Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zsolesz14

108 bejegyzést írt és 283 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alimento Ajánlások - Fehérjék 2018.10.15 13:43:38
Az ajánlásokról szóló sorozatban sorra vesszük a tápanyagokat is. Először a fehérjékkel fogunk foglalkozni, kicsit részletesebben és alaposabban, mert ők eddig kissé elvesztek a sok zsír és szénhidrát témájú cikk között...
Zsolesz14 2018.10.17 17:02:30
@Meleg Sándor: Köszönöm szépen a válaszodat!
Bevezető A tudományos módszer egyik lényeges tulajdonsága, hogy idővel az előzőleg elfogadott tudásanyagunk módosításához vezet. E módosulatok változatos formákat ölthetnek. Jelenthetik például új felfedezések beillesztését egy elfogadott tudásanyagba anélkül, hogy az ellentmondjon az azt leíró…..
2018. július elseje be fog kerülni a kanadai történelemkönyvekbe. Ekkor fogják legalizálni és szabályozni a rekreációs marihuánahasználatot. A központi ’Cannabis Törvény’ jogi keretet fog biztosítani a marihuána termesztésére, birtoklására és eladására egész Kanadában. Minden kanadai tartomány a…..
A tudomány alapú orvoslás biztosítja egyénileg a legjobb kimeneteleket. Ez definíció szerint igaz, hiszen a tudomány alapú megközelítésnél a legjobb minőségű rendelkezésre álló bizonyítékok alapján határozzák meg, hogy mely beavatkozások eredményezik a legjobb kimenetelt. Ha rossz minőségű…..
A fejátültetés mindig is foglalkoztatta az emberiséget. Vajon lehetséges lesz egy ilyen műtét a távoli jövőben? Vagy már a közeli jövőben, esetleg pár éven belül is megvalósulhat? Van egyáltalán értelme a fejtranszplantációnak? A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely…..
Kezdjünk egy gondolatkísérlettel! Gondoljunk bele abba a több ezer nézetbe, álláspontba és elképzelésbe, amelyekhez ragaszkodunk. Minden olyan dologba, amelyet igaznak tartunk. Próbáljuk megbecsülni, hogy ezek hány százaléka igaz ténylegesen! Ha őszinték akarunk lenni, akkor el kell ismerni:…..
A szkeptikus mozgalmak egyik legfontosabb terjesztett mondanivalója, hogy bármi lehet potenciálisan mérgező. Körülbelül 500 évvel ezelőtt élt Paracelsus, az ő nevéhez kötődik a "Sola dosis facit venenum" közmondás, melynek jelentése: "A mennyiség teszi a mérget". Ez oda- és visszafele is működik:…..
Wald Ábrahám anekdotája - Bevezető Wald Ábrahám magyar zsidó matematikus volt, aki 1902. októberében született Kolozsváron. Tehetsége a matematika területén hamar megmutatkozott, 1927-től a Bécsi Egyetemre járt doktori képzésre, az ismert matematikus, Karl Menger vezetése alatt. 1931-ben szerezte…..
Bevezető Evan McKinley egy szép, tavaszi napon, az Új-Skóciában (Kanada) lévő, Halifax városához közeli erdőkben túrázott. Egyszer csak szúró fájdalmat érzett mellkasában. McKinley a negyvenes évei elején járó vadőr volt, remek kondícióban. Volt már rá példa, hogy napokig kellemetlenül érezte magát…..
A krónikus fáradtság szindrómát (CFS - Chronic Fatigue Syndrome) önálló betegségként kezeli ma az orvostudomány; főbb jellemzői a hosszú ideig tartó fáradtság, kimerültség és egy sor egyéb tünet, amelyek mind hátráltatják a páciens hétköznapi tevékenységeit. Néha influenzaszerű megbetegedések után…..
A tudománykommunikációban jártasabbaknak nem kell Dr. Siddhartha Mukherjee-t bemutatni, aki onkológus, kutatóorvos, őssejtekkel foglalkozó biológus és mindemellett rendkívül tehetségesen és szórakoztatóan ír még a legkomplikáltabb tudományos területekről is. Több könyve közül a legismertebb a…..
A #napitanulság a blog Facebook oldalán többé-kevésbé heti rendszerességgel megjelenő, rövid, szkeptikus témájú gondolatsor, amelyet legtöbbször valamilyen hivatkozás vagy kép kísér. Kép forrása A túlélési torzítás (survivorship bias) egy logikai hiba, mely során azokra az emberekre…..
A #napitanulság a blog Facebook oldalán többé-kevésbé heti rendszerességgel megjelenő, rövid, szkeptikus témájú gondolatsor, amelyet legtöbbször valamilyen hivatkozás vagy kép kísér. Kép forrása A természet nem jó fej. A természetességre törekedni és visszavágyni azokba az időkbe, amikor a…..
Az Egyesült Államok két elnökét, Abraham Lincolnt és John F. Kennedyt 1860-ban, illetve 1960-ban, egymástól pont 100 évre választották meg. Mindkettőjüket egy három nevű merénylő ölte meg, amely nevek mindkét esetben 15 betűből állnak: John Wilkes Botth és Lee Harvey Oswald. Egyikük sem jutott el a…..
A #napitanulság a blog Facebook oldalán többé-kevésbé heti rendszerességgel megjelenő, rövid, szkeptikus témájú gondolatsor, amelyet legtöbbször valamilyen hivatkozás vagy kép kísér. A kérdésre egyszerű a válasz: ők tudják a legjobban, hogy milyen könnyen csaphatóak be az emberek. Az átverések…..
Egyik előző bejegyzésemben Ben Carson kapcsán felvetődött az a kérdés, hogy mégis miként lehetséges az, hogy okos emberek viszonylag gyakran hisznek furcsa dolgokban (pongyolán fogalmazva: hülyeségekben). Hogyan lehetséges például, hogy valaki kiválóan elvégzi az orvosi egyetemet és aztán mégis a…..
Az alacsony energiatartalmú édesítőszerek (Low Energy Sweetener - LES), mint például az aszpartám, a szukralóz vagy a stevia, mindig is nagy viták tárgyai voltak a közvéleményben. Egyrészt sokan mesterséges anyagként tekintenek rájuk, ami pedig mesterséges, az egészen biztosan káros;  mások viszont…..
A #napitanulság a blog Facebook oldalán többé-kevésbé heti rendszerességgel megjelenő, rövid, szkeptikus témájú gondolatsor, amelyet legtöbbször valamilyen hivatkozás vagy kép kísér. "Annyi probléma van a mai orvostudománnyal: a gyógyszeripar gyakran eltorzítja a bizonyítékokat, egyes…..
Jól elszórakoztattak az elmúlt években a mágneseknek tulajdonított különféle egészségi előnyök. Íme pár példa: Egy szkeptikus ismerősöm arra hívta fel a figyelmemet, hogy ha a mágnesek ténylegesen vonzanák a vörösvérsejteket, mint ahogyan azt sok mágnesterápiás termék magáról állítja, akkor egy…..
A #napitanulság a blog Facebook oldalán többé-kevésbé heti rendszerességgel megjelenő, rövid, szkeptikus témájú gondolatsor, amelyet legtöbbször valamilyen hivatkozás vagy kép kísér. (Ez egy ténylegesen megtörtént párbeszéd volt. Forrás.) 1. Oltásellenes reakció erre. Az oltáspártiak ilyenek:…..
Az elmúlt évtizedekben egyre több édesítőszert fogyasztunk, egyre több ételben és italban található valamilyen formában csökkentve annak kalóriatartalmát. Mégis egyre több elhízott ember van. Szóval felmerül a kérdés, hogy vajon van-e kapcsolat a mesterséges édesítők és az elhízás közt?!  Először…..
Manapság rengeteg mesterséges vackot eszünk! Ételeink tele vannak adalékanyagokkal! Ami tele van tartósítószerrel az biztosan nem lehet valami jó! És akkor még nem is beszéltünk az ízfokozókról meg a színezékekről! Én csak a természetes dolgokat szeretem! A fenti állításoknak jobban belegondolva…..
A #napitanulság a blog Facebook oldalán többé-kevésbé heti rendszerességgel megjelenő, rövid, szkeptikus témájú gondolatsor, amelyet legtöbbször valamilyen hivatkozás vagy kép kísér. David G. McAfee arra hívja fel a figyelmet ebben a Tweet-ben, hogy egyáltalán nem számít udvariatlannak vagy…..
A közvélekedés szerint a rákot különböző mutációk okozzák. A valóságban a mutációk ténylegesen szükséges, de nem elégséges okozói a rákos megbetegedéseknek. Új kutatások inkább arra utalnak, hogy a szervezetünknek a reakciója a mutáns sejtekre fogja meghatározni, hogy kialakul-e a rák vagy sem. Dr.…..
Először is lépj be az adminba, és navigálj a Beállítások -> Tartalom fülre. Ha lejjebb görgetsz, láthatsz 8 számozott sort, ahol megadhatod, hogy mi legyen a menüpont neve, milyen a típusa és hova mutasson pontosan.  1. Az első mezőbe kell beírnod, hogy mi legyen a menüpont neve, ez fog a…..
Zsolesz14 2017.01.16 15:45:55
@dr0: Értem és nem panaszkodásból (mivel tulajdonképpen megoldódott a problémám, nekem mindegy a betűtípus), ezt csak bugreportként mondom. A Simple White-nál az a baj, hogy az új sorba pakolt menüpontok nem látszanak rendesen és kitolják a felső sort is. Mintha nem lenne magasságban elég nagy az a rész ahová a menüpontok kerülhetnek. Más sablonban nem láttam ilyen problémát.
Még az érdekelne, hogy hol tudom beállítani, hogy merre igazodjanak a menüpontok? A Simple White-nál pl. balra igazodnak és az nem néz ki valami jól ha a felső sorban van 6 menüpont, az alsóban meg kettő.
Zsolesz14 2017.03.12 10:43:55
@dr0: Azt esetleg kérhetném, hogy ha a javítás megtörténik, akkor valami módon jelezzétek azt?
Zsolesz14 2017.03.14 16:25:40
@dr0: Szia! Köszönöm szépen a segítséget, pont ilyenre gondoltam :) Úgy vettem észre a módszer hátránya az lett, hogy ha legörgetek, akkor nem jön az oldallal a felső menüsor, de ez semmiség, jó lesz így.