Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Adrimanka

42 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hollandiában nincs nemzeti alaptanterv, a kerettanterv használata nem kötelező, a tankönyveknek és a programoknak nincsen központi akkreditációja. Az általános iskolákban nincs lecke, órarend, menza, rendszeres számonkérés, sulifóbia és kötelező ünneplő viselet. Hogy akkor mi…..
Apa születik Féltem írni 2015.03.27 01:49:56
Eltelt az első 12 hét és minden rendben van. Nem volt ez mindig így és megmondom nektek őszintén gyermekeim, hogy igencsak aggódtam érted, (ha minden jól megy) drága fiam. Nem is mertem ide sem írni semmit, nehogy valami baj legyen. Egy vidéki városban ébredtem január 28-án reggel,…..
  Ha érted a mondatot és tudod, mikor szokta ezt mondani Buffer, akkor tudod, mi történt velünk.  Lányom, anyádnak  mondtam én, hogy gyorsan összejön, bár nem gondoltam, hogy három hónapot kell várni rá. Ja, hogy nem szabad elárulni a 12. hétig? Leszarom. Ez a blog olyan,…..
Adrimanka 2015.03.27 20:06:22
Szia Bryan!

Eloszor is: az ovonoknek is van egy sajat velemenyuk az egyes szemelyekrol, a csaladrol egeszeben, az egymas kozti kapcsolataikrol. Mindez mint teljesen hagyomanyos elso (neha masodik, sokadik) benyomas erkezik.

Erre jonnek a gyermek megismerese kapcsan levont kovetkeztetesek: kirol mesel tobbet, hogyan viselkedik, ha/amikor megjelenik az apa, az anya, a nagyszulo vagy a teso.

Ezeket kovet(het)i a gyermek es kapcsolatainak szandekos es veletlen "megfigyelese". Utobbi az, amikor ful- (es) szemtanuja vagy peldaul egy oltozobeli jelenetnek, ahol konfliktus (illetve egyaltalan: kozvetlenebb kapcsolat) van a szulok illetve a szulo-gyerek kozott, vagy amikor a gyerkoc folyamatosan mesel es kerdez es mesel es mesel, es a szulo hallgatja/visszakerdez/idegesen terelget/stb.
De ide tartozik az is, hogy hogyan reagal a gyermek adott helyzetekre. Volt olyan gyerekem, aki attol ijedt meg, hogy hirtelen felnyultam a feje felett levo polcra, mert elkezdtek dolni a konyvek. Nyilvan nem hallotta es latta, hogy dolnek a konyvek - amik meg csak nem is veszelyeztettek ot, mert nem estek volna le a polcrol - megis osszerezzent es osszebb huzta magat. Attol, hogy hirtelen fole emeltem a karomat. (Nem sokkal kesobb kiderult: rendszeresn vertek otthon.)
Tehat ezekbol is eleg sok kovetkeztetes levonhato.

A szandekos "megfigyeles" azt jelenti, hogy pedagogia szemmel szo szerint kielemzed az esemenyeket. Peldaul celzott jatekiranyitassal es jatekmegfigyelessel, illetve egy (illetve altalaban tobb) csaladrajz elemzesevel - termeszetesen (elvileg) csak az vegez melyebb ertekelest igy, aki kapott kulon kepzest ebben a temaban. (Keress ra a neten, ha lesz idod, tobbek kozott azt nezzuk, kit hol helyez el a kepen a gyerkoc, mennyire van tavol o maga a csalad tobbi tagjatol, ilyesmiket.) Hasonlo modszer a farajz elemzese is kesobb, bar annal sokkal inkabb a gyermek sajat erzesei, szemelyisege kerul felszinre. Termeszetesen ezek a modszerek csak bizonyos eletkor utan jarhatoak - peldaul a kb. 3 eves korig tarto firka korszak meg nem ertekelheto ilyen szemmel. Es azt is hozza kell tenni, hogy nagyon messzemeno kovetkezteteseket ezekbol sem szabad levonni, hiszen egy aktualis vita barkit "messzebb tolhat" a rajzon. Tehat mindig figyelned kell, mi az ami melyebben erinthette a gyerkocot. (Nyilvan ha reggel 8-kor osszeveszel a kollegaddal, es negyed 9-kor megkerdeznek, hogy mi a velemenyed rola, akkor nem biztos, hogy teljesen a realitas talajan tudsz maradni a velemenyed kinyilvanitasakor. Ezert is kell tobb, idoben szerteszort rajzot megnezni.)

S persze mindehhez jonnek a gyermekek elszolasai jatek vagy felszabadult cseveges kozben (anyukam hasaban van a tesom; apukam Amerikaba/Szegedre/nagyihoz/baratnojehez megy/koltozik; apa megpuszilta a szajan anyat; ma nem ehetek ezt/azt, mert azt mondta x/y, hogy nem jo a fogaknak/hasamnak/szememnek...). A legaranyosabb, amikor hozzateszik, hogy ezt nem szabad elmondani senkinek, mert titok.

Es innentol kezdve az adott pedagogus sajat egyenisege/szemelyisege hatarozza meg, mit kezd az informaciokkal. Remelhetoleg a tobbseg csak a gyermek erdekeben hasznalja fel (ha szukseges, negyszemkozt beszel az adott szituaciorol a szulovel/szulokkel, ha pedig nem fontos a dolog, egyszeruen "nem veszi eszre", hogy domborodik anya hasa, amig o nem szol rola).

Ami pedig az apukak/anyukak megismereset, adj Isten sajat neven szolitasat illeti:
Sajnos manapsag a pedagogusok kapacitasa nem terjed ki arra, hogy a nem ritkan 25-30 fos csoportletszam mellett igazan foglalkozzanak a szulok lelkivilagaval, egyaltalan az alaposabb vagy csak feluletesebb megismeresukkel.

Bevallom oszinten, nekem is voltak olyan korszakaim, amikor csak a gyerek viselkedesebol tudtam, hogy erte jott a nagypapa/nagymama/apuka/anyuka. Es nem azert, mert meg csak akkor ismerkedtem a csoporttal. Amikor mar 1-2 hete vagy egyedul reggeltol estig a 30 fos csoporttal, mert a parod lebetegedett, a dadusod a masik 3 csoportba segit be, par napja pedig meg csak kimozdulni sem tudtok az idojaras vagy leginkabb felnotthiany miatt- tehat minden es mindenki zsong, leginkabb a fejed - akkor mar azokat az anyukakat is nehezed ismered meg, akikkel amugy minden nap talalkozol. (Es igen, kuldtem volna mar haza Zolikat Pistike anyukajaval.)

Tudom, nem mentseg az, hogy az idealis 10-15 fos csoportokkal mar evtizedek ota nem lehet szamolni. S igen, a pedagogusok (foleg az ovodaban dolgozok) tobbsege is szerelembol valasztja ezt a szakmat. Ezert kerlek, nezd el nekunk, ha a gyerekbe tesszuk minden turelmunk es figyelmunk, es csak akkor allunk le beszelgetni Veletek, ha az valoban szukseges.

Nos, jo hosszura sikeredett a valaszom, remelhetoleg nem untad meg a vegere. Termeszetesen tovabbra is szivesen valaszolok esetleges kerdeseidre, azt azonban vedd figyelembe, hogy ez is csak egyfajta velemeny es tapasztalas, lehet, hogy masok egeszen mashogy felelnenek.

Remelem sikerult egy kicsit arnyalnom a kepet! :)

Tovabbi szep napot! :)
5. zóna Nappali Az 5. zóna (nappali) mini-lomtalanításaAz utolsó 15 perc következik. Dobd ki a papírgyűjtőbe a lejárt, érdektelen újságokat. A szemeddel nézz végig a könyvespolcon, és ha van olyan könyv, amitől megválnál, vedd le a polcról, készítsd egy kupacba, és tervezd…..
4. zóna Hálószoba A 4. zóna (hálószoba) mini-lomtalantása15 perces vekker, és indulhat a következő gyorsszórás: nézd át a zoknis-bugyis fiókot, és a lyukas, ronda, kinyúlt-kifakult-beszürkült cuccokat dobd ki. Próbálj fel egy-kettő (nem több, mert lejár az órád!) régen…..
Érzelemblog Démonok 2. 2013.02.16 07:48:06
Alvásmentes övezet lettem. Pontosabban kevésalvós. Ráfoghatnánk az egészet arra, hogy későn ettem és nehezet, de azt hiszem, egész mással függnek össze a dolgok. Pocsék érzés, hogy nem tudlak megvédeni. Még álmomban sem. A saját családom és barátaim, ismerőseim előtt…..
3. zóna, fürdőszoba A 3. zóna (fürdőszoba) mini-lomtalanításaA fürdőszobában is húzd fel a “vekkert”, 15 perc alatt végezz el annyi munkát, amennyit tudsz. Például dobd ki az üres flakonokat, a félig megkezdetteket öntsd össze (ha hasonló az illatuk és nem fognak…..
Urban eve 2. zóna Konyha, kamra A 2. zóna (konyha) mini-lomtalanításaKedden a második zónában, a konyhában lomtalaníts 15 percet. Segítesz magadnak, ha előre dolgozol például azzal, hogy a kezed ügyébe került lejárt élelmiszereket kihajigálod a kukába. Ha van olyan háztartási…..
Urban eve: 1. zóna, bejárat, előszoba: most csak 1 nap van rá! Az 1. zóna (előszoba) mini-lomtalanításaAz első zóna az előszoba, ezért állítsd be a csipogódat/órádat/mobilodat 15 percre, és dobálj ki mindenfélét, ami az előszobában felhalmozódott. Szórólapok, kilyukasztott…..
Továbbra is urban:eve, íme a hivatalos bevezetés http://www.urban-eve.hu/bejegyzesgyujtemenyek/flylady-program/ A rutinok, minden napra: Mosogatófényesítés - este mosogatórongyra illóolaj? kipróbálni! Öltözz fel & szedd rendbe magad! (kéz-, láb-, és arckrém..., heti…..
Kiscsillag napjai 2013.01.30. 2013.01.30 08:00:00
Áthozott feladatok tegnapról: jövedeleimgazolás+útlevél előkészítése Endrének, hogy fénymásolhassa - pipa a diplomakérvényező papírt bescannelni megvárni, jön-e scann a tantárgylistáról - jött, átírni olvashatóra! hollandozás - minimális volt, rágyúrni! ROC-nak…..
Kiscsillag napjai 2013.01.29. 2013.01.29 08:00:00
Továbbra is urban:eve. Feladatok: diplomapapírok kitöltése - pipa továbbképzést nem kell beleírni a diplomáscuccba (PEK-torna) - nem kell - pipa jövedeleimgazolás+útlevél előkészítése Endrének, hogy fénymásolhassa - pipa a diplomakérvényező papírt…..
Kiscsillag napjai 2013.01.28. 2013.01.28 08:00:00
http://www.urban-eve.hu/bejegyzesgyujtemenyek/flylady-program/ - ez alapján elkezdtem házimunkás életem rendezését. Mosogató tiszta, mint ahogy a tűzhely, a konyhapult és a kuka is. A rutinok kiépítése mellett még a hétfői 1 órás gyorstakarítást is bevállalom, bár az…..
Érzelemblog 20. nap 2013.01.15 19:59:00
20 nap. Ennyi telt el azóta, hogy nekiindultunk a csomagokkal, és Hozzád költöztem. Ebből 10 Marcsiékkal közösen telt, és igazából csak 10. napja vagyunk kettecskén. 10 nap. Mivel is telt az első közös est? Sorompóemelgetéssel? :) Nem tudtad, mibe rángatlak bele. Itt ülsz…..
Érzelemblog Visszatérés 2012.12.16 22:56:00
Rég nem voltam itt. Pontosabban nem posztoltam semmit; amit írtam, titok maradt. Most itt az ideje újra kezdeni. Az ok még számomra is hihetetlen: Menyasszony lettem. Még nem hiszem el egészen. Nem hiszem, hogy rászolgáltam voltam, vagy megérdemelnék ennyi bizalmat. Még most is remeg…..
Érzelemblog Földbedöngölés 2012.11.19 23:20:55
Előszó: Egy barátnőm szokott meditálni, s az egyik alkalommal 2 dolog villant fel benne velem kapcsolatban. Az egyik, hogy azt várom, hogy valaki visszatartson. A másik az, hogy életem következő szakaszában (konkrétan Hollandiában) földbe fognak döngölni. Mindkettőben igaza van, az…..
Érzelemblog ... 2012.11.09 21:32:45
..
Egyetlen Kincs!Átírom ide azt a kézzel írt levélkét, amit éjjel körmöltem, az adja a legtisztább képet a tegnapról.Eredetileg egy egyszerű elküldetlen levél lett volna, csak írni akartam anélkül, hogy blogoltam volna. Még csak postára sem szaladtam volna vele, de végül mégis…..
Érzelemblog Álom 2012.11.06 22:29:34
Azt hiszem, tartozom ezen bejegyzéssel.  Bár olvastad már a korábbi blogrészleteket, leveleket, így alapvetően tisztában vagy az álmaimmal. Az is igaz azonban, hogy nemigen voltam konkrét. Vagyis igazán kevés esetben mertem nyíltan is leírni, kimondani, mi az, amit igazán…..
Érzelemblog Idézet 2 2012.11.05 17:55:59
Nem az a legalapvetőbb érzelmi szükségletünk, hogy szerelmesek legyünk, hanem az, hogy társunk őszintén szeressen, olyan szeretettel, mely nem az ösztönökből fakad, hanem értelmi és akarati világában gyökerezik. Arra van szükségünk, hogy olyasvalaki szeressen, aki szabadon…..
Érzelemblog Idézet 2012.11.04 21:14:20
Ha veszítettél már el valakit, akkor tudod, hogy a vesztés pillanatában szeretted őt a legjobban és a legigazabban. Amikor szembesültél azzal, hogy nincs többé. Amikor ott maradtál kifosztva, egyedül. A hiányban döbbensz rá, mennyire szeretted. Utólag. És jönnek az emlékek... A…..
Érzelemblog R 07-06-01 2012.11.04 10:06:17
gondolom azota mar tudod, hogy ujhagymanak hivjak azt a zsenge hagymat, amirol beszeltel. :) nem hallatszik rajtad a 10 kinn toltott ev. nincs akcentusod, maximum abbol lehet eszrevenni, hogy kinn elsz, hogy a szakmai szavak nem jutnak eszedbe magyarul. de meg ezt is be lehetne tudni a…..
Érzelemblog Gyémánt 2012.11.04 01:03:27
Kristályokról beszélgettünk ma, drágakövekről. Azt hitted, félreértem a helyzetet, pedig nem. Tudod, a tündérmesékről már rég tudom, hogy azok csupán mesék. Kiscsillag egy piciny titkos része még hinni akar bennük, de már régóta nem álmodozik. (Pontosabban nagyon-nagyon…..
Érzelemblog Vidítás 2012.10.28 21:07:14
Drága Kincs! Most én próbálok pozitív dolgokat sugallni, boldogan gondolkodni, hisz alig 2 hónap múlva újra a karjaidban lehetek, és nem engedlek el utána. Vágyom újra az érintésed, hogy mellettem szuszogj, hogy ott legyél, amikor hátranézek. Hunyd be a szemed. Átölellek.…..
Érzelemblog bucsuzas 2012.10.24 14:30:06
kicsivel konnyebb volt, mint remeltem. segitett a level is, amit irtam. egesz keves volt a lanyos siras, ugye, kincs? szep tajakon gurul a vonat, most hagytuk el hengelot. minden sik es csupa zold. velem szemben egy nagymama sorolja unokajanak a soron kovetkezo allomasok neveit. ha jol ertettem,…..