Regisztráció Blogot indítok
Adatok
soc

0 bejegyzést írt és 89 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Srácok, az van hogy nagyon kikészített már a Win10. Eleve nekem csak egy 2 GB RAM-ot tartalmazó Acer laptopom van, és ehhez alapból hozzá volt a 8.1-es 64 bites Windows. Első bekapcsolás felemésztett vagy 5 percet mire minden rendesen felállt. Aztán mire épp kezdtem megszokni a csempés kinézetet meg…..
soc 2016.03.29 14:49:16
@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Hulyeseg. Torrentezni siman lehet, filmet nezni siman lehet, netezni, stb. siman lehet. Egyedul a jatek-piac, ami miatt a linux vilag tenylegesen a window vilag mogott ballag. Persze ez ugyanugy ervenyes OSX-re is.

Egyebkent, ha nagyon faj valakinek valami windowsos szoftver hianya, akkor azt is meg lehet oldani, hogy fusson linuxon wine-nal. En siman SC2-ztem ubuntu alol.
soc 2016.03.31 11:42:46
@registraal: Ez a "megse kell senkinek" szoveg teljesen hulyeseg. A nepnek nem kell egyetlen operacios rendszer sem. Se windows, se linux, se osx, se android, vagy ios. Ezek csak keretrendszerek ahhoz, hogy amit konkretan hasznalni akarnak, fusson.
Akárki Karl Marx 2014.01.22 15:39:57
Marxról mindenkinek van véleménye, Marx munkásságát mindenki ismeri valamennyire, de többnyire rosszul. Ez egyrészt érthető, hiszen az utóbbi 150 évben minden hatalom, minden rendszer hazugságokból építette fel saját Marx-képét, másrészt mégiscsak érthetetlen, hiszen Marx…..
A Betyársereg nevű szélsőjobboldali szervezet saját honlapján elkezdte azoknak a nevét és profilképeit gyűjteni, akik visszajelölték, hogy elmennek a Budapest Pride valamelyik eseményére a Facebookon. Eddig több száz nevet és fényképet raktak fel a honlapjukra, de egy csomó…..
soc 2013.07.03 11:50:31
@HgGina: Ha te csak akkor es azert dugsz, hogy gyereked legyen, es nincs a "normalitasnak" szamodra mas definicioja, csakhogy feszt szaporodjal, akkor komolyan csak sajnalni tudlak.

De ha megsincs igy, akkor meg csak torodj bele, hogy mindenkinek mas adja meg az oromot. Neked egy ellenkezo nemu, masoknak mas. Van akinek mindketto, keverve. Valaki akar tobb emberrel is szeret egyszerre egyutt lenni. Szexualitasban mindenkinek meg van a sajatos izlese, mindenki magaban egy kisebbseg.

En ugyanugy kiallok erted, hogy heteroszexualis lehessel, mintahogy kiallok barkiert, hogy a szexualitasat szabadon megelhesse.
A Femen szélsőségesen feminista, ultraliberális közösségről eddig nem írtam, mert nem tartom önmagában említésre méltónak, hogy valaki tiltakozik a keresztény, de jellemzően inkább a katolikus tanítás ellen. Ehhez joga van, és nem érzem úgy, hogy emiatt pellengérre kellene…..
soc 2013.06.04 11:51:29
@pocaklakó minimanó: En ateista vagyok. Ez a harom vallas egy torol fakad, es mindegyik megeri a penzet. Izraelitabol ugyanakkor kevesebb van, mint keresztenybol, vagy muszlimbol. Szoval hogy melyiket tamadom es hol, annak az a merceje, hogy eppen mi adott. Amikor zsido kornyeken laktam, akkor ok basztak ki nalam a biztositekot, amikor meg iszlam kornyeken, akkor meg ok. De ez nem azt jelenti, hogy barmelyiket is favorizalnam a tobbihez kepest.

Szamomra a problema ugyanis magaval a _hittel_ van, nem csak konkret vallasi gyakorlatokkal.
soc 2013.06.06 22:53:49
@pocaklakó minimanó: Milyen mas valaszt varsz, ugy megis?

Ezt itt hagyom neked, ha tudsz angolul:
www.youtube.com/watch?v=roFdPHdhgKQ
Bármennyire is egyetértek azzal, hogy Adj gázt! néven az Élet menetével párhuzamosan a zsidó negyedben a jövendő honfoglaló zsidók (vagy mi a fasz) ellen tiltakozni elfogadhatatlan, ennél csak még egy elfogadhatatlanabb dolog van, amikor a miniszterelnök mindenféle jogkör,…..
soc 2013.04.09 13:08:53
@Negyvenértelmiségi: Ez nem a "judeobolsik" talalmanya, hanem regen bevett hatalmi modszer, visszamenoleg a antik tarsadalmakig. A kiraly ellen nem lehet szolni, isten ellen nem lehet szolni, a Fuhrer ellen nem lehet szolni, se a szocialista nepakarat ellen nem lehet szolni. Ez a rendje a hatalomgyakorlasnak.

Egyebkent gondolom szamodra Sztalin kifejezetten szimpatikus alak lehet, mert o atertelmezte a bolsevizmust is a sajat szaja ize szerint, es kiirtotta a zsido vezetoket a partban. Szoval Sztalin bukasa miatt meg ma is konnybelabadhat a szemed.

Itt valaki feljebb azt keri szamon a masikon, hogy mi az hogy magyarorszag nacul, de ahol a zsidozas ilyen hetkoznapi szofordulat, ahol a judeo- eloszo mar gyakorlatilag azonos a "leggonoszabb" szuperlativusszal, ugy gondolom, hogy van ra alap. Valahogy nyugatabbra a nepek probalnak egymassal meglenni, nalunk meg a kaukazusiak is egymas torzsi hovatartozasa miatt ugatnak egymasra. A pofam leszakad.
soc 2013.04.09 13:12:58
@$$$=$$$: "minden nap hálát adok a jóistennek"

Annak aztan imadkozhatsz... aztan majd vagy bejon, vagy nem. De megkerheted Joe Pesci-t is, hasonlo lesz az eredmeny.
soc 2013.04.09 13:19:29
@willdataa: Most kicsit osszezavartal. Azt hittem, hogy a judeo-bolsi-szabadkomuves-vilaghoditio-holodiktatorok elnyomjak az igazhitu hazafiakat, rank uszitjak a barna es feketeborueket meg a melegeket is, hogy ne tudjunk fiadzani.

Erre most azt irod, hogy az USA, a tudvalevoleg a cionbolcseinek titkos tarsasaga (mer annyira titkos, hogy a fel youtube ezzel van tele ;) ) altal iranyott szuperhatalma engedelyezi a hazafias amerikai legenyek hivo szavat es egeszseget es erot sugarzo felvonulasait, a feher faj minusz zsidok dicsosegere.

Zavarodottsagomban meg a vegen kek ruhat veszek a janyomnak rozsaszin helyett.
Most komolyan; Kiss Dávid HÖK-elnök bezárja a Corvinust, a hallgatók elől, akik ennek láttán fújolnak egy haragosat, majd szúrós tekintetüket néha hátra-hátra vetve távoznak. Ezek után reggel beül a HÖOK egyik tyúkmellű elnökségi tagja a Mokkába, közli, hogy roppant…..
soc 2012.12.14 13:52:34
@Grabbe: En ott voltam az egyik ilyen Londoni diaktuntetesen es a helyzet az, hogy a kormany egyaltalan nem vont vissza semmit. Es most, amikor jovore megyek tanulni, fizethetem is a 3x(!!) annyi tandijat, mint a torveny elott.

Fontos ugyanakkor azt eszrevenni, hogy az akkori Londoni tuntetesen resztvevoket kozvetlenul nem erintette a tandij emelese. Bar voltak kozepsulisok is szep szammal, a lenyeg, hogy a jelen hallgatok a jovo hallgatoiert kuzdottek.
soc 2012.12.14 15:58:35
@rabelais: Igy is ugy is hasztalan a dolog. Ez egy 22es csapdaja. A bekes tuntetesek, onmagukban soha nem voltak sikeresek. A harcos lazadasoknal pedig meg kell lennie annak a kritikus tomegnek, amely magaban is kepes lenne hatalmat donteni, megha erre nem is keszul.

@bukszindeksz: Jol hangzo hozzaallas, az angoloknak van is erre talalo kifejezese: I'm alright Jack!

A lenyege a tuntetesnek, hogy felhivja a tarsadalom tobbsegenek a figyelmet valamilyen problemara. Ugy nem igazan lehet felhivni a figyelmet, hogy teljes izolaltsagban tuntet a jonep. Azzal, hogy egy tarsadalomban elunk, ugyanaz a kormany kormanyoz, es ugyanaz a parlament hoz torvenyeket felettunk az oka pontosan annak, hogy a leheto legnagyobb nyilvanossagnak szol egy tuntetes.

Sok orszagban, pl. itt Angliaban is elfogadotta valt a rendorseg azon gyakorlata, hogy a "napi elet zavartalansaganak biztositasa" okan mozgo vagy statikus elzartsagba tartja a tunteteseket, es igy hiaba a gyulekezesi es szolasszabadsag, a tuntetoket elvagjak a nyilvanossagtol, a nyilvanossag vedelme cimen. Mindenfele jogvedelmi sikoltozas ellenere a tokes tarsadalmak, demokratikus vagy nem, kifejlesztik a maguk tomegelnyomo eszkozeit, meg akkor is ha ezt nem golyokkal es akasztasokkal erik el.

Ha a tomeg olyan kritikussa valik, amely fenyegeti a fennallo politikai strukturat, akkor ezt a teljes tarsadalom elleni tamadaskent kommunikalja a hatalom, legyen az egy diktatura vagy egy polgari demokracia uralkodo osztalya. Az ellenvelemenyek elnyomasanak sok evezredes hagyomanyai vannak, kifinomult eszkozei. Az egyik leghatasosabb termeszetesen a megosztas. Ennek tokeletes eszkoze az identitasok elvalasztasa es szembeallitasa, amiben passziv, elfogado identitas a nemes, civilizalt magatartas mintapeldaja (pl. a kemenyen dolgozo tobbseg, a torvenytisztelo allampolgar, a kemenyen tanulo diak), mig a masik fel extrem, radikalis, lazado semmittevo, aki onos erdekektol vezerelve akadalyozza az orszag-nemzet gyarapodasaert elo tisztes allampolgarokat.

A legfaramucibb az egesz temaban, ha mar igy felhoztad, hogy a 2006/07es tuntetesek es lazadasok tokeletesen peldazzak a problemat.

2006.-ban az orszag tenyleg megutotte a melypontot. Nem azert, mert a Feri hazudott, hanem mert az egesz gazdasagi rezsim keptelen volt a joleti allam latszatat fenntartani, mikozben folyamatos megszoritasokra* kenyszerult. Nagyon is volt ok a lazadasra, csak nem az, hogy a Feri hazudott, hanem komoly tomegek valoban ellehetetlenultek, eladosodtak, es nagyon sokan keptelenekke valtak a napi koltsegeik kifizetesere.
Ennek ellenere a politika (kormany es ellenzeki egyarant) sikeresen iranyitasa ala tudta venni az esemenyeket, es a zsidozas, a fideszezes, a csocselekezes vette at a szocialis kovetelesek helyet. Amig a kormany a sajat szimpatizansait azzal tartotta otthon, hogy a joggal fasisztoid csurhekkel azonositott mindenkit aki jogosnak erezhette volna a tunteteseket, addig a Jobbikos holdudvar es a Fidesz nemzeti kuzdelembe hivta a szimpatizansait. A politikai megosztottsag tehat mar az elejen elfolytott minden szolidaritasi lehetoseget, es a szocialis koveteleseket pedig nemzeti pantlikaval leontott misztikus kodbe vonta, hogy aztan kesobb gond nelkul hatrahagyja ezeknek a tartalmat.

A tanulsag 2006/7bol nem az eroszakos tuntetes hiabavalosaga, hanem a magyar tarsadalom belso megosztottsaganak felismerese. Itt pontosan az ilyen I'm alright Jack! mentalitas az uralkodo, teljesen mindegy hogy hajlektalanokrol, diakokrol, nyugdijasokrol, ellehetetlenult adosokrol van szo. Ennek megfeleloen pedig minden szedett-vedett opportunista, mint a Jozsi, a B. Peti, a Gyuszi, a Viktor, a Meggyo, vagy a Feri kerul vezeto pozicioba.

* Ez persze nezopont kerdese. Lenyegeben arrol van szo, hogy ha tarsadalmi meretekben csokkentik a kiadasokat a szocialis ellatorendszerekre, mikozben az ezekre befizetett osszegek nem valtoznak, akkor, _tarsadalmi meretekben_ a munkaberek fizetoerteket csokkentik, ergo a teljes tarsadalmat tekintve a munkaltatok profitjat novelik. Ez megy EU es majdhogynem vilagszerte manapsag.
soc 2012.12.14 16:29:41
@bukszindeksz: Ha nem volt teljesen tiszta az elozo hsz.ben, en nagy ivben tojok a "jogokra". Az ok egyszeru, a jogok olyan dolgok, amiket az adott hatalom biztosit a szamara.

En azt probaltam erzekeltetni, hogy a te szabadmozgashoz valo jogod addig tart, amig ezt a hatalom biztositja. Valoszinuleg nagy becsbe fogja ezt tartani, ha valami szamara veszelyes tuntirol van szo. Ha szamara kedves, vagy hasznos (gozlevezeto), akkor le se szarja ezt a jogodat.

Marpedig neked csak akkor van jogod barmihez is, amikor ezt valaki biztositja a szamodra. Szoval tolem lehetsz duhos, de akkor a rendorseggel, meg az allammal kell vitatkozni. A tuntetoknak pedig ha ugy talaljak, hogy a forgalom akadalyozasaval nagyobb nyilvanossagot kapnak, akkor ezt fogjak valoszinuleg tenni, van joguk, vagy nincs joguk.

Maga a teny, hogy te most a tuntetoket vonod felelosegre es okolod, arrol arulkodik, hogy 1) vagy nem vagy tisztaban a jogok valodi termeszetevel, 2) vagy eleve problemad van a tuntessel es a tuntetokkel.
Ha az elso eset, akkor en adtam most par tampontot, ha pedig a masodik, akkor ne vard, hogy baratsagosan fogadjak a kifejezetten ellenseges hozzaallasodat a tuntetok vagy a veluk szimpatizalok, szoval tok felesleges a szocseples a temaban.
Közel 10 éve nem volt fejlődés a notebookok felbontásában, miközben a tenyérbe mászó eszközök a csúcsra törtek. Bár ma már nincs, vagy csak elvétve látni PDA-t, a mai telefonok elődje (legalábbis designban) 320x240-es felbontással indított. Ma már a Samsung S3-ba 1280×720…..
soc 2012.11.01 15:25:59
@is: Meg arra is, hogy siman toljon egy 8-10 oras hasznalati idot az aksija. Probald meg a magasfelbontasu, csilli-villi notebookokkal vagy laptoppokkal, telokkal, vagy tabletekkel ugyanezt.

Ha valaki teljesitmenyt akar es felbontast, akkor jobban jar az asztali PC-vel...
Van ez a 2004 óta nyújtózkodó vörös csillag ügy (kódneve: Fratanolo kontra Magyarország ), amit nyugodtan tekinthetünk a hazai közéleti folyamatok esszenciális leképződésének is akár. Egyfajta napvilágot látott ősrecept. A háttérben működő szerkezet ugyanis univerzális,…..
soc 2012.06.15 11:04:31
A szegenysegi bizonyitvanya a magyar kozeletnek, hogy ilyen felszines szarakodast rendeznek semmitmondo szimbolumokrol.

Hogy tisztazzuk: barmilyen szimbolum nyilvanos viselesenek tiltasa nagyjabol lefedi a velemeny es szolasszabadsaghoz valo elvileg alkotmanyos jogunkat. Szoval ennyit a demokraciarol, meg a torvenyessegrol.

Barmennyire is nem szeretem a nacikat, a horogkereszt csak egy rajz, es ha valaki ezt viseli, akar magan, akar a zaszlojan, az az o dolga. Nem kotelezo nezni.
@rockjano: Mellekesen, a horogkereszt is rendelkezik legalabb akkora multtal, mint az otagu voros csillag @rockjano.

A lenyeg, hogy fel kene fogni, hogy nem a jelkepek okoznak problemat, nem kene a viselesukbol kamaszos poent faragni azzal, hogy tiltunk, meg sikoltozunk, ezzel is novelve a botranyertekuket, ami egeszen biztosan nepszerusegre fog vezetni a "lazadok" koreben, fuggetlenul attol, hogy mennyire, vagy egyaltalan azonosulnak azzal, amit a sikoltozok es rettegok ezeknek a jelkepeknek tulajdonitanak.

Ha egyesek neki allnak kirakatokat bezuzni azzal a felhanggal, hogy ezek zsido boltok, es/vagy zsidonak velt embereket csepelni (a'la christalnacht), akkor nem csak bun, de buncselekmeny is, tehat feltartoztathato, letartoztathato, targyalhato es buntetheto. Polo es kituzo viselese viszont velemeny nyilvanitas.

A legnagyobb kepmutatas az egeszben, hogy mikozben Magyarorszagon torvenybe iktattak az onkenyuralmi jelkepek hasznalatanak buntethetoseget, arra hivatkozva, hogy ez az aldozatok elleni vetseg, felelmet kelt bennuk, kozben azt a rendszert restauraljak, imadjak es nepszerusitik, amely csendorterrornak vetett ala minden munkast, aki csak szemernyi politikai aktivitast is mutatott, es amelyik sikerre vitte a politikai rendorseg mukodteteset. Persze ez nem tekintheto "onkenyuralomnak" (ki is valasztotta meg Horthyt?) ...
soc 2012.06.15 12:06:46
@rockjano: En a szimbolumrol mint olyanrol beszelek. A mozgalom mas kerdes.

"A baloldali mozgalmak meg a korai tőkés társadalom igazságtalanságai elleni szerveződésekként indultak s mint ilyenek pozitívak voltak más kérdés hogy késöbb mi lett belőllük... "

(Anarcho-) kommunistakent mondom, hogy ez igy leegyszerusito. A baloldal az anti-rojalista _polgari_ politikai spektrumot jelentette elsosorban (a'la francia konvent), a jakobinusokkal az elen, es kesobb a bal-jobb felosztas eppen ezert a "konzervativ", privilegiumokat megorzo kapitalista erdekeket jelentette, mig a bal pedig a radikalis szarnyat. Kesobb a baloldal alapvetoen azokat a mozgalmakat tomoritette, amely a kiegyezest kinalta a tokes erokkel (kiemelve ezen belul is a szocialdemokratakat).

A masik resze a szimbolum. Bar nincs teljesen hiteles es elfogadhato magyarazat a voros csillag hasznalatara, de amennyire en tudom, elosszor 1917-ben hasznaltak, tehat nem lehet a munkasmozgalom altalanos jelkepe, ami mar a 19.sz.-ben megjelent. A szimbolum valoszinuleg katonai eredetu, az az a csillag, mint katonai jelkep es a munkasmozgalmi voros szin talalkozasa. Szoval az eredete inkabb kotheto a bolsevizmushoz (aminek kb. annyi koze van a kommunizmushoz, hogy a forradalmi munkasmozgalom zaszlajat hasznalta fel ellenforradalmi politikai hatalom kiepitesere). De ez a kerdes szempontjabol lenyegtelen, mint ahogy az is, hogy ki es miert akar ilyen jelkepeket hordani. En a magam reszerol nem kotodok egyetlen egy szimbolumhoz sem mivel kommunista vagyok. Franatolo pedig osbolsi, aki mediafelhajtast akart. Ennyi.
Proszektúra Abszurd komédia 2012.05.28 09:59:00
Mostanság nagy volt a nyüzsgés, tisztelgés, emlékezés-fronton mifelénk. Az egyik nagy államférfiúnk (akinek érdemei a szélsőjobb szerint csak Szent Istvánéhoz hasonlíthatók) egész alakos faszobrot kapott, a másik nagy államférfiúnk (akinek érdemei a szélsőbal szerint csak…..
soc 2012.05.28 13:04:34
@Pepibubó: Mondjuk az is lehet, hogy az informaltsag nem volt megfelelo. Meg az is lehet, hogy az azota eltelt 23 ev utan mar a Nyugat sem tunik olyan vonzonak.

Nem volt a Kadar-rendszer jo, de a mai nemzeti-pantlikas szarral szemben volt par elonye. Peldaul akkor meg megprobaltak par progressziv dolgot, mint pl. megszuntetni az analfabetizmust, tarsadalmilag hasznossa tenni minden honpolgart. Mara pont ezeket a jo dolgokat iktattuk ki, es a legszarabb dolgokat tartottuk meg. Akkor legalabb nem paszoltak at tomegevel iskolakat a bolsevikoknal is kartekonyabb klerusnak pl.

Mig a demokraciat kellett volna epiteni a szocialis alapokra, mi a szocialis alapokat epitettuk le, a demokraciabol pedig csak annyit ertettunk meg, hogy tobb faszvero partot tartunk, igy a nep elvan azzal, hogy egymas "fradi" partjat szidja, kommunistazik, meg fasisztazik. Itt a munkaltatoi jogokat epitettuk le, es ebbol all nalunk a szabadsag. A nepi-szocialista nacionalizmusunkbol visszasuppedtunk az ennel is visszataszitobb mindenki-minket-bant, dobrogi fele nacionalizmusba, ami most mar kezd ujra nyiltan a Horthy haboru fele vagtato orszagara hasonlitani. Ugy tesznek, mintha a bolsevikok nem a Horthy rendszer gyalazatara epitettek volna: Bethlen es a titkosrendorsege, a szakszervezetek es a munkasszervezetek ellehetetlenitese stb. Nagy Imre, Kadar, es Rakosi ugyanannak az munkasellenes, reakcios szennynek az eredmenye, ami Imredyket, Horthykat, Gombosoket uszitott az orszagra.
soc 2012.05.28 16:26:04
@FILTOL: Baratom a zurban. Az egyik elnyomo miatt a masik segget nyalni nem tesz senkit se hosse. Amennyi nemet ember pusztult el a nemet vezetes birodalmi ambicio miatt, az legalabb annyira elgondolkodtato, mint mondjuk a Molotov-Ribbentrop paktum maga. Tudtommal ugy kezdodott a haboru, hogy Nemetorszag es a Szovjetunio megtamadta Lengyelorszagot, nem? A CCCP ugy tunik, sikeresebb volt, de ez nem menti fel azt a nemet hadigepezetet, ami ugyancsak nagyobb europai ELETTERRE ahitozott.

Szoval itt nem az orosz "hordarol" van szo, hanem egy irorol, aki a masik meszaros banda faszat szopogatta, hogy finom legyek es kimert.
Itt vége? - Elzárta a pénzcsapot az EKB! Portfolio Nem igazán értem az Európai Központi Bank lépését, különösen a bankpánikkal kapcsolatos hírek fényében. Az egy dolog, hogy egyre többen próbálnak felkészülni Görögország kilépésére, de ezzel a húzással akár…..
soc 2012.05.17 17:52:19
@vkaresz6:

"Ezenfelül még a mai napig van 13. és 14. havi bérük is."

Forras? Ezt rendszeresen latom kommentekbe, csak valahogy a tenyekig nem sikerult meg eljutni. Magyarorszagon ma is vannak, akik kapnak 13. havi bert, de ez nem jellemzo. Mennyire jellemzo Gorogorszagban? (Arrol nem is beszelve, hogy a 12+. havi berek nem a luxust jelentik, hanem toke atcsoportositast: a bered ugyan magasabb lenne, de a munkaltato fenntartja azt, hogy a beredet csak keson, ev vegen fizeti ki, ahelyett, hogy a havihoz hozzacsapna. Es konnyebb elvenni is...)

A 1000 euros kuszobhoz pedig annyit, hogy nekem is hasonlo merteku a 0%-s kuszobom, viszont ebben az orszagban nincsen 23+%os munkanelkuliseg. A masik tema pedig az, hogy ezekben az orszagokban (abban is ahol en elek), igen sokan dolgoznak kevesebb, mint ezer ojroert, mivel a fiatalok szamara a minimalber eleve kevesebb, mint az idosebbek szamara, plusz a fiatalok kozotti munkanelkuliseg a legmagasabb, tehat a jovedelem eloszlasat tekintve az aktiv keresoknek tobbet kell a zsebeben hagyni, hogy tarsadalmi katasztrofa ne kovetkezzen be. De termeszetesen majd ez is elerkezik, az 1000 euros hatar egeszen biztosan sullyedni fog, akar csak a minimalber:

www.reuters.com/article/2012/02/28/us-greece-idUSTRE81R1KR20120228
www.economonitor.com/rebeccawilder/2012/02/08/the-unfounded-obsession-with-greek-minimum-wages/

"A munkanap itt a legrövidebb még ma is."
Ennek az ellenkezoje: ec.europa.eu/employment_social/emplweb/families/index.cfm?id=4&policyId=29&langId=en&countryId=7

"Men and women in Greece work significantly longer hours per week than the EU average: 44.6 and 39.3 hours per week (compared to 40.8 and 33.5 respectively for the EU as a whole)."

"Azért a hozáállással is vannak problémák. "

Vannak hat! Amikor az osszes vagyonos gorog az EU belso off-shore helyeire menekiti a vagyonat (pl. Angliaba, ahol szivesen fogadjak az ilyen gazdasagi menekulteket). Ahogy azt se lehetett mondani, hogy Gyurcsany 1. regnalasa alatt olyan kurva jol eltunk, hogy ket pofara ment itt a habzsi-dozsi, ez ugyanugy ervenyes Gorogorszagra is.

"Nyilván ha 1500-2000 euróról esik le az ember bére 500 ra az rohadtul fáj de ha azt hiszik ennél már nincs roszabb és ez a nyomor akkor hatalmasat tévednek."

Hat ha tenyleg leesik valakinek 500 eurora a fizetese akarmelyik EZ orszagban, de plane egy olyanban, ahol mar evek ota rendszeresen nyesegetik a szocialis kiadasokat, akkor azert az mar europai mercevel nyomor. Az kb olyan, mint minimalberbol megelni Budapesten...
soc 2012.05.17 18:40:16
@vkaresz6: Bocs en nem talaltam az elso linkben sok utalast a 13./14. havira, csak egy helyen, ahol kiemeltek, hogy nincs. :)

De most az altalad hozott linkrol van szo:

"– The average monthly salary in Greece is 780 euros per month, which is up from the previous 633 euros. In the EU, only Portugal, Spain and new members rank lower.

Credit link: http://livingingreece.gr/2007/07/29/examples-of-jobs-and-salaries-in-athens/#ixzz1v8zkqNp9"

Tehat a linkek alapjan amit itt osszehordtunk, azt kell hogy mondjuk, hogy az eurozonahoz kepest relative alacsony fizetesi szintek vannak, magasabb ledolgozott munkaorakert, es talan csak Spanyolorszagban nagyobb a munkanelkuliek aranya (kulon erdekes megjegyzes az altalad hivatkozott cikkben, hogy a munkanelkuliseg is nehezen kovetheto, mivel aki mar heti 16 orat dolgozik, reszmunkaidoben, azt mar nem szamitjak munkanelkulinek, de egyertelmuen nem lehet megelni 16 ora atlagberbol).

Ez nyilvan nem ugyanaz a szenvedes, mint mondjuk Kongoban, persze. Csak sajnos nagyon sok kommentator elragadtatja magat par hezagos es szajhagyomany utjan terjedo adatokat citalva. Ahogy komplikato is megjegyezte, pl. a 13/14 havi ber sem egesz ugy luxus, ahogy azt az egyszeri magyar munkavallalo elgondolja. Az is fontos, hogy mindig figyelembe vegyuk azt, hogy milyen arszint van az adott orszagban. Az EZ orszagok arszintje magasabb egyenlore, mint a magyar, ezert nem lehet forintra atszamolva gondolkodni. Ha pl. en 800 euros fizetest kapnek, akkor pl. a lakberen kivul gyakorlatilag semmi se maradna. Magyarorszagon persze nem tunik olyan erdekesnek az, ha valaki ehenhal, megfagy a lakasaban mert nem tudja fizetni a szamlakat, mindennapos dolog szinte, de ez a magyarorszagi munkasok sok evtizedes nihilizmusabol* fakad, igazi "I'm Alright Jack".

*Mondjuk ez se veletlen, amikor azt nezzuk, hogy az elozo ket meghatarozo korszaka a magyar tortenelemnek a Horthy-rendszer, ami nyiltan munkasellenes volt mindvegig (eleg csak felidezni az epitoipari es banyasz sztrajkokat), a masik pedig a hasonloan eroszakos, raadasul meg "munkasmozgalmi" lobogokkal tamado bolsevikok. Azota pedig nem futja jobbra, mint egy poshadt nyugatbuzi blairista formedvenyre, es egy Horthy imado, nemzetieskedo gorenykurzusra.
soc 2012.05.17 18:47:05
@tucano: A keplet soha nem ilyen egyszeru. Az allami dolgozok aranya utolagos, elhuzo intezkedesek (a novekvo munkanelkulisegre adott egyik valasz). Raadasul most a gorogok utan pont a spanyoloknal van a legnagyobb problema.
Egyebkent fejlebb irtam, hogy Esztorszag is, Irorszag is, es Anglia is valsagban van. Az esztek pedig nagyon rahajtottak a privatizaciora, megszorito politikara anno.
Soha nem látott gigaminisztérium vezetője lesz Balog Zoltán, az Orbán Viktorhoz régóta közel álló református lelkész. Jól mutatja a helyzet furcsaságát, hogy szegénytől - mint annak idején az "Illetékes Elvtárstól"- bizottsági meghallgatásain gyakorlatilag…..
soc 2012.05.09 18:34:29
@Bruno: Az durva nagy hiba ezzel, hogy ez csak noveli a martiromsag-erzetet, amibol az egesz a kereszteny, de foleg a katolikus egyhaz taplalkozik.

Egyreszt meg kell erteni, hogy a "hit" alapu gondolkodas ellen nem hasznal sem az eroszak, sem az eszerv. Egyik se.

Az eroszak (se fizikai, se verbalis) azert nem hasznos, mert ez elorevetiti a gondolatbun problemajat. A velemenye miatt onmagaban senkit nem kell se felrugni, se megfelemliteni. Az egyszeri hivo, legyen katolikus, protenstans, iszlam, izraelita, hindu alapvetoen nem kovet el senki ellen semmit ebben a minosegeben.

Illetve egy dolgot megis csak elkovet, amivel viszont nem art foglalkozni. A hivo, mint minden mas ember megprobalja a tovabborokiteni sajat magat, es ez nem csak a genetikat jelenti, hanem a teljes ismeret es gondolatvilagot. A hivo ember a hitet akarja tovabborokiteni es ennek szellemeben neveli a gyermekeit. Tehat a neveles az igazi csatater es ebbe jol illeszkedik az amit a fityesz csinal.

Hulyeseg elvarni egyebkent hivo emberektol, hogy ne igy cselekedjenek, de ha meg akarjuk akadalyozni, hogy meg nagyobb aranyokban termeljunk vallasi fundamentalistakat, akkor azzal kell szembeneznunk, hogy az allam neutralitasa ebbol a szempontbol teljesen lehetetlen. Eppen ezert a klasszikus liberalis, szekularis allamfelfogas teljesen hasznalhatatlan (mas okok miatt is, ez csak egy a feloldhatatlan problemajai kozul)

Nem mellesleg a szekularis allam gondolata az egymassal versengo kereszteny szektak feletti ellenorzes szuksegessegebol szuletett. Marcsak ezert sem hiszem, hogy a szekularis allam megoldast nyujt arra nezve, amivel itt szembenallunk: a teritessel. Ehhez bizony mozgalom kell, aktiv szervezodes a meggyozodes alapu gondolkodas vedelmeben, mert a hit alapu lathatoan militansabb mint valaha.

Erdekes egyebkent, hogy a JzK altal citalt linkekben beleneztem, es akarhova olvastam bele, mindig arrol volt szo, hogy a veszedelmes istentelenseg rator a bekes nepre, az egesz egy nagy retteges az ateizmustol, holott a fold lakossaganak java resze vallasos, sot, Europaban is egyre inkabb eloterbe kerult a hitterito szenvedely. Ehhez meg ha hozzateszed azt, hogy a Fold legnepesebb, es leggyorsabban novekvo populacioi szinte kivetel nelkul vallasos populaciok, akkor lathatod, hogy mirol van igazan szo. Az ateizmus ellen felesleges litaniakat irnia a JzK tipusu harcos hitvedoknek, mert a jelenlegi folyamatok alapjan elmondhatjuk, hogy lassan teljesen elveszik a szkeptikus, a hitet es politikai eletet szetvalasztok retege es a tobbsegi diktatura szabalyai szerint, mi esetleg megturt kisebbseg leszunk.

Szoval erdemes elgondolkodni, hogy milyen politikai formacio az, amivel ezt meg tudjuk akadalyozni. A masik ut szamomra jarhatatlan.

JzK: udvozletem! itt egy igazi antiliberalis gondolkodo, aki gyuloli a vallast es mindazokat, akik vallassal valo szedelgessel fertozik a vilagunkat!
soc 2012.05.09 23:00:25
@burakefendi: Nem hiszem, hogy csak ez az onmagaban allo informacio az, ami heves reakciokat valt ki. Egy ideje akarhova lepek magyarorszagon, kulonbozo egyhazaknak atadott intezmenyeket latok, amit lenyegeben anyagi zsarolassal ert el a kozponti igazgatas. Az onkormanyzatok, melyek amellett, hogy egy jo reszuk alapvetoen fideszes iranyatasu - es mindannyian tudjuk, hogy milyen partmodel mukodik a gyakorlatban -, nagyon kemeny anyagi gondokkal kuzd. Igy hat nem volt meglepo, hogy szulovarosomban mar 3 iskola atkerult egyhazi kezre, es ebbol kettorol biztosan tudom, hogy ez kotelezo vallasi gyakorlattal jar. Persze van alternativa, a megyeszekhelyen, mondjuk atlag 40 km-re a kornyekunktol, ahonnan a varos diakokat fogad, akiknek egyreszt nem feltetlenul adott csak ugy a rendszeres utazas, es nem feltetlenul szeretnek kollegiumokba adni a gyereket, es ez nem feltetlenul csak anyagi kerdes. Roviden, hathatos, bar neha indirekt kenyszernek vetik ala sok telepulesen ma Magyarorszagon az allampolgarokat, hogy akar sajat gondolati meggyozodesuk ellenere oktassak a gyerekuket.

Ha az oktatas semlegessegenek elvet elveti az intezeti rendszer, akkor ott sulyos problemak vannak mindenki szamara, aki ezzel nem tud azonosulni. Aztan, ha ehhez hozzateszuk ennek a fazonnak a lehetseges kinevezeset, akkor varhato nemi reakcio. Az mondjuk mas kerdes, hogy sem ebben, se az egesz magyar politikai eletben nincsen mitol rettegni. De tenni valo lenne boven szerintem.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2012. februárjában bocsátotta társadalmi egyeztetésre a Büntető törvénykönyvről szóló törvény tervezetét. A kormány – kiváló kommunikációs érzékkel – a négynapos ünnep előtt, április 27-én nyújtotta azt…..
soc 2012.05.08 14:07:56
@Sir Galahad: Nepszavazast csak arrol erdemes tartani, ahol mind az "igen", mind a "nem" mogott van megfelelo informativ kampany. A jelenlegi szabalyozas mellett az "igen, akarom a drog-liberalizaciot/dekriminalizaciot" kampany eleve legalitasi problemakkal kuszkodne.

Ehhez hozzatartozik pl. az, hogy azok, akik rendszeres fu fogyasztok, meg tudjanak szolalni szeles plenum elott, es hitelesen (azaz, szemelyi identitast felvallalva).

De talan a legnagyobb problema a drogpolitika kritika nelkuli vedelmezese. Mert amikor mar nincsenek eszervek, akkor jon az ex-katedra hulyesegtomeg, amit ugy lehet osszefoglalni csak, hogy "a drog az rossz".

Penzugyileg, gazdasagilag, rendeszetileg, szabadsagjogilag, szocialisan a jelenlegi drogszabalyozas tarthatatlan es valtoztatasra van szukseg. Ennek iranyarol viszont csak ugy lehet donteni, ha ebbe az egesz tarsadalmat bevonjuk, nem csak azokat a jolfesult politikusokat, akik egyebkent a sajat karrierjuk erdekeben meg csak azt is letagadjak, hogy lattak volna eletukben "drogost" (vagy talan soha se lattak). En az utobbi idok legnagyobb szabasu vitajanak, es egyben a jovo igeretenek tartom, hogy vegre ilyen TELJESEN NYILVANOS dialogus is letre tudott jonni, mint a Versus War on Drugs: www.youtube.com/watch?v=gSrN2zIRwN8

En szeretek bort inni. Nem csak az ize kedveert, hanem joleso erzes neha becsiccsenteni. Gyanitom, ezzel nem vagyok egyedul, de a felnott tarsadalom java resze igy van vele. Szarra reszegedni viszont nagyon sokan nem szeretnek. Ez kultura kerdese. Kulturat epiteni viszont tiltassal nem lehet, es ram nezve a tarsadalomnak a legfobb feladata pont ez lenne. Nem eleg azt mondani, hogy rossz, es bedugjuk a buntetotorvenykonyvbe, hogy ne is lassuk, hanem fel kell ismerni, amikor egy szabalyozas a tarsadalom egeszenek valos valtozasaival szembemegy.

Magyarorszagon van egy hatalmas generacios szakadek is ebben a kerdesben. Azok, akik mar tuljutottak a eletuk idusan a rendszervaltas elott, a "drogokra" ismeretlenkent es ezert felelemmel tekintenek. Es mivel a politika az azonalli szavatszerzesen alapul, nem pedig a ketiranyu elkotelezettsegen (azaz felvilagositani, a megfelelo ismereteket rendelkezesre bocsatani), ezert a dolog maradt ugy, ahogy volt. Ez a generacio a nepesebb, azota folyamatosan csokkeno nepesseggel rendelkezunk, tehat ez a generacio lazan leszavazza a fiatalabbat, es meg fogja is jo par evig, talan evtizedig. Ahhoz, hogy ertelemben lehessen donteni ebben es mas hasonloan agyonkodositett kerdesekben (pl. meleghazassag, kisebbsegek, bevandorlas), ahhoz ezekkel a generaciokkal kell aktivan foglalkozni, felvilagositani, politika-mentesiteni a kerdeseket.

Ha a drog (es mas) kerdes nem lenne a jobb-bal unalomig hajtogatott ideologiai jatszotere, akkor mindannyian gazdagabbak lehetnenk, akar szena, akar szalma. Ha most valaki ossze is hozna egy ilyen nepszavazasra megfelelo mennyisegu alairast, a kovetkezo problemak merulnek fel, osszefoglalva:

1) A szavazas a politikai partokrol szolna, nem pedig az adott temarol. Tul sokan szavaznanak OV mellett es OV ellen. Tehat a drogrol alkotott valodi velemenyek eltorpulnenek.

2) A drog kerdest eddig teljes hallgatas, alszentseg ovezte. Nincs informalt kozvelemeny!

3) Barmilyen kampany a drog-legalizacio/dekriminalizacio korul legitimitasi problemakkal kuzdene, nem is beszelve, hogy hogyan lehetne allami forrast bevonni. Mert hogy az ellenoldal nyilvan allami penzbol lenne finanszirozva, az tuti.

Ebbol nem lesz igy egyenlore nem lesz semmi.
  A magyar jobboldal elmúlt tíz évét és jelenlegi folyamatait elemző Mi a jobb? sorozatunkban Bayer Zsolt (Magyar Hírlap) írását olvashatják.  Amikor megkaptam a felkérést, hogy írjak valamit a magyar jobboldal elmúlt tíz évéről, nem tűnt nagyon bonyolultnak a feladat.…..
soc 2012.05.04 11:44:49
Olvasva ezt a sorozatot, komolyan eltunodom, hogy a megis miert nevezi magat ez a vonulat jobboldalinak egyaltalan?

Tortenelmi leosztasban ez az anti-progressziv, fundamentalista hozzaallas leginkabb a dzsentri "hagyomany" tebolydaja, nem pedig a jobboldal, ami liberalis es konzervativ. A paraszti vilag romantikajat es ezt a fajta anti-civilizacios attitudot elobb talalod meg a Nemzetiszocialista Munkapart tagjainak irasaiban, mint a konzervativok soraiban. Egyiket se csipem, csak nem tudom hogy sikerult ezt az identitast jobboldalnak elkeresztelni Magyarorszagon.

Kicsit elmelazva a csaladi eletutakon, az csaladom egyik fele, apam reszerol a paraszti/zselleri vilagbol szarmazott, es onnan probaltak meg sikeresen kitorni, letelepedni a varosban. A falu akkor ('30as evek) tartalmazott par nagyparasztot es temerdek kubikost, a kubikos elete ugyan nem volt olyan meseszeru, ahogy a mostani "jobboldaliak" hazug nosztalgiaja lefesti. A csalad masik fele ugyancsak falurol szarmazik, de a hazitaji kert megmuvelesen kivul, viszonylag jol fizetett, "kozeposztalybeli", ertelmisegi csaladkent eltek, amit erosen befolyasolt a hit, azon belul is a katolicizmus. Az paraszti-munkas vilagbol szarmazo nagyanyam, akinek az oktatasi lehetosegei joval korlatozattabbak voltak, mint a csalad masik feleben barkinek, az egyik legolvasottabb asszony volt a csaladban, amig elt, pedig a szuleim generaciojaban mar van jo par diploma. Es ez a nagyanyam volt, aki a leheto legjozanabbul, mindenfele vallasi babona nelkul tudta szemlelni az eletet. O onnan kilepett, mert tudta, tudtak hogy az az elet egy megrekedt vilag, ami eltunik es felemeszti azokat, akik benne vannak.

A magyar "jobboldal" vallasos-misztikus-dzsentri nosztalgiaja, 19.sz.-i iranyultsaga mutatja, hogy meg rendes kizsakmanyolokat se sikerult talalni magunknak. (Trainspotting parafrazis)
Biztonsági szakértők egy olyan Skype Encryption nevű programra figyelmeztetnek, amely a beszélgetések titkosítását ígéri ugyan, ám valójában egy hátsó ajtót nyit a rendszeren, és távolról kémkedve irányíthatóvá teszi a fertőzött számítógépet. Még YouTube videó is…..
soc 2012.04.25 15:43:09
@Kínai cuccok tesztje: Ezt irja a net. De hogy mi az igazsag, nehez eldonteni, mivel nem latjuk a forraskodot. Az is lehet, hogy van titkositas, de ritka gyenge.

Ha valaki bizalmaskodo chatet akar maganak, akkor valasszon mindenkeppen olyan eszkozt, amit a forraskodbol fordithat, ahelyett, hogy egy nehezen felderitheto binaris blobot installal a gepere, amibe aztan akarmi is lehet. Foleg egy kommunikacios programnal gaz, mivel nehezebb eldonteni, hogy kiengedjuk-e a tuzfalon, vagy nem.
Hát elérkezett. Itt van, nem is lehetett másra számítani. Most, hogy a közszolgálati média fő funkcióit tekintve gyakorlatilag megszűnt létezni, a kereskedelmi televíziózás és rádiózás így vagy úgy zsebben, már csak egyetlen "platformot" kell valahogy kiiktatni, a…..
soc 2012.04.20 18:31:14
Csak ugy altalaban megjegyeznem, hogy mar nagyon regen siralmas kepet fest a magyarorszagi kozbeszedrol az, hogy mindenki feszt komcsizza egymast. Mar csak azert is, mert bar azt a benyomast kelti, hogy mindenki a kommunizmushoz kepest hatarozza meg magat, de egy: a legveresebb szaju komcsizoknak fogalmuk sincsen rola, hogy mirol is beszelnek, 2: a kommunista mozgalom tokeletes hianyaban ez csupan kovetkezetes pusztaba kialtas, es nem utolso sorban oka annak, hogy Magyarorszagon ott all a munkasosztaly helyzete, ahol.

A masik a nagyon zavar az ilyen beszelgetesekben, mint ami feljebb is megy, hogy mindenrol szol, csak a lenyegrol nem. Minden kormanyzat probal mindig, es minnel tobb penzt behajtani, es mindig, minden kormanyzat probal minnel kevesebb penzt kolteni, egeszen addig, amig ez tokeletesen el nem lehetetleniti az egesz orszagot. Amikor pedig ez megtortenik, akkor pedig mindig, minden kormanyzat azon fog dolgozni, hogy minnel tobb penzt koltson a nep lenyugtatasara (nem osszekeverendo az eletminoseggel!!!), egeszen addig amig ez ugyancsak tarthatatlanna nem valik.

Ezt csinalta Gyurcsany, ezt csinalja Orban, ezt csinalta Horn, ezt csinalta Medgyessi. Nem lesz ez maskeppen a kovetkezo kormannyal sem, legyen az barmelyik brigad.

A jelenlegi megszoritasi rohamnak ugyanugy meg vannak a valos es ideologiai alapjai, ugymint a profit ratak csokkenese (nem uj keletu dolog, ez sodorta valsagba a "nyugatot" 20-30 evvel ezelott, es azota sem volt ra gyogyir - szvsz. a kapitalista keretek kozott mar csak vagy egy hatalmas, vilagmeretu tomegkatasztrofa, vagy ugyanekkora meretu pusztitassal jaro haboru "segithet"), es a nosztalgikus liberalizmus, "azok a regi szep idok", amikor a "budos prolinak" nem volt szavazata, nem volt szinte semmi joga sem.

A "padlaslesopres"-ben az a legerdekesebb, hogy ez mindjart a "kommunistakra" emlekezteti a nepet, pedig ennek a hagyomanya kifejezetten polgari, kapitalista gyokerekkel rendelkezik. Ez az a pont, amikor az alsobb osztalyok megelheteset is tokesitik. Tortenik ez vagy kozvetlenul, mindenfele magyarazat hijjan (mint mondjuk a bekeritesek korszakaban Irorszagban), vagy a "nemzet/gazdasag neveben", mint ez mostanaban divatos.

En nem tartom egyiket se sokra, se az elozo ciklus kormanyait, se a mostanit, de szomoru latni, amikor ennyire a politika diktalja a maganvelemenyeket, es nem forditva.
 „Sweden, a land where saying just about anything will get you into trouble” (via)   Valami fura drogot szedhetnek ott fenn, a skandináv északon a Svéd Királyságban: hiába a középjobb kormány, a több évtizedes szocdem rezsimnek köszönhetően még mindig fura…..
soc 2012.04.17 19:10:13
@gyz: Nyilvan van szelsoseges marhasag is ebben a temaban, de hat az emberi hulyeseg egy univerzalis allando, amit mindenhol megtalalsz. Ezert veszelyes a bulvar temavalasztas.
soc 2012.04.17 20:03:38
@gyz: Tekintve, hogy az bizonyos orszagokban az allam abba is belepofazik, ha egy kocsma elkulonitett dohanyzo helyiseget akar mukodtetni, ami egeszen biztosan szabadsag, es piackorlatozo, a koedukalt wc-k letrehozasa (levesszuk az ajtorol a tablakat), teljesen rendben van. Mar csak azert is, mert igy optimalisabban lehet vizeldet talalni.

Inkabb az az erdekes, hogy miert tartanank meg a nem-koedukalt wc-ket egyaltalan? Nincs se biologiai, se valos tarsadalmi oka annak, hogy a wc-ket noi es ferfi reszlegekre osztjak. (ti. a koedukalt wc-ben nincs, vagy felreeso helyen van a piszuarsor, tehat senkinek sem kell a nemiszervet a rettegett masik nem elol eldugnia, vagy vica-versa :D).
soc 2012.04.17 20:18:12
@Csiken Disztroly: Hmmm. Van benne newsspeak, egeszen biztosan. Mar csak azert is, mert az oldspeak at van hatva szexizmussal, amit nem mindenki akar atadni a kovetkezo generacionak. A nyelv igenis fegyver, es a tudatos alakitasaval semmi baj nincs.

Nem orwelli viszont abban az ertelemben, hogy nem eroszakolt. Raadasul, ha pl. a magyar nyelvet veszed, nekunk nincs is kulon egyes szam harmadik szemelyunk nokre, ferfiakra, vagy semlegesnemre es meg is meg vagyunk valahogy, nem? Valoszinusitem, hogy itt nem csak a gender-temarol van szo, ezt csak divatosabb belekeverni, hanem arrol is, hogy feloldjanak bizonyos logikai problemakat, ami ebbol adodik (nem utolso sorban azert, mert a nyelvet is elerhetobbe teszi).

A reklammal kapcsolatban igazabol egyet ertek veled ugy altalanossagban, de itt nem errol van szo. En arra utaltam ezzel, hogy a reklam egy maganceg alkotasa, nem tarsadalmi program. Ha minden ceg igy reklamoz, ha minden, vagy majdnem minden rozsaszin babakocsit egy fiu gyerek tologat (atvitt ertelemben), akkor tarsadalmi programrol/propagandarol, tarsadalmi jelensegrol beszelunk. Viszont jelenleg nem ez a helyzet.
  Több mint fél évezrede győzött a reconquista az Ibériai-félszigeten, amikor az utolsó nyugat-európai muszlim bástya, Granada is újból keresztény kézbe került. Most viszont alighanem El Cid is forog a sírjában.  A világ egyik legjobb futballklubja – a…..
soc 2012.04.17 17:10:54
Tobb szempontbol nem ertem, miert problema ez:
- Minden profi foci klub uzleti vallalkozas. Nemzetiseghez, vallashoz, de meg tradiciokhoz sincs nagyon kozuk. Az, hogy valaki egyszer igy es ugy alapitott egy klubbot, az semmire nem kotelez senkit. Belugy, mondhatni. Az igazgatotanacs dont. Ennyi.
- A kereszt, mint szimbolum megis csak egy kivegzesi eszkoz. Nem veszitunk sokat, ha ez a szimbolika kiveszik vegre. (Errol egyebkent a katolikus iskolaba adott rossz nebulo temaja jut az eszembe, aki hirtelen jo tanulo let: "Ne vicceljen ed'sapam, ezek minden teremben kiszogeltek valakit!")
- Csak hogy mindenki tisztaban legyen a "muzulmanosodas" temajaval, mielott ott spanyolorszag lett, ott bizony komoly mor jelenlet volt (Omajjád kalifatus, ugyi?). Europanak legalabb annyira fontos kulturalis hagyateka az arab/torok kultura, mint a kereszteny. Nincs kereszteny Europa, es ami volt, az is csak ideiglenes allapot volt, meghozza komoly vallasi fundamentalista mentalitassal (szemben pl. a torok megszallas alatti teruletekkel, ahol lenyegeben vallasszabadsag volt). Egysegesen kereszteny meg vegkeppen sem volt soha Europa, gondoljunk csak bele az angol protestantizmusba, a spanyol/francia inkviziciora, eretnek egetesekre (amiben egyebkent vicces modon eleg sok protestans egyhaznak is benne volt a keze).

A keresztenysege attol meg senkinek sem serul, hogy nem rakja ki egy foci csapat a keresztet a cimerere. Ha valakinek ez annyira faj, akkor vizsgalja felul a 10 parancsolat balvanyimadasra vonatkozo passzusait, es kerjen utmutast papjanal, vagy lelkipasztoranal.
  Tisztelt Dr. Pintér Sándor Belügyminiszter Úr! Tisztelt Dr. Hatala József Országos Rendőrfőkapitány Úr!   Engedjék meg, hogy köszönetünket fejezzük ki, amiért az Önök irányítása alatt egyre jobban bízhatunk Magyarország rendvédelmi szerveiben, különösen a…..
soc 2012.04.04 12:31:55
@fikanick: Csak ugy kerdeskent... mikor futottal bele Londonban konnygazba? Tudtommal arra nagyon buszke a Met, hogy szinte soha nem vetnek be a Mainlanden, 1985 ota legalabbis biztosan nem vetettek be. (Eszak-Irorszagban nem szarakodtak se a gumilovedekkel, se a gazositassal, de az mas teszta. A legutobbi Nagy Britanniaban ha jol tudom Toxteth-ben, Liverpoolban volt, 1981-ben. Ott a csocselek viszont egeszen mas indittatasu volt, a rendorseg ellen lazadtak a nepek eleve.) Csak kerdezem, mert en rendszeresen voltam tuntetesek kozeleben itt, es meg most Augusztusban sem volt elerheto a rendorseg szamara a CS gaz.
soc 2012.04.04 13:03:32
@fikanick: Egyebkent, ha mar a nyugati rendori gyakorlatrol beszelunk, az angol/Londoni modi mostanaban, hogy a rendorok beallnak a pofadba, korbevesznek olyan szinten, hogy ki se latszol a rendori fal mogul, meg akkor is, ha a bejelentett, legalis tuntetest folytatsz. Mivel az ember, mint minden normalis allat igen nehezen turi az ilyen viselkedest, nemsokara lokdosodes lesz belole, es a rendorsegnek maris meg van az indoka, hogy feloszlasson, es ha veletlenul egy rossz szot szolsz, akkor el kezd uvolteni, hogy ne allj ellen, es mar kapod is fejedre a skorpiozast.

Szoval a rendor itt is, meg Magyarorszagon sem mas, csak egy allamilag berelt bunko, goreny bunbanda. Nyugat-europa par orszagaban jol elsajatitottak azokat taktikakat, amelyeket nehez kikezdeni a birosagon, plusz a sajto (torvenyi hatterrel tamogatva) is alajuk dolgozik, szoval szinte mindent meguszhatnak. A szolasszabadsag angol modra: www.youtube.com/watch?v=Ou2s4zlEtLU
soc 2012.04.04 14:19:49
@fikanick: Nem tudom mirol beszelsz, a linken levo cikkben a kovetkezo all:

"At Downing Street, as campaigners handed in a statement of demands, the police surrounded protesters, dragging some people across the pavement, and detaining others in a 'holding pen'.

Some demonstrators responded by staging a sit-down protest in the middle of the road, opposing the police violence and demanding justice for the deaths of their loved ones. The police reacted aggressively, drafting in 100-200 extra officers who were stationed nearby."

Szoval az provokacionak szamit, ha a rendorsegnek atadnak egy nyilatkozatot? Nem tudom te mit olvastal...

Nem, nincs ebben semmi "osszeeskuves". Egyszeruen arrol van szo, hogy a sajto tulnyomo tobbsege ma rendparti bulvar, ahol a rendor egyertelmuen jofiu, mindenki mas thug, es minden hazugsagot meger a szenzacio. A sajto tehat piaci erdekbol vezerelve dolgozik ala a rendorsegnek, nem pedig tudatosan.

Egy apro megjegyzes meg a provokacio temahoz. Amikor a tunteto nepek a kijelolt utvonalon kozlekednek, mindenfele aggresszio nelkul, es a jardok mar eleve rohambiliben allnak fel, annak az uzenete egyertelmu. Nem is beszelve arrol, hogy pl. a diaktuntesen legutobb olyan szinten elvalasztottak a tuntetoket mindenki mastol (olyan szepen sikerult lezarniuk mindent a tuntetok korul, hogy gyakorlatilag par eluzhetetlen melos latta csak az egeszet), hogy a tuntetes teljesen ertelmet vesztette. Mert ugye a tuntetes arra valo egy demokraciaban, hogy felhivja a szelesebb kozvelemeny figyelmet bizonyos problemakra. Aki csak a tuntetes kozelebe akart jonni (pl. baratnom), azt letartoztatassal fenyegettek. Ehhez kepest ma egy turista varosnezonek tobb joga van.
törökgáborelemez 437. Radiszoci 2012.02.13 18:55:00
Vicces pillanata volt a mai parlamenti ülésnek, amikor a két évtizeddel ezelőtt még farmerban és hosszú hajjal politizáló fideszes házelnök átöltözésre buzdította a munkahelyükre nem öltönyben és nyakkendőben érkezett szocialistákat. A szórakoztató momentumnál azonban…..
soc 2012.02.13 21:29:07
@hagyma: Csak hogy egeszen pontosak legyunk, forditva. Magyarorszagon szocializmus (= allamilag uzemeltett es kezivezerelt kapitalizmus) volt. Meg sajat magukat is ritkan hivtak kommunistanak.
A kommunizmus az arutermelessel, bermunkaval, tehat a tokes tarsadalmi viszonnyal szembeni mozgalmat jelenti. Ezt viszont az MSZP, sem mas politikai part nem tudna kepviselni, es jobb is ez igy.
soc 2012.02.14 11:25:58
@Unionist: Te olvastal Marxot egyaltalan?
@Akitlosz: Ah, ertem. Csak akkor kicsit osszevagyok zavarodva, mert a kommunistak (nem a bolsevikok) folyamatosan az allam lerombolasarol beszelnek, meg hasonlok. Mintha ez osszefuggesben lenne azzal, hogy a kommunistak szerint az allam a tokes osztaly objektiv megjelenese a tarsadalmon belul, a sajat osztalyintezmenye. A kisajatitasrol csak a szocialdemokratak beszeltek. Bizony. Mert igy lehet a munkasosztalyt hatalommal felruhazni. A masik oldalon, a kommunistak a forradalmat ugy kepzeltek el, hogy az tokes tarsadalmi viszonyt kell megtamadni, aminek egyik vegen van a tokes/allam, a masikon meg a munkas. Ha ezt a viszonyt megszunteted, akkor nem csak a tokes szunik meg tokes lenni, de a munkas is munkas. Ha az allam sem letezik, akkor az allami tulajdon sem, ugye? Valami zavar van az eroben.

Ezt azert dobtam be egyebkent, mert rettentoen zavar, hogy ezek a szavak teljesen fuggetlen eletet elnek minden elbeszelo szajaban, es alapvetoen sem kozuk a tortenelmi tartalomhoz. Ami onmagaban nem baj, csak olyan absztrakt fogalomma valtak, amelyek tagabb ertelmukben tokeletesen hasznalhatatlanok. Ha valaki ismeri a tokes termelesi mod kommunista kritikajat (tudod, marx, pannekoek, korsch stb.), a szocialdemokracia elmeleti es tortenelmi szerepet, akkor ezek a fogalmak csak gumifogalmak egy politikai blogon.

A masik pelda a jobb es baloldal. Imadom, amikor valaki azzal dobalozik, hogy a fidesz baloldali. Dehogy akkor baromsagot mondjon valaki, hogy a Jobbik meg ultrabaloldali, hat ettol mar leteszem a hajamat. (Ultrabal a forradalmi csoportokat jeloli, mint mondjuk a tanacskommunistak, anarchistak, stb.) De ha nem ragaszkodunk egyetlen egy fogalom tortenelmi husegehez, akkor ilyen modon azt is mondhatom, hogy az jobbik az lecso.
soc 2012.02.14 11:55:17
@Unionist: "csak kivonatosan. és a nyugati értelmezést. nem a marxista-leninistát. szerintem a marxizmus-leninizmus a kibaszott hülyeség."

Ez utobbiban egyetertunk, de a "nyugati ertelmezest" valahogy nem tudom kovetni. Marx ennel joval melyebb elemzest vegzett, es ennel joval radikalisabb kovetkeztetesekre jutott. Mondjuk nem a kialtvanyban, de az nagyjabol hasonlo, mint egy part programja: konnyen emesztheto de javareszben hulyeseg.

Ezt a KKT-s dolgot azert ne nagyon terjeszd, mert itt valamit nagyon beneztel. Kezdjuk azzal, hogy Marx Ricardo es Smith kritikajaval indit. Amit te az o hajara akarsz kenni, az Ricardo sara. Ha nagyon unatkozol, akkor usd fel legalabb a Nemet ideologiat, vagy a Grundrisse-t. A DK-t is ajanlanam, de nyilvan annyira nem fogsz soha unatkozni ;)
sorok között A görög alku 2012.02.10 07:12:00
Megegyeztek, megszorítanak, mehet az újabb mentőcsomag Görögországnak, a piacokon jó a hangulat. Az euró, és a befektetők megint nyertek egy kis időt."A többször elhalasztott tárgyalásokon végül megegyezésre jutottak a görög kormánypártok a második, 130 milliárd eurós…..
soc 2012.02.10 18:18:25
@orient: Ne haragudj, de kevered az orszagokat. En ugy tudtam, hogy eppen magyarorszag a feketen dolgozok paradicsoma, hozzank kepest a gorogok csak kezdok. Es olyan jol el az egesz orszag, hogy hajde. Egyebkent nem csak statisztikai adatom, de pl. itt a gorog kollegamat hallgatom, es nem tunik olyan fenyesnek az atlag gorog anyagi helyzete egyaltalan. Foleg ugy, hogy az EuroStat nem csak a munkanelkulisegrol adott ki jelentest, hanem az eletkorulmenyekrol is, ebben 27.5%-ra teszik a letminimum alatt elok szamat.

"Addig nyujtozkodjunk..." ezt a szoveget mar unalom hallgattam, de nezzuk mar meg, hogy mibol tartotta fenn novekedest az egesz "fejlett" regio: hitelekbol! Nem Gorogorszag az egyetlen, valojaban nala joval eladosodottabb orszagok is vannak, sot, minnel "fejlettebb" az orszag, annal tobb. Ne is beszeljunk arrol, hogy az allamadosaguk nemet es francia bankok kezeben van, ami azt jelenti, hogy minden egyes kisegito csomag valojaban ezeknek a bankoknak a zsebeben landol... marpedig igen nagy hagyomanyokkal rendelkezunk mar a banksegites teren is itt europaban (a bankoknal nem szamitott ugye, hogy "rossz adosok" miatt kerultek bajba, akkor is ki lettek segitve, minden feltetel nelkul).

"Ez egyszerű mint az 1x1. Ha egy ember/ország havonta 10 egység értéket állít elő, de 12-t költ, akkor az nem tartható fenn sokáig."
Nah jah, csak amikor ebbol a 12 koltesbol 4 megy el kamatokra, akkor ott a megsegites nem az ujabb hitel, hanem a hitelek elengedese/felmondasa.
soc 2012.02.10 18:19:44
@orient: 2015ig.
soc 2012.02.10 18:29:07
@orient: Ebben egyetertunk. Ha ez a segitseg, akkor mar regen jobban jartak volna, ha nem "segitik" oket.
Tisztelt Munkahelyi Terror blog!   Egy kérdéssel szeretnék önökhöz, illetve olvasóikhoz fordulni, megköszönném, ha válaszolnának. 8 esztendeje dolgozok a munkahelyemen,eddig minden rendben is volt, a fizetéseket időben kapjuk, a kollégák is rendesek.    A problémánk…..
soc 2012.02.06 22:16:54
@alfagumi: ne ess at a lo tulso oldalara. Most arrol van szo, hogy senki se kuporgat, mindenki kolt. Ha azonos a fizetesetek, akkor nem tudsz tobbet kolteni nyilvan.

@desw: Ne haragudj, normal esetben hagytam volna ezt az egeszet, de amit irsz, az csak nem all ossze semmilyen matematika alapjan. Ha azonos osszeget koltunk, csak kulonbozo celokra, akkor azok az intezmenyek (szalloda, vagy korhaz), ugyanabbol az osszegbol gazdalkodik. Azt akarod velem elhitetni, hogy te fizeted az en ellatasomat. En pedig azt allitom, hogy mi boven megfizetjuk azt a pluszt (mi dohanyosok kollektive) a jovedeki ado formajaban. Ha ezt az osszeget kozvetlenul extra eu-jarulek formajaban fizetnenk, akkor te boldogabb lennel? A lenyeg az, hogy igenybe veszek egy szolgaltatast, es fizetek is erte mint a katonatiszt, napi rendszeresseggel. Raadasul az egeszben a legviccesebb, hogy te minden aron arra akarsz kilyukadni, hogy "ki tesz tobbet", vagy inkabb "ki hagy tobbet" az allamkasszaban. En kimutattam, hogy ugyanolyan forgalmat feltetelezve, te se nem tobbet, se nem kevesebbet. Raadasul, a bagosok kozott is vannak sokan, akik nem vesznek igenybe extra egeszsegugyet, mert pl. feladjak a cigizest 30-40 eves korukig, es ugyanazokkal a kockazatokkal neznek szembe, mint egy nem dohanyos.

Az ervelesedben az legduhitobb, hogy te abbol probalsz valamifele misztikus erenyt kovacsolni, hogy mig mi igenybevesszuk az egeszsegugyet, addig te udulsz. De hat akkor te is sokkal jobbat tennel a szallodai gizikevel (illetve a szallo tulajdonosaval), ha el se mennel nyaralni, csak fizetnel. Es te ezt varod el ezek szerint a dohanyosoktol. Vedhetetlen az allaspontod, de mar annyira tulragoztuk, hogy nalam ez a zaro akkord.
soc 2012.02.06 22:24:15
@Munkaviszony.hu: Ez az bazmeg, nem mintha a dolgozonak nem jarna szunet, hatalyos jogszabalyok es kutyafule alapjan. Es hogy ebben a szunetben ha a farkat veri, akkor produktivabb, mint ha dohanyozna... A hulyeseg kibassza a biztositokat. En 19 eve bagozom, es evente max 2 napot veszek ki betegszabinak. Raadasul baratom, programozokent az nem hagyom az asztalon az agyamat sem...
Bizton állíthatjuk, egy dolgot megmutatott Bayer Zsolt, a 005-ös ügynök által szervezett békemenet, mégpedig azt, hogy a kormány szabadságharcos retorikája a törzsbázist meggyőzte. Nagyon sokan voltak, sokkal többen, mint azt bárki várta volna. Felmerül a kérdés, hogy vajon a…..
soc 2012.01.27 18:25:53
Pár kérdés a kommentelőkhöz: Miért akar mindenki demokratább lenni többinél? Illetve sokkal fontosabb, 20 év kostoló után sem tünt fel, hogy amit Magyarországon művelnek a politikában, az maga a demokrácia? Azt gondoljátok, hogy Magyarország komolyan egyedülálló mucsával van megáldva. Már pár éve gyűjtögetem a nyugat ojrópai tapasztalataimat, és lényegében mindenütt ugyanez megy. Angliától Franciaországon át Görögországig.

Persze, annyi különbség van, hogy a Magyarországon sikeresen leépítettek minden munkásszervezetet, így még az a szemernyi szociális/baloldali erő, amit meghagytak nyugaton mutatóban, az otthon ki sem alakult. Tehát maradt a tőke korlátlan uralma, még látszat ellenállók sincsenek.

Indiában most készül minden idők legnagyobb sztrájkja, 100 millió munkással. Az utóbbi évek megszorító politikája megmutatta, hogy demokratikus megnyilvánulások elégtelenek, sőt. A baloldali pártok "kormányzóképességét" azon mérik le, hogy mennyire képesek átvenni a jobboldal (igen, a keményvonalas liberálisok, csökkentett adókkal, privatizálással) szerepét. Az európai demokráciák osztálybékéje úgy volt eddig fenntartható, hogy a jóléti intézményrendszerrel védte magát a mindenkori kormányy a forradalmi mozgalmak nyomása ellen. Ma nincsen forradalmi mozgalom, és pár év múlva már jóléti intézményekről is csak viccekben fogunk hallani.

Elvégre olyan országokról beszélünk, ahol az ellenállás látszatára is lovasrendőrök és anti terrorista egységek gondoskodnak a turisták zavartalan sétájáról. A szép szavak ideje lejárt, de sajnos ez egyenlőre úgy tűnik, hogy ez csak az uralkodó osztályra igaz.
  Úgy tűnik, nem tarthat rendezvényt az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoport a megszokott, Szabad sajtó úti helyszínen, mivel azt lefoglalta a Fővárosi Önkormányzat. Sőt, mint kiderült, nem csak azt – és nem csak a Fővárosi Önkormányzat. Ahogy a…..
soc 2012.01.20 13:55:02
Sokadik hasonlo blogot es kommentjeit olvasom, es egyszeruen lenyugozonek talalom ezt az egeszet. Csudalkozasom okai:

1. Hogy van az, hogy 2011-ben, amikor mar 21 eve hivatalosan is piaci kapitalizmus uralkodik (tehat nem a tervgazdalkodos, felpiaci), es meg mindig ilyen nagy elannal megy a kommunistazas. Foleg ugy, hogy a legfobb kommunistazok partjanak vezerkara legalabb olyan erintett volt a tervkapitalizmusban, mint a masikak. Ez csak ugy mellekesen.

2. Kivancsi vagyok az atlageletkorra, mert az a magatartas, amivel itt egymasnak esnek a nepek szinvonalaban a 7 evesek civakodasat hozza. "Tan'to neni, az ugy kezdodott, hogy o visszarugot!" De most komolyan: mintha tokeletesen mas vilagban elnenek itt egyesek.

Kis politikai osszefoglalo az en, explicite kommunista! szemszogembol:
* Magyarorszagon, es masutt, nincsenek kommunistak sehol sem a politikai hatalomban. Mar csak azert sem, mert a kommunizmus a politikai hatalom lerombolasanak mozgalma. Bolsevikok talan, de azok is csak nagyon tavoli videkeken es mar ok sem azok az arcok, akik voltak.
* A fidesz nem diktatori allamot epit: ok az uri magyarorszagot epitik, amirol a jobbik is almodozik. Anno ezt egyetlen politikai szervezet kettos szerepben epitette ki (a Horthy-korszak, amelynek szellemi atyja Gombos Gyula volt, erdemes utana nezni, hogy hogyan is mukodott a MOVE), ma pedig ket, egymassal rivalizalo politikai formacio: a Fidesz a "mersekelt", "konszolidalt" uri ero, a masodik pedig a Jobbik es a holdudvarahoz tartozo mozgalmak. A tortenelmet ujraeljuk, hogy megfelelo legyen a politikai szituacio: EU-Trianon (ki is irta ala azt a bekediktatumot? csak ugy jelzem, a vorosok eppen a honvedelmi harcokba buktak bele, Andrassyiek pedig szepen alafirkantottak). A hatalomban maradas zaloga ma a vesztes harc az EU-IMF diktatumokkal szemben!
* Magyarorszagon es masutt evek ota megy a munkasszervezetek teljes kiherelese, a koz- es maganszferai dolgozok egymas ellen forditasa, amely biztositekot ad arra, hogy az altalanos profitrata novelese (allami szinten ezt jelenti a megszoritas), nem okoz veszedelmes politikai helyzetet az uralkodo elitre nezve. Ebben tokeletesen egymasra talal a zoldliberalis, a harmadikutaskodo, a nemzetieskedo kapitalista szekertabor.

Szoval, vannak egyszer azok, akik az MSZP tonyblaires, harmadikutas formedvenyebol a nacionalista hanyingerhez menekultek (nem nagy valtas, ha jobban belegondolok), masok pedig kritika nelkul imadjak IMF-EU vilagronto parosat, mertazbeszoltviktatornak. Nem erdekes, hogy a-z.ig ugyanazok a lepesek, ugyanazok a torekvesek jellemzek az egesz burzsoa politikai palettat. Olyan ez, mint egy foci meccs. Emberek kepesek olyan csapatokert utlegelni egymast, amihez tavolrol sincs semmi kozuk azon a mezen kivul, amit a kinai boltbol vettek.

Egyszeruen lenyugozo egy helyzet, lenyugozo ostobasag.
Nemrég bántottam az Economistot, most egy másik angolszász hetilapot, a Newsweeket viszont dicsérni szeretném. A brit utcai zavargások feladták a leckét az újságíróknak, véleményformálóknak. Mi volt ez? Az elnyomott tömegek segélykiáltása, vagy 100%-os nyár végi…..
soc 2011.08.22 18:26:25
Csak par dologra szeretnek reagalni.

1. Ha jol ertem a posztot, akkor ez semmi mas, mint egy cikkvalogatas velos osszefoglaloja, nem pedig allasfoglalas a tortentekrol.

2. A cikkek, es ugy altalaban az angol sajto bemutatta, hogyan is mukodik az altalanos felelemkeltes, es magaslorol pofazas. Ennek egyik szep peldaja, hogy mindenki a fosztogatasokkal van elfoglalva, mikozben ennel meg jelentosebb a rendorok elleni tamadasok onmagukban. A fosztogatas kesobb jott, es raadasul nem mindenhol ez volt a cel, csak lattak, hogy a rendorok meghatralnak, es igy valtott at militans shopping turava az egesz.

3. manókomment 2011.08.22. 15:33:24:
Hulyesegeket ne hordj ossze. En, mint gyakorlo anarchista mondom, hogy te kevered kozeposztaly-kispolgari illuziokat a konkret anarchista mozgalommal. Van persze par homalyos tekintetu eletmod-forradalmar, aki egesz nap azzal van elfoglalva, hogy arukat valogasson gonoszsag alapjan, de az anarchizmus en bloc nem egy termekbesorolo mozgalom. Nem kell mindjart csipobol reagalni, gondolkodni is kell neha: a lapos tv-ket el lehet adni, PENZERT! A legtobb kommentar es lejarato szoveg arra kozuleti erzesre appellalt, hogy mivel nem kenyeret zsakmanyoltak (pedig egyebkent vittek a kajat is), ezert ez nem szegenylazadas, hanem csak es kizarolag luxuslazadas, semmi koze a tarsadalm-gazdasagi problemakhoz (lesoporheto az asztalrol szimplan rendorsegi kerdesse degradalva). Ha mar behoztad a kifejezest: az ellenforradalom egyik leghatekonyabb talalmanya mindezidaig a media volt.
soc 2011.08.22 19:56:26
@manókomment: túlreagálod. Én csak felhívtam a figyelmedet, hogy nem elég azt nézni, hogy mit raboltak össze. Ne haragudj, de kicsit előre gondolkodsz, mert én nem állítottam, hogy ez itt a forradalom maga, csak próbáltam kontextusba helyezni. Aki tv-t lop, az akár pénzzé is teheti, hogy, ha nem is a forradalmat, de magát finanszírozza. Már csak azért is érdemes belegondolni az ilyen kurta, blikkes bölcsességekkel, mert ugyanez a duma máshol is előfordul, pl. Gyors hitelekre szorulók esetén.

A média témája messzire vezet, de ugye nem gondolod, hogy a sajtó vagy a tv nem alkalmas arra, hogy manipulálja az események fogadtatását? A sajtó úgy fejlődött ahogy a st a laptulajdonosi érdekek diktálták. Ezt csak úgy tudod érzékelni, hogy látod a saját szemeddel. Londonban azóta több tüntetés volt, amelyek elég népesek voltak, de mivel nem illett a képbe, ezért a nagyobb lapok nemes egyszerűséggel elfelejtették ezeket megemlíteni. A media a sajtó így működik.