Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zkorsos

125 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A borostyánkő az egykor élt növények fosszilis gyantája, melyben sok esetben őrződnek meg úgynevezett zárványok. Ezek leggyakrabban növényi és állati részek, utóbbiakat leggyakrabban ízeltlábúak képviselik. Hazánkban, bármilyen meglepő, a paleontológia ezen ágának is van története, jelen elbeszélő…..
  A különböző kórokozók (patogének) mindig is kísérői voltak az emberiségnek. Az utóbbi évtizedekben a megfelelő egészségügyi ellátásnak, a védőoltásoknak és a higiéniai előírásoknak köszönhetően a világ sok országában visszaszorultak veszélyesebb képviselőik. Ennek ellenére a gazdák és kórokozóik…..
Fazekas Imre, 2017: Magyarország Sesiidae faunája. Sesiidae fauna of Hungary (Lepidoptera). Pécs: Pannon Intézet. Acta Naturalia Pannonica 7: 1-104. Újabb magánrajzzal, monográfiával gazdagodott a magyar nyelvű lepkész szakirodalom. Fazekas Imre több évtizedes búvárlásainak eredményét foglalja…..
zkorsos 2021.01.20 12:39:18
Egész 4 hónapos ittlétem alatt egyetlen komolyabb utat terveztem, okt. 12-20 közé, az északi Tokara-szigetekre. Ez 7 lakott (és további 3 lakatlan) sziget a Ryukyu északi részén, Kyushu alatt, amelyek közül 4-en már voltam, gyűjtöttem, és most még kettőt akartam beilleszteni. Több mint egy hónapja…..
Kindermann: Lepidopterologische Notizen (= Lepkészeti jegyzetek) kézirat, 116 pp.   Kindermann Albert (? – 1847) és azonos nevű fia (1810-1861) csehországi születésűek voltak, ahol a takácsmesterség mellett, már lepkészkedtek. Az 1820-as évek táján kezdték Magyarországot felfedezni a külföldi…..
Jókuthy Emese rovata Múzeumi munkatársakról elnevezett bogárfajok A SYNTHESYS-program évente több száz kutatónak nyújt lehetőséget Európa-szerte, hogy különböző természetrajzi gyűjteményekben folytasson kutatást. Egy-egy új faj felfedezése és leírása fontos tudományos…..
Szerzők: szöveg: Szél Győző, Görföl Tamás, fotók: Görföl Tamás, Tóth Kata A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának másodéves biológus hallgatói számára szervezett terepgyakorlat helyszíne immár 13 éve változatlanul a börzsönyi Királyrét. A Duna-Ipoly…..
Ismét kapható a „Bogarak a pannon régióban” című könyv! 2012-ben megjelent Merkl Ottó és Vig Károly „Bogarak a pannon régióban” című 496 oldalas könyvének második kiadása. Ez lényegében megegyezik az első kiadással, de néhány apró hibát kijavítottunk, és a…..
 szerző: Vas Zoltán Gyermekkorom egyik meghatározó olvasmánya volt Charlie Bood: A természet csodái című sorozata. Mai fejjel is csodálom, hogy a képregényszerű kivitelezés rövidke szövegblokkjaiba micsoda mély, mégis olvasmányos ismeretterjesztő tartalmakat sűrített a szerző. Nagyon megragadta…..
Hadd kezdjem azzal, régóta tartozunk egy köszönettel, de minimum lépésének nyugtázásával a köztársasági elnök úr felé. November végén itt, e blogon tettük fel neki a kérdést, hogy mi a véleménye a választási regisztrációnak a Fidesz által különösebb magyarázat…..
zkorsos 2013.01.04 08:10:16
@zkorsos: hopp, kár volt hozzászólnom
Még rengeteg mondanivalóm, megosztanivalóm lenne, de eljárt az idő, és búcsúznom kell a csodálatos Riukiu-szigetektől. Van rá esély, hogy 2014-ben újra visszajövök az okinawai egyetemre, és az sem kizárt, hogy a felhalmozott élményeimből addig is jut még erre a blogra. Nem…..
Soós Lajos: Négy évtized a Múzeum körút mentén. Életképek a Pesti egyetemről és a Magyar Nemzeti Múzeumról a XIX. század fordulóján. A Soosiana különszáma, Pápa, 169 pp. Negyven évig rejtőzködött a múzeumi könyvtár polcain Soós Lajos (1879–1972) emlékezéseinek kézirata. A kollégák közül sokan…..
Okinawa Mi Amor Magánvízesés 2012.11.20 10:18:13
Milyen lehet az, ha valakinek saját vízesése van? Azt el tudom képzelni, hogy egy kis tó, erdő, nádas, rét legyen a telkemen, de hogy saját vízesés? Jó, tudom, vannak olyan hírességek, akik szigetet tudnak vásárolni maguknak a Bahamákon vagy a Karib-tengeren, de vízesésük azoknak…..
Okinawa Mi Amor Okinava szóba 2012.11.14 04:29:19
Az okinavai szóba (angolosan "Okinawa soba") egy tésztalevesféle, lehet mondani, hogy Okinawa nemzeti étele. Olyan, mint a gulyás a magyaroknak (amit persze a külföldiek többnyire goulash-ként, egyfajta stew-ként, pörköltként ismernek és nem levesnek). Japánban a tésztás…..
Okinawa Mi Amor 2500 éves falu 2012.11.13 10:08:52
Okinawán már 10.000 évvel ezelőtt is éltek emberek: hogy pontosan honnan jöttek, azt még ma is vitatják. Egyes elméletek szerint északról, a nagy japán szigetekről, talán a jégkorszak idején szárazra került földhidakon át, de más tudósok meg azt vallják, inkább délről, a…..
Okinawa Mi Amor A névtelen barlang 2012.10.26 09:15:36
Kurita kolléga (tavaly végzett diák a laborban, jelenleg PhD ösztöndíjas) a Goniurosaurus gekkók nagy szakértője. Alig két éve van itt Okinawán, de majdnem minden barlangot felkutatott, és mivel nem csak a gekkókra, hanem minden más élőlényre is figyel, így rendszeresen kérek…..
Tegnap végre, a sok tájfun után gyönyörű hétvége volt, és elindultam kirándulni a Motobu-félszigetre. Az autópálya végén már ezerszer néztem vágyakozva a bekerített, katonai területnek számító, szinte érintetlen, örökzöld szubtrópusi erdőt; s most hirtelen észrevettem,…..
Okinawa Mi Amor A ginowani angyal 2012.10.22 04:24:00
Már régóta érdekelt, hogy miért szerepel Ginowan város különféle emblémáin egy angyal (vagy tündér)? A legfeltűnőbb talán a lakásom közelében lévő víztorony oldalára festett kép volt, de hasonló ábrázolást találtam még a ginowani gyártmányú liszteszacskón is… Kis…..
A KARD Tarlós-égetés 2012.10.20 06:58:02
Főpolgármester Úr ideges. Van rá oka: nem elég, hogy lehetetlen költségvetési helyzetben van a város; nem elég, hogy az ellenzék nap mint nap számon kéri őt vélt vagy valós tetteiért; nem elég, hogy óriási felháborodás kíséri minden intézkedését; nem elég, hogy a…..
Kapanyél Evolúciós vakond 2012.05.30 08:45:00
Nem szeretném elkiabálni, de már sorban a harmadik vakondmentes tavaszt indítom saját kertemben. Korábban nagy, de fair csatákat vívtunk. Tisztességesen küzdöttem, míg a vakondok tették dolgukat, lakmároztak és túrtak. Sok mindent kipróbáltam, de rájöttem, hogy aprólékosan…..
Okinawa Mi Amor Éjszaka a parton 2012.09.30 05:44:50
Okinawa és a környező szigetek eldugott, homokos partjait gyakran keresik fel nyáron a tengeri teknősök, hogy tojásaikat lerakják. Ehhez olyan partszakaszokat választanak, ahol semmilyen zavarás nincsen, nem látogatják fürdőzők, az emberek számára nehezen megközelíthetők, és…..
Okinawa Mi Amor Ellentmondások 2012.09.24 10:37:45
Mostanában két hír tartja forrongásban Japánnal kapcsolatban a nemzetközi sajtót. Itt „bent” ugyan elég nehéz megtudni róluk valamit, japán tévét én nem nézek, újságot mások se olvasnak a környezetemben, a külföldi hírekről meg még kevesebb visszajelzésünk van.…..
Okinawa Mi Amor Godzilla 2012.09.22 03:15:40
Már amikor először hajtottam Okinawán az 58-as úton a legészakibb pont, Cape Hedo felé, feltűnt egy tábla az út mellett: „Godzilla Rock Returns”! Meg se álltam, nem is értettem, miről van szó, s csak jóval később, egy másik alkalommal mentem vissza lefényképezni a táblát. A…..