Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Geszvein Erika pszichológus

89 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miért érnek véget a párkapcsolatok? Hol rejlenek a buktatók? Milyen mélypontokat kell átvészelni?  Egy nő és egy férfi, egy pszichológus és egy coach gondolatai a párkapcsolatok pszichológiájáról „Minden olyan jól indult, ő valahogy más volt, mint a többiek, aztán minden ugyanolyan lett, mint az…..
Gondoljon bele, mit tudna kihozni magából a gyermeke, ha nem csak dolgozat előtt tanulna, hanem végig a félév során? Érezné-e tehernek a tanulást, ha élvezné? Ha nem otthon kellene tanulnia, hanem az iskolában megjegyezne mindent? Mit tudna kihozni magából a gyermeke, ha ismerné a jó tanulók…..
Hogy lehet, hogy a mai gyerekek pillanatok alatt megtanulják a számítógép működését, de az iskolai tananyag elsajátítása sokkal nehezebben megy nekik? Mielőtt válaszolnánk a kérdésre, vegyen részt velünk egy pszichológiai kísérletben! Vegyen elő egy üres papírt, és írjon egy minimum fél oldalas…..
Tudod, mi az a félelemlétra? Tudod, hogyan segít megszabadulnod a szorongástól? Tudod, hogy a szorongás nem feltétlenül rossz, sőt fejlődhetsz is általa? Vajon mi lenne velünk szorongás nélkül? A hasznos és a haszontalan szorongásról Egyetlen állapot van, amikor a szorongásszintünk nulla: ez a…..
Az ismerősei közül kit gondol különösen ígéretes tehetségnek? Miben látja kiemelkedőnek a párját, a gyermekét, a legjobb barátját? Önmagában mit tart a legnagyobb értéknek? Rosenthal és Jacobson 1968-ban egy kísérletet végeztek. Azzal az ürüggyel mentek egy amerikai iskolába, hogy egy új…..
A pozitív pszichológia szemlélete szerint akkor leszünk boldogabbak, ha a bennünk lévő értékeket keressük ahelyett, hogy azt gondolnánk, valami nem stimmel velünk. Ha arra fókuszálunk, hogy mire vagyunk képesek, kiszélesedik a látómezőnk, így gyorsabban meglátjuk a problémáink megoldását. De hogyan…..
Egy Barbara Fredrickson nevű kutató „Broaden and build” teóriája szerint a pozitív érzelmek úgy hatnak ránk, hogy tágabb perspektívában látjuk a világot,bátrabbak vagyunk és sokkal több jó megoldás eszünkbe jut, mint ha éppen rossz kedvünk van, dühösek vagyunk vagy szorongunk.  Ha vidámak vagyunk,…..
Vallási, vagy ekkléziogén neurózisnak nevezik azt a jelenséget, amikor a hit (ekklészia=egyház) okozza az illető szorongását. Nem kell azonban konkrét egyházhoz vagy vallási közösséghez tartoznunk, elég spirituálisnak, hívőnek éreznünk magunkat ahhoz, hogy a saját hitünk betegítsen meg minket. Az…..
Geszvein Erika pszichológus 2018.01.29 17:27:17
@Almandin: Igaza van Almandin, ilyen és olyan eset is létezik. A gond az, ha egy közösség vagy annak vezetője tovább súlyosbítja a szorongást az erre hajlamos emberben. Nem a szorongással van baj, hanem azzal, ha ez a "nem elég tökéletes" vallásgyakorláshoz vagy szabálykövetéshez kapcsolódik, ha inkább destruktív hatású az egyén és a környezete életére. Ha a szorongás megóv attól, hogy rosszat tegyünk, például öljünk vagy lopjunk, akkor a szorongás jó, de ha abban akadályoz meg, hogy megálljuk a helyünket a világban, mert szorongunk, hogy egy "világi" munka nem elég tiszta, mert nem csak a közösségünk tagjai dolgoznak ott, vagy mert ateistákkal ülünk egy irodában, stb., akkor ez a szorongás egy túlzott megfelelésből ered és destruktív hatású. A szorongó személyiség találhat olyan kapaszkodót egy közösségben, ami csökkenti a szorongásait, erre is láttam több szép példát a praxisomból, amikor a hit biztonságos közeget teremt a korábban egyébként szorongó személyiségű egyén köré.
A vallás rosszul értelmezése (vagy rosszul közvetítése) miatt viszont valóban más életterületekre is kihathat a szorongás. Ha szorongunk egy közösségben, attól még nem biztos, hogy rossz a közösség, lehet, hogy vallási neurózisban vagyunk, de persze az is lehet, hogy szektában. Nagy különbség és nehéz helyzet.
Olvastam egy nőről, aki élete végéhez közeledve úgy döntött, itt az ideje, hogy megírja az életútját. Komplikált körülmények között született, 19 hónaposan egy komoly betegség következtében olyan súlyos beteg lett, ami egész gyermekkorára rányomta a bélyegét.…..
Zoltán párkapcsolati problémával keresett fel és két hónapig járt hozzám pszichológiai tanácsadásra. Az első találkozásunkkor így kezdte: „Szkeptikus vagyok a pszichológiával szemben.” Az utolsó alkalommal pedig ezt mondta: „Értetlenül állok a folyamat előtt. Mi…..
Örömtréning workshopot tartottam nemrégiben egy pszichológiai rendezvényen, ahol a résztvevők között volt egy orvos is. A tréning után néhány héttel megkeresett, mert be akart számolni az életébe érkező pozitív változásokról, amelyeket különösen a hálanapló gyakorlat hozott az életébe. Az ő…..
A felnőttek is játszanak, vagy a játék véget kell érjen gyerekkorban?  Milyen a jó játék? Milyen életkorban mit játszunk a gyermekünkkel?  Mi különbözteti meg a játékfüggőt (szerencsejáték, számítógépes játék) a játékos, de egészséges felnőttől?  Mi értelme van a csapatépítő játékokon a…..
Hogyan váltsuk valóra újévi fogadalmainkat? Újévi fogadalomként nagyon sokat szeretnének megszabadulni rossz szokásaiktól és határozzák el magukat, hogy jó szokásokat alakítanak ki. Van, aki szeretne megszabadulni a fölösleges kilóitól, a mobiltelefon-függésétől, többet sportolni, egészségesebben…..
Miért van az, hogy ha a karácsony az örömről és a szeretetről szól, mégis a legtöbb családban több a stressz és a feszültség ezekben a napokban, mint máskor? Egész advent alatt azt várjuk, hogy az éves robot után végre otthon lehessünk néhány napot, és aztán sokszor mégsem…..
Azt hihetjük, hogy a hazugság az a fajta félrevezető kommunikáció, ahol az egyik fél rosszul jár. De ez valójában nem igaz! Mindkét fél rosszul jár. Miért hazudnak nekünk és honnan ismerhetjük fel, ha hazudnak nekünk?   A hazugság detektálására többféle módszer létezik. Vannak speciális készülékek,…..
Amikor a gyermekem hisztizik, végtelen türelemre van szükségem. Amikor mindkét gyermekem hisztizik, még többre. Ha pedig még ráadásul én magam is fáradt vagyok, akkor nagyon nehéz dolgom van, de van egy módszerem, ami mindig segít. A gyerekek nem értik, miért vesszük ennyire komolyan az…..
Állandóan fáradt, bármennyit pihen, kimerültnek érzi magát? Már vasárnap délután szorong a hétfőtől? Egy ideje már nem lelkes, hogy bejárhat dolgozni, már-már munkaundora van? Ha egy munkahelyen nagyon magasak az elvárások, de cserébe nincs elég erkölcsi és anyagi elismerés és hiányoznak a…..
A pozitív pszichológia szemlélete szerint akkor leszünk boldogabbak, ha a bennünk lévő értékeket keressük ahelyett, hogy azt gondolnánk, valami nem stimmel velünk. Ha arra fókuszálunk, hogy mire vagyunk képesek, kiszélesedik a látómezőnk, így gyorsabban meglátjuk a problémáink megoldását. De hogyan…..
Hogyan segíthetünk a trónfosztott testvérnek elfogadni egy kicsi érkezését? 7 lelki fájdalomcsillapító technika   Ha megtörténne, hogy házastársunk egy szép napon bejelentené, hogy újabb házasságot köt és mától mindannyian közösen fogunk élni, meg kell osztanunk a beköltöző új házastárssal a…..
Teszteld le, átprogramozta-e már az agyad a pornó? Olyan életet szeretnék, amit élvezek, szeretnék boldog lenni. Amikor reggel felébredek, azt akarom érezni, hogy ez egy szép, új nap, ami tele van izgalmakkal, örömmel, aminek minden percét élvezhetem. Vonzódni szeretnék a páromhoz, intelligensnek,…..
Ne könyörögjünk a gyereknek! Nem lehet könnyű gyereknek lenni. A felnőttek egész nap majdnem minden megnyilvánulásukkal valamilyen más cselekvésre próbálják rávenni őt, mint amit csinálni szeretne. A folyamatos instruálás nem csak a szülőnek fárasztó. Hogyan bírjuk együttműködésre őket anélkül,…..
Milyen a hatékony dicséret? Mindenki tudja, hogy sokat kell dicsérni a gyerekeket, mert számukra ez a megerősítés egy cselekvés megismétlésére. Mindenki tudja, hogy így lehet őket aktivitásra és önállóságra buzdítani. Feltéve, hogy megfelelő módon dicsérünk. Nem mindegy ugyanis, hogy a gyermek egy…..
Az önállóságra nevelés 7 lépése Ha egy gyerek jól érzi magát, semmi oka rosszalkodni. Hogyan segíthetjük hozzá, hogy jól érezze magát, de közben ne kényeztessük el? A magatehetetlen csecsemő hamar cselekedni akaró gyermekké cseperedik. A gyermeknevelés lényege, hogy a kezdetben teljesen ránk…..