Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VáriGábor

50 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gyakorta beremeg vagy elmozdul a távcső amikor élesítjük a fókuszt. Erre egy egyszerű megoldás a távirányítható léptetőmotoros fókuszáló.Először "kinézzük" a helyét, ... hogy elférjen a motor és a mechanika.Gondosan megmérjük a tengely átmérőjét és a távolságokat, Kiválasztjuk a legmegfelelőbb…..
Bilincseljünk!      Amikor a "tubust" vagy viccesen a "kályhacsövet" rögzíteni kell az állványon, akkor több módszer közül választhatunk. Többnyire vagy az oldalába fúrt lyukakba tett csavarokkal, vagy kívülről bilinccsel rögzítjük.Igen ám, de egy bilincs bolti ára 10-20 ezer és kettő…..
Lehet, hogy más nem így látja, de én meguntam a hajlogatást a víszint beállításakor. Így persze csak két lábat kell felszerelni a finombeállítás lehetőségével. És miközben szemünket a vízszintezőn tarjuk két kézzel egyszerre állíthatjuk a vízszintre a távcsőállványt.    ..
Csillagvadász Neked mekkora van? 2019.07.30 08:29:16
    Sokszor vita tárgya a távcső felbontása, hogy mit lehet látni vele és mit nem.    Van egy egyszerű számítás amellyel gyorsan megkapható, hogy mire számítsunk.Egyik megfontolás szerint 115-öt, másik szerint 138-at, osztjuk a főtükör mm-ben mért átmérőjével és megkapjuk a távcső ív másodpercben…..
Azért csak más mint szabad szemmel! ..
Csillagvadász Na akkor forgassunk! 2019.07.29 10:49:02
     És már működés közben a forgató. Csak ráállunk a célra és követi a távcsövünk. Nem mászik ki a látómezőből az amit nézünk. Így meglepő módon olyan részletekre is felfigyelünk, amiket egyébként meg sem látnánk.  Persze kapható ilyen "bótból" is, huszon ezrekért,  a nem léptetős tizen…..
Csillagvadász Sztekkeljünk! 2019.07.29 10:43:34
   Csak egy hasznos kiegészítő tipp a Registax-hoz vagy bármelyik képfeldolgozó programhoz.Néha próbából vagy akár véletlenül elállítjuk a beállításokat és ettől hihetetlenül belassulhat egy-egy program. Már nem is tudjuk, hogy mit és hol állítottunk és csak szenvedünk a programmal. Tetejében a…..
"Barkácsisztánból jelentem!" Még egy olcsó-gagyi állvány kezelése is kényelmesebbé tehető. Egy döglött nyomtatóból kiemelt fogaskerék, a bordái közé öntött műgyantával -megerősítés gyanánt- egy leköszörült menetes orsó egy lemezdarabbal, egy pici reszelés a retesznek, egy anyacsavar, két pozdorja…..
A Dobson alapból azi,utális tengelyű lenne, de nagyon nehéz így követni a csillagokat.Ezért kapott egy poláris tengelyt.   De, hogy jó hírt is mondjak... Ötlet adónak szánom. Amikor gyárilag Dobson-nak nevezett laminált lemezes valamit találtam a távcső dobozában, bosszantott, hogy vagy…..
Csillagvadász Könnyű célzás 2019.07.29 10:23:25
     Többen panaszolták, hogy elég nehéz ráállni EQ-1v.2 mechanikával egy-egy célpontra. Nos, van egy skála, de nálam lekopott, és rossz helyen indult a számozása is. Ezért készítettem egy másikat. Ezt úgy használom, hogy a Stellariumból kinézem, hogy a célpont amikor 180 fokos azaz déli irányban…..
Csak akkor ad szép képet még egy drága távcső is, ha az alkatrészein egy optikai tengelyen vannak! Ehhez ad segítséget ez a kis készülék!  FIGYELEM! TILOS A LÉZERBE BELENÉZNI! VIGYÁZZUNK, HOGY A LÉZER FÉNY NE JUSSON A SZEMÜNKBE!       El kell ismerjem, hogy egy lézeres jusztírozóval jóval…..
Csillagvadász Vágjunk bele! 2019.07.29 10:08:47
     Amikor felnézünk az égre, nappal a Napot, időnként a Holdat, napkeltekor - napnyugtakor a Vénuszt-Merkúrt-Jupitert-Marsot is láthatjuk, éjjel pedig a milliónyi csillagot. Na de milyenek ezek ha "közelebbről" látjuk "őket". Erről szól az amatőr  csillagászat. Saját szemünkkel lássuk a…..
Korcsolyázás Van egy perced? 2019.03.28 16:09:55
A lányok kedvence volt a forgás. Kis terpeszbe állunk, meglendítjük a karjainkat és amikor visszahúzzuk, forogni kezdünk. Könnyű, szinte mindenkinek elsőre megy. Görkorival kissé nehezebb, mert az egyik láb első, a másik láb utolsó kerekére kell állni, amikor visszahúzzuk a meglendített karjainkat.…..
 A szezon nagy sztárja volt még a hátra korcsolyázás. Nagyon sokan megtanulták és lelkesen gyakorolták. Kezdetként ellökjük magunkat a palánktól, hogy megtanuljuk a hátrafelé siklást. Aztán a lábfejekkel nagy "A" betűt formálva, oldalra szétfeszítjük őket. A titok az 'A' betű alakú lábtartásban és a…..
Gyakorta találkozunk lejtőkkel. Ne hagyjuk, hogy túlságosan felgyorsuljunk! Fékezzünk folyamatosan! A legegyszerűbben a hóeke fékezéssel szabályozhatjuk a sebességünket...
És ahogy a kanadai edzőket tanító bemutatja ( a videó végén van a részlet a 28 és fél percnél):  A 2018-19-es Közönségkorcsolya másik nagy Sztárja a Koszorú lépés azaz a cross over volt. Minden hétvégén hárman-négyen kezdtek a megtanulásának. Aztán hétről-hétre gyakorolva egyre szebben-jobban,…..
Egyenlőre péntekenként 16:30-tól kezdjük az edzéseket...
Csak azt nem értem, hogy neki mi tartott négy évig? ..
Ennyire egyszerűen megtanulható!..
Na ilyen egyszerű! Egy perc alatt megtanulható! ..