Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lukutyin

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szép példamutatás volna, ha Schmitt Pál, mondjuk, Kovácsra magyarosítana. Hályogkovácsra még inkább...
lukutyin 2011.04.14 18:49:14
Idézet: "... a nyelvek akkor kerülnek végveszélybe, amikor megtörik a mindennapi élet színtereinek nyelvi hálózatrendszere, töredékessé válik a nyelvhasználat köre: azaz bizonyos fontos tevékenységek már csak egy másik, idegen nyelven lehetségesek. A nyelvet beszélő közösség nagysága valóban nem mellékes, de a szakirodalom ismer olyan alig háromszáz beszélővel rendelkező nyelvet, amely koherens nyelvhasználati hálózatot alkot, az emberek életének döntő része ezen a közösségen belül zajlik. Ugyanakkor ismerünk olyan majdnem ezerötszáz fős nyelvet, amelyre ez nem áll, és a nyelvnek a következő generációra való hagyományozása is részleges, töredékes".

"A magyar nyelv esetében a nyelvhasználati színterek hálózatrendszere sértetlen, a nyelv továbbadása folyamatos. Nem állítható tehát, hogy a magyar nyelv „veszélyeztetett" lenne. A közeli nemzethalál víziója, a pánikkeltéssel való játszadozás persze fontos lehet egy szélsőséges politikai párt tagjai és ideológiai fogyasztóközönsége számára, a nyelvésztől azonban elvárható, hogy ismerje a tényeket, és felelősséggel nyilatkozzon. A tény pedig adott esetben az, hogy nem lehet egy kalap alá venni a globális demográfiai zsugorodás által érintett mintegy négyezer (!) nyelv, illetve a kihalás által többé-kevésbé közvetlenül veszélyeztetett nyelvek esetét". Cseresnyési László: Anyanyelvünk démonjai (ÉS, LV. évfolyam 12. szám, 2011. március 25.)
A Homár már nem emlékszik kristálytisztán, de elképzelhető, hogy az első pozitív biztosítós történettel állunk szemben. Bonifác számlájáról 5 éven át vonták egy azóta elhagyott bérlakás biztosítását az Atlasznál. De amikor észrevette, szólt, és felbontotta a…..
lukutyin 2011.04.13 15:24:14
@tiborc2008: Kutted vona a kubeenek
Rég volt már olvasói sísztori, most elővettünk egyet Hütte anyó levelesládájából, melyben Attila élete első síelése alkalmával elhagyja a lécét. Hello, gondoltam megosztok egy jópofa történetet, ami velem esett meg életem első síelése…..
lukutyin 2011.03.23 11:10:05