Regisztráció Blogot indítok
Adatok
IPAfai Pap

550 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sörbúvár Itt a sörlottó... 2022.11.15 17:20:45
Az amerikai multitap craftbeer bárokból hamar eltanulták az európai sörözők is a flight, azaz a sörkóstoló intézményét. Ha valaki a 20-30 csapról nem tudja, mit szeretne választani, 4-5-6 kis pohár 1-1,5 dl sört is kérhet kóstolónak. A megújult Széna téren található Jégkert a kóstoló mellé új…..
A 80-as években egy 8-10 éves gyereknek a tuti zsebpénze az üvegvisszaváltásból volt. Az üvegvisszaváltóból hazafelé menet pedig ott volt a trafik, ahol a kirakat közepén díszelgett a vágyott Playmobil-cowboy-szett. Ennyi üveg persze sohasem gyűlt össze, így maradt egy zacskó cukor. A kedvencem a…..
Amikor először - már legális sörfogyasztóként - Prágában jártam, akkor iránytűnk és mindentudó vezetőnk a Polgár László-Simkó György-féle Prágai sörkalauz volt. Persze hol volt akkor még az internet. Ma már kattintunk, guglizunk, untappdolunk, mégis aki nem tudja, mit keres az elveszhet az…..
Kőolaj sűrűségű, magas alkoholtartalmú, gyógyfüvesen keserű, mégse Unikum. Mi az? A balti porter - a szegény keleti szláv polgár Russian Imperial Stoutja. De hogy lehet egy alsó erjesztésű sör (láger) mégis porter? Izgató kérdések, nemde? Ráadásul 7-14% térfogatszázalék, ami nyáron különösen…..
A hopláger műfaja nem új a nagyüzemi sörök közt sem. A Dreher Hidegkomlóstól hosszú volt az út a Soproni Hoplágeren és Borsodi Hoppyn keresztül, hogy a Dreher idei innovációjával megint egy új arcát vizsgáljuk meg az izmosabban megkomlózott lágersöröknek. A Covid-árnyékában a hazai sörgyárak szép…..
Könyvajánló következik, persze témába vág, mert söröskönyv-ajánló. Ezúttal nem sörtörténet, vagy gasztronómia, hanem négysörösök, azaz színtiszta irodalom. Plasztikusan bemutatják, hogy nemcsak a bor, hanem a sör mellett is születnek magvas irodalmi gondolatok, így Dionüszosz mellé nyugodt szívvel…..
A gasztronómia minden ágában időről-időre vannak divathullámok, extremitások, hogy aztán egy kis idő elmúltával, amikor mindenkinek elege lett a fűszerekből, a különleges ízkomponensekből, textúrákból, rádöbbenjünk, hogy az egyszerű, letisztult ízek az igaziak. Így van ez az IPA-k világában is. Az…..
Sörbúvár Sörévértékelő 2021 2021.12.31 11:41:00
Megint egymást érik az évértékelők a blogokon, így a Sörbúvár sem maradhat le. Természetesen kiosztjuk az év sörös LEGjeinek szóló virtuális díjakat is, amit, gondolom, mindenki tűkön ülve vár már. A Covid rendesen betett a sörözőknek. Tavaly november 10. után 165 nap kényszerszünet volt, mire…..
Nem kellett sok idő, hogy a Pannonhalmi Apátsági Sörfőzde a négy alap belga stílust (Blonde, Dubbel, Tripel, Quadrupel) képviselő söre mellé odabiggyessze az ötödik abszolút belga sörfajtát, a witbiert. A witbier a XX. század közepére majdnem eltűnt a sörtörténelmi színpadról, de a lelkes rajongó…..
Tegnap érkezett a sörös hír, hogy a januártól Magyarországon a Borsodi forgalmazza a világ legkedveltebb barna sörét a Guinness Draught-ot, a Kilkenny Irish Red Ale-t és a Guinness hoplágerét a Hop House 13 söröket. Egy csomó kérdés is felvetődik a hír kapcsán. Az nem olyan nagy meglepetés, hogy…..
Mi sörösök a Karácsony valódi közeledtét nem az aldilidliteszkóácsony polcain sorakozó csokimikulások megjelenéséhez igazítjuk, hidegen hagy bennünket a sarki gumiklinikán a téli gumi cseréjére várakozó kocsisor is. Nálunk az aktuális békésszentandrási Esthajnal sör érkezése az adventi időszámítás…..
Míg az egyszerű sörfogyasztó többség gyanútlanul kortyolgatta a strandon Session IPA-ját, sour-ját, lágerét stb., addig a Dreher Antal úton (lánykori nevén Jászberényi) álló sörgyár falai mögött valami egészen újba fogott bele az Asahi tulajdonában álló Dreher. Augusztusban megcsinálták az első…..
"A Tiltott Csíki Sört lassan és hosszabban érlelve született meg ez a kifinomult érzékek számára ínycsiklandó, minőségi sörkülönlegesség, a Tiltott Csíki Sör Gold. A legalább 45 napig tartó érlelés új sörünk ízét karakteressé, bársonyossá, színét pedig arannyá változtatta. Aki megkóstolja, az tudni…..
Vannak mindennapi sörök, és vannak ünnepi sörök, amiket nem pattint-szisszent-ciccent csak úgy föl még a legelvetemültebb sörgeek sem. A Never Before értelemszerűen az utóbbi. Elintézhetnénk annyival is, hogy húúúú, 18% alkohol, meg dupla rássön imperiál, meg hordóérlelt és még málna is van benne,…..
Huszonöt éve, amikor az Amicus-expressz este kilenckor indult a Nyugatiból és másnap hajnali 5 és 6 között érkezett a prágai főpályaudvarra, a hosszú út porát a restiben sebtében felhajtott 10-es csapolt világossal mostuk le, aztán nyakunkba vettük a várost. Nem ez volt a legjobb prágai sör, de…..
A tavaszi multisörös újdonságeső a Drehernél indult a Viper, hard seltzerrel, aztán a Borsodi is beszállt a két új ízesített ale-lel (Meggy és Gyömbér), és a Heineken sem sokat várt. A soproni gyár a Gösser márkát porolta le és az alkoholmentes vonalon a Naturzitrone kapott új ízesítést…..
A Szent András Sörfőzde minden húsvétra megfőzi a szezonális sörét a Nyúlon innent és a Nyúlon túlt. Tavalyig ezek fűszeres vörös ale-ek voltak. Idén váltottak Békésszentandráson és két NE IPA-t hozott a Nyuszi hímes tojás helyett. A Nyúlon innen egy "sima" NE IPA, ami önmagában nem is olyan nagy…..
Szinte minden sörfőzde és sörgyár előrukkolt már Meggyes sörrel, hiszen ez a legnépszerűbb gyümölcsös (ízesítésű) sör Magyarországon. A Borsodi ezt a lemaradást hozta be a Borsodi Meggy Ale-lel. Ami viszont meglepő, hogy a megúszósan kötelező meggyes sör mellé a gyári kupaktanács egy Gyömbér Ale-lel…..
A nagyüzemek lágerben néha jobbak, mint a KKK-sörfőzdék. De mi a helyzet, ha a hagyományos lágert új-hullámos komlókkal küldik meg a sörgyárban? Lesz belőle hopláger. És melyiket kapjuk le a polcról? A Dreher Hidegkomlóst? A tavaly debütált Borsodi Hoppyt? Vagy az épp a napokban a boltokba kerülő…..
Egy békésszentandrási irodában egy ködös decemberi napon... - Bélám, gondolkodjunk! Mi lenne, ha két gerilla-főzővel közösen csinálnánk egy-két kis szériás IPA-t?! Mintha csak otthon lábosban főznénk a sört! Na, mit szólsz hozzá? Aztán szétküldjük pár helyre, mégis mit szólnak hozzá a bloggerek meg…..
Ahogy nem minden nap bélszín vagy libamáj, néha úgy megcsömörlik az ember a bűvös mesterkedésektől és craft-divat söröktől. Ilyenkor nem kell a whiskeyhordóban érlelt kávés-kókuszos stout, vagy a vörös áfonyával, vaníliával bolondított, kék algával színezett Berliner Weisse. Csak egy korsó jóféle…..
A mínusz tízből egy nap alatt langyos tavaszira fordult az idő. Ilyenkor a legtöbben még az évszakhoz és nem az időjáráshoz öltöznek. Januárhoz rutinból sapka-sál-kesztyű-nagykabát jár. Pedig elég lenne egy átmeneti kabát is. Így vagyunk a sörrel is. Az RIS-ek és DIPA-k forgatagából nehéz…..
A Monyoba egy éve harminc százalékkal betársult a Liss patrongyártó, és elkezdtek még nagyobbat álmodni. A - Pécsit leszámítva - egyik legnagyobb kapacitású kisüzemi főzde kinőtte a Maglódi úti Főzdeparkot, de maradt Kőbányán, és egy 3000 nm-es üzemcsarnokban rendezkedett be a Gyömrői úton, ahol a…..
Kocsmablog Pesti pinceszerek 2020.12.24 13:30:00
Az Arcanum Digitális Tudománytár adatbázisa megannyi kincset rejt, benne 200 év nyomtatott sajtótermékei! Vajon milyen kulcsszavakra kerestem? És főképp milyen érdekességekre leltem a témában? Értékmentés céllal, egyet-egyet változatlan szövegezéssel, ámde képekkel illusztrálva felvillantok...
IPAfai Pap 2020.12.25 13:10:58
Sörbúvár Sörévértékelő 2020 2020.12.25 10:35:00
Kicsit keserédes hangulatban érkeztünk meg az év végi szokásos visszapillantós poszthoz. A modern kínai horoszkópban ugyanis a sárkány évét a járvány évére cserélték. Pedig olyan biztatóan indult ez az év. A hazai sörtermelés azonban jelentősen (előre láthatóan kb. 8-10 százalékkal) csökkent. A…..