Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zebu_ba

0 bejegyzést írt és 78 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már egy hete készülök, hogy bemutassam Nektek ezt a Zsolnay csempékkel gazdagon díszített hentesüzletet. Rendszeres blogolvasóm, kommentelőm (kisbela) és segítőm ajánlotta ezt az üzletet, és klassz képeket is készített  róla. A héten esténként dolgoztam is rajta, de…..
zebu_ba 2013.01.22 16:24:33
FIGYELEM! A Magic Burger elköltözött! Friss információkért kattintsatok ide! A harmadik x-en túl egy igazi klasszikushoz érkezünk, egy olyan helyre, amely már két és fél éve ontja magából a hamburgereket, hot-dogokat, és az ehhez kapcsolatos kiegészítőket. Igen, ezennel most a…..
Nívó Orbán és a középosztály 2012.02.07 23:37:00
Jó lenne tudni, hogy mely jövedelmi sávot tekinthetjük alsó-, közép- és felső osztálynak. Ez a kérdés azért lett most érdekes, hiszen a miniszterelnökünk a középosztályt helyezte tegnapi évértékelő beszéde középpontjába, miközben korábban leginkább szegényekre és…..
zebu_ba 2012.02.09 19:57:28
@DIldiko: Az adójóváírás ellentmond az egykulcsosság elvének, mint ahogy amúgy az is, hogy egy sávig bruttóból, onnan szuperbruttóból számolnak stb. A bérekre is igaz valamelyest, hogy követik (nem azonnal) a kereslet-kínálat, az árviszonyok változásait. Persze soha nem azonnal. Másrészt a probléma az időzítéssel van, ezt a béremelést a munkáltatóknak úgy kell(ene) végrehajtaniuk, hogy a cégek maguk is rossz bőrben vannak, piacokat vesztenek, így munkaerőfronton is általában leépítenek mintsem fejlesztenének, egyéb költségeik pedig nemhogy csökkennének, hanem ellenkezőleg, amire még az állam is rájátszik a cégekre kivetendő extra sarcokkal és egyéb előírásokkal. Közben pedig hála a 27% áfának és egyéb gyönyöröknek ugyanannyi nettó jövedelem esetén is bukta lenne a dolgozónál, hát még így.

Az időzítés és a környezet nagyon rossz, de szerintem a helyzet majd megoldódik valahogy, a piac pedig elrendezi az ügyet. Viszont az egykulcsos SZJA-t nem kéne temetni, főleg, hogy még be se vezették...
zebu_ba 2012.02.10 10:11:29
@DIldiko: Nagyon sokban igazat adok neked, néhány dologban talán mások a preferenciáink, de ez nem baj. A progresszív, sőt, a regresszív adó is védhető modell, működhet akár jól is, bár szerintem idehaza nem működik/nem működött jól sohasem. Én alapvetően az egykulcsos adó híve vagyok régóta.

Hozzászólásodban egy dolog van, ami nagyon nem tetszik. Ez pedig az, hogy folyamatosan "gazdagokat" emlegetsz. Ráadásul definiálod is az (általad vélt) gazdagságot: bruttó 800 ezer forint/hónap jövedelem. Valószínűleg a környezetedben azt látod, hogy ez sok, látsz családmodelleket magad előtt, látsz házakat, autókat. Nem tudom, a családotokban mennyi a havi nettó jövedelem, és ebből mennyi kell a létfenntartáshoz. Nem is érdekes most, ez mindenkinek a magánügye.

De azt írod, 800 ezer forint bruttó, meg "gazdagok". Sajnos ez a 800k HUF bruttó mai hazai viszonyok között tényleg kimagasló egy fő által elérhet /személyi/ jövedelem (bár az, hogy ebből hány embert tart el, az szóba se kerül). A nettober.com számológépe szerint a mostani, a gazdagoknak olyan hűdekedvező sarcok mellett ez 498 ezer forint nettót jelent, ami a munkáltatójának 1,028,000 forintjába kerül. Vagyis több, mint a felét az állam így is lenyúlja annak a pénznek, amit a cég kínkeservvel kifizet a szakembere után ami után persze még szedi a 27% áfát, kommunális adót, jövedéki adót meg még vagy ezerféle egyéb sarcot. Szerintem vérlázító lehúzás. Persze 500 ezer nettó hazai viszonylatban nem kevés (pont azért, mert a munkáltatónak ez 1 milkába kerülne, amit kéne tudni termelni valamiből). Tény, hogy sajnos sokan vannak, akiknek ennél jóval kevesebb jut, még a fele, harmada sem. De a gazdagságtól azért nagyon messze van a nettó 800 is, nemhogy a 498 ezer, amit nettóban kap belőle. A gazdagság nem itt kezdődik. És a gazdagság még csak nem is attól függ, hogy egy adott évben, sőt, hónapban hogyan keres valaki. Volt év (ráadásul töredékév), amikor a munkáltatóm által az én foglalkoztatásom céljából kifizetett pénz kétharmadát lenyúlta az állam, mert épp volt egy jól fizető /alkalmi/ állásom, miközben amúgy a családom szó szerint éhezett és mind mostanáig nyögött hiteleket voltunk kénytelenek felvenni, hogy a gyerekeknek tudjunk adni reggelit és kifizessük a villanyszámlát. Az előző évben kb. nulla jövedelmünk volt betegség és munkhely elvesztése miatt, de a közvélekedés szerint gazdag burzsuj voltam, magas fizetéssel, aminek jó kétharmadát köteles voltam befizetni, hogy állambácsi olyan hatékonyan költse el, mint...
A gazdagság számomra nem az, hogy valaki ki tudja fizetni a rezsijét és be tudja fizetni a gyereknek a menzát az iskolában, vagy hogy tud tankolni havonta egyszer, bár kétségtelen, hogy Magyarországon ez már tényleg sokak számára olyan luxusként hat, hogy követelné, az ilyen burzsuj legyen kedves nem 50, hanem legalábbis 200% sarcot fizetni.

Hangsúlyozom: nem azzal van a gondom, hogy 800 ezer forint más adósávot használnál vagy adójóváírást adnál valamekkora jövedelemig. A problémám csak a "gazdag" szóval van. Mert az nem értelmezhető kategória havi jövedelem vonatkozásában. "Átlagosnál magasabb jövedelem adózzom magasabb kulccsal" az korrekt (bár én nem támogatom), de a "fizessenek a gazdagok" hozzáállás azonnal kicsapja nálam a biztosítékot. Bocs.
zebu_ba 2012.02.10 19:15:06
@DIldiko: Jajjjjjj, ez fáj. Miért is kéne legalább 30% SZJA az osztalékra? Szerintem te egy másik bolygón élsz. Nem költözött el még elég vállalkozó/vállakozás Szlovákiába, Ciprusra, Angliába és/vagy a Maldív-szigetekre?
Subba A nap kérdése 2011.12.23 14:51:00
"Most mégis, tegyem le az autót a belvárosban és fizessek a parkolásért este hatig?"Szalay Péter (Fidesz) képviselő kérdése a tüntetőkhöz ..
zebu_ba 2011.12.24 01:31:25
Mint látható, kicsit megújultunk, a kinézetünk még mindig csak átmeneti, de legalább világosabb. Ennek örömére most egy kicsit nekimegyünk pár polgármesternek és alsó hangon két városnak. Manapság sok közös van Tarlós Istvánban egy buszsávban és Székesfehérvárban. Aki…..
zebu_ba 2011.06.02 19:52:33
Látom, nem kevéssé vagy elfogult. Nos, én sem, de az ellenoldalon állok. Azt gondolom, a közlekedésben és az életünkben szerepe van/lehet sokféle közlekedési eszköznek, szerintem egyformán fontos, hogy legyen színvonalas tömegközlekedés (OK, manapság illik közösséginek nevezni, de az igazság azért az, hogy ma még leginkább csak tömegről beszélhetünk, közösségi szemléletről és hasonlókról alig. Naszóval, én Budapesten lakom, és úticélom, tervezett programom, velem utazók száma, a szállítandó cuccok mennyisége és milyensége, időjárás, valamint logisztikai szempontok alapján döntöm el, mivel menjek: BKV, autó, gyalog, netán bicikli. Voltak életemben szakaszok, amikor alig autóztam, az autó féléveket ácsingózott, be se indítottam, és volt olyan is, amikor egyszerűen nem tudtam tömegközlekedni, mert nem tudtam értelmesen megszervezni úgy a család életét. Innen Csillaghegyről munkába, amíg az a Belvárosban volt, természetesen BKV-val mentem, vagy bringával. De amikor a Pólus Centernél, akkor nem a hatszori átszállást és kétóra oda-kétóra visszát választottam (bár párszor megtettem), hanem negyed óra alatt elgurultam oda a Colbert-hídon, M0-n. Aztán próbált már valaki közületek ikerbabakocsival buszra/metróra szállni úgy, hogy vitted az összes tápszert, pelenkákat váltás ruhákat és persze a bevásárlást is cipelted emellett? Én nagyon rühellem, hogy mostanában az autóst egyfajta megvetett állatként kezelik (igaz, előtte jól lehúzzák regadóval, jövedéki adóval, autópályamatricával, teljesítményadóval, parkolási díjjal és a többivel) és ott akarnak keresztbe tenni, ahol csak lehet. Van létjogosultsága a buszsávnak is, de ez nem mehet az autósok kárára. Ha két meglevő sáv mellett ki lehet alakítani egy harmadikat a buszoknak, egy negyediket meg a bicikliknek, áldásom rá, sőt! De ha az a buszsáv úgy jön létre, hogy de facto járhatatlanná tesszük az autópályákat vagy főútvonalainkat, az feldühít. És nagyon nem igaz az, amivel a BKK mosakszik, vagyishogy a kerülőút valódi alternatíva. Mondd el, hogy jutsz el ezeken a kerülőutakon (racionálisan) Óbudára. Ja, hogy az M0-n Dél-Csepel, Lisztferencnemzetközi és Csömör érintésével? Na, ne nevettess. Egyszer végigmentem rajta. Kirándulásnak jó volt.
„Olyan ez, mint amikor a fény a hajadon és a lépcsőn ugatok a zárral” - mondta el a nyáron újra összeálló Hiperkarma új lemezéről Bérczesi Róbert, frontember. HírCsárda: Mi miatt döntöttél úgy, hogy három és fél év szünet után visszatérsz? És hogyhogy ilyen…..
Lelkileg se nagyon tudtam felkészülve: az ebéd utáni kajakómában kaptunk egy telefont az Autóvadász munkatársától, Vezda Lacitól, hogy a BRFK GBEO nyomozói és az NNI munkatársai autótolvajokat fogtak a Népszigeten, ott egy csomó lopott autó, meg a műhely, meg akarjuk-e nézni.…..
zebu_ba 2011.05.06 10:31:35
@Shadowbull:

1/ Mi az, amit nem lopnak?

2/ amúgy elgondolkodtam rajta, főleg, amikor benyögte a szerviz, hogy mennyibe is fog kerülni a javítás... No, akkor futottam pár kört a használtautó-oldalakon és számolgattam pár éjszakán át. A végeredmény az volt, hogy saját magamtól veszek autót, értsd: ráköltöm mégegyszer a saját értékét... Mert vehettem volna másik, igényeknek megfelelőt is, de arra is költeni kellett volna a vételáron felül (legalább illeték + védelem + biztosítás + ügyintézési macera) és akkor még az előélete se biztos. Ráadásul ahhoz, hogy akkor egyáltalán eladhassam, rá kellett volna költeni annyit, amennyiért eladni se lehetett volna... Nem egyszerűek ezek a döntések, de az ilyen emberek miatt az ember rossz vagy még rosszabb közül választhat. Most meg, hogy ennyit költöttem rá, nem adnám el fele annyiért...
zebu_ba 2011.05.06 14:14:34
@X8: Leonos tdi volt vagy benzines?
zebu_ba 2011.05.06 19:27:02
@szerencsémvolt: Örülök, hogy meglett az autó. Ha van rá lehetőség, szívesen váltanék veled pár szót valamilyen privát csatornán.
PTinfo Hogy hívják a reptereket? 2011.03.20 13:41:00
Március 16-án átnevezték a budapesti repteret, a jövőben Ferihegyi nemzetközi repülőtér helyett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér lesz a hivatalos neve az orszég legnagyobb légikikötőjének. A tárcaközi földrajzinév-bizottság az elnevezést nem támogatta,…..
zebu_ba 2011.03.21 07:53:44
Ez a téma sem első ízben kerül elő, elég csak a szemeretelepi vasúti átjáróra gondolni. De nem ez az egyetlen és probléma ez a HÉV esetében is, amit Csaba hozott fel példaként. Hisz vasútállomásnál még lehet arra hivatkozni, hogy nem minden vonat áll meg a kisebb állomásokon…..
Nagy vihart kavart mikor néhány nappal ezelőtt Egyiptomban, szinte az egész ország internet-szolgáltatása lebénult, a négy legnagyobb szolgáltató lekapcsolása  az internetforgalom több mint 90%-os eltűnésével járt. Bár történt már hasonló 2005-ben Nepálban és 2007-ben…..
Zoli már biztos szénné idegeskedte magát, hiszen ahogy nézem, ma jár le a befizetési határideje ennek a vicces számlának. Nem kellett volna égive hagyni a régi 100wattos izzókat, muhaha: Mellékletként csatoltam egy képet, mely a blog profiljába illik. Az E-ontól érkezett egy…..
Tömegközlekedési vállalatnál járművezetőként dolgozó olvasóinknak üzenem, hogy ha a következő napokban az utasok elkezdenek idegesítő mennyiségű apróval fizetni, akkor az egy Kisalföld Volános kolléga miatti bosszúhadjárat része lesz. Endre, akivel jól kicsesztek, nem…..
A katasztrófák természetüktől fogva is épp elég borsot törnek az orrunk alá, de ilyenkor még az is tetézi a helyzetet, hogy az átlagost jelentősen meghaladó mértékben burjánzanak a groteszk emberi magatartásminták. Az alábbira Zoltán nevű olvasónk hívta fel a…..
Mielőtt megnyernénk a választást, eleget kell tennünk bizonyos formaságoknak, például én is gyakrabban borotválkozom, és össze kell szednünk a kopogtatócédulákat. Mert ez olyan, hogy ha nem kapunk elég ajánlószelvényt, akkor nem is lehet majd ránk szavazni a választáson.…..
PromontorBlog Kifliposzt 2010.08.15 07:53:00
Tiszafüreden lőttem ezt a képet. A bolt erősen egyoldalú volt, se liberális zsemlét, se szoci pogácsát nem árultak. Sőt, a zsemle is nemzeti volt, de amikor azt fényképeztem, a kamerám a nemzeti meghatottságtól könnyes objektívvel csak egy homályos képet produkált, így a…..
A magyar gazdaság már-már példátlan erőt mutat mostanában, legalábbis a Sziget fesztiválra érkező külföldiek erre is gyanakodhattak a tegnapi nyitó napon. Lényegében sosem ért olyan keveset az eurójuk kicsi hazánkban, mint most.    Az történt ugyanis, hogy az egyik…..
retro gastro LEO jégkrém 2010.03.31 06:11:00
A '70-es években két jégkrém márka uralta a piacot: a LEO és a ROLL. Eleinte csak pálcás jégkrémek voltak, majd később bukkant fel a dobozos, majd a családi LEO. A pálcás LEO jégkrém 3 Ft-ba került, és ezzel az árral sajnos teljesen elérhetetlen volt számomra; három…..
Hogyha befogod a szemem, jobb, ha befogom a számMert a vakvilágba nem beszélek, ne haragudj rámHogyha kinyitom a szemem, akkor kinyílik a számAmit látok, arról szólhatok csak, ne haragudj rám (Zorán)Van abban valami félelmetes, hogy a közösségi kommunikáció hazai erejét egy…..
zebu_ba 2009.12.10 11:15:34
@Nandi29: Azért előfordul, hogy van különbség :) Én mindenesetre nem bántam meg, hogy váltottam.

Telefont én sok mindenre használok, nem csak telefonálásra. Ha te csak arra, az is igazolja, nem használod úgy ezeket a dolgokat, ahogy mi. Talán ezért sem érted miért e felhördülés :-) Vagy mégis? ;-)
zebu_ba 2009.12.10 13:10:45
@Páneurópai Harci Kos: Jutalmat Rózsa és Robin ad a vodánál :-)
zebu_ba 2009.12.10 14:01:16
@Droli: 2 vitamaxra most megyek számhordozási engedélyt kérni. A cégeseket egyelőre nem viszem, mert most épp nincs alternatíva sajna (hűségnyilatkozatok és egyebek)
Szabolcs meglepődött, amikor közel negyvenezer forintnyi plusszal kapta meg a legutóbbi Vodafone-os számláját, és feltette szolgáltatójának az érthető kérdést: mi ez? Ám a Vodafone nem válaszol, sem személyesen sem más úton nem tájékoztatják részletesen a plusz forgalom…..