Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szigetvari.peter

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az angol szótagolás korántsem olyan egyszerű, mint pl. a magyar. Sokféle el­mé­let létezik rá, főleg fonológiai megközelítésűek – most következzen egy fo­ne­ti­kai megközelítés. (A szótagolás és a szavak sorvégi elválasztása nem feltétlenül…..
szigetvari.peter 2011.07.06 15:00:10
@Devourius: Bocs, ahogy paraszthajszal írja: a szó eleji esetekre gondolok csak. Ott még nem találkoztam olyan i/y-val, ami lehetne svá.

A liberalizmus nem igazán értelmezhető itt, az LPD nem azt akarja megmondani, hogy te hogy mondd, hanem hogy az anyanyelvi beszélők hogyan mondják. Nem előír, hanem leír. (Na jó, ez sem igaz, mert a nem anyanyelvieknek vannak javaslatai pl. az indexbe tett vs. kurzivált hangok esetében.)
function PlaySound(url) { document.getElementById('spanDyn').innerHTML=""; } Lehet olvasni itt-ott arról, hogy ha egy angol szó mássalhangzóra végződik, az azt követő pedig ma­gán­hang­zó­val kezdődik, akkor a mássalhangzó átkerül a kö­vet­ke­ző…..
szigetvari.peter 2011.06.09 17:02:41
@IdegenNyelvŐr: ,,A very-ben az [ɹ] a codában van, és nem kerekítéses.'' És azt honnan tudod, hogy a kódában van? Csak nem abból, hogy nem kerekítéses?

,,Abból, hogy te nem érzékeled a különbséget, még nem következik, hogy nincs is.'' Ez igaz. De az is, hogy abból, hogy te azt állítod, hogy van, se következik az, hogy tényleg van.
szigetvari.peter 2011.06.11 11:43:50
@IdegenNyelvŐr: Látod ez a névtelenség átka: nehéz mögüle a tekintélyre hivatkozni.
szigetvari.peter 2011.06.09 10:54:34
@IdegenNyelvŐr: A zemberes példádat nem tudom átérezni. Nekem nincs különbség kiejtésben ,,a ζ'' és ,,az η'' közt (már amennyiben az elsőt nem ,,dzétá''-nak ejtem). Tudok csinálni: [azéta] vs [azʔéta], de csak ha fontosnak látszik a kétértelműség elkerülése.
function PlaySound(url) { document.getElementById('spanDyn').innerHTML=""; } Az utóbbi időben az angol kiejtés egyszerűsödéseivel foglalkoztunk, ez al­ka­lom­mal viszont egy bonyolítással fogunk. Legalábbis „matematikai” értelemben véve bonyolítással, ha…..
szigetvari.peter 2011.06.01 23:33:47
@IdegenNyelvŐr: ,,Az un- fosztóképző fontos a közlés szempontjából, éppen ezért nem sorvadhat el /ən/-né.'' Hát ez elég spekulatív megállapítás. A descend-hez képest az ascend eleje is fontos, aztán mégis elsorvadhat. (Hogy pl. a francia többesszámról ne is beszéljünk.) Az igaz, hogy a nyelv néha valamely kontraszt megőrzése miatt elkerüli a fonológiai gyengülést, de bőven van arra is példa, hogy nem. Önmagában ezért ez nem meggyőző érv.
szigetvari.peter 2011.06.02 11:25:10
@IdegenNyelvŐr: Nagyjából egyetértünk, csak a ,,közlés szempontjából való fontosság'' rész nem tetszik. Valóban az ,,elhomályosult'' összetételek fonológiailag is elhomályosulnak (pl. cupboard, postman), ami meg újabb képzés, és még nem ,,homályosult el'', az fonológiailag is látszik (pl. blackboard, caveman), nemcsak a hangsúlyon, hanem a mássalhangzó-kapcsolaton is ([-kb-], [-vm-]. (Sőt a postman egy közbenső eset, mert a 2. szótag hangsúlytalan, de a msh-kapcsolat marad, szemben pl. a Christmas-szal, ami teljesen olyan, mint a cupboard.) Dehogy ez utóbbiaknak miért volna fontosabb a második eleme, mint az elsőknek, azt nem tudom.

A descend/ascend épp azt mutatja, hogy nem a ,,közlés szempontjából való fontosság'' számít, hanem -- amint említed -- pl. a produktivitás.
szigetvari.peter 2011.06.03 12:05:16
@Devourius: ,,Óriási igénytelenség, semmivel nem indokolható.'' Az a helyzet, hogy a ba/ban különbség valószínűleg mesterséges, írottnyelvi dolog. Olvass utána: seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?f=32&t=724&p=9923&#p9923
function PlaySound(url) { document.getElementById('spanDyn').innerHTML=""; } A következő pár alkalommal az angolban a gyorsabb beszédtempó mellett fellépő kiejtési kiegyszerűsödések kerülnek terítékre, melyek alkalmazása ter­mé­sze­te­sen nem kötelező. Első…..
IdegenNyelvŐr Veszélyes mérgek 2010.10.10 13:00:00
function PlaySound(url) { document.getElementById('spanDyn').innerHTML=""; } E poszt szomorú aktualitását a vörösiszap adja, mely kapcsán a nemzetközi saj­tó­nak nyilatkozóknak gyakran kell a veszélyekről, a mérgező anyagokról és a…..
Pár hete leírtam a személyes véleményem Budapest nevének kiejtéséről Ná­das­dy Ádám hasonló témájú cikke kapcsán. Most egy másik írását fogom bon­col­gatni, de ezúttal szakmai szemmel, tárgyilagosan. A Modern Talking címet vi­se­lő…..