Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NagyDóra

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bányász Péter Az alábbi poszttal régi adósságot törlesztek: hónapokkal korábban, Marton Péter írt egy bejegyzést "Hírszerzési trükkök: iraki gerillák vs Apache helikopterek" címmel, melynek megjelenése után ígértem egy összefoglalót az U.S. Army Közösségi média…..
NagyDóra 2012.05.28 19:43:50
www.hurriyetdailynews.com/nato-bans-taking-photos-in-combat-areas-.aspx?pageID=238&nID=21755&NewsCatID=359#.T8NO1ZJjk8w.facebook
És persze sok kellemetlenségtől megkímélheti a haderőt, ha egyes eseményekről nem készülnek fényképek (lásd: Abu Ghraib, belga katonák Ruandában..stb.)
Mit tesz száz év egy országgal? Közel egy évszázada az Oszmán Birodalom romjain Törökországot találóan nevezték a kontinens beteg emberének, ám ma ez már igen elgondolkodtató az ország gazdasági és politikai erejét elnézve. Mialatt az eurozóna és az Európai Unió…..
NagyDóra 2011.01.15 12:10:32
@mefiszta: Nem bántani akartam a kurdokat, és azt sem mondtam, hogy szerintem a PKK terrorszervezet, csak annyit,hogy az EU, az USA és a Törökország által számon tartott terrorszervezetek között is szerepel (nyilván politikai okokból, különben az ellene való fellépés miatt a nemzetközi közösség eléggé ráncolná a szemöldökét).

Sajnálatos történelmi körülmények miatt nincs önálló kurd állam, és a politikai realitások azt mutatják, hogy nem is lesz. Így jobb híján örüljünk annak, hogy a kurdok Irakban területi autonómiát kaptak, hogy 2002 óta nincs Törökországban szükségállapot a konfliktus miatt, hogy a kormány legalább elismeri a probléma létezését, és igyekszik "puha" eszközökkel kezelni.
Tény, hogy az emberi jogok tekintetében Törökországnak van mit tanulnia, de a kisebbségi jogok adása és hasonlóak a kurdok szempontjából is kifizetődőbb szerintem, minthogy újra polgárháborúzzanak.

Terrorista- szabadságharcos: legtöbbször nézőpont kérdése. :)
NagyDóra 2011.01.15 14:59:05
@mefiszta: Forradalmár, szabadsághős/harcos, gerilla, partizán, ellenálló, bűnöző, lázadó, puccsista, ellenforradalmár, terrorista...stb. Szerintem lényegében mindegy, azért, mert mindegyikben közös elem a politikai célok érdekében végrehajtott erőszak. Nyilván egy adott kisebbség kormányzat elleni lázadása, elszakadási törekvései a kormány szemében szeparatizmus, míg a támogatók jogos cselekményként látják és szabadságharcosoknak titulálják őket, amiért élnek önrendelkezéshez való jogukkal. A csecsenek is terroristák az oroszok szemében, de ha egy kurdot vagy egy koszovói albánt megkérdeznének, azt mondanák, hogy a csecsenek jogosan léptek fel. Én így értettem azt, hogy a két dolog egyre megy, ez is csak egy vélemény, és az is marad, amíg a terrorizmusnak nem lesz egy nemzetközileg is elfogadott definíciója- addig kár ezen vitatkozni. :)

Mindenesetre nagyon pozitív dolognak tartom, hogy a kurdok elleni török hadsereg által elkövetett jogsértések nagy hányada a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának asztalán landol, és Törökország elég rendesen fizetgeti a kártérítéseket. Jobb, mint a semmi :)

Nyelvészeti kérdésekben nem merek vitatkozni, biztos igazad van. :)
NagyDóra 2011.01.15 15:27:10
@mefiszta: Törökország 2005-ig még a kurd probléma létét is tagadta, addig az volt a szöveg, hogy nincsenek is kisebbségek az országban, mert ugye a törököknél nem alakult ki etnikai alapú nemzettudat (vagyis török az, aki Törökország területén él).
Örüljünk, hogy megváltozott.
Nem te vagy az első, aki a demokratikus országok képmutatásán fennakad. Ebben a műfajban -mint oly sok másban is- az USA élen jár. :)