Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szélgyőző

89 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az 1867-es kiegyezés nem csak a politikai-gazdasági helyzetnek kedvezett, hanem a kultúrában is beköszöntött a „boldog békeidő”, amelynek legemelkedettebb pillanatait 1896 jelentette, a honfoglalás ezeréves évfordulójára emlékező millenáris ünnepségek. Ez a hosszú és nyugalmas időszak egészen az…..
Podlussány Attila és Vig Károly: Az Alpokalja ormányosalkatú bogárfaunája (Coleoptera: Curculionoidea). - Szombathely, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum – MTA Vas Megyei Tudományos Testülete, 2021. 479 pp.   Nagy fába vágja a fejszéjét, aki ma egy nagyobb magyarországi tájegység…..
Imre Retezár and Győző Szél (2021): The genus Carabus in the Carpathian Basin (Coleoptera, Carabidae). Systematics, faunistics and iconography. Imre Retezár, Budapest, 144 pp. + 35 Figs + 203 Plates.   A Kárpát-medencei nagytestű futóbogarak (Carabus-fajok) átfogó monográfiája jelent meg az idén…..
Vig Károly (2019): A rovartani kutatások története Magyarországon. A kezdetektől a Magyar Entomologiai Társaság alapításáig. Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Szombathely, 727 oldal. Példányszám: 200, ár: 18 000 Ft.     A magyarországi rovartan történetének átfogó és szinte minden…..
Megszokhattuk, hogy mostanában Hangay Györgytől úgyszólván évente jelennek meg olyan összegző, csaknem a teljes élet tapasztalatát magukba sűrítő kötetek, amelyekből akár egy is becsületére válna bárkinek.                 Színpompás díszbogarak Thaiföldről A Túl horizonton (2014), A…..
Atlas druhov európskeho vyznamu pre územia Natura 2000 na Slovensku (2011). The Atlas of Species of European Interest for Natura 2000 Sites in Slovakia (2011). Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, Liptovsky Mikulas, 520 pp. A védett, fokozottan védett valamint vöröskönyves…..
Folia Heyrovskyana, Serie B, Icones Insectorum Europae Centralis, 2005 Jan Ruzicka: Áldögbogárfélék (Agyrtidae), dögbogárfélék (Silphidae) Vit Kabourek, Zlín, 9 pp. Megjegyzés: kötet Vít Kabourektől megrendelhető, és a prágai valamint a pozsonyi rovarbörzéken…..
Soós Lajos: Négy évtized a múzeum körút mentén. Életképek a Pesti egyetemről és a Magyar Nemzeti Múzeumról a XIX. század fordulóján. Soosiana (II. Supplementum), Pápa, 169 pp. Valódi tudománytörténeti kincset tart a kezében az olvasó, melynek létezéséről csak a…..
Mindig piros betűs ünnep, ha fázni megyek Somogyba. Most előtte (március 14-én) fölhívtam Pósfai Györgyöt, van-e valami újdonság. A nemrég előkerült rekorder gemenci fűzfát ajánlotta figyelmembe, melyhez a híres Keselyűsi út vezet Szekszárdról a sok remek nyárfával. A…..
 Éppen tizedik éve már, hogy a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának biológus terepgyakorlata a börzsönyi Királyréten folyik. Korábban minden évben más és más helyszínen volt a tábor, így jártunk többek között a Fertőn, Sopron környékén, illetve a…..
Hivatalos dolgom akadt Sopronban, mely ebéd után véget ért, így sort keríthettem néhány közeli fa megtekintésére. Először az Erzsébet-kert szép mamutfenyőjét érintettem. Az 565 cm kerületű, 39 méter magasságú fa igen szabályos, csaknem földig lombos. A „hajléktalan…..
Muskovits József és György Zoltán (2011): Magyarország hangyadarazsai. Natura Somogyiensis 18., 198 pp.A patinás Magyarország Állatvilága (Fauna Hungariae) újabb füzeteit hiába várják az érdeklődők és a könyvgyűjtők, az 1955-ben megkezdett, húszezer oldalon nagyjából…..
35 éve (1976-ban) halt meg Fodor Jenő, hazánk egyik legkiválóbb bogárgyűjtője. Mivel bogarászati publikációi nincsenek és méltatást sem írtak róla zoológus kortársai, személye máig alig ismert az entomológusok körében. 1888-ban született, 1937 és 1970 között a budapesti…..
  Ezt a Babócsától délre fekvő kocsányos tölgyet lehetetlen volt rendesen lefotózni, annyira körülveszi a cserjebozót. Törzskörmérete 526 cm. Újonnan vásárolt bozótvágómmal sem tudtam eredményt elérni, csak a Nikon objektívsapkája repült le és tűnt el reménytelenül…..
 Somogyi kiruccanásom fő célja a bélavári erdeifenyő megtekintése volt. Ez a fa Fenyősi László, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa szerint a legnagyobb ismert hazai példány. Barcsi szálláshelyemről első utam Drávaszentesre vezetett, ahol Lantos…..
  Már hazafelé tartva botlottam a somogyudvarhelyi ezüsthársba, mely feltűnően ápolt környezetben található. Előtte faragott székelykapu, mögötte gondozott park. A kapun utalás a közös múlt emlékeire. Egy járókelőtől közelebbi adalékok után kérdezősködtem: szerinte…..
Sár József (2007): Bogaram: Brazília. Az őstermészet ölelésében. TypiART Médiaműhely, Pécs, 166 pp. Ár: 1850 Ft. Könyvesboltokban nem kapható. A rovarászat és a rovargyűjtés az azt művelők körében többnyire nemcsak elhivatottság, szakma, hanem szenvedély is egyben, mely…..
    Az alacsony cikkesbecő (Chorispora tenella) nevét hiába keressük a híres Csapody-féle Ikonográfiában, hiszen hazai előfordulásáról az első közlemény 1962-ben látott napvilágot (egyébként éppen Csapody Vera néni tollából). A kis termetű,…..
A Budapesttől jó 310 kilométerre elterülő Révleányvár közelében található egy 807 cm törzskerületű fehér nyár. A település közelsége ellenére a fa valójában Dámóchoz tartozik. A hatalmas fa 35 méteres magasságával tiszteletet parancsoló, az ember eltörpül mellette.…..
 A Sároraljaújhelyhez tartozó Long-erdő legnagyobb fája egy fehér nyár, mely két másik társával együtt a Kökényes-erdőrészletben található. Törzskörmérete meghaladja a 7,5 , magassága a 32 métert. A Long-erdő némiképp a trópusok hangulatát idézi, állandóan…..
 Miskolcon vagyunk, a bulgárföldi lakótelepen. Kész csoda, hogy a 920 cm törzskörméretű, 31 méter magas hatalmas fekete nyár ebben a környezetben megmaradt. Mögötte elektromos telep van, amely a villámcsapásokat felfogva bizonyos védelmet nyújt a fának. Néhány éve új…..
  Ha Magyarországon vetélkedőt rendeznének, hol van a legtöbb méretes fa, Barcs és környéke nagy valószínűséggel elvinné a pálmát. A Barcstól keletre tartó betonúton a gázkutakat elhagyva egy idő után Szilonicspusztán lyukadunk ki. Ahol a stabilizált földút véget…..
Híres a somogybabodi gyertyán, mely Valent Sándor közlése alapján került föl a Dendrománia honlapra. Ez a gyertyán messze a legnagyobb ismert hazai példánya fajának, törzskerülete meghaladja az 530 cm-t. A fát nem egyszerű megtalálni, engem Eidenpenz József, kedes barátom vitt a…..
Érdekes látványt nyújt a Nyim településhez tartozó, dombtetőn álló idős erdeifenyő. Patkó Bandi fájának is nevezik, a közelben lelőtt betyár emlékműve is erre található. A fa törzskerülete 276 cm, magassága 13 m, viszont messziről is jól látszik...