Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szga

1 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
fáymiklós A halk szavúak 2019.05.10 08:28:08
Azon agyalok, hogy vajon mikor ért véget a magyar költészet. Amivel nem azt akarom mondani, hogy véget ért, nyilván vannak költők, csak a közönség és a költők harmonikus viszonyával lett valami. Már ha abból indulunk ki, hogy az egyik ír, másik olvas, megtanul, megjegyez, idéz. Talán József Attila…..
A boszorkány bukása, avagy a művészet szemiotikája a tudásalapú társadalomban A Zene (hang)szerszámokra és zongorára című táncdráma központi helyet foglal el a Zeneszerző életművében. Mérföldkő a XXI. század zenei fejlődésében, amely korunk emberének érzésvilágát a…..
Éry Balázs Hungarofóbia 2012.08.05 14:48:05
Előzmény: ”… te nem vagy magyar (maximum egy hungarofób, kozmopolita, istentelen, büdös libsi), sőt, mi több, egy undorító balfasz vagy. Éppen ezért takarodj Magyarországról!” – „magyar” álnevű kommentelő válasza a Haza? Szeretet? című bejegyzésemre. Hát pont…..
szga 2016.08.28 12:37:07
@sefatias: Kedves Sefatias,

nincs nálam (sosem volt) a bölcsek köve, de szerintem sokak tapasztalata, már-már érzése, hogy félve vagy egyáltalán nem szabad kimondani (se főnévként, se melléknévként), hogy MAGYAR. Két okból.

Egyrészt, mert azzal, amit ma a kurzus "magyarnak" nevez, nem lehet egyetérteni, így nem is lehet vele közösséget vállalni. Tehát ebben az értelemben pl. én nem lehetek magyar.

Másrészt, mert (a fenébe is!) mégiscsak magyar vagyok, hogyhogy ne lehessen kimondani, hogyhogy el kelljen kenni, suttogni vagy hallgatni adott helyen és időben, mikor éppen ezt kérdezik tőlem?!

Képzőművész ex-kollégám mesélte, hogy mikor kimegy Bécsbe egy következő kiállításáról tárgyalni, és a kávéházban bemutatják újabb kinti kollégáknak, s azok megtudják, hogy ő magyar, szinte a részvét könnye csillan meg a szemükben, megértően lapogatják a hátát: nem baj, mi tudjuk, hogy rendes srác és klassz művész vagy, és nem tehetsz arról, hogy magyar...

Mikor meghallottam a sztorit, ezen a ponton kinyílt a bicska a zsebemben. Mert János nem mondta azt, hogy "világpolgár", hanem naivan és talán büszkén mondta, hogy "magyar", majd teljesen megdöbbent és lehangolódott a reagálásokat hallva, érezve. Rádöbbent, hogy egy szabadabb, normális térségben neki elvileg szégyellnie kellene, hogy - urambocsá - magyar, holott eddig büszke volt rá.

Tehát ez az átkozott bagázs nemcsak az életünket teszi tönkre, hanem (kisajátítva a fogalmakat, kifejezéseket) meg is foszt nemzeti identitásunktól, mert akár vállaljuk, akár nem vállaljuk, hogy mi is magyarok vagyunk, más-más okból, de szembeköphetjük magunkat. De hát nem tehetünk ki egy táblát magunkra, hogy "Kérem, én magyar vagyok, de nem olyan értelemben, ahogy ezt ma otthon gondolja a hatalom!"

Elvették a létbiztonságunkat, a spórolt pénzünket, a kultúránkat, a világnézetünket, a szavainkat, a jelképeinket (mert pl. ha a fityisz kiteszi a kokárdát, én bizony nem). Még a levegő maradt hátra, amit egyelőre tisztán és büntetlenül beszívhatunk. De meddig?
Magyarvilágban majdhogynem szociológiai axióma, hogy az igazán nagy írók jelentőségéről az irodalomban kevésbé jártas emberek is könnyen meggyőződhetnek legkésőbb az író halálakor, akkor ugyanis fellángol a közvélemény, heves viták bontakoznak ki, az egyik magyar rész magasztal, a másik magyar rész…..
szga 2016.08.03 00:21:08
Éry Balázs Csodazongora 2014.11.21 19:21:59
Az egységes komolyzenei koncepció kialakításáért és végrehajtásának koordinálásáért felelős kormánybiztos intésére Gergely Tiborovics Bogányi a csodazongorához ült és játszani kezdett. A művész Mihail Alexandrovics Berlioz, a Nemzeti Együttműködés himnusza című hőskölteményének Sztravinszkij…..
Éry Balázs Kedves Béla! 2013.11.09 15:11:59
Büszkeséggel tölt el a tudat, hogy – mint legutóbbi leveledből kiderült – személyes ismerőseim között tisztelhetek egy élő 2006-os forradalmárt és szabadsághőst, a rendőrterror és a kommunista diktatúra áldozatát, az ötvenhatos vértanúk közvetlen örökösét. (Bár az…..
szga 2014.07.26 02:11:01
@Hidegen:
Apage, Satanas!
Szerintem kommentben (hidegen vagy melegen) illik a nevünket vállalni. Üdvözli: Sz. Gábor Ágnes (www.latomus.eoldal.hu)
Kisebb baki zavarta meg a mai töri érettségit, amikor egy féregjáratnak köszönhetően a 2013-as emelt szintű feladatlapok kicserélődtek a hetven évvel későbbiekkel. A minisztérium szerint idegen mulasztás történt, de még nem tudni, hogy a Goa'uldok vagy a vukik a felelősek. A…..
szga 2013.05.09 04:40:45
Március 15-e emberemlékezet óta az 1848-as forradalmi események szinte kisajátított napja, ám napra pontosan 10 évvel korábban, 1838. március 15-én ugyanezen a napon volt a nagy dunai árvíz is, minden idők legnagyobb dunai árvize a maga 1030 cm-es vízszintjével.  Ama nagy árvíz,…..
szga 2012.09.06 09:14:13
Gratulálok a bloghoz. De báró Wesselényi Miklóst nem mint "dunai hajóst", hanem mint "az árvízi hajóst" emlegetjük. "A dunai hajós" Jules Verne regényhőse: Serge Ladko, alias Borus Demeter. "Az árvízi hajós"-ról viszont még Vörösmarty is írt, lásd:

AZ ÁRVIZI HAJÓS
(Szavalta a Pesti Magyar Színházban
1838. április 27-kén Laborfalvi Róza)

"Hol népes ház-sorok
Jegyzék az útakat,
Most vad moraj között
Fut gyilkos áradat.

Rémséges jaj kiált
Ingó falak megől;
Rémesb a hallgatás,
Midőn a ház bedől;

S omlott házak felett,
Élők - s halottakon
Örvényesen kereng
S zúdúl el hab habon.

'Ki ment meg engemet
Kórt, aggot és szegényt?
Mindenre ami szent,
Oh ember, hozz segélyt!'

A fennmaradt kövön
Így esd egy női hang,
S bajhirdetőn visít,
Mint vészben a harang.

S im sajka jő s rohan
Az áradat taván;
De aki rajta űl,
Embertelen zsivány.

Nem emberélet az,
Miért ő eveze:
Tiltott vagyont keres
Szentségtörő keze.

S szivetlenűl az agg
Nő mellett elsuhan;
Mert egy batkát nem ér
Mind, ami rajta van.

És több hajó kereng
Az ingó fal körűl;
De a szegény anya
Ott áll mentetlenűl.

Ez pénzét, az magát
Jövének menteni;
Van aki kedveseit
Aggódva keresi;

S ki csak mulatni jár
A köz veszély felett:
Az óni rá nem ér
Egy hitvány életet.

S mindig dühösb az ár,
S a bágyadt nő előtt
Száz örvény tátogat
Alásodorni őt.

Még jő s megyen hajó;
De ő már nem kiált:
Tűr s várni láttatik
A borzasztó halált.

'Ki él még itt?' riad
Most egy hajós közel,
Sajkája telve bár
Menekvők terhivel.

S még jókor érkezik;
A féltett kőfal áll,
S kihalt remény után
A nő hajóra száll.

*

A sajka partot ér,
S a megmentett sereg
A bátor férfinak
Hálás bucsút rebeg.

Csak a szegény beteg
Agg nő nem távozik,
S elfúladt kebliből
Sohajtás hallatik.

'Itt jó anyám, neked
E kisded adomány,
Pénz s egy falat kenyér;
Többet várj ég után.

Nekem nagy útaim
Vannak még szerteszét:
Ezreknek élete
Kiált hajót, segélyt.'

Szól s menne a hajós,
De a hölgy, kit hozott,
Tündér tekintetű
Asszonnyá változott.

Arcán redők helyett
Ifjú kellem virúl;
Szépsége bájoló
Leírhatatlanúl.

Szebb, mint a szerelem,
Barátságnál hivebb,
Mindennél, ami kéj,
Látása kedvesebb.

S az elbámult hajós
Hall édes hangokat,
Minőket emberajk,
Sem zenemű nem ad.

'Ha minden elhagyand,
Igy szól az égi nő:
Az ember és világ,
Barát és szerető;

Ha hozzád mostohák
Szerencse és ipar;
S hű fáradásidért
Rágalmak nyelve mar:

Emlékezzél reám
Sorsodnak éjjelén:
Önérzeted vagyok,
Nevem Jótétemény.'

Rendűlt kebellel a
Bátor hajós eláll
Ez égi látomány
Magas csodáinál.

Őt minden elhagyá,
Az ember, a világ;
Csaknem maga maradt,
Mint téli fán az ág.

Sorvasztók napjai,
S kietlen álmait
Gyógyszer nem űzi el,
Nem orvosolja hit.

De az nem tartja őt;
Megy a szép vágy után,
S még soknak élete
Menik meg csolnakán.

S ha néha mardosóbb
Fájdalma visszasír,
S a földön ellene
Nincs menedék, sem ír:

Lelkének a dicső
Hölgy képe feltünik,
S szűz arca bájain
Fájdalma megtörik."

(1838. április 27. előtt)
Az a megtiszteltetés ért, hogy a Typotex kiadó felkért minket egy általuk kiadott könyv propagálására. E könyv egy rövid (kultúr)történeti áttekintés a latin nyelvről (Wilfried Stroh: Meghalt a latin, éljen a latin! Egy nagy nyelv rövid története. Budapest, Typotex,…..
Valahogyan eszembe jutott, hogy Fjodor Mihajlovics, aki pokoli szerencsejáték-szenvedélye miatt köztudottan többször is megfordult  feleségével, Annával  Európa játékkaszinóiban (mellesleg gyógyfürdőhelyein is), egyszer Baselban járván - éppenséggel nagyon rossz lelkiállapotban - egy átrulettezett…..