Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bereczky.ors

226 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Húsz éve dolgozom, húsz éve kicsi az "ajánlott szelvényen" a feladó és a címzett neve. Egész egyszerűen nem lehetséges tollal normálisan kitölteni, túl szűkek a sorok a szürke részen. (Ki gondolta volna, hogy e papírka neve: "könyvelt küldemény feladóvevénye"? Sose olvastam még el e szöveget,…..
1993. szeptember 1-én új iskolám felé gyalogolva megszólítottam egy szemüveges, jogásznak kinéző alakot, hogy hová megy. Azt mondta, hogy ő Németh András, és hogy a Református Gimnáziumba. Mivel én is oda tartottam, ügyrendi javaslatot tettem: menjünk együtt, meg üljünk egymás mellé. Így is lett. Az…..
Focit néztem a tévében. Az angolok játszottak a magyarokkal, mi vezettünk kettővel. Az angolok rutinos csatára és csapatkapitánya (Kane) a 16-oson belül kapta a labdát, a védő szorosan mellette, ő meg elterült, a labda kiment. A védő - elég agresszívan - pofákat vágott és mutogatott, és elfutott a…..
Az alábbi remek videós áhítatot Sőreg Norbert lelkész készítette. Norbert a Cegléd melletti Jászkarajenő-Kőröstetétlen-Törtel lelkészeként évekig munkatársunk volt, sőt, barátunk is. A vírus idején, 2020-ban böjt 4. vasárnapjára (melynek latin neve: Laetare-vasárnap, "örüljetek"-vasárnap) készített…..
A modern élet velejárója, hogy nem tudsz elég naprakész lenni. Éveken át úgy tankoltam a magyar posztállami benzinkutakon, hogy mindig megkérdezték: van-e MOL kártyám? Sose tudtam, hogy mi az, és ezt mindig el is mondtam. Jobb esetben megúsztam a hülyéknek járó elnéző mosollyal, rosszabb esetben…..
Van gyermekem, 11 év alatti, és szeretném, ha beoltanák a koronavírus ellen. Most indult az országos kampány, nosza, regisztráljunk. De nem úgy van az, Sztálin él. A dolog úgy sikeredett, mintha direkt az lenne a cél, hogy az egésztől elmenjen a kedved és ne oltasd be magad. Lássátok meg…..
Sokszor láttam Erdélyben, a Mezőségen egy... valamit.  De mi az a Mezőség? Tudni kell, hogy Erdély közepén ez egy olyan vidék, amit úgy lehet a legegyszerűbben nagyjából a határait megmondani, hogy körbeautózzuk a Kolozsvár-Marosvásárhely-Szászrégen-Dés-Kolozsvár fűutakon. Jellemzője e vidéknek,…..
  „Amit nem én csinálok meg, az biztos nem lesz olyan.” Hát persze, hogy nem, mert csak nekem csalhatatlan az ítéletem, és legfeljebb én vagyok olyan tökéletes, hogy valamit tisztességesen elvégezzek. Senki más nem képes erre. Bizony volt már olyan, hogy újra elegyengettem az ágytakarót, amit a…..
Tíz éves voltam 1989-ben. Karácsony második napján elmentünk valami ismerősökhöz. A szülők elég izgatottan tárgyaltak, a gyerekekkel nem törődtek. Volt ott egy fiú, akkora, mint én. Rám nézett, elég bizonytalanul, aztán megkérdezte: láttad? Hogyne láttam volna. A tévében a Ceauşescu-házaspár…..
Nagy Péter komlói, majd budafoki lelkészt gyászolom, aki 72 évesen halt meg a koronavírus miatt. Megosztom az Olvasóval gyermekkorom hozzá kapcsolódó emlékét. Frissebb gondolataimat mind feleslegesnek tartom, hiszen első benyomásaim óta semmit nem változott a véleményem vele kapcsolatban. Mert…..
Az abortuszvitáról. Az abortuszról mindig is folyt vita a magyar közéletben, és a magyar református egyházban is. A legutóbbi, lengyel események kapcsán gondoltam végig a magam álláspontját ebben a kérdésben.  De mi is van pontosan a lengyel Alkotmánybíróság ítéletében?   Lengyelországban már…..
Mindig a mérték a kulcs. Annak idején, gimnazistaként, 25 évvel ezelőtt milyen kedves dolog volt, hogy az embernek van egy e-mail címe egy magáncégnél, és levelezgethet. De azóta elteltek az évtizedek, és úgy alakult, hogy ma email-cím nélkül egész egyszerűen nem lehet létezni.  Itt van például a…..
Mikor imádkozol – tudj várni mindennek megvan a maga ideje a próféták tudták ezt elvárás nélkül kell kérlelned folyton beérik a jövőben a meg nem hallgatott a beteljesületlen meg éppen történik mindent tud az Úr tudja hogy az éjben a tevékeny hangya hova igyekszik a szeretet elhisz a barátság megért…..
Vannak példaképeink? Olyan emberek, akiknek a bizonyítványába, a magatartás rovatba meggyőződéssel írnánk bele, hogy „példás”? Vagy elfogytak már körülöttünk azok az igazán nagy formátumú emberek, akikre föl lehet nézni, akikhez vágyakozunk hasonlítani, akikhez fel akarunk nőni? Vagy inkább taszít,…..
Elolvastam a francia Renault tulajdonában lévő Dacia autógyár történetét a dacia.hu hivatalos honlapjáról. Gyöngyszemre akadtam. A franciák 1999-ben vették meg a Daciát, és 2004-ben indult el - az egyébként kiváló - Dacia Logan gyártása. Erről az időszakról így írnak a honlapon:   „a zord romániai…..
– Ki az, aki igazán okos? – kérdezte tőlem egyszer valaki. Gyöngyözni kezdett a homlokom. Nem szeretem a zavarba ejtő kérdéseket. Nem szeretem azokat a kérdéseket, amelyekre nem tudok azonnal válaszolni. Azt feleltem kínomban: – Aki tudja a válaszokat. Elégedett voltam, hogy így kivágtam magam. De…..
  Három éve, augusztus utolsó vasárnapján keresztelték Örs egyik jó barátjának legkisebb gyermekét. Örs ugyan nem tudott elmenni, de szerette volna kifejezni nagyrabecsülését, így engem delegált a keresztelőre három gyermekünkkel. Nem a világ legkacskaringósabb száz kilométere állt előttünk, de nem…..
NEM MAGÁTÓL ÉRTETŐDŐ ez a kérdés: hogyan legyen a lelkész a tévében? Ezt a kérdést eddig is sokszor feltettük, de sosem ez volt a legfontosabb kérdés. A lelkészi munka egyik ágaként jelentkezett a média kérdése. A koronavírus heteire - hónapjaira? - azonban az egyik fő munkánkká vált.  TÉVÉ.…..
Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy ceglédi lányka, aki felsős volt, és rollerrel járt iskolába. Egy alkalommal a Rendőrség előtt egy rendőr megállította, leszállította a rolleréről, a KRESz-ből keresztkérdéseket tett fel neki, majd két alapvető paranccsal látta el a diáklányt: a járdán ne…..
Megválasztottak budakalászi lelkésznek. A hír igen nagy jelentőségű a mi életünkben, súlyát csak ezzel a hat és fél évvel ezelőtti bejegyzésemmel tudom összemérni. Elhagyjuk kedves városunkat, hogy egy másik is kedvessé váljon - hiszen bárhol is vagyunk, az igazi város építését akarjuk szolgálni. ..
A fenti ábrán azt látjuk, hogy a magyarországi színházakban a nézőktől származó bevételek (baloldali része mindegyik oszlopnak) legfeljebb egyharmadát teszik ki a kiadásoknak (jobboldali része mindegyik oszlopnak). A különbözetet az adófizetők állják. A szemléletes ábra az index.hu újság kiváló…..
Egy újabb írásomat közlöm, ezen a felületen is. Ceglédi Hírmondó, 2019. szept. 19...
Mert a drukkernek véleménye van, amit nem rejt véka alá. Mert a drukker megmondja, hogyan is kellene legyenek a dolgok: - az egyház nem elég modern - az egyház túl karizmatikus - az egyház nem támogatja eléggé a kormányt - az egyház nem harcol eléggé a kormány ellen. És így tovább.  Hé, drukkerek!…..
A város utcái mindannyiunké. Régen nem is volt ezzel baj: a gyalogosok háborítás nélkül föl-le jártak az utcákon. Aztán jöttek a lovak. No, itt már kellett némi szabályozás, számtalan középkori és későbbi leírás van megvaduló lovakról, figyelmetlen kocsisokról, akik elsodorják a gyalogosokat. A…..
Egy régi olvasmányélményemet, vagy éppen olvasmányhiányomat emlegetem fel. Annak idején történészhallgatóként a fenti könyvet is el kellett olvasni, vizsgázni kellett belőle - vagy csak úgy a magam szakállára vettem meg? Most már erre nem emlékszem, de a lényeg az, hogy a beszerzés után érdeklődve…..