Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kusuma

0 bejegyzést írt és 100 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Borrajongó Nagypéntek, bor 2015.04.10 06:00:00
Clos des Vignes du Maynes, Cuvée 910, Mâcon-Cruzille, 2013 Kedves hozzászólónk silvousplait eddigi remek Jura-cikkjei után, ezúttal vendég "Burgundia-rovattal" jelentkezik. :)  Fogadjátok szeretettel! Van egy órám, hogy írjak egy borról, pedig, most, hogy fele üvegnyit megittam…..
Sárgamuskotály... a muskotályos fajták legnemesebbike és a legősibb szőlőfajták egyike. A harmadik legjelentősebb – és egyben az egyetlen nemzetközi – fő fajta a Tokaji Borvidéken; itt az ültetvények területének kb. 2-3 10 %-át teszi ki. Lédús bogyókat terem, finom savakkal, jó cukorgyűjtő, és…..
Kusuma 2020.05.20 13:57:17
@furmintfan: A HNT oldalán vannak aktuális statisztikák. A Tokaji borvidék fajtaösszetétele hektárra bontva így néz ki: www.hnt.hu/wp-content/uploads/2019/12/Borsz%c5%91l%c5%91vel-be%c3%bcltetett-ter%c3%bclet-Tokaji-borvid%c3%a9k-20190731.pdf

Vagyis furmint 65%, hárslevelű közel 20%, sárga muskotály 10%, zéta 2%, kövérszőlő és kabar 1-1%, minden más 1%.
A Borrajongó Bodegas Lustau 2013.05.17 06:00:00
Augusztusi késő délelőttre fordul, ahogy Jerez de la Frontera utcáin a Lustau felé baktatok. Izgatott vagyok, hiszen a borvidék talán legjobbnak tartott termelőjéhez kaptam időpontot. Végre nem kell majd a turisták közt lökdösődni és századszorra is meghallgatni a felületes…..
Rioja minden bizonnyal Spanyolország legismertebb borvidéke, amely 1991-ben elsőként kapta meg a kiemelt DOCa besorolást. A tartomány egyébként az Ebro egyik mellékfolyójáról (Rio Oja) kapta a nevét. Rioja területe mintegy 63 500 hektár, és borvidék  három részre osztható: Rioja Alta a borvidék…..
Sokbor Göncöl Tokaji Furmint 2016 2017.11.25 08:46:09
Félédes Tokaji Furmint. Talán fröccsnek jó lesz - gondolná az ember, hisz ismeretlen pince olcsó bora, valószínűleg kármentésként faragták, és éppen csak eléri az iható szintet. A felvetés jogos, én is sokszor futottam már bele a fentebb leírt stílusba hasonló árfekvésű félédes Furmintoknál, de még…..
Talán nem túlzok, ha azt állítom, Takács Lajos a magyar borvilág egyik legérdekesebb, legeredetibb egyénisége, és nagyon jó, hogy mindezt nem kell múlt időbe tenni, hiszen a Somló elhagyása után Lajos most Tokajban tevékenykedik (valószínűleg kevesen tudják: Takács Lajos a borvidék szülötte,…..
Kusuma 2018.02.24 08:47:32
@furmintfan: Azért Jani már több helyen megjelent mostanában a Trifecta borászattal.
Kusuma 2018.02.26 08:31:56
@furmintfan: Hát kérdezd meg tőle, hogy mi újság! :-)
Bár legalább 500 éve készítenek aszúbort a Tokaji borvidék dűlőiről, mégis csak szűk 20 éve kezdődött el itt a száraz borokkal való kísérletezés. Az eredmények olyan sokat ígérnek, hogy a borvidék és a világ szakértői ma már egyként vallják: a száraz furmint jelentheti a magyar bor számára a…..
Kusuma 2016.11.04 11:07:59
@Márk_Márk: Kézdy Dániel Tokaj-könyvében (Emberek és dűlők) a történelmi fejezetben 1551-re datálódik az aszú(szőlő) első említése. A fejezetet egyébként Nagy Kornél történész írta, aki folyamatosan kutatja Hegyalja múltját.
A 2012-es Kopar áprilisi debütálásának apropójából több borszakíró és borblogger társaságában egy sajtóút keretében látogattam el Gere Attila Pincészetéhez. Bár a Kopar-túra gerincét ténylegesen egy Kopar-sor képezte, az egész napos program során átfogó képet kaptunk a Gere-birodalomról,…..
A nyár végi házi "chardonnay-szemléről" szóló beszámolóban beharangoztam, hogy lesz folytatás. Tovább kellett várni az alkalomra, mint akkor sejtettem, de november utolsó napjára végül összeállt a borsor. 7 borvidékről 10+1 palack magyar chardonnay-t gyűjtöttünk össze, a belövő tételt leszámítva…..
Kusuma 2015.12.14 14:04:31
@silvousplait: Elég gyanús a Nismes – Nîmes átalakulás, lásd hospital – hôpital.
A huszadik századi sörmarketing elhitette az emberekkel, hogy a sör nyári ital, noha a 15. századtól a gépesített hűtés feltalálásáig kifejezetten tilos volt nyáron sört főzni. A telet azzal töltjük, hogy küzdünk ez ellen az előítélet ellen, de most hogy itt a nyár,…..
Sziasztok Kedves Olvasók! Újabb hírek Brüsszelből! Az utóbbi napokban megtapasztaltam, hogy milyen érzés, ha már egyszerűen nem fér több új információ az ember fejébe. Persze ezt a típusú agykapacitást is biztosan lehet edzeni és ebben az esetben én most kemény edzésmunkát…..
Irány Brüsszel A 0. nap 2012.11.13 00:29:18
Szóval elkezdődött. Vagyis még nem is. De már bizonyos, hogy holnap el fog... Ma délután  17h00-kor könyörtelenül leszállt a repcsim Charleroi-ban - hivatalosan Brussles Charleroi, de ez  csak marketing fogás, mert Charleroi talán a 3. legnagyobb belga város és 60 km…..
„Ha pannon borsoviniszta volnék, pénzemet a kékfrankosra tenném. Úgy érzem, hogy ez az egyetlen vörös fajta, amely magyarnak mondható (némi részrehajlással), és van esélye a nemzetközi sikerre. (...) De miért volna ez a great red hope? Mert a miénk, mert alapvetően…..
Kusuma 2012.04.24 17:14:45
@akov: Nekem is dohosnak tűnt a sétáló kóstoló első felében. Sőt, a hordóminta Pajdosban (2011) még jobban éreztem a dohosságot, sajnos.

HSZ
Probléma: egyes emberek szerint fénykarddal sem szórakoztató minden.Tétel: De igen.Bizonyítás: végy valami megsemmisítően nem szórakoztatót. Például a tollaslabda nézését. Rakj bele fénykardokat. Észleld, hogy így már nagyon szórakoztató.Q.E.D. Eddig ez a bizonyítás…..
Szőlőművelés Rosti bora 2011.12.12 15:07:00
Rostiról már írtam, Pécsen hobbiborászkodik, és amikor valamit el akarok rontani, akkor őt szoktam felhívni, aki segít lebeszélni a hülyeségről. Szokott Cirfandli fajtabort is hozni, ami pár évvel ezelőtt is elkápráztatott mesés, gesztenyés ízvilágával, teltségével,…..
Kusuma 2012.01.25 10:52:01
December közepén történelmi eseményen vettem részt, a 2009-ben indult J&J Pezsgőmanufaktúra első nagy kóstolójára mentem el. Szentesi József megint nagy és nemes fába vágta a fejszéjét: budafoki pincéjében kézműves borászok erre a célra kihegyezett alapboraiból…..
Kusuma 2012.01.13 22:34:02
@loading: Szia, G!

Szerintem jól van ez így, hogy sokan próbálkoznak, aztán majd megmarad, aki megtalálja a számítását, a céljait. Így van ez szinte minden újdonsággal. Összességében én örülök, hogy elindult ez a mozgás pezsgőfronton, bár nem vagyok nagy pezsgőrajongó.

HSZ
A legfrissebb adatok szerint az októberi Főzdefeszten 20 magyar kézműves sörfőzde 59 féle sörét kóstolhatjátok majd meg, hozzá jön 4 külföldi kézműves sörfőzde 14 féle söre, és a Főzdefesztet támogató Soproni Sörgyár 4 féle söre. Sörnevek, csapolási helyszínek…..
Lehet-e a sauvignon blanc valaha is tényleg komoly? Ezt Jamie Goode kérdezte még két éve, az új-zélandiak ikonikus sauvignon témájában folytatott kutatása kapcsán. A szigetország borarculata döntően erre az egy fajtára épül, amely világszerte továbbra is igen népszerű, a…..
Kusuma 2011.09.28 08:32:34
@Octopus: Talán szóba jöhet még Légli Géza 2009-es Dávidja is.
Önéletrajzi elemként bevallom: heti szinten tollasozok. És nem, tollasozni egyáltalán nem nőies dolog. Nem is az a lényeg, hogy győztem, mert tényleg nem, a részvétel, és ilyen szamárságok mozgatnak engem (dehogy!!), hanem alig vártam, hogy hazaérjek. Előre gondosan behűtöttem…..
Kusuma 2011.04.21 08:50:50
@vörös és fehér: Speciel a tegnapi edzést azzal kezdtem, hogy szóltam az edzéspartnernek, hogy már várom, hogy hazaérjek, ugyanis héjában sült krumpli és újhagyma lesz a vacsora... Fröccs éppen nem volt, de gyakran előfordul. :-)

HSZ
Érdekes cikket közölt a dívány a tokaji aszúról, az aszúszőlő szüreteléséről. Azt viszont, hogy a tokaji aszú miért is olyan különleges bor, nem sikerült teljességgel megragadniuk. Mi kell ahhoz, hogy valakinek tokaji aszúja legyen? Kezdjük a legkönnyebbel. Először is kell…..
Kusuma 2010.10.18 10:49:29
Kedves Énvezettem?!

A hatályos szabályozás szerint az évjáratok nem keverhetők, azaz az előző évi borhoz nem szabad hozáátenni az aktuális évi aszútésztát, csak évjáratazonos musthoz, murcihoz vagy borhoz. Mindez persze csak a kereskedelmi forgalomba kerülő aszúkra igaz, saját célra azt tesz az ember, amit csak akar.

A szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 36. §-a szerint:

„(5) Tokaji aszú: a Tokaji borvidék területén oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező bor készítésére az e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletben meghatározott borszőlő Botrytis cinerea hatására nemesen rothadt, tőkén aszúsodott, szüretkor külön szedett, feldolgozott szőlőbogyóinak a Tokaji borvidék területén oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező bor készítésére az e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletben meghatározott borszőlőből származó legalább 19 mustfokos musttal vagy ilyen minőségű azonos évjáratú borral történő áztatását követő, szeszes erjedés útján nyert; az e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletben meghatározott 3-6 puttonyszámtól függő mennyiségű cukormentes extraktot, valamint cukrot tartalmazó, és a forgalomba hozatal előtt legalább három évig, ebből legalább két évig fahordóban érlelt tokaji borkülönlegesség.”

Szóval, ezért, meg sok minden másért sem olyan egyszerű, ahogyan írod. :-)

HSZ
Kusuma 2010.10.19 09:42:21
@Énvezettem?: Hát úgy, hogy az „áztatónedű” (bor, must, murci) leginkább száraz bor (vagy azzá erjedne), tehát „normál” szüretben szedik, míg az aszúszemeket (amelyek egyébként is később keletkeznek, amikor az érett/túlérett egészséges szemeket megtámadja a botritisz, több hullámban) egészen késő őszig szedegetik, gyűjtik egy edénybe (az aszúszemek saját súlyától kicsorgó folyadék az eszencia, ami max. 2-3%-os alkohol- és több száz grammnyi maradékcukor-tartalmú csoda), majd az ebből készített tésztát (feltárják az aszúszemeket, hogy jól ki tudjon ázni a beltartalom) teszik bele az „alaplébe”.

A bor (már ha abban áztatják a szemeket) egyébként akár néhány nap alatt is simán ki tud erjedni, míg ha mustban vagy murciban teszik ugyanezt, akkor még rövidebb az időszükséglet; tehát még az alapbor is bőven el tud készülni, mire lemegy az aszúszemek begyűjtése (ráadásul az aszúszemek tudnak „várni”, nem lesz semmi bajuk, hiszen nagyon alacsony a víztartalmuk – jó száraz mazsolaszerű szemekről van szó).
Kökény Benőékről, meg egy csomó alföldi borról már régóta szeretnék írni. Ebben leginkább az gátol, hogy a nagy elhatározást tett nem követi, túlontúl lusta vagyok, és nem utazok le a borrégióba. A fővárosban meg nem igazán találok érdekes borokat onnan, a hiperek alsó…..
Szépen fejlődik a magyar sörgasztronómia, terjednek a sörvacsorák, és büszkeség, hogy a mi kezünk is benne van. Több komoly vendéglő készülődik rá, hogy ősztől sörmenüt kínáljon, ősszel gurmé sörfesztivál lesz a belvárosban, és a Gösser kezdeményezésére már több…..
Hétfőn mentünk és, valahogy természetesen jött, de húztam neki. Linket lehagytam már az elején, aztán megpróbáltam. És ment. Az első két kilométeren (vagy ahogy mostanában szoktam mondani: kityón) tartottam a 6 perc alatti tempót, aztán sikerült a bravúr a harmadik, majd a…..
Kusuma 2010.06.29 11:20:37
@coeurace: Jaja, tavaly ősszel én is futottam 20 percen belül. Mostanság nagyon keveset vagyok kint, de 21-22 között azért „bármikor” megy. Nyilván ez alkat és (sport)múlt/jelen kérdése is. Már többször elgondolkoztam azon, hogy nem az a teljesítmény, hogy az ilyen agárszerű futóbolondok (magamat is ebbe a kategóriába sorolom) 21 meg 20 perc körüli kört futnak, hanem azok érdemelnek elismerést, akik nem ilyenek, és végigszenvedik a kört. Ők inkább legyőzik a saját korlátaikat...

HSZ
Kusuma 2010.06.29 11:44:29
@rrroka: Egyébként rájöttem a jó köridő nyitjára: az első 5000 métert kell megnyomni, és a végén hajrázni egy kicsit. :-)
Jelentős meglepetéssel ért véget a rájátszás első köre. Az alapszakasz legjobbja, a Washington rögtön a negyeddöntőben kiesett, a mindent eldöntő hetedik mérkőzésen otthon kapott ki a Montrealtól. Jaroslav Halak ezúttal 41 lövést fogott. Óriási bravúrt hajtott végre a…..
Kusuma 2010.04.29 16:04:33
Amióta belevágtunk a Művelt Alkoholistába, én mindig terveztem, hogy eljuttassak egy magyar "borelit" csomagot az általam is olvasott és meghatározónak gondolt külföldi borírókhoz. A megvalósításnak soha a közelébe sem jutottam, részben mert a koncepció folyton…..
Kusuma 2010.03.13 10:17:33
@Kóstolómester: Kedves Kóstolómester!

Ha jól emlékszem Tóth Sándor szavaira, a furmintot szigetszőlő, szigeti néven (is) ismerték Magyarországon.

HSZ