik. :)  Fogadjátok szeretettel! Van egy órám, hogy írjak egy borról, pedig, most, hogy fele üvegnyit megittam…..
Sárgamuskotály... a muskotályos fajták legnemesebbike és a legősibb szőlőfajták egyike. A harmadik legjelentősebb – és egyben az egyetlen nemzetközi – fő fajta a Tokaji Borvidéken; itt az ültetvények területének kb. 2-3 10 %-át teszi ki. Lédús bogyókat terem, finom savakkal, jó cukorgyűjtő, és…..
Kusuma 2020.05.20 13:57:17
@furmintfan: A HNT oldalán vannak aktuális statisztikák. A Tokaji borvidék fajtaösszetétele hektárra bontva így néz ki: www.hnt.hu/wp-content/uploads/2019/12/Borsz%c5%91l%c5%91vel-be%c3%bcltetett-ter%c3%bclet-Tokaji-borvid%c3%a9k-20190731.pdf

Vagyis furmint 65%, hárslevelű közel 20%, sárga muskotály 10%, zéta 2%, kövérszőlő és kabar 1-1%, minden más 1%.
A Borrajongó Bodegas Lustau 2013.05.17 06:00:00
Augusztusi késő délelőttre fordul, ahogy Jerez de la Frontera utcáin a Lustau felé baktatok. Izgatott vagyok, hiszen a borvidék talán legjobbnak tartott termelőjéhez kaptam időpontot. Végre nem kell majd a turisták közt lökdösődni és századszorra is meghallgatni a felületes…..
Rioja minden bizonnyal Spanyolország legismertebb borvidéke, amely 1991-ben elsőként kapta meg a kiemelt DOCa besorolást. A tartomány egyébként az Ebro egyik mellékfolyójáról (Rio Oja) kapta a nevét. Rioja területe mintegy 63 500 hektár, és borvidék  három részre osztható: Rioja Alta a borvidék…..
Sokbor Göncöl Tokaji Furmint 2016 2017.11.25 08:46:09
Félédes Tokaji Furmint. Talán fröccsnek jó lesz - gondolná az ember, hisz ismeretlen pince olcsó bora, valószínűleg kármentésként faragták, és éppen csak eléri az iható szintet. A felvetés jogos, én is sokszor futottam már bele a fentebb leírt stílusba hasonló árfekvésű félédes Furmintoknál, de még…..
Talán nem túlzok, ha azt állítom, Takács Lajos a magyar borvilág egyik legérdekesebb, legeredetibb egyénisége, és nagyon jó, hogy mindezt nem kell múlt időbe tenni, hiszen a Somló elhagyása után Lajos most Tokajban tevékenykedik (valószínűleg kevesen tudják: Takács Lajos a borvidék szülötte,…..
Kusuma 2018.02.24 08:47:32
@furmintfan: Azért Jani már több helyen megjelent mostanában a Trifecta borászattal.
Kusuma 2018.02.26 08:31:56
@furmintfan: Hát kérdezd meg tőle, hogy mi újság! :-)
Bár legalább 500 éve készítenek aszúbort a Tokaji borvidék dűlőiről, mégis csak szűk 20 éve kezdődött el itt a száraz borokkal való kísérletezés. Az eredmények olyan sokat ígérnek, hogy a borvidék és a világ szakértői ma már egyként vallják: a száraz furmint jelentheti a magyar bor számára a…..
Kusuma 2016.11.04 11:07:59
@Márk_Márk: Kézdy Dániel Tokaj-könyvében (Emberek és dűlők) a történelmi fejezetben 1551-re datálódik az aszú(szőlő) első említése. A fejezetet egyébként Nagy Kornél történész írta, aki folyamatosan kutatja Hegyalja múltját.
A 2012-es Kopar áprilisi debütálásának apropójából több borszakíró és borblogger társaságában egy sajtóút keretében látogattam el Gere Attila Pincészetéhez. Bár a Kopar-túra gerincét ténylegesen egy Kopar-sor képezte, az egész napos program során átfogó képet kaptunk a Gere-birodalomról,…..
A nyár végi házi "chardonnay-szemléről" szóló beszámolóban beharangoztam, hogy lesz folytatás. Tovább kellett várni az alkalomra, mint akkor sejtettem, de november utolsó napjára végül összeállt a borsor. 7 borvidékről 10+1 palack magyar chardonnay-t gyűjtöttünk össze, a belövő tételt leszámítva…..
Kusuma 2015.12.14 14:04:31
@silvousplait: Elég gyanús a Nismes – Nîmes átalakulás, lásd hospital – hôpital.
A huszadik századi sörmarketing elhitette az emberekkel, hogy a sör nyári ital, noha a 15. századtól a gépesített hűtés feltalálásáig kifejezetten tilos volt nyáron sört főzni. A telet azzal töltjük, hogy küzdünk ez ellen az előítélet ellen, de most hogy itt a nyár,…..
Sziasztok Kedves Olvasók! Újabb hírek Brüsszelből! Az utóbbi napokban megtapasztaltam, hogy milyen érzés, ha már egyszerűen nem fér több új információ az ember fejébe. Persze ezt a típusú agykapacitást is biztosan lehet edzeni és ebben az esetben én most kemény edzésmunkát…..
Irány Brüsszel A 0. nap 2012.11.13 00:29:18
Szóval elkezdődött. Vagyis még nem is. De már bizonyos, hogy holnap el fog... Ma délután  17h00-kor könyörtelenül leszállt a repcsim Charleroi-ban - hivatalosan Brussles Charleroi, de ez  csak marketing fogás, mert Charleroi talán a 3. legnagyobb belga város és 60 km…..
„Ha pannon borsoviniszta volnék, pénzemet a kékfrankosra tenném. Úgy érzem, hogy ez az egyetlen vörös fajta, amely magyarnak mondható (némi részrehajlással), és van esélye a nemzetközi sikerre. (...) De miért volna ez a great red hope? Mert a miénk, mert alapvetően…..
Kusuma 2012.04.24 17:14:45
@akov: Nekem is dohosnak tűnt a sétáló kóstoló első felében. Sőt, a hordóminta Pajdosban (2011) még jobban éreztem a dohosságot, sajnos.

HSZ
Probléma: egyes emberek szerint fénykarddal sem szórakoztató minden.Tétel: De igen.Bizonyítás: végy valami megsemmisítően nem szórakoztatót. Például a tollaslabda nézését. Rakj bele fénykardokat. Észleld, hogy így már nagyon szórakoztató.Q.E.D. Eddig ez a bizonyítás…..
Szőlőművelés Rosti bora 2011.12.12 15:07:00
Rostiról már írtam, Pécsen hobbiborászkodik, és amikor valamit el akarok rontani, akkor őt szoktam felhívni, aki segít lebeszélni a hülyeségről. Szokott Cirfandli fajtabort is hozni, ami pár évvel ezelőtt is elkápráztatott mesés, gesztenyés ízvilágával, teltségével,…..
Kusuma 2012.01.25 10:52:01
December közepén történelmi eseményen vettem részt, a 2009-ben indult J&J Pezsgőmanufaktúra első nagy kóstolójára mentem el. Szentesi József megint nagy és nemes fába vágta a fejszéjét: budafoki pincéjében kézműves borászok erre a célra kihegyezett alapboraiból…..
Kusuma 2012.01.13 22:34:02
@loading: Szia, G!

Szerintem jól van ez így, hogy sokan próbálkoznak, aztán majd megmarad, aki megtalálja a számítását, a céljait. Így van ez szinte minden újdonsággal. Összességében én örülök, hogy elindult ez a mozgás pezsgőfronton, bár nem vagyok nagy pezsgőrajongó.

HSZ
A legfrissebb adatok szerint az októberi Főzdefeszten 20 magyar kézműves sörfőzde 59 féle sörét kóstolhatjátok majd meg, hozzá jön 4 külföldi kézműves sörfőzde 14 féle söre, és a Főzdefesztet támogató Soproni Sörgyár 4 féle söre. Sörnevek, csapolási helyszínek…..
Lehet-e a sauvignon blanc valaha is tényleg komoly? Ezt Jamie Goode kérdezte még két éve, az új-zélandiak ikonikus sauvignon témájában folytatott kutatása kapcsán. A szigetország borarculata döntően erre az egy fajtára épül, amely világszerte továbbra is igen népszerű, a…..
Kusuma 2011.09.28 08:32:34
@Octopus: Talán szóba jöhet még Légli Géza 2009-es Dávidja is.
Önéletrajzi elemként bevallom: heti szinten tollasozok. És nem, tollasozni egyáltalán nem nőies dolog. Nem is az a lényeg, hogy győztem, mert tényleg nem, a részvétel, és ilyen szamárságok mozgatnak engem (dehogy!!), hanem alig vártam, hogy hazaérjek. Előre gondosan behűtöttem…..
Kusuma 2011.04.21 08:50:50
@vörös és fehér: Speciel a tegnapi edzést azzal kezdtem, hogy szóltam az edzéspartnernek, hogy már várom, hogy hazaérjek, ugyanis héjában sült krumpli és újhagyma lesz a vacsora... Fröccs éppen nem volt, de gyakran előfordul. :-)

HSZ
Érdekes cikket közölt a dívány a tokaji aszúról, az aszúszőlő szüreteléséről. Azt viszont, hogy a tokaji aszú miért is olyan különleges bor, nem sikerült teljességgel megragadniuk. Mi kell ahhoz, hogy valakinek tokaji aszúja legyen? Kezdjük a legkönnyebbel. Először is kell…..
Kusuma 2010.10.18 10:49:29
Kedves Énvezettem?!

A hatályos szabályozás szerint az évjáratok nem keverhetők, azaz az előző évi borhoz nem szabad hozáátenni az aktuális évi aszútésztát, csak évjáratazonos musthoz, murcihoz vagy borhoz. Mindez persze csak a kereskedelmi forgalomba kerülő aszúkra igaz, saját célra azt tesz az ember, amit csak akar.

A szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 36. §-a szerint:

„(5) Tokaji aszú: a Tokaji borvidék területén oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező bor készítésére az e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletben meghatározott borszőlő Botrytis cinerea hatására nemesen rothadt, tőkén aszúsodott, szüretkor külön szedett, feldolgozott szőlőbogyóinak a Tokaji borvidék területén oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező bor készítésére az e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletben meghatározott borszőlőből származó legalább 19 mustfokos musttal vagy ilyen minőségű azonos évjáratú borral történő áztatását követő, szeszes erjedés útján nyert; az e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletben meghatározott 3-6 puttonyszámtól függő mennyiségű cukormentes extraktot, valamint cukrot tartalmazó, és a forgalomba hozatal előtt legalább három évig, ebből legalább két évig fahordóban érlelt tokaji borkülönlegesség.”

Szóval, ezért, meg sok minden másért sem olyan egyszerű, ahogyan írod. :-)

HSZ
Kusuma 2010.10.19 09:42:21
@Énvezettem?: Hát úgy, hogy az „áztatónedű” (bor, must, murci) leginkább száraz bor (vagy azzá erjedne), tehát „normál” szüretben szedik, míg az aszúszemeket (amelyek egyébként is később keletkeznek, amikor az érett/túlérett egészséges szemeket megtámadja a botritisz, több hullámban) egészen késő őszig szedegetik, gyűjtik egy edénybe (az aszúszemek saját súlyától kicsorgó folyadék az eszencia, ami max. 2-3%-os alkohol- és több száz grammnyi maradékcukor-tartalmú csoda), majd az ebből készített tésztát (feltárják az aszúszemeket, hogy jól ki tudjon ázni a beltartalom) teszik bele az „alaplébe”.

A bor (már ha abban áztatják a szemeket) egyébként akár néhány nap alatt is simán ki tud erjedni, míg ha mustban vagy murciban teszik ugyanezt, akkor még rövidebb az időszükséglet; tehát még az alapbor is bőven el tud készülni, mire lemegy az aszúszemek begyűjtése (ráadásul az aszúszemek tudnak „várni”, nem lesz semmi bajuk, hiszen nagyon alacsony a víztartalmuk – jó száraz mazsolaszerű szemekről van szó).
Kökény Benőékről, meg egy csomó alföldi borról már régóta szeretnék írni. Ebben leginkább az gátol, hogy a nagy elhatározást tett nem követi, túlontúl lusta vagyok, és nem utazok le a borrégióba. A fővárosban meg nem igazán találok érdekes borokat onnan, a hiperek alsó…..