Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hamiskaj

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy év után újra azt MTI Archívumának fotóiból készítettem a Napi érdekes válogatást! Az 1945-1990 közötti időszakból hoztam érdekes, ritkán látott képeket, mindjárt két tucatot! 1982. Kőszeg Ferenc tanár és szamizdat-szerkesztő, személyi követői elől fut Budapesten. A négy felvételből álló…..
hamiskaj 2022.02.21 10:08:25
@MIG-31:
A harcászati szabályzatra, különösen a 89-es megváltozására vonatkozó információ helyes lehet, és kiegészíteném egy vicces érdekességgel, saját tapasztalat alapján. 98-ban voltam sorkatona, az utolsók között, persze mi is megkaptuk a harcászati szabályzatot, amiben volt valami olyasmi, hogy a Magyar Honvédség az ország védelmét szolgálja, nem támadó hadsereg, elsődleges harcászati feladata a védekezés. Minden taktikai manőver arról szólt, hogy a Honvédség hogyan védekezik. Egy raktár mélyén egyszer találtam egy nagy halom harcászati szabályzatot, valami 80-as évekbeli kiadást. Hajszálra ugyanaz volt szöveg, mint az újban, három különbség volt. A címer az elején, a Néphadsereg szó helyett Honvédség, és ahol a régiben az a szó szerepelt, hogy támadás, ott az újban kicserélték védekezésre. Mit mondjak, sokkal több értelme volt a taktikának, ha támadni akartunk volna :) Ez volt az az időszak egyébként, amikor az AK-63-hoz rendszeresített szuronyt kivonták a szolgálatból, mert az ugye támadófegyver. A harcászati kézikönyvben viszont benne maradt a roham és az azt követő kézitusa, amit szurony hiányában a kiképzők szerint a gyalásóval kellett volna véghezvinni :)))
hamiskaj 2022.02.23 08:13:13
@szánmonoxid:
Tisztelt Hölgyem/Uram!
A gugli Önnek is (lehetett volna) a barátja. A harcászati kézikönyvre vonatkozó hamis állítására már kapott másoktól cáfolatot.
Azt nem tudom, hogy az AMD-re lehetett-e volna szuronyt szerelni, minthogy ilyen fegyverre nem kaptam kiképzést, csak megmutatták, hogy ilyen is van. Sorkatonai szolgálatom során AK-63D-re kaptam kiképzést, annak két változata is volt a kezemben. Az alapkiképzés során a behajtható fémtusást használtuk, az eskütételen a fatusás változatot nyomták a kezünkbe, azt biztos elegánsabbnak gondolták. Az AMD és az AK-63 még véletlenül sem téveszthető össze, az AMD fémtusája oldalra hajtható be, az AK-63D-nek alulra csukódik. Ha nem hiszi, amit mondok: hu.wikipedia.org/wiki/AK%E2%80%9363#AK%E2%80%9363_a_Magyar_Honv%C3%A9ds%C3%A9gn%C3%A9l
A szurony mellőzésére vonatkozó információt a kiképzőktől kaptam, nem jártam utána. Viszont kétségtelen, hogy (egyébként szánalmasan szegényes) kiképzésünk során a rohamot követő közelharcot gyalogsági ásóval kellett imitálni.
A jövőre nézve javaslom Önnek, hogy csak a pontos tények ismeretében, azoknak utánanézve szíveskedjen mások szavahihetőségét kétségbe vonni.
Baráti üdvözlettel:
János
Két mocsok kényelmi szempont, ami a biciklit parkolóba teszi az autózással szemben. Nem igazán lehet azokkal vitatkozni, akik ezek miatt nem szállnak ki az autóból...
hamiskaj 2020.09.02 13:00:54
@laci_52: Az igaz, hogy bicikliút nélküli főútvonalon tekerni nem életbiztosítás, de nem is feltétlenül kell. Aki komolyan gondolja, megtalálja a maga biztonságos útvonalát a lakása és a munkahelye között. Nem baj, ha az 5 perccel hosszabb, mert nem nyílegyenesen megy a főúton, a dugók és a parkolás miatt valószínűleg így is hamarabb beér, mintha autózna.
Nem szerencsés az autósokat általánosítva lebunkózni, emberek vannak, akik ilyen vagy olyan módon közlekednek, általában a biciklisek is szoktak autózni. 20 év alatt természetesen én is találkoztam bunkókkal, de azok gyalog, biciklivel és autóval is bunkók lettek volna. A közhiedelemmel ellentétben Budapesten az autóval közlekedők nagy többsége nem akadályozza öncélúan a biciklivel közlekedőket, egy igen jelentős részük pedig kifejezetten figyelmes velük. Csak elenyésző töredék szándékosan bunkó, ők azonban mindenkivel szemben azok.
hamiskaj 2020.09.02 12:51:25
@Chiro71: Városi bringázáshoz még a 100e Ft-os vas is drága szerintem, nem kell aluváz meg 24 sebesség, erre a célra érdemes használt acélvázasat venni 30-e körül. Pl. 14 évig Csepel Marathonokat használtam erre a célra (igaz, mindegyik váztöréssel végezte, de fenntartásuk alig került valamibe, ha ellopták volna, nem kapok szívinfarktust).
Képzelt Riposzt Magyar Kraunika 2014.01.06 22:21:25
- Pontosan így gondolom én is! A Magyar Krónika reprezentatív és gyűjtendő havi kiadvány lesz, igazi kordokumentum!- Nem, félreértett, Kerényi úr. Az lesz a legjobb, ha előjegyzem egy hallásvizsgálatra is... Egyébként azt mondtam: igazi kórdokumentum...
hamiskaj 2014.01.06 22:56:47
Yo!
Képzelt Riposzt Hóhelyzet 2013 2013.01.20 11:23:41
- Miniszterelnök úr!- Gyurikám!- Megvan!- Egy újabb unortodox lépés, hogy pótoljuk a kieső 75 milliárdot?- Bizony-bizony!- Tudtam én, hogy te vagy a legjobb miniszterem! Honnan az ötlet?- A taxistól, aki idehozott a Parlamentbe!- A taxistól????- Igen, állunk egy hókotró…..
hamiskaj 2013.01.20 15:32:20
Képzelt Riposzt Postán 2012.10.19 21:52:14
- Lacikám, nyissa már ki az ajtót, Miska bácsi nem tud bejönni azzal a rohadt nagy dobozzal!- Jó napot!- Mi történt Miska bácsi? Nem kell a hűtő, oszt feladja az unokáknak?- Francokat, Editke, csak most lesz a Békemenet, aztán küldök egy pár transzparenst Pestre. A padláson…..
Egy remek írás jelent meg a Toronto Star című oldalon, ami egyébként Kanada legnagyobb online hírlapja. A Claudia Capos nevű szerző hosszabb időt töltött a tóparton és számos helyi jellegzetességbe beleszeretett, aminek mi itt az I love Balatonon nagyon tudunk örülni. A cikk azzal…..
hamiskaj 2012.09.24 10:53:30
@bögöbö: A gyanú könnyen eloszlatható. Az eredeti cikk szerint Claudia Capos Michigan állam Brighton nevű helységében élő szabadúszó újságíró, annyiban tehát téves a cikk, hogy kanadai. Utazós cikkeket ír, a Toronto Starban írt már Panamáról, Uruguayról, Hawayról. Ettől még persze lehetnek magyar gyökerei, de emiatt kár lenne kétségbe vonni, hogy valóban pozitív élményei voltak a Balatonnál.
Képzelt Riposzt Ereklyevadászok 2012.09.21 23:39:19
- Hú, ez aztán az iroda!- Szuper, ugye?- Az hát, és ez a dunai panoráma!- Az bónuszként az előléptetéshez jár!- Minden gyönyörű, de én mégis azt mondom, hogy pihenned kéne!- Jól érzem magam, semmi gond, tele vagyok energiával. De miből gondolod ezt?- Nézd, ezer éve ismerjük…..
Képzelt Riposzt Hálás hitves 2012.09.17 21:08:19
- Pityu, gyere ülj le, már alig vártam, hogy hazaérj! A kedvencedet főztem, pacalt!- Az jó! De mi ez az ünnepi teríték, ez gyertyafény? Ünnepelünk valamit?- Hogyne! Téged! A te zsenidet! Egy kicsit rosszul esett, hogy nem avattál be a tervbe, de nincs jelentősége...- Milyen tervbe?-…..
hamiskaj 2012.09.18 21:44:48
hamiskaj 2012.09.18 21:46:09
Képzelt Riposzt A sértett 2012.09.11 21:35:37
- Itt lehet feljelentést tenni?- Igen, tessék, mondja el mi történt, bár ha a szeme alatt sötétlő foltra nézek, gondolom, nem csődbűntett miatt akar feljelentést tenni...- Nem, az történt... Szóval... A férjem volt. Részegen jött haza, én meg nem voltam hajlandó éjfélkor…..
- Trau várának lakói! Hallgassátok Béla királyt!- Magyarok! Nehéz órában kell most számvetést tartanunk! András király uralkodása végén egy romokban álló országot hagyott ránk. Nem pusztán a királyt váltottátok le 1235-ben, hanem a régi világot is, bármit jelentsen is ez!…..
hamiskaj 2011.07.06 08:09:02
Gyerekszoba Betűk a falon 2010.12.01 08:12:00
De nem ám csak elvétve, hanem keresztbe-kasul, fel és le. Mindenfelé. Hihetetlen mennyiségben. Na jó, talán a Harry Potter saga nem jönne ki belőle, de azért, ha betűrejtvény lenne, el lenne vele az ember hetekig. És persze, hogy az jutott eszembe, milyen remekül mutatna ez a betűs…..
Az iszaposabb, vagy erős sodrású helyeken ez nyilvánvaló, de ott sem jó átkelni, ahol építettek rajta hidat. Például Szegeden. Szg majdnem normális állapolgár, de a fejébe vette, hogy biciklivel jár munkába, ami deviancia, ezért megbüntette a rendőrség. Úgy történt a dolog,…..
hamiskaj 2009.04.10 11:16:17
@nulla: Hamisnak tartom az érvelésed, mert a KRESZ nem tiltja kategorikusan a járdán való kerékpározást, hanem meghatározott feltételek fennállása esetén lehetővé teszi. Mivel nincs itt egy bíró (legalábbis nem fedte fel kilétét), hogy igazat adjon neked vagy nekem, értelmetlennek tartom a vita folytatását, úgyis csak a saját igazunkhoz ragaszkodnánk. Sajnos, azt sem tudom mondani, hogy van egy rendőr ismerősöm, aki meg nekem ad igazat, mert ilyen ügyekben általában a rendőrök tőlem kérik, hogy adjak állásfoglalást :)
Mindenesetre a posztolónak és sorstársainak azt ajánlanám, hogy hasonló esetben álljanak ki az igazuk mellett. A rendőrök sem tudják fejből a KRESZ összes rendelkezését, csak úgy tesznek, mert magabiztosnak kell látszaniuk, ha viszont látják a tudatos érvelést, általában meghátrálnak.
hamiskaj 2009.04.10 11:20:05
@vuk_: én ilyen hivatalos értelmezésről nem tudok, pedig itt van az egész jogtár a gépemen. Ha tudnál megadni jogforrást, kikeresném és megnézném.
hamiskaj 2009.04.10 10:46:46
@nulla: Mit csináljak, jogász vagyok, ezért megnézem a jogszabályokat, sőt, értelmezem is őket. Az 54.§ (2) bekezdésében sehol nincs leírva, hogy "fizikailag", ez a te kiegészítésed. Az alkalmatlan helyes értelmezéséhez nézd meg az 54.§ (1) bekezdését is: kerékpárral az úttest jobb szélén akkor lehet közlekedni, ha az út és a FORGALMI VISZONYOK (kiemelés tőlem) ezt lehetővé teszik. Hadd vonjam le a következtetést: nem csak az útburkolat fizikai állapota miatt lehet egy út a kerékpározásra alkalmatlan, hanem pl. azért is, mert az úttest szélessége és a forgalom nagysága nem teszi lehetővé a kerékpáros biztonságos kikerülését.
@vuk_: én bizony vitatom, hogy tilos lett volna a híd járdáján biciklizni. Jogi indokolást lásd fent.
w Lagzi Lajcsival 2009.03.10 06:30:00
Antall József szelleme, mint Boross Pétertől megtudtuk, perben-haragban áll Bokros Lajossal. Bokros EP-, illetve miniszterelnöki jelölése, egyáltalán a felléptetése MDF-színekben ezért állítólag hiba, sőt gyalázat. De miért is? Mindenekelőtt: szellemek nem szavazhatnak. Antallé…..
Világrekord! Nem sűrűn mondhatunk ilyent, de látatlanban biztos, hogy a badacsonyi Kapri Ház házinénijén kívül még soha senki nem akart szálláspénzt fizettetni egy meg nem született, ötödik hónapban lévő magzattal. B. prenatálisan borzongató levele alant. Olaszországi…..