Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szegediszomelijé

0 bejegyzést írt és 474 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Görög borokról meglehetősen ritkán írunk a Borrajongón, ami egyrészt érthető, hiszen meglehetősen kevés görög bor jut el kis hazánk borlelőhelyeire, másrészt viszont sajnálatos, hiszen itt is bőven van felfedezni való bor-fronton. Ráadásul Görögország a szőlő- és borkultúra egyik őshazája, hiszen -…..
Szegediszomelijé 2021.09.24 15:51:40
Az utóbbi hónapokban fellángolt klíma pánik futótűzként terjedt tova a világon. Főleg a fiatalok által szervezett megmozdulások, demonstrációk, és egyéb megnyilvánulási formák kezdenek teret nyerni a világ fejlett államaiban. A sok klíma veszélyhelyzetet hirdető emberrel szemben azonban még most is…..
Szegediszomelijé 2019.12.19 21:32:20
@bölcsbagoly: A Te evolóciód a fafejűségig tartott...
Három tagúra bővült a Pannonhalmi Apátsági Pincészet belépő szintet képviselő borcsaládja, a Tricollis, ahogy az eddigi egy fehér és egy vörös tételhez a 2018-as évjárattal csatlakozott az apátság rosé-ja is, amely eddig fantázianév nélkül - kvázi a fajtaborok sorában - futott. Ezzel egy időben…..
Szegediszomelijé 2019.08.21 22:07:32
Az Etyeki Kúria ha nem is a kezdetektől - hiszen a Kúriánál és egyúttal az egész borvidéken az első pinot noir tőkéket 2001-ben ültették el -, de régóta nagy hangsúlyt fektet a pinot noir-ra, ám most szintet léptek egy válogatástétel bevezetésével, amelyet egy mini…..
A Borrajongó Muskotályoskodás 2018.05.04 06:00:00
Rég írtam már posztot. Pedig vannak jópofa kóstolóink, meg egyébként is még iszok rendesen, szóval volna épp miről. Csak már nincs kedvem jegyzetelni, háttérinfókat kutatni, agyalni, hogyan gyúrjam mindezt rendes írássá. Most mégis megpróbálkozok újra. Mert időnként azért csak jól esne beszámolni,…..
Nem vagyok a muskotályos/illatos fajták feltétlen rajongója, de természetesen előfordulnak szabályerősítő kivételek. Ilyen például a Tokaj Nobilis Sárgamuskotály, amely elég stabil választásnak bizonyult eddig: amióta először találkoztam ezzel a borral, minden évjáratából…..
Szegediszomelijé 2018.05.08 10:49:59
4p
Villányban néhány éve már a cabernet franc a borvidék felkent zászlóshajója, a bordeaux-i házasításokat ha nem is leváltva, de mondjuk oldalról beelőzve. A folyamat eredményképpen a módosított villányi eredetvédelmi rendszer keretében a prémium kategóriás cabernet franc fajtaborok már Villányi Franc…..
Ki mondta hogy az ikonikus mádi Szent Tamásról csak aranyáron lehet bort kapni? Az első osztályú mádi dűlők közül is  talán a legnagyobb tisztelettel emlegetett Szent Tamásról készült borok általában a borvidék legdrágább tételei között vannak. Hirtelen nem is nagyon jut…..
Itt a második februári furmintos "tegnap ittam", amelynek keretében ezúttal egyrészt elhagyjuk Tokajt, másrészt átlépjük az országhatárt és egy felvidéki bort vesézünk ki. Bott Frigyesnek ugyan elmondása szerint a hárslevelű a kedvenc fehér fajtája, de nem kétséges, hogy a…..
Szegediszomelijé 2018.02.10 08:34:12
@Hepci: Ez teljesen igaz, sőt uniformizálódtak is a borok az utóbbi években. ( A vidékről nekem több izgalmat nyújtanak a Mátyás, Strekov, Dodzik borok) Ám a 2015 kifejezetten nehéz év volt: ősszel gyakori csapadékkal, nagy szerencse kelett kifogni egy jobb szüreti időpontot. Viszont, ah nem jön össze, esetleg másképp kell piacra vinni a nedüt.
25 éves a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaj-Hegyalja egyik vezető borászata. A 90-es évek végén induló, külföldi tulajdonú borászatok mind úttörő szerepet vállaltak a szocialista tervgazdaság alatt elkorcsosult tokaji szőlészet és borászat újraértékelésében és megújításában. Az AXA Millesimés…..
Világos, hogy a kétszékelyű Sauska-vállalkozás villányi pincéje a helyi trendeknek megfelelően elsősorban Bordeaux-i fajtákkal igyekszik felépítkezni. Amíg a kiemelkedően színvonalas technológiai háttérrel rendelkező műhely elsősorban a megbízható, irányított és könnyen befogadható házasítások terén…..
Szegediszomelijé 2017.04.24 22:19:03
Ahogy sejtem, a Kf kóstolónkon (borrajongo.blog.hu/2016/11/19/kekfrankosok_a_klubban) kis híján zárta volna a sort...
És hogy egy "sűrű, elég koncentrált" anyagból viszont hogyan lehet, hogy a túl soknak semmiképp sem mondható 13,5-es " alkohol kicsit kikönyököl a végén"... Talán mert nem koncentrált az anyag...
A Borrajongó Kadarkák a "Klubban" 2017.04.22 09:00:00
Egy ideje már a klubban a Kárpát-medencei fajták ápolgatása szegediszomelijé barátunk reszortja. Így olaszrizling, Szentesi-ritkaságok, kékfrankos kóstolók után ezúttal egy kadarka-sorral örvendeztetett meg bennünket.  Évjárat megkötés nem volt. Innen is, onnan is válogatott barátunk, lehetőséghez…..
Szegediszomelijé 2017.04.22 22:49:56
@szergo: @dagadtos: A Sagmeister semmiképp sem túlérettes (viszont kellően érett)-ezt az 5. palack után mondom, illetve, ha számít, Tarnóczi Zolinak is kifejezetten tetszik. Ernőnél 2500 Ft a palckár, ez a minőség ennyiért bolti viszonylatban nem nagyon elérhető. Szegeden lesz Ernő saját standdal a Borfeszten, és májusban forgalomba is kerülhet -ha lesz még annyi, hogy érdemes legyen kereskedésbe vinni. (Nálam amúgy a Bott Frigyes vitte a pálmát egy kicsivel, de kérdés nélkül nem nőtt fel más ehhez.)
Szegediszomelijé 2017.04.22 23:11:18
@dagadtos: Igen a PN-nál előfordultak(nak) kilengésen, ezt én is tapasztaltam. A 16-ost kóstoltuk mintaként, nagyon ígéretes.
Szegediszomelijé 2017.04.23 22:06:14
@Takács Kr.: Merthogy az egy lényegesen jobb év volt.
Közben a Sagmeisterről: Júniusban fog piacra kerülni a Kadarka itthon. Emellett: az átalakulás miatti újra hatósági dolgok miatt sajnos a Szegedi Borfeszt jelenlét úszni látszik...
Tavaly decemberben volt szerencsém a legendás évjáratban szüretelt, „százpontos” Château d'Yquem 2001-hez, ami óriási csalódást okozott (nem csak nekem). A bor egyszerűen fáradt és keserű volt, frissen felnyalt kórházi folyosóra emlékeztetett. A kóstolót szervező Szokolai Máté (Wineporn) bátorkodott…..
Amikor 2011-es évjárattal elindult a MÁD Furmint, még kevesen sejtették, mekkora utat jár be a brand néhány év alatt. A Szent Tamás Pincészet célja a Mád borokkal olyan évről-évre állandó stílusú, magas minőségű település-szintű bor elkészítése, amelyek a mádi területekre jellemző karakterrel…..
Bihari Tamás egyelőre nem számít közismert arcnak a tokaji borászok között, pedig az általa igazgatott, családi hagyományokkal rendelkező birtok nem tegnap kezdte szőlőművelési és bortermelési tevékenységét. A jelenleg hathektárnyi saját és közel egyhektárnyi bérelt területtel dolgozó családi…..
Szegediszomelijé 2017.04.14 21:09:03
A huszonhatodjára odaadományozott Év Bortermelője megnevezésű kitüntetés kapcsán sűrűbben hallani kritikusabb, mintsem elismerő hangokat a szűk értelemben vett magyar boros közgondolkodásban. Az eddigi díjazottak kilistázását nézve egymagam is legalább kétféle megközelítés mellé tudok odaállni.…..
A cabernet franc-t ugyan Villány kiáltotta ki zászlóshajójának, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy kevés borvidéken foglalkoznak a világban annyian a fajta önálló megjelenítésével, mint nálunk, Magyarországon. Abból a szempontból okos választásnak mondható, hogy egyrészt a cabernet sauvignon-nal…..
Szegediszomelijé 2017.02.25 09:24:10
@MádiN.: Azért meg kell azt is válogatni...
Kadarkában miket szeretsz?
Kapocs borvidéki múlt és jelen között – keresve sem találni jobb szerepet a szekszárdi kadarkának. Bár többé-kevésbé közismert, hogy a nemzeti kincsként kezelt fajta gyökerei közel sem hazai eredetűek, tény, hogy azt a szocializmus nagyüzemi borideológiája sem tudta kizökkenteni…..
Szegediszomelijé 2017.02.06 17:24:23
@MádiN.: még nem volt szerencsém, de kösz a tippet!
Szegediszomelijé 2017.02.06 17:35:53
@Heimann Zoltán: Nyilván felfogás kérdése is ez a hordó mérték dolog. Én úgy élem meg, hogy a Kadarka általában egyedibb ízvilágot ad, ha nem akar "nagy" bor lenni -nekem jobban (sőt) tetszettek a korábbi Kadarkáitok -főleg a Harmados -ezt pont Tarnóczi Zoli mutatta meg nekem, mint jó Kadarkát.
A "nagy" Kadarkára számomra példa a Ménesi, de ez irányba megy a Koch (évjáratot nem tudok) -de az már a legkisebb mértékben sem hasonlított kadarkára. És, persze hogy hordós -amiket fent írtam, azokban nekem teszik a hordó -mert épphogy érezni csak, egy kis fűszerként.
Hát, lássuk a következőket!
Apropó, 16 ősz borzasztó vizes volt egy száraz augusztus után -milyen termés sikeredett Kadarkából?
Ezerkilencszáznyolcvanhat nem ma volt, és főleg nem egy spanyol fehérbornak. Ha jól visszagondolok, amikor Riojában éppen a szürethez kezdtek, én talán a harmadikba léptem, árnyaltan csillogó kis kék nylon-köpenykéinkben már simán olvastunk, írogattunk meg környezetet tanultunk, ilyesmik. Szépen…..
A Wineporn nemzetközi nagyágyúkat felvonultató kóstolóinak sorában ismét egy komolyabb traktus következett, amely ezúttal a világ talán leghíresebb, legnagyobb presztízsű édes borának megtapasztalására adott alkalmat. A világ különböző pontjairól származó, köztük természetesen Tokaj-Hegyalja…..