Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Makronauta

0 bejegyzést írt és 170 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyáron az udvarok napos sarkaiban vagy az ablakok, erkélyek muskátlis ládái mellett megjelennek az ötliteres dunsztosüvegekbe elrakott erjedő kovászos uborkák. A körfolyosós házak meghittségéhez is hozzá tartozik ez a látvány, mert a napon érlelt természetes savanyítás szokása…..
A tápiókagolyók a desszerteket igen dekoratívvá teszik. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják! A tápióka vagy manióka trópusi növény, már a maják is termesztették. Gyökeréből kivont keményítő a föld éhező lakosságának fontos tápláléka. Liszt, pehely, granulátum formában…..
Fahéj fokhagymával? Ki gondolná, milyen jól megfér egymással ez a két fűszer! Ehhez jön még a kakukkfű, a miszó – mindjárt felsoroljuk, még mi minden van ebben az egzotikus kis gombócban. Pikáns? Markáns? Az ízek tökéletes harmóniája! Hozzávalók:Ebből a…..
Makronauta Kékre szeretni* 2021.03.12 04:00:00
Tisza Kata terápiás feldolgozásregénye Feszültséggel, szorongással teli időszakot élünk, a családok, mikroközösségek összezárva kell, hogy éljék a napjaikat. Már ezért is nehéz, hát még akkor, ha a kiegyensúlyozatlan légkör hátterében sérült kötődésmintázat áll. A szenvedő fél összetéveszti a…..
A „Mit adjunk uzsonnára?” kérdés nyomán kedvenc receptünket elevenítettük fel. Ízlik a gyerekeknek, ráadásul hasznos tápanyagok tárháza. Mivel teljesőrlésű búzalisztből készül, a cukoranyagcserét támogatja, egyenletesen adagolja az energiát. Tartalmazza a B1 vitamint, amit…..
Makronauta 2019.10.28 09:29:37
@Wulfie: Tölteléknek az alma, dió, mák mindig jöhet, naranccsal is finom és persze a bogyós gyümölcsök...
Makronauta Paradicsomlé télire 2018.09.07 06:00:00
Még nem késő eltenni néhány üveg ivólevet az érett ízletes paradicsomból. Nem kell hozzá más csak egy jól működő paradicsom passzírozó. Mi a régi családi eszközt vettük igénybe és sikerrel jártunk.    Hozzávalók: 10 kg érett, lédús paradicsom (ebből kb. 7-8 liter…..
Hozzávalók egy személyre: ¾ csésze zabpehely, 1 csésze rizstej,1/3 teáskanál só, 1 marék apróra vágott mandula. A tálaláskor kesudió vagy olajos mag, aszalt gyümölcsök, kókuszreszelék, fahéj. Elkészítése: Keverjük össze a hozzávalókat egy tálkában, takarjuk le és…..
Makronauta 2019.09.02 16:26:37
@BahariAnna: Jó ötlet a kókusztej, azzal is nagyon finom. Köszönjük!
Makronauta Mákos kukorica 2019.01.25 04:30:00
Falun, tollfosztáskor közkedvelt csemege volt a főtt kukorica, egy kis darált mákkal és mézzel ízesítve. Érdemes kipróbálni, csak nyerünk vele – egy finom, különleges, laktató desszertet. Régen morzsolt kukoricát szemesen is tettek el télire, amit gyakran megfőztek, és volt,…..
Makronauta 2019.01.25 09:38:12
@Le a spammerekkel: Amikor még fosztottak tollat, Békés megyéből származik a recept. A sós változat meg Zemplénből. Idős rokonoktól hallottam, ők gyerekkorukban ettek ilyet, az 1940-es években. Miért ne eleveníthetnénk fel?
Makronauta Kókusz kocka 2018.12.28 06:00:00
Ünnepek és hétköznapok alkalmával közkedvelt ez a tortának is beillő sütemény. Régi, közismert recept, mindig beválik!  Hozzávalók: A tésztához: 40 dkg liszt, 1 sütőpor, 28 dkg cukor, 2 tojás, 1 vaníliás cukor, 3 evőkanál méz, 8 dkg margarin vagy más zsiradék, 2 dl…..
Makronauta 2018.12.28 17:36:17
@takacsveca93: Örülök, hogy tetszik a recept, próbáld ki, nem fogsz csalódni.
Makronauta Hokkaidó tök 2018.11.16 05:30:00
Először Berlinben, a főzőiskolában ettem hokkaidó tököt. Kicsi, 1-1,5 kilós kerek formája és narancssárga, sötétzöld színe alapján, sokáig azt hittem, hogy ez egy dísztök. A neve Hokkaidó szigetéről származik, így a japános makrobiotikus étkezés egyik kedvelt…..
A kertekben már nem érnek be a paradicsomok és a piacon is kapható még itt-ott zöld paradicsom. Ezeket hagymával, répával, karfiolrózsákkal kiegészítve berakhatjuk savanyúságnak.  A munka menete: a paradicsomokat alaposan megmossuk, ezután kitesszük egy konyharuhára száradni.…..
Makronauta 2018.11.04 07:59:33
@Wulfie: Leginkább piacon, a szatyorboltban és rokonok kertjéből szerzem be az alapanyagokat, de köszi az ajánlatot! A kicsit csúnyábbakat is beleteszem (nem a szélére), amit ki kell vágni, azt kivágom és az is mehet bele. Ha kifogyott a zöld paradicsom és még van hely az üvegben, hagymával töltöm ki. A díszítés nem annyira profi, mint a piaci savanyúságosoké, kicsit improvizatív. :)
Ezt a receptet a híres görög orvos, Hippokratész állította össze 2400 évvel ezelőtt. Hatékony tisztító, méregtelenítő, súlyos betegek is fogyaszthatják. Mivel pépszerű és nagyon ízletes, kisgyerekek is szívesen bekanalazzák. Kipróbáltuk, párolt zöldségekkel mártogatva…..
Makronauta 2018.02.19 22:10:23
@Bojtárgazdi: Igazad van! Látod, ez elkerülte a figyelmemet. Meg kellene kérdeznem a recept szerzőjét, Beata Bishopot. Ugyanis a recept forrását megjelöltem alatta: egy régi kis füzet, a Szelíd gyógymód sorozatban jelent meg 1990-ben, Beata Bishop írta a Gerson-diétáról, néhány receptet is ajánlott, köztük ezt. Egészségforrás Kiadó. Egyelőre elégedjünk meg egy olyan magyarázattal, hogy: Hippokratész is írhatta volna! ... vagy azzal, hogy egy Hippokratész nevű orvos, aki ugyanezen a néven praktizált valamikor 1492 után:)
Bár itthon nem terem tengeri zöldség, érdemes kipróbálni a bioboltok és a keleti élelmiszerboltok polcain található algákat. Előnyük, hogy természetes ásványi anyag forrásra találunk bennük, könnyen emészthetők. Legjobb, ha a napi étkezésünkbe csempésszük őket, szóval ne…..
Makronauta 2017.04.10 16:47:57
@Erich: Így igaz! Ne feledjük, hogy az algák ásványi anyag tartalma, például a vastartalma jelentős. Csak egy példa: a Hiziki algában 10X annyi vas van, mint a spenótban. Vegetáriánusoknak, kismamáknak, vérszegényeknek, és persze mindenkinek ajánlott.
Makronauta Önterjú* 2017.01.10 05:25:00
A Pirosmadár című verseskötetem megjelenése alkalmából készítettem magammal egy interjút. Ebben olyan műhelytitkokra is fény derül, amelyeket megkérdeztek tőlem többen is, meg olyanokról is szó lesz, amit nem kérdezett senki. A verseskötetedet bemutató est után vastaps volt. Egy könyvszakmában…..
Makronauta 2017.01.11 13:34:51
@Hajdu Imre, Gombos Levente: a cikk végén található egy link, bele lehet olvasni a könyvbe és megrendelhető. Abban igazad van, hogy a verseket legjobb ha olvassuk vagy hallgatjuk (vagy írjuk). Itt csak egy kis hátteret szerettem volna nekik festeni :)
Különleges ízű, laktató étel. Egyszerű elkészíteni: A bablevest a recept szerint főzzük meg, közben a savanyú káposztát egy kevés olajon megpároljuk, majd tálaláskor mindenkinek a tányérjába teszünk egy nagy csipettel. Hozzávalók: 1/2 csésze tarkabab, 2 db kockára…..
Makronauta 2017.01.07 11:14:31
@Rózsa Boros: Keresni, kísérletezni, ennek mindig van értelme! Köszönjük az ötletet. A káposzta mellett az alma is nagy kedvenc, itt az ideje, hogy minél több formában találkozzunk vele. A sült alma, a serpenyős alma-körte mellett az almatorta minden bizonnyal az almadesszertek királynője:)
Ezzel a bejegyzéssel szeretnénk minden kedves Olvasónknak boldog karácsonyt kívánni Angyalokból írta a szakdolgozatát, a képzőművészetben található angyalábrázolásokat elemezte Martin Keizer holland művészeti terapeuta. Martin hosszú évek óta él és dolgozik…..
Makronauta Zabpelyhes palacsinta 2016.10.21 05:25:00
A zabpehely sokak kedvence, pláne, ha palacsinta készül belőle – érdemes megkóstolni! A receptben lévő mennyiségből három adag lesz.Hozzávalók: 100 g zabpehely, 30 g rozsliszt, 2 db tojás, 1 teáskanál sütőpor, 2 evőkanál olívaolaj, 1 csipet só, 2 dl tej, lekvár…..
Makronauta Köleses saláta 2016.10.07 04:30:00
Ezt a köleses finomságot egy kerti partin kóstoltam meg és nagyon ízlett. A köles fogyasztása nemcsak hideg időben ajánlott, a nyár zöldségeivel keverve is nagyon kellemes, jól mutat a tányéron. Nem beszélve arról, hogy lúgosít, és jót tesz a hajnak, bőrnek,…..
Makronauta Húsvéti parajfőzelék 2016.03.25 04:30:00
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg friss paraj, 2 evőkanál napraforgóolaj, 1 evőkanál teljesőrlésű búzaliszt vagy rizsliszt, 1 dl tej vagy szójatej vagy rizstej, 4 tojás. Késhegynyi pirospaprika, só.Elkészítése: A parajt megmossuk, lecsöpögtetjük, ha friss, akkor nem kell a…..
Makronauta 2016.03.27 10:58:37
@quill-sunrise: Popeynek igaza van! :) Érdemes feleleveníteni a klasszikus főzelékeket is a megújított étlapon. Lisztérzékenyek, tejérzékenyek habarhatnak rizsliszttel, rizstejjel, szójatejjel - tetszés szerint kísérletezhetünk. A lényeg az, hogy a zöldségfélék többféle formában, változatosan szerepeljenek étrendünkben.
Makronauta A lélek szabadsága* 2016.03.29 05:25:00
Az Élettitkok végre egy világos és nagyon szórakoztató könyv azoknak, akik meg akarják érteni az élet első ránézésre kusza szerkezetét, és azoknak is, akik változtatni akarnak rajta. A szerző Ranjeet Singh Dillon, jómódú szikh kereskedőcsalád sarja, sikeres üzletember,…..
Jön a tavasz! Jó alkalom arra, hogy étlapunk felfrissüljön, megújuljon. Ha könnyen elkészíthető egészséges receptekre vágysz, már meg is találtad a megfelelő forrást: ajánlom figyelmedbe a Főzz évszakok szerint! - Makrobiotikus családi konyha természetesen, állati fehérje…..
Ha könnyen elkészíthető egészséges receptekre vágysz, már meg is találtad a megfelelő forrást: ajánlom figyelmedbe a Főzz évszakok szerint! - Makrobiotikus családi konyha természetesen, állati fehérje nélkül című könyvünket. Kedveld az oldalunkat és oszd meg ezt a képet,…..
Mi is ott leszünk kóstolóval, könyveinkkel!2015. december 14-én, hétfőn 18-20 óráig a MagNet Közösségi HázbanBudapest, 1062 Andrássy út 98.A Vega Baráti Kör és a Testtudatos Táplálkozás meghívója:Gyere el te is, és hívd meg ismerőseid a december 14-ei Karácsonyi Vega…..
Nagyon ízlik a gyerekeknek!Hozzávalók: l/2 kg szilva, l liter víz, l/2 fahéj darab, l/2 vaníliarúd, l evőkanál finomra őrölt teljes kiőrlésű liszt, l citrom leve, 3 ek méz, 2 ek kókuszreszelék. Elkészítése: A szilvát megmossuk, kimagozzuk és a vízzel, fahéjjal, vaníliával…..
Makronauta 2015.10.02 08:48:24
@Hóhér az utolsó barátod: Nemcsak hogy így gondoltam, el is készítettem, meg is ettük:) Persze kihagyható, mint rántottából a fokhagyma...