Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lacibor

0 bejegyzést írt és 155 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ne tessék megijedni az alcímtől, nem hatolunk az intim szférába, szigorúan maradunk a bornál. Arról van szó csupán, hogy néhány fogalom ellentmondást nem tűrően rátelepszik a borvilágra, követésük nélkül akárki boristentagadó eretnekké, de minimum sült bolonddá válik,…..
Miért? 1./ Mert választott hazája Magyarország. 2./ Mert megtanult magyarul és úgy is ünnepli a sikereit.* 3./ Mert keményen megdolgozott azért, hogy mi magyarok büszkék legyünk rá. 4./ Mert az anyja szerb, az apja meg horvát, ennyi erővel simán aradi vértanú is lehetne, de ő…..
Vagy észrevette az olvasó, vagy nem, de az a helyzet, hogy az utóbbi időben sokkal kevésbé kerülnek szóba nálam borpolitikai kérdések, mint eleinte. Saját blogom hajnalán is napirendre tűztem ilyeneket, a marketinges, egységes bortestületes témákat fontosnak tartottam. Nagyjából…..
lacibor 2010.11.26 19:18:15
@BZoltan: FN
Negyvenhatszor kezdtem el írni ezt a posztot, és negyvenhatszor hagytam abba, de most befejezem, tényleg. Mindig valami polémia után volt kedvem megmondani a tutit, legelőször talán Isabelle Legeron kapcsán, aztán akkor, mikor Matt Kramer borús képet festett a tokaji aszú jövőjéről,…..
lacibor 2010.11.23 18:42:21
@Hepci: -Nem láttad még a dakari autókat. Pedig azok, ott, nem szeszelnek.(hihi)
Nehéz évjárat van a hátunk mögött a szőlőben, de a pincében sokaknak még csak most jön a neheze. Miközben a híradásokban megbízhatónak gondolt emberek verik át a nézőket az idei év termelési mutatóival, addig a szőlőkben egyre nagyobb a tanácstalanság. Hiszen azt hallják a…..
lacibor 2010.11.19 15:43:21
@Madass: -Ja. A hőbörgéshez, az irigykedéshez, meg a fikázáshoz. Az EU-s szőlőpénzek 70%-a miért került az Alföldre? Mert kérték és kapták. Megcsinálták, amíg a többiek a szemüket törölgették.
Az meg, hogy csak 30% volt a termés, csak az egyik része a dolognak. A másik az, hogy jórészt ez is kiment az országból.Kiganéztunk magunk alól. Mi lesz helyette? Olasz fehér 29-39 eurocentért. Na, ez a frankó.
lacibor 2010.11.19 16:32:23
@Tóth Ferenc: -Ésazöreghegy? He?(hihi)
lacibor 2010.11.21 00:04:18
@Benikuty: -Még nem panaszkodott.(Ma. hihi)
Néhány héttel ezelőtt kaptunk egy fotót Ausztráliából, amely rádöbbentett bennünket arra, hogy külföldön élő olvasóink, barátaink miért panaszkodnak a számukra is elérhető magyar borokra. A polcon az Egervin Bikavére és a Kunsági Kadarka mellett a Hungarovin St. Stephan's…..
lacibor 2010.10.16 15:09:13
@Tóth Ferenc: A kérdés nyilván költői, de próbálok rá válaszolni:-Talán a szerénység. (hihi)
Nekünk van valamilyen elképzelésünk arról, hogy milyen a magyar bor, és ezt az elképzelésünket általában a kedvenc borászataink és a kedvenc boraink határozzák meg (gyakran igencsak kisszériás és/vagy drága borok). Hogy külföldön mit gondolnak rólunk, azt viszont az határozza…..
A keceli–hajósi központú Öreghegy Szőlőbirtokról egyszer már írtam, a nagyméretű alföldi pincészet kunleányát kóstoltam meg és elemezgettem. Nemrégiben egy komplett hatos karton keveredett el hozzám, öt boron túlvagyok, a rozé még nem volt meg, hamarosan csapra verem azt…..
lacibor 2010.09.10 20:37:45
@BZoltan: -Igen. A mustjavítás száraz cukrozással nincs kizárva, bár tavaly és tavalyelőtt csak bérfeldolgozott(a bor a termelő tulajdona, bármikor értékesítheti, csak fizesse meg a költségeket) tételeket javítottunk. Használok tannint, fajélesztőt, tápsót, hűtve-irányított erjesztést. A két félédes borunkhoz saját sűrített mustot használok.
Mivel az Öreghegy csak úgy kapott támogatást, ha minőségi borkészítést vállalt fel, a gazdák is(java része)kénytelen AKG rendszerben termelni. Bár az idén...
A valamilyen okból(fajta, temésmennyiség)asztali kategóriájú szőlőt is feldolgozzuk(tudásunk szerint a legjobban)vagy bérben, vagy egy másik erre a célra alakított Kft tulajdonaként.
lacibor 2010.09.11 17:40:02
@BZoltan: -Bizony próbáltunk. Így született meg a száz-száz hl-nyi kézzel szüretelt Cabernet franc és Kékfrankos. Természetesen ezek is technósan.(hihi)
lacibor 2010.09.12 22:05:44
@Tóth Ferenc: -Bevésődött bizony. Meg aztán az emberek hatvan százaléka félédes, édes bort iszik.(most nem vitatkozom senkivel, hogy ez pancs-e avagy sem, jogszerű borra gondolok) Nem is hajlandóak mást. Némelyiket rá sem bírom beszélni, hogy kóstoljon meg egy szárazat. Pláne vöröset. Na ezek az édeset-ivó sznobok meg lúzerek. Mert, hogy szerintem ilyenek is vannak. Az isten sem tántorítja el őket a ettől a szokásuktól. Én sem. Készítek félédes fehéret, meg még vöröset is, bár magam nem fogyasztom. Szakmai érdeklődésből viszont minden elém kerülőt megkóstolok. Sőt, ha ízlik...
lacibor 2010.08.28 22:00:50
@kodó tamás: -Ja. Így azután ennek se', annak se' elég jó.
Ugyanabban a Pécsi Borozó cikkben, ahol Kiss Gáborról olvashattunk, szerepel Iványi Zsófi is, aki borvidék új generációjának másik, a vájtnyelvűek körében ismert és elismert neve. Ezen információk szerint Zsófi igazi keményvonalas terroirista, a hagyományos borkészítés…..
lacibor 2010.08.28 08:05:55
lacibor 2010.08.28 08:09:07
@borkősav: -Túlmegy? Mi, és melyik, mennyivel? Balfasz a laboráns.
Igen szar marketingszöveg.
Nem állítom, hogy szakértője lennék az ausztrál boroknak, de az biztos, hogy ki lehet kergetni velük a világból. Talán sehonnan nem ittam még annyi rossz bort, mint Ausztráliából – kiráz a hideg ettől a szemérmetlen szirupos enyelgéstől, a gumimacis-eukaliptuszos…..
lacibor 2010.08.16 17:42:09
@HgGina: -Beszél Ön borul?(hihi)
Pénteken a Hungaroringen az egyik F1-es csapattag beszámolt róla, mi történt a Parlamentben, valójában megmagyarázta a felülmúlhatatlan képanyagot. "Tegnap meghívták az egész F1-et a Parlamentbe, mindenki ott volt, kivétel a Williams, nem tudom, miért, a Renault meg csak a…..
Magyarországon jogilag engedélyezett a fröccs palackos forgalmazása, valójában azonban ún. tiltó adó van érvényben, mely literenként közel 500 forintos árhátrányt okoz a polcon és ezzel ellehetetleníti a palackozott fröccs értékesítését. Ruck Levente reagált a zipp.hu-n a…..
Kattintásra lesz teljes a hangulat, itt pedig az URL bemásolásával bármilyen oldalt meccsesíthettek!..
lacibor 2010.06.19 14:56:30
Múltkori indexes kérdőívünket igyekszünk a héten feldolgozni, nem egyszerű a helyzet, több mint 13 ezren töltötték ki, időbe-energiába telik a kódolás-dekódolás, kis türelmet kérünk még. Addig is eszembe jutott valami, amiről amúgy polemizáltunk már kommentelgetés közben.…..
lacibor 2010.05.25 21:09:53
@Kóstolómester: -Ja, hét év, és mióta fogyasztod?
A magyar borok minősége a borvilág egyik legjobban őrzött titka lehet, írja új posztjában Jancis Robinson. Ez egy olyan állítás Európa legismertebb és elismertebb borkritikusától, amit még nagyon sokszor fognak idézni, és mi is büszkén hivatkozhatunk rá. Jancis Robinson szemmel…..
lacibor 2010.04.24 16:08:07
@akov: -Fején találtad a szöget. Bizonyos piacokon ötven palack nem tétel. Büszke lehetsz rá, de az meg nem piaci kategória.
Van egy téma, amiről régóta el akartam mondani a magamét, eljött az ideje. Sokszor felmerül a különös kérdés: befolyásolja-e egy bor megítélését, ha személyesen ismerjük a mű alkotóját. Úgy vagyok ezzel, mint a vakkóstolással: azt gondolom, a bor nemcsak az illatából és…..
Nehéz egy olyan, alapvetően pozitív hangvételű cikket írni valamiről, amivel kapcsolatban nem sok említésre való, jó dolog történt. Márpedig a Móri Borvidék ilyen… a leginkább elfeledett borvidékünk. Hányatott sorsa, 20 éves múltja nem egy sikertörténet. A Móri…..
lacibor 2010.04.15 21:20:32
@balu1: -Igazad lehet, de Rambónak is.
2010. március 6-án a szlovákiai Marcelházán részt vettem a 6. községi borversenyen. A kapcsolat borrendi ismeretséggel kezdődött, korábban egy kisebb, majd egy nagyobb létszámú csapattal is ellátogattam már a marcelházi borbarátokhoz. Ezt a meghívást az Adonyban töltött 2…..
Subba A hét terméke: Pisispohár 2010.04.07 15:30:00
lacibor 2010.04.07 19:46:27
@csőr dzsinn ész: -Csak a magad nevében...(hihi)
lacibor 2010.04.07 19:47:41
@Dr. Körömlakk ®: -Jóvanna. Elsiettem.(hihi)