Adatok
Kusuma
0 bejegyzést írt és 106 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Nem sokkal a Haris Parkban rendezett kóstoló után,-aminek a beszámolója, majd érkezik amint teljesen kész lesz- ahol szép számmal lehetett a manapság trendi natúr borokkal találkozni ismét egy kóstoló felé keltem útra vonattal, ezúttal Sümeg felé.
Őszinte leszek Veletek kedves Olvasóim, engem nem…..
A dűlőpárok sorozatban a második helyszín - talán meglepő módon - Villány lesz. Az egyes termőhelyek jelentősége természetesen Villányban sem elhanyagolható - már csak a nagyobb választék miatt a telepítésre kijelölt fajta szempontjából is -, de a dűlőszelektált tételek nem játszanak olyan fontos…..
Kusuma
2022.03.08 13:10:13
@furmintfan: Számíthatsz rám. :-)
A 2. pontnál igazából a fő kérdésem a termékleírásban foglaltak pongyola használata akart lenni, a bortípusok leírása csak a felvezetés volt, a megértést megkönnyítendő.
A NÉBIH egyébként sokszor ugrik a címkén lévő tartalomra és formai világra. Nyilván nem célom, hogy a kommentet olvasva Geréékhez most kiszálljanak, és rommá bírságolják őket, csak nem értem, hogy ha a borvidéki közösség megalkot egy szabályozást, akkor azt miért nem tartják be. Még azt sem lehet mondani, hogy felülről előírtak hülyeségeket, aztán a borászatok meg így partizánkodnak...
A 2. pontnál igazából a fő kérdésem a termékleírásban foglaltak pongyola használata akart lenni, a bortípusok leírása csak a felvezetés volt, a megértést megkönnyítendő.
A NÉBIH egyébként sokszor ugrik a címkén lévő tartalomra és formai világra. Nyilván nem célom, hogy a kommentet olvasva Geréékhez most kiszálljanak, és rommá bírságolják őket, csak nem értem, hogy ha a borvidéki közösség megalkot egy szabályozást, akkor azt miért nem tartják be. Még azt sem lehet mondani, hogy felülről előírtak hülyeségeket, aztán a borászatok meg így partizánkodnak...
2022-re több kisebb-nagyobb chardonnay-s posztot terveztem, de az alábbi sor mégis inkább a véletlen műve. Az utóbbi két évben összegyűlt néhány 2019-es évjáratú balatoni bor a fajtából, így kézenfekvőnek tűnt őket egymás mellett megkóstolni. Nem különösebben drága borokról van szó, így kellemes,…..
Kusuma
2022.02.26 21:11:57
@furmintfan: Annyit pontosítanék, hogy a Káli oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírásában már szerepel Szentbékkállánál a Farkas-tető-dűlő – igaz, kötőjellel, nem egybeírva.
A szokásos év végi toplistákkal ezúttal az új év első napjaiban jelentkezünk. Ketten állítottunk össze toplistáinkat és a kedvenc magyar borainkkal kezdünk.
Minden kedves olvasónak boldog új évet kívánunk és természetesen várjuk a saját toplistákat is komment formában.
(A képet innen…..
Kusuma
2022.01.06 16:19:00
@Hepci: További rossz hír, hogy nekem is van szerencsém ismerni. :-)
Clos des Vignes du Maynes, Cuvée 910, Mâcon-Cruzille, 2013
Kedves hozzászólónk silvousplait eddigi remek Jura-cikkjei után, ezúttal vendég "Burgundia-rovattal" jelentkezik. :) Fogadjátok szeretettel!
Van egy órám, hogy írjak egy borról, pedig, most, hogy fele üvegnyit megittam…..
Kusuma
2020.08.18 19:30:59
A kommentekben említett „vegyes” sillereken túl aktuális példa a fehér és kék szőlők együttes erjesztésére (a Rhône-völgyi példákon túl) Riojában a clarete, ami ott egy kis régióban elterjedt, és általában 75% viura és 25% grenache alkotja.
Originally, claretes were made mainly in the upper valley of the Najerilla river in Rioja Alta around the villages of San Asensio, Cordovin, Badarán, Azofra and Alesanco. This style has become so popular in northern Spain that clarete lovers just ask for “un Cordovin”.
Bővebben: insiderioja.wordpress.com/2018/06/06/rioja-rosados-and-claretes-are-taking-markets-by-storm/
A hivatalos szabályozásban az egészet színkérdésnek tekintik (pedig bőven több annál szerintem): www.riojawine.com/wp-content/uploads/1/2019/06/INFORMATION-GUIDE.pdf
Mindenesetre valahogyan hivatalosan is működik, lehet kapni kereskedelmi forgalomban claretét.
Azt hiszem, a paksiak is díjaznának egy hasonló megoldást az eredeti, „vág(y)ott” sillerükre. :-)
Originally, claretes were made mainly in the upper valley of the Najerilla river in Rioja Alta around the villages of San Asensio, Cordovin, Badarán, Azofra and Alesanco. This style has become so popular in northern Spain that clarete lovers just ask for “un Cordovin”.
Bővebben: insiderioja.wordpress.com/2018/06/06/rioja-rosados-and-claretes-are-taking-markets-by-storm/
A hivatalos szabályozásban az egészet színkérdésnek tekintik (pedig bőven több annál szerintem): www.riojawine.com/wp-content/uploads/1/2019/06/INFORMATION-GUIDE.pdf
Mindenesetre valahogyan hivatalosan is működik, lehet kapni kereskedelmi forgalomban claretét.
Azt hiszem, a paksiak is díjaznának egy hasonló megoldást az eredeti, „vág(y)ott” sillerükre. :-)
Sárgamuskotály... a muskotályos fajták legnemesebbike és a legősibb szőlőfajták egyike. A harmadik legjelentősebb – és egyben az egyetlen nemzetközi – fő fajta a Tokaji Borvidéken; itt az ültetvények területének kb. 2-3 10 %-át teszi ki. Lédús bogyókat terem, finom savakkal, jó cukorgyűjtő, és…..
Kusuma
2020.05.20 13:57:17
@furmintfan: A HNT oldalán vannak aktuális statisztikák. A Tokaji borvidék fajtaösszetétele hektárra bontva így néz ki: www.hnt.hu/wp-content/uploads/2019/12/Borsz%c5%91l%c5%91vel-be%c3%bcltetett-ter%c3%bclet-Tokaji-borvid%c3%a9k-20190731.pdf
Vagyis furmint 65%, hárslevelű közel 20%, sárga muskotály 10%, zéta 2%, kövérszőlő és kabar 1-1%, minden más 1%.
Vagyis furmint 65%, hárslevelű közel 20%, sárga muskotály 10%, zéta 2%, kövérszőlő és kabar 1-1%, minden más 1%.
Augusztusi késő délelőttre fordul, ahogy Jerez de la Frontera utcáin a Lustau felé baktatok. Izgatott vagyok, hiszen a borvidék talán legjobbnak tartott termelőjéhez kaptam időpontot. Végre nem kell majd a turisták közt lökdösődni és századszorra is meghallgatni a felületes…..
Kusuma
2019.12.19 13:07:30
Rioja minden bizonnyal Spanyolország legismertebb borvidéke, amely 1991-ben elsőként kapta meg a kiemelt DOCa besorolást. A tartomány egyébként az Ebro egyik mellékfolyójáról (Rio Oja) kapta a nevét. Rioja területe mintegy 63 500 hektár, és borvidék három részre osztható: Rioja Alta a borvidék…..
Kusuma
2019.10.31 15:38:54
Félédes Tokaji Furmint. Talán fröccsnek jó lesz - gondolná az ember, hisz ismeretlen pince olcsó bora, valószínűleg kármentésként faragták, és éppen csak eléri az iható szintet. A felvetés jogos, én is sokszor futottam már bele a fentebb leírt stílusba hasonló árfekvésű félédes Furmintoknál, de még…..
Kusuma
2018.10.28 22:12:42
Talán nem túlzok, ha azt állítom, Takács Lajos a magyar borvilág egyik legérdekesebb, legeredetibb egyénisége, és nagyon jó, hogy mindezt nem kell múlt időbe tenni, hiszen a Somló elhagyása után Lajos most Tokajban tevékenykedik (valószínűleg kevesen tudják: Takács Lajos a borvidék szülötte,…..
Kusuma
2018.02.24 08:47:32
@furmintfan: Azért Jani már több helyen megjelent mostanában a Trifecta borászattal.
Kusuma
2018.02.26 08:31:56
@furmintfan: Hát kérdezd meg tőle, hogy mi újság! :-)
Bár legalább 500 éve készítenek aszúbort a Tokaji borvidék dűlőiről, mégis csak szűk 20 éve kezdődött el itt a száraz borokkal való kísérletezés. Az eredmények olyan sokat ígérnek, hogy a borvidék és a világ szakértői ma már egyként vallják: a száraz furmint jelentheti a magyar bor számára a…..
Kusuma
2016.11.04 11:07:59
@Márk_Márk: Kézdy Dániel Tokaj-könyvében (Emberek és dűlők) a történelmi fejezetben 1551-re datálódik az aszú(szőlő) első említése. A fejezetet egyébként Nagy Kornél történész írta, aki folyamatosan kutatja Hegyalja múltját.
A 2012-es Kopar áprilisi debütálásának apropójából több borszakíró és borblogger társaságában egy sajtóút keretében látogattam el Gere Attila Pincészetéhez. Bár a Kopar-túra gerincét ténylegesen egy Kopar-sor képezte, az egész napos program során átfogó képet kaptunk a Gere-birodalomról,…..
Kusuma
2016.04.26 09:12:37
A nyár végi házi "chardonnay-szemléről" szóló beszámolóban beharangoztam, hogy lesz folytatás. Tovább kellett várni az alkalomra, mint akkor sejtettem, de november utolsó napjára végül összeállt a borsor. 7 borvidékről 10+1 palack magyar chardonnay-t gyűjtöttünk össze, a belövő tételt leszámítva…..
Kusuma
2015.12.14 14:04:31
@silvousplait: Elég gyanús a Nismes – Nîmes átalakulás, lásd hospital – hôpital.
Folyékony Kenyér
Főzdefeszt 5. Weizen Terror @ Józsefváros, Palotanegyed - 06.07-09
2013.05.24 10:11:21
A huszadik századi sörmarketing elhitette az emberekkel, hogy a sör nyári ital, noha a 15. századtól a gépesített hűtés feltalálásáig kifejezetten tilos volt nyáron sört főzni. A telet azzal töltjük, hogy küzdünk ez ellen az előítélet ellen, de most hogy itt a nyár,…..
Kusuma
2013.06.06 17:09:46
Sziasztok Kedves Olvasók!
Újabb hírek Brüsszelből! Az utóbbi napokban megtapasztaltam, hogy milyen érzés, ha már egyszerűen nem fér több új információ az ember fejébe. Persze ezt a típusú agykapacitást is biztosan lehet edzeni és ebben az esetben én most kemény edzésmunkát…..
Kusuma
2012.11.19 11:09:29
Szóval elkezdődött. Vagyis még nem is. De már bizonyos, hogy holnap el fog...
Ma délután 17h00-kor könyörtelenül leszállt a repcsim Charleroi-ban - hivatalosan Brussles Charleroi, de ez csak marketing fogás, mert Charleroi talán a 3. legnagyobb belga város és 60 km…..
„Ha pannon borsoviniszta volnék, pénzemet a kékfrankosra tenném. Úgy érzem, hogy ez az egyetlen vörös fajta, amely magyarnak mondható (némi részrehajlással), és van esélye a nemzetközi sikerre. (...) De miért volna ez a great red hope? Mert a miénk, mert alapvetően…..
Kusuma
2012.04.24 17:14:45
@akov: Nekem is dohosnak tűnt a sétáló kóstoló első felében. Sőt, a hordóminta Pajdosban (2011) még jobban éreztem a dohosságot, sajnos.
HSZ
HSZ
Probléma: egyes emberek szerint fénykarddal sem szórakoztató minden.Tétel: De igen.Bizonyítás: végy valami megsemmisítően nem szórakoztatót. Például a tollaslabda nézését. Rakj bele fénykardokat. Észleld, hogy így már nagyon szórakoztató.Q.E.D. Eddig ez a bizonyítás…..
Rostiról már írtam, Pécsen hobbiborászkodik, és amikor valamit el akarok rontani, akkor őt szoktam felhívni, aki segít lebeszélni a hülyeségről. Szokott Cirfandli fajtabort is hozni, ami pár évvel ezelőtt is elkápráztatott mesés, gesztenyés ízvilágával, teltségével,…..
Kusuma
2012.01.25 10:52:01
December közepén történelmi eseményen vettem részt, a 2009-ben indult J&J Pezsgőmanufaktúra első nagy kóstolójára mentem el. Szentesi József megint nagy és nemes fába vágta a fejszéjét: budafoki pincéjében kézműves borászok erre a célra kihegyezett alapboraiból…..
Kusuma
2012.01.13 22:34:02
@loading: Szia, G!
Szerintem jól van ez így, hogy sokan próbálkoznak, aztán majd megmarad, aki megtalálja a számítását, a céljait. Így van ez szinte minden újdonsággal. Összességében én örülök, hogy elindult ez a mozgás pezsgőfronton, bár nem vagyok nagy pezsgőrajongó.
HSZ
Szerintem jól van ez így, hogy sokan próbálkoznak, aztán majd megmarad, aki megtalálja a számítását, a céljait. Így van ez szinte minden újdonsággal. Összességében én örülök, hogy elindult ez a mozgás pezsgőfronton, bár nem vagyok nagy pezsgőrajongó.
HSZ
A legfrissebb adatok szerint az októberi Főzdefeszten 20 magyar kézműves sörfőzde 59 féle sörét kóstolhatjátok majd meg, hozzá jön 4 külföldi kézműves sörfőzde 14 féle söre, és a Főzdefesztet támogató Soproni Sörgyár 4 féle söre. Sörnevek, csapolási helyszínek…..
Lehet-e a sauvignon blanc valaha is tényleg komoly? Ezt Jamie Goode kérdezte még két éve, az új-zélandiak ikonikus sauvignon témájában folytatott kutatása kapcsán. A szigetország borarculata döntően erre az egy fajtára épül, amely világszerte továbbra is igen népszerű, a…..
Kusuma
2011.09.28 08:32:34
@Octopus: Talán szóba jöhet még Légli Géza 2009-es Dávidja is.
Önéletrajzi elemként bevallom: heti szinten tollasozok. És nem, tollasozni egyáltalán nem nőies dolog. Nem is az a lényeg, hogy győztem, mert tényleg nem, a részvétel, és ilyen szamárságok mozgatnak engem (dehogy!!), hanem alig vártam, hogy hazaérjek. Előre gondosan behűtöttem…..
Kusuma
2011.04.21 08:40:10
Kusuma
2011.04.21 08:50:50
@vörös és fehér: Speciel a tegnapi edzést azzal kezdtem, hogy szóltam az edzéspartnernek, hogy már várom, hogy hazaérjek, ugyanis héjában sült krumpli és újhagyma lesz a vacsora... Fröccs éppen nem volt, de gyakran előfordul. :-)
HSZ
HSZ
Érdekes cikket közölt a dívány a tokaji aszúról, az aszúszőlő szüreteléséről. Azt viszont, hogy a tokaji aszú miért is olyan különleges bor, nem sikerült teljességgel megragadniuk. Mi kell ahhoz, hogy valakinek tokaji aszúja legyen? Kezdjük a legkönnyebbel. Először is kell…..
Kusuma
2010.10.19 09:42:21
@Énvezettem?: Hát úgy, hogy az „áztatónedű” (bor, must, murci) leginkább száraz bor (vagy azzá erjedne), tehát „normál” szüretben szedik, míg az aszúszemeket (amelyek egyébként is később keletkeznek, amikor az érett/túlérett egészséges szemeket megtámadja a botritisz, több hullámban) egészen késő őszig szedegetik, gyűjtik egy edénybe (az aszúszemek saját súlyától kicsorgó folyadék az eszencia, ami max. 2-3%-os alkohol- és több száz grammnyi maradékcukor-tartalmú csoda), majd az ebből készített tésztát (feltárják az aszúszemeket, hogy jól ki tudjon ázni a beltartalom) teszik bele az „alaplébe”.
A bor (már ha abban áztatják a szemeket) egyébként akár néhány nap alatt is simán ki tud erjedni, míg ha mustban vagy murciban teszik ugyanezt, akkor még rövidebb az időszükséglet; tehát még az alapbor is bőven el tud készülni, mire lemegy az aszúszemek begyűjtése (ráadásul az aszúszemek tudnak „várni”, nem lesz semmi bajuk, hiszen nagyon alacsony a víztartalmuk – jó száraz mazsolaszerű szemekről van szó).
A bor (már ha abban áztatják a szemeket) egyébként akár néhány nap alatt is simán ki tud erjedni, míg ha mustban vagy murciban teszik ugyanezt, akkor még rövidebb az időszükséglet; tehát még az alapbor is bőven el tud készülni, mire lemegy az aszúszemek begyűjtése (ráadásul az aszúszemek tudnak „várni”, nem lesz semmi bajuk, hiszen nagyon alacsony a víztartalmuk – jó száraz mazsolaszerű szemekről van szó).
Kökény Benőékről, meg egy csomó alföldi borról már régóta szeretnék írni. Ebben leginkább az gátol, hogy a nagy elhatározást tett nem követi, túlontúl lusta vagyok, és nem utazok le a borrégióba. A fővárosban meg nem igazán találok érdekes borokat onnan, a hiperek alsó…..
Kusuma
2010.09.06 10:53:22
Sziasztok!
Talán segítenek az alábbi infók:
Kökény és Fia Családi Borászat
Kapcsolattartó: Kökény Benő
CÍM, ELÉRHETŐSÉG:2700, Cegléd, Külső-Budai út,
TEL/FAX.: (++) 36 53 500 005
MOBIL: (++) 36 30 349 4265
E-MAIL: kokenyesfia@externet.hu
HONLAP: www.kokenyesfia.hu
Forrás: www.dbborut.hu/e107_plugins/content/content.php?content.20
HSZ
Talán segítenek az alábbi infók:
Kökény és Fia Családi Borászat
Kapcsolattartó: Kökény Benő
CÍM, ELÉRHETŐSÉG:2700, Cegléd, Külső-Budai út,
TEL/FAX.: (++) 36 53 500 005
MOBIL: (++) 36 30 349 4265
E-MAIL: kokenyesfia@externet.hu
HONLAP: www.kokenyesfia.hu
Forrás: www.dbborut.hu/e107_plugins/content/content.php?content.20
HSZ
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Kis kiegészítés: emlékeim és a honlap szerint a Moon Angel rozé nem pét-nat, hanem csendes bor. A pét-natjuk merlot-ból és furmintból készül, a pincénél kétféle kivitelben kóstoltuk: degorzsálva és üledékkel is hozzáférhető.