Regisztráció Blogot indítok
Adatok
JClayton

12 bejegyzést írt és 883 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fotó: Gombaszög FB. Két óra Miskolc, onnan másfél óra a határ, Tornanádaska, a romantikus tájban döcögő Kispirossal. Tornanádaskán aztán autóba ülünk és így érkezünk Krasznahorkaváraljára, a falutáblánál lévő kempingbe, a Gombaszögi Nyári Táborba. Szerda van, a…..
Beindult az E3-vonat, Index anyánkon szépen követjük is, de azért a blogra is jut egy-két morzsa (illetve már jutott is, lásd az előző két posztot). Sajnos idén nem a helyszínről koverolom az eseményeket, de ez remek alkalom arra, hogy kettőt hátralépve összeszedjem az E3…..
JClayton 2015.06.18 11:07:51
@Stöki: koszonom :D
Ma van az új Avengers-film premierje itthon, ennek apropóján kicsit körülnéztem a szuperhősös videojátékok között, és összeszedtem a - szerintem - legjobbakat. Nem meglepő módon főleg az unalomig ismert Superman-Batman-X-Men vonalon voltak játékok, kevés kiadó vállalt be saját…..
A múlt heti teaser óta nem akar elapadni a neten a Star Wars-os kontent, és erre a vonatra én is szívesen felszállok, mert én is az első trilógián nőttem fel, a fényszablya sugárpallos fotonjatagán fénykard zvöööng hangja bennem is szép emlékeket ébreszt. Úgyis régen volt…..
A Terepasztal Lovagjai képviselte „civilek” és két párt hirdetett tüntetést december 4-re a szlovák parlament elé a „magyar kisiskolákért”. Megcsinálták! Íme az eredmény: Ködzabálók száma: 300 A tüntetés értelme: nulla A tüntetés oka: ebben a hidegben mozogjunk egy…..
JClayton 2013.12.06 09:48:13
Na, csak megíródott ez is, ezek szerint most már valóban mindenki jól érzi magát és az ízlésének megfelelő formában kiadta magából a frusztrációt :) Én meg a kötelességemnek eleget téve kijavítok pár súlyos tárgybeli tévedést, annak, akit érdekel, hogy mi történt valójában.

- a tüntetés oka és eredménye: szerintem ez többször is elhangzott mind ott, mind pedig a médiában (azt így fejből nem tudom, hogy a paraméteren mennyire volt hangsúlyozva): nem maradni tétlenül és felhívni a szélesebb körű nyilvánosság figyelmét a problémára, nem pedig hallgatni. Emellett tudatosítani a tömegben, hogy vannak olyan lehetőségek és eszközök, amelyekkel korábban nem nagyon éltünk - például ki lehet vonulni Pozsonyba. Ha ez a feszes és sokszínű akció adott egy kis hitet és erőt a kilátogatóknak, akkor már megérte. Ha inspirációt is, akkor pláne.

- szlovák-magyar vonzat. Szintén van egy olyan érzésem, hogy a Csehszlovák Kém egész egyszerűen nem olvasta/nem hallgatta meg a kapcsolódó anyagokat. Fekete pont. Természetesen nem csak és kizárólag magyar ügy, erről beszélt szinte mindenki. Személy szerint nagyon örülök annak, hogy Martin Poliačik (SaS) kifejtette, nem csak a kisebbségi és a szlovák régiós iskolák kerülnek veszélybe - és így elmélyül a leszakadás - hanem az alternatív oktatási intézmények is.

- időpont. A tüntetést legkésőbb öt nappal korábban be kell jelenteni. Az ülésszak a múlt héten kezdődött a költségvetési vitával és még pár napig el is tart. A lehető legszerencsésebb fejlemény, hogy még aktualitása is volt a dolognak.

- Populizmus mindenek felett. Ezt a fejezetet úgy általában nem tudom értelmezni, hacsak nem mint egy felsorolást, hogy kivel van baja a szerzőnek úgy általában. Az akció előkészítésébe a két párt és a legnagyobb civil szervezetek, illetve a pedagógusok és szülők érdekvédelmi szervezetei kapcsolódtak be, azaz kb. minden releváns szereplő, akit a közösség megmaradása érint.

- önkormányzati jogkörök: nem mindegy, hogy anyagilag mekkora teher járul az önkormányzatokra. Nincs megoldva, hogy több kisiskola helyett lehessen gócpontokat létrehozni regionálisan. Nem mellesleg senki sem állította most sem, hogy a jelenlegi rendszer fenntartható. Azt viszont igen, hogy nem egy felületes normaátállítással kell a problémát megoldani, hanem gondos mérlegelés és konzultáció után. Megjegyzem, az MKP - ami ráadásul csak egy volt a szervezők közül, de a cikk 40 százaléka a párttal foglalkozik valamiért - nem indított központilag buszokat (akkor jóval többen lettek volna), helyi kezdeményezésből utaztak fel több helyről is.

- iskolák bezárása a válasz a radikális jobboldaliság terjedése ellen: no comment

Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki eljött, pártállásra, nemzetiségre, vallott ideológiára való tekintet nélkül. Jó érzés volt egy tarka, sokszínű tömeget ott látni, olyan tarkát, amilyen a mi közösségünk is. Nekem személy szerint nagy élmény volt az akció és remélem, hogy hasonlóképp vélekednek róla a résztvevők is. Remélem, hogy ez egy folyamat eleje, nem pedig a vége, itt nem szabad abbahagyni. Legközelebb ügyesebbek leszünk és alaposabbak, sok dolgot tanultunk.

-Tokár Géza-
JClayton 2013.12.06 10:46:46
0:6? Huh, a magyar válogatott kommunikációs szakértői posztján remélem lesz üresedés, beajánllak :)

Nem egészen értem, hogy mit értesz pontosan egy működő érdekképviseleten ebben az esetben. A szlovákiai magyarságnak ebben a pillanatban az azonnali, parlamentben is jelenlevő érdekképviselete a Híd, a kisebbségi tanácsot épp legyalulják, ezen kívül pedig maradnak a polgári ellenállás egyéb formái. Például a tüntetés az összes releváns szereplővel. Vannak a radikálisabb formák, amelyeket lépcsőzetesen kell alkalmazni. Vagy mire gondolsz?

A tüntetés már csak abban is elérte a célját, hogy felfigyeltek a problémára végre a szlovák véleményformálók is, illetve hirtelen te is érteni kezdtél az oktatáshoz. Figyelemfelkeltés. Felőlem a közösségi élményt ignorálhatod, nem voltál ott, nem láttad. A direkt hatása a törvény elfogadására pedig nulla volt, ez mellesleg szintén nem vitatta senki.

szlovák-magyar vonzat. óriásit csúsztatsz, de úgysem tudlak meggyőzni, szóval külső olvasók kedvéért a tények: a résztvevő szervezetek jellege miatt a tüntetők túlnyomó része magyar volt, megjelent viszont az akción a teljes ellenzék: Poliacik (Szabadság és Szolidaritás, liberálisok), Viskupic (Egyszerű Emberek, mondjuk úgy, hogy liberálisok), Fronc (KDH), az SDKÚ-ból fejből nem mondom meg, ki volt ott. A téma, mint korábban is említettem, nemzetek feletti.

Időpont: ok, remélem majd írsz a magyar tüntetésekről is, amelyek szimbolikusan a törvények elfogadásának napján zajlanak :D

Populizmus+önkormányzat: úgy tűnik, nem jött le (olvass utána jobban), de nem, nem tudják megoldani a saját házuk táján ezt a kisiskolákat üzemeltető községek. Csak éves szintű egyeztetéssel és kivételek kérésével.

Az MKP-s megjegyzés lényege elment melletted, felőlem leírhatom még egyszer (bár nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, meg akarod-e érteni): a rendezvénynek sok társszervezője volt, ebből egy az MKP. Csúsztatás és egyáltalán nem felel meg a valóságnak, hogy Berényiék állnának mögötte.

iskolák bezárása: az, hogy mit és hogyan nem kommentelek, nem tartozik rád. pláne nem a kisiskolák ügyében, mert tereled a témát. Viszont az említett részt remélem mellékletként odacsatolja a paraméter (azaz a portál, ahol először jelent meg a cikk) ahhoz a pályázatához, amit a kisebbségi kultúrák támogatása ügyében nyújt be évente a szlovák kormányhivatalhoz. ez a minőségi kultúrmisszió :D

No, ez volt az utolsó reakcióm itt, ezt se miattad írtam, hanem az olvasók miatt.
JClayton 2013.12.06 12:54:29
@Csehszlovák Kém:

nem tudom megállni, még egy utolsó:

"Nem alibi tüntetések szervezésére és valódi, létező ügyekben való fellépésre gondolok"

Oké, tehát adva van a kisiskolák orszáos ellehetetlenítése, ez véleményed szerint egy alibi ügy. Akkor ennek a fényében mond pár példát a valódi és létező ügyekre, tényleg kíváncsi vagyok rá - különösen annak fényében, hogy erről soha nem nyilatkozol direkt módon.

"Ugyanaz a 300 ember jelenik meg minden tüntin, teljesen mindegy ki szervezi" - ez teljesen értelmezhetetlen a számomra, Pozsonyban és máshol még nem is volt hasonló tüntetés. Mire gondolsz mégis?

"Populizmus+önkormányzat: tehát meg tudják oldani" - mint azt megpróbáltam kifejteni, de ezek szerint nem érted, nem tudják megoldani. Évről-évre, kivételeket kérve, az iskolaügyi minisztérium jóindulatában bízva. Mint azt az elmúlt év és a _szlovák_ iskolák sorsa mutatja, egy a helyzet semennyire sem garantált és egy pillanatnyi, hivatalnoki szintű döntés eredményeképp megszűnnek az iskolák. Az értelmezésemben ez semmiképp se a "meg tudják oldani" szinonimája, de várok valamilyen értelmes ellenérvet.

"Az olvasóknak mondom én is, hiszen továbbra sem akarod látni, hogy a szervezők kudarcot vallottak: egy országos, összlovákiai ügyet magyar etnikai akolproblémára degradáltátok" - szívesen várom a linkekkel alátámasztott érvelést, hol történt ez meg. Azok a szlovák kommentárok, amelyeket én olvastam (például Morvay, itt: komentare.sme.sk/c/7028516/menej-skol-menej-prace.html) pont arról szólnak, hogy ez nem magyar ügy.

"legalább az olvasókkal oszd meg a szélsőséges jelenségek és neonáci költőcskék futtatásáról egészen biztosan létező, stabil nézeteid" - Csak hogy akkor ezt tisztázzuk. Két dolgot biztosan utálok, a neonácikat és az emberi hülyeséget. Ebből te mindkét kategóriába beleférsz, az általad ezzel kritizált személyek egy szűk rétege szintén, egy másik rétege pedig egyáltalán nem.
Az ember hivatalból fent van a legtöbb párt, állami szerv és hasonló intézmény levlistáján, ami jó dolog, mert itt szoktak boldog karácsonyt kívánni a szóvivők, de olykor érdekes meghívók is érkeznek. Mint például ma. "Engedje meg, hogy meghívjam Önt a Híd sajtótájékoztatójára, melyet 2013.…..
Geekblog Geexkomix 65. 2013.09.13 12:33:04
Batman: Black and White #1Történet: Chip Kidd, Neal Adams, Maris Wicks, John Arcudi, Howard MackieRajz: Michael Cho, Neal Adams, Joe Quinones, Sean Murphy, Chris SamneeDC ComicsEredetileg a DC Villians Month-járól akartam írni – nem egy konkrét képregényről, hanem a koncepcióról úgy…..
Nem volt rossz koncepció ez a nyári retrospektív, no de hát a parlamentben már verekszenek, szóval ideje lesz aktuális dolgokról írni. Holnap például a verekedésről fogunk, amely inkább csak dulakodás volt. De ma még álljon itt egy nyári adósságtörlesztés. Három blogos...
Mert felemelem kezemet az égre, és ezt mondom: Örökké élek én! Most lássátok meg, hogy én vagyok, és nincs Isten kivülem! Én ölök és elevenítek, én sebesítek és én gyógyítok, és nincs, a ki kezembõl megszabadítson. Ha megélesítem fényes kardomat és ítélethez…..
JClayton 2013.07.29 09:56:51
@Bellagio: Nem vettem magamra semmit, viszont úgy látom, az ateistáknak sincs humorérzéke :)
Akinek magyarázni kell, hogy a Frank Miller tollából született The Dark Knight Returns nem csak Batman történetében vízválasztó, hanem úgy általában, az egész képregényművészetben, az nem biztos, hogy jó helyen jár. Úgy tűnt, a DC animációs részlegének fejesei is rossz…..
Idén 2010-hez és 2011-hez hasonlóan újra megkérdeztük mandineres bloggereinket: hogyan értékelik röviden a 2012-es évet? A napokban posztsorozatunkban válaszolnak kérdésünkre. Tokár Géza válasza. * Szlovákia most már tényleg hasonlít Magyarországhoz – értem ezt úgy, hogy…..
JClayton 2012.12.31 08:43:25
@tesz-vesz: én csak a szlovák-magyar viszonyról tudósítok, tudniillik ott élek :) (tg)
Nem fért a Szálasit éltető szlovákiai magyarok fejébe, hogy budapesti vagyok és beszélek szlovákul. Végül rájöttek: csakis zsidó lehetek. Magyarországon a rendszerváltás hajnalán két idealista, romantikus kép létezett a határon túli magyarokról. A liberális humanisták…..
JClayton 2012.11.14 19:43:38
@Csehszlovák Kém: Igazából tök jó, hogy ezt a jelenséget jóval előttünk megfogalmazta pár angol:

- Látják, az erőszak velejárója a rendszernek!
- Pofa be!
- Mindenki láthatja, hogy ez egy erőszak-rendszer! Elnyomnak, segítség, elnyomnak!
- Büdös paraszt!
- Na, most elszólta magát! Hallották, ezt magyarázom! Látta, hogy elnyomott? Maga látta, ugye? Látta? Maga látta?
Édes istenem, ez már tényleg a legalja: újra forrong a turbómagyarok vére, háborgó, álszent cikk a kurucinfón és a szlovmagyar kurucon, a bumm.sk oldalon is, feszül már a magyar ököl, pattannak a magyar erek, egy olvasó izibe fel is jelentette a csehszlovákiai tehetségkutató…..
Ülök a moziban, nézem A feláldozhatók 2-t, és nagyon nem tetszik, amit látok. Nem ér különösebb meglepetésként, elvégre már az első részért sem voltam oda, de egyszeri nosztalgiának a pongyola írás és a trehány rendezés ellenére elment. És ha már a nosztalgia volt benne a…..
  Furcsa, vicces, vagy felfogástól függően akár dühítőnek is nevezhető képek járták be a napokban az internetet: egy olyan pozsonyi rendezvény fotói, melyen az alany magyar koronával és a koronázási ékszerekkel pózolt, esetenként korhű ruhákba öltözött figurák…..
A tisztességes kompiláció nem ördögtől való. Bár nem jár neki az alapkutatások primátusa, de a témát csak felületesen ismerő, esetlegesen laikus olvasónak nagy segítséget nyújthat a nem szakértői szinten ismert témában. Van ez a Gustáv Murín. ..
Ha valaki egy iPaddel próbálna visszaverni egy rablótámadást, mérsékelt sikerre számíthatna, szintén gyanítható, hogy a MacBook Air még egy fedetlen főre való csapásmérést követően is elhajlana. Egy GD 2000  „harci” netbokkal viszont egy bunkert védő katona, ha elfogyott a lőszere, könnyedén halálra…..
A DC-nek végül mégis jót tett a szeptemberi relaunch. Értem ezt olyan szempontból, hogy több színvonalas képregényük van most, mint tavaly ilyenkor volt – plusz elintéztek maguknak egy gigantikus financiális boomot, ami ugyan hónapról hónapra apad, de sokkal kisebb ütemben,…..
 Választási részvétel: hihetetlenül sok. Ahhoz képest, hogy a pesszimisták negyvenvalahány, az optimisták pedig ötvenkettő-ötvenöt százalékkal számoltak, az 59-60 kiugróan magas. A magyar pártok pechjére északon sokan mentek szavazni.   Smer: Ficóék nagy nyertesek,…..
JClayton 2012.03.11 11:38:35
@vokalpatriota: ez a poszt eredetileg nem m-cikknek íródott, máshol jelent meg, végül idekerült, de tényleg ad lehetőséget a félreértelmezésre.
A Híd problémájával kapcsolatban ajánlom ezt, ami megvilágítja, mire gondolok: bumm.sk/blog/szemtanu/2011/10/28/masfel-ev-hova-jutott-a-hid/

Az MKP-nál pedig nem a pártot, hanem elsősorban a szavazókat, valamint a helyi magyarság többségi megítélését, gondjainak megértésének hiányát siratom, de ez egy nagyon hosszú és önálló fejtegetés témája, amit megint csak meg akarok írni valahol, valamilyen formában.
Bugár Béla blogjáról pártja honlapjára, Solymos László blogjára, valamint Vörös Péter, Gál Gábor és Bastrnák Tibor honlapjára mutatnak linkek. Haladjunk ebben a sorrendben.Ha most csöppentél ide, és nem tudod, miről van szól, olvasd el az I. részt...