Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ted Aprajev

16 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tavaly májusban tudtuk meg, hogy Bayer Zsolt az NKA miniszteri keretből nyújtott 35 milliós támogatásával újraforgatja a régi nagysikerű Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozatot. Bayer az Indexnek úgy nyilatkozott, a Magyarországon készülő, 14 részes és a…..
Két érdekes nyilatkozatot hallottam a tegnapi hírműsorokban a mezőgazdaság helyzetével kapcsolatban. Két hír, amelyekre külön-külön szinte már csak legyint az ember, de így együtt nagyon ütős. Először egy sertéstenyésztéssel is foglalkozó gazda panasza szólt, miszerint…..
Abban talán mindenki egyetért, hogy a Heti Válasz a legfurább sajtótermék a jobboldalon. Néha olyan meglepő állításokkal állnak elő a II. Orbán-kormányról, amiről még a Népszava is szűzien hallgat, máskor viszont törölnek egy tökös publit és megbüntetik a szerzőjét. A…..
 Ezek az apró kagylócskák a kedvenceim. Szeretem, ahogy a hálóban, amiben többnyire elém kerülnek sejtelmesen összedörzsölődnek. Hangjuk, mint amikor a szél belekap a villanyoszlopon kicsorbult porcelán babákba. A spagettis változatát szeretem a legjobban, ami lényegében…..
Ted Aprajev 2011.01.23 23:23:00
@Giuszi: ...hát, ha ez a jólét, akkor legyen: 2800.- ért kagyló, és tészta kb. 900.- ért...fokhagyma, pepperoncino, koriander, petrezselyem...hát az se olcsó, és a bor, meg az olivaolaj, meg a vaj...4 személyre összesen 4800.- 5000...szóval egy főre 1200.-...így mulatozunk erre mifelénk..:))
Ted Aprajev 2011.01.26 11:23:03
@Harangláb: köszönet...
Ted Aprajev 2012.02.04 07:42:39
:))
A comment:com úgy tudja, hogy bár aláírt szerződés még mindig nincs, már kitűzték Fábry Sándor új műsorának indulási időpontját az MTV-ben.Úgy tudjuk, hogy a külsős gyártásban készülő új Fábry-show január második felétől kéthetente csütörtökön lesz képernyőn,…..
Aki azt hiszi, hogy a modernnek nevezett kor magyar politikája összehasonlíthatatlan a korábbi időszakokkal, annak feltétlenül ajánlom olvasgatásra Cieger András zseniális új könyvét. A szerző – aki egyébként évfolyamtársam volt az egyetemen - furcsa módon egyszerre írt…..
Ted Aprajev 2011.06.20 19:22:29
@popocatepetl: már meg volt, de ez semmit nem változtat azon a tényen, hogy az irány egyértelmű....
nem érdemes előkelősködni, koreázni, mert hamar ezen a 93 négyzet kilométeren is megtalálod a koreád...egészségedre...csak egyszer legyél érintett azzal a kifinomult jogérzékeddel, fideszseggszőrbe akadva is, és rögtön észre fogod venni...hamar itt van...
Sokan ajánlottátok már a Rubent, ahová már hetekkel ezelőtt el szerettem volna menni, de a napi menüA: olyan étel volt, amit pont egy nappal korábban készítettünk el itthonB: olyan étel volt, amit egyszerűen ki nem állhatok.Múlt hétfőn viszont elmúlt minden akadály, így…..
Ted Aprajev 2011.02.28 18:35:03
Ez a hely az igazi magas labda, amiről minden kezdő gasztronómiai író palánta álmodik. Kifejezetten kínosan érzem magam, berzenkedik a lelkiismeretem is, hogy megint belefutottam a nyilvánvalóba. Hogy jövök én ahhoz, hogy egy a déli órákban, a sűrű hóesés ellenére is zsúfolt étteremről lerántsam a leplet. Egy olyan helyről, melynek elégedetten jóllakott közönsége, mérgezési tünetek nélkül távozik, méghozzá a közelgő visszatérés ígéretével a tekintetükben.

Elbizonytalanodtam, vajon egyáltalán érdemes-e írnom erről. Akár azt a megoldást is választhattam volna, hogy szóra se méltatom az itt folyó, vendéglátásnak csúfolt tevékenységet. Mégis megírom, még ha így kénytelen vagyok súlyához mértnél lényegesen bővebben beszámolni az itt tapasztaltakról. Mi az, ami mindenkinek tetszik, csak éppen nekem nem? Miért nem tudok belenyugodni, hogy a mennyiség legyőzhetetlen érv, és bármilyen bülbül hangon, vagy gonzó stílusban ostorozom is, nem lehet igazam, mert a tapasztalat ellenem szól. Ahol ennyi jó ember nyikkanás nélkül elfogyasztja az ebédjét, ott nem lehet baj.

Adva van egy kis belvárosi utca: a neve Magyar. Pont annyira eldugott, mint amennyire elismert a magyar gasztronómia világviszonylatban. Talán ez a szerencsénk, mert, ha a mostani állapota válna széles körben ismertté, akkor velem fanyalogna itt még egy busznyi turista is. Tehát ünnepelhetjük azt a kivételes mázlit, hogy konyhaművészetünk igen csak enigmatikus a világ népei számára, hogy önönmagunkat ne is említsem. A kis utca egyik házában működött a Baraka és később Segal Viktor étterme. Ha a még távolabbi múltba meresztjük tekintetünket, akkor, ha nem tévedek itt állt a Légrády féle, nagyon, de nagyon ínyenc és mindenekfelett magyar étterem. Hol van az már? Ahogy a ma itt működö Ruben étterem étlapjába mélyedek, többnyire a magyar étlapokról ismert fogások kacsintgatnak rám csalogatóan kedvező árfekvésben. De az én kisördögöm nem hagy nyugodni: hogyan lehet ezeket ennyi pénzből előállítani? Már a dobozos expressz ételek kapcsán is megfogalmazódtak bennem ezek a kételyek, bár ott a nagyüzemi gyártás némi magyarázattal szolgált úgy a minőségre, mint az árképzésre. Körülöttem a hivatali, munkahelyi félórások fogyasztják ételeiket, és étkezési utalványokkal egyenlítik ki számláikat. Üsse kő, most már nincs menekvés berendelem, amit kedvemre valónak találok: nem a menüt, hanem a la carte fogok étkezni, az idő sem számít.

A csábítóan hangzatos padlizsános parajtortácskát kérek előételnek grillezett, füstölt gomolyasajttal, paprikamártással. Közben arra is van időm, hogy szemügyre vegyem a környezetet. Újdonságként hat az emeletre vezető lépcsőkorlát vas ciráda motívumainak megjelenése az egyik falfelületen és az asztalokon lévő papír alátéteken. Amúgy ugyanaz a bútorzat, mint Segal idején. Az új üzemeltető nem a külcsín drasztikus megváltoztatásával vette birtokába a helyet, remélhetőleg erőit a konyha teljesítményére összpontosítja.
Érdekes kiszerelésben kerül elém a padlizsános parajtortácska. Nem hiszem, hogy nagyon messze járnék az igazságtól, ha azt gondolnám, hogy ez a becéző elnevezés valami aprócska padlizsán, paraj és gomolya egymásra tornyozott elegyét jelentené a többségnek, amit élénk színű paprikamártás tesz pikánssá. A gasztronómia mai állása szerint a mártás nem feltétlenül a mindent elöntő vörös hungarikumból kell készüljön, hanem lehetne kápia, akár kaliforniai paprika is. Amikor itt tartok álmodozásomban már előttem díszeleg lisztes paprikás mártásban úszva néhány könnyedén megfuttatott parajlevél, alatta olajban tocsog két padlizsán szelet, és az egész tetejében a gomolya. A „mártás” feltehetően az étlapon szereplő töltött paprika mellől származik, amivel egyúttal sikerült ízelítőt kapni abból is. Egyedül a gomolya értékelhető, bár az is sósabb az elviselhetőnél, de mégis hoz valamit vonzó füstös ízéből.

A „citrusos kacsaleves gnocchival” tekintélyes méretű ibrikben érkezik, vagyis inkább a tejfölös kacsaragú leves krumplis gombóccal, mert már látványra is inkább ez a robusztusabb elnevezés illik rá. A tejföl szabálytalan csomókban uralja a levet, ami egy mindent bele lére emlékeztet, tele túlfőtt zöldségekkel, már-már áthatolhatatlan mennyiségben, és itt-ott megállapíthatatlan származású csipetnyi hús cafatokkal és két-három megkeményedett gyári gnocchi. A citrus is jelen van: az ibrik vastag szélébe tűzve, mint az egyszeri ember pörge kalapján a madártoll.
Hozzáteszem, hogy az adagok hatalmasak, ahogy az a magyar konyhában elvárható, mert a pénzemért aztán legyen valami a tányéron...(ban)…

Ennek a hagyománynak a jegyében púposodik előttem a brassói aprópecsenye. Jól odasült méretes krumpli kockák, színre még vonzóak is, de mikor ráharapok ellenállást nem tanúsítva esnek szét: határozottan túlkészült. A vasorrú bába arcbőre nem olyan ráncos, mint az ételbe zsúfolt zöldborsók héja. Nem gondolom egy percig sem, hogy a csimbókosra nyesegetett hús zsenge szűzérme volna. Az adag egészében szép nagy: lecsó alapon húst főztek, pirítottak, bele ömlesztették a ráncos zöldborsót, majd a tetejét bőségesen megszórták a jolly-joker sült burgonyával, ami még sokféle fogásban hasznosítható. Ezt hívják vállalkozói konyhának, ahol minden mindennel párosítható. Kezdem érteni az öngyilkosan alacsony árakat. Valamit valamiért. Mert ha a dobozos ételekkel kell versenyezni, akkor szomorúan jelenthetem, hogy a Ruben alulmaradt ebben a nemtelen küzdelemben.
Eredetileg még karácsony környékén akartam bejegyzést írni pontosan ezzel a címmel. Herczeg Ágnes akkortájt egyrészt a Borok a konyhában című könyvével, másrészt a mainstream sajtónak-televíziónak – például a Díványnak vagy a Tv2-s Borkultusznak – adott…..
Ted Aprajev 2011.02.14 10:11:27
@benchmade: konkrétan a férjére gondoltam,...de mindegy...
ami érdekes, hogy ezzel a vállalással feladta, szerintem elég korán, hogy függetlenként értékelje a borokat...nem venném a bátorságot életvezetési tanácsokat adni, de a piaci hitelesség szempontjából a hosszabb függetlenség gyümölcsözőbb befektetés...
  A dolog úgy kezdődött, hogy karácsony estére szopós kismalacot szerettem volna az ünnepi asztalra, persze sütve. Olvastam valahol, hogy ez egyáltalán nincs ellentmondásban a mo.-i karácsonyi szokásokkal, bár, amikor a hentesnél, már jó előre próbáltam megrendelni a…..
 Kellemes meglepetés ért, amikor a Budagyöngye bevásárló központban járván kiderült, hogy kapaható mangalica malacpofa. Azonnal vettem 10 darabot. Hazafelé menet fontolgattam, hogy milyen eljárással fogom ehetővé tenni, de elég hamar eldöntöttem, hogy konfitálni fogom, mert…..
Ted Aprajev 2010.11.29 20:18:30
@egy nik a sok közül: ez valóban az egyik legősibb eljárás:"confire": tartósítani...szóval a libacomb is alkalmas, néhány óra alatt meg van. Most éppen borjúpofát konfitálok, az is igéretes. egyébként bármilyen húst, amit eleve hosszan lehet csak ehetővé varázsolni érdemes konfitálni.
Mennyivel megy az új Subaru WRX STI? Pontosan 24 FPS-sel (Frame per second), amit ez a látványos vírusfilm bizonyít be nekünk. A kanadai DDB reklámfilmjében nem a hagyományos módon mérik a kocsi sebességét, hanem egy egész szokatlan módon. Az alapötlet egészen zavarba ejtően…..
Ted Aprajev 2010.11.13 11:57:24
A Tv2 végül elszánta magát, és mégis péntekre menekíti a Megasztárt az X-Faktor elől. Persze nincs ebben semmi meglepő, hiszen már két hete szombaton elindult az evakuációt felvezető kampány: Friderikusz Sándor csak úgy, mellékesen felvetette, hogy miért is kéne választaniuk a…..
Reggel végigszaladtam a tumblren, és két érdekes dolgot is találtam: az egyiken Danny DeVito lányokat kér meg arra, hogy mutogassák nekik a cicijüket (klasszik WTF kategória), a másik pedig az örök lázadó Vivienne Westwood meztelenül. A divattervezőnő imád polgárukkasztani, és…..
                                               …..
Ted Aprajev 2010.10.06 17:35:14
@napos2600: az mi is, hogy jobban értsem..?
   Valódi háború dúl Amerika államai között, amely időről időre váratlan fordulatokat vesz, hogy az emblematikus húspogácsa: a híres-neves hamburger honnan is származik, melyik állam vallhatja magáénak a dicsőséget, hogy ott született meg a darált húsból…..
Ted Aprajev 2010.09.22 16:01:48
@Billy Pilgrim: teljesen jogos: ez így pongyola. egyéb a tartalomra vonatkozó megjegyzés..?:))
Ted Aprajev 2010.09.28 21:44:48
@Lissakmarci: kösz, nem ismertem...de annyira freak nem vagyok, hamburgerből ennyi elég is..:))
update: a Magic Burger elköltözött a XI. kerületbe. Az új helyről itt írtunk egy rövid véleményt. Kiugrunk a belvárosból és egészen a Szentendrei útig, a lakóteleppel övezett többsávos autópályáig mentünk, hogy megtaláljuk a legjobb budapesti hamburgerest. Körülbelül itt…..
   Receptek tömege szól arról, hogy miként is lehet a polipot puhává, omlóssá tenni, milyen trükköket, előírásokat kell bevetni, betartani ennek érdekében. Sózni szükséges, vagy teljesen tiltott, vagy esetleg a hosszas, lassú hűtés a megoldás, vagy a japán…..
 Kutatók szerint bebizonyosodott, hogy a cékla dzsúsz nitrát tartalma a” ludas” abban, hogy fogyasztásakor jelentős vérnyomás csökkenés figyelhető meg.  A tanulmány szerint két csoport közül az egyik szedett nitrát tablettát, míg a másik cékla levet ivott,…..
Személyes érzéseim a rituális disznóöléssel kapcsolatban meglehetősen egyértelműek. Ámbár nem volt még alkalmam részt venni eme férfiasnak ismert téli eseményen, és irodalmi ismereteim se győztek meg arról, hogy a disznóölés fagyos, pálinkás izgalmai fokoznák a hús iránti…..
 Ez ám a numera: opálos, mintha víz alatt lenne, érzéki zsírpárnák, vöröses, bordós hús. Puhán, lágyan engedi magát némi közepes erejű ütés nyomán, éppen csak kiterül.A Fény utcai piacon Radics úrnál veszem, még eddig nem csalódtam. Már a vétel, a bárd jótékony…..
      Matsuhisa: Ideálisabb legendát kitalálni sem lehetne egy világsikerhez, ez meg ráadásul igaz is… Ki gondolná, hogy milyen kemény életútja volt ennek a csendes japánnak, amíg a mai állapotnak megfelelő 21 országban 23 éttermet…..
     Hát az vesse az első követ önmagára, aki titkon, a szíve mélyén nem rajong a rántott húsért, de nyilvánosan ócsárolja. Persze manapság, amikor újra gombolt tojásos nokedlik borzolják a kifinomult gasztronómus érzékeit, vagy a tökfőzelék…..