Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sós Károly

407 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ezen a helyen az első templomot 1676-ban építették.  Alig 50 év múlva a gyorsan terebélyesedő város már ki is nőtte, így építeni kellett egy nagyobbat.  Az új templom azonban nem sokkal a felszentelése után összedőlt.  10 évvel később megint lerakták az épület alapkövét, ezúttal hozzáértő mesterekre…..
Sós Károly 2019.12.03 18:32:16
@Krisztina Frauhammer: Kedves Krisztina ! Ha a Templomablak anno saját keresőjébe begépeli az "Új Zsinagóga " szavakat, akkor megjelenik egy bejegyzés a szegedi zsinagógáról, mivel korábban már írtunk az épületről. Ha vannak kérdéseik, kérem tegyék fel őket, amire tudunk válaszolunk ! Tisztelettel : Sós Károly
Ha nem is a legszélén, de majdnem .  A budai hegyvidéken található Széher út utolsó házainak egyike a Szent Ferenc kórház.  A kórházat az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció nővérei alapították. Az építkezés 1935-ben kezdődött és 1937-ben már fel is szentelték az elkészült épületet.  A kórház…..
Borzasztó !  Ezúttal jóvátehetetlen dolog történt !  Százával érkeznek aggódó, kommentek a különböző hírportálok ezzel kapcsolatos cikkeihez.  Mindenki valamilyen reménynek ad hangot, hogy talán nem történt olyan nagy kár, talán  csak a tetőszerkezetet kell újjáépíteni, talán megmenekült az orgona,…..
A történelmi Magyarország területén jelentős számú üvegablakkal volt jelen a szászországi Richard Schlein és Carl Türcke által vezetett üvegfestészet.  Erdélyi városokban ma is találunk ilyen ablakokat bőven, de a Délvidéken sem ritkák.   A két mester munkásságának ismeretében bizonyosan állítható ,…..
Budapest belvárosában található a patinás  APOSTOLOK étterem.  Az eredetileg sörözőt 1903-ban alapította egy neves vendéglős dinasztia egyik tagja.  A növekvő forgalom okán már a kezdeti évtizedekben is át kellett építeni, először 1913-ban, majd 1929-ben.  Az utóbbi átalakítás során került a…..
Már korábban is előfordult, hogy kicsit kitekintettünk a magunk választotta korlátok mögül.  A "Templomablak anno " kifejezés tartalmából hol a templomot, hol az ablakot hagytuk ki és némelykor az anno sem fedte a valóságot. De megmaradva az üvegablak művészetnél - úgy érezzük, nem hagyhatjuk…..
Ismét egy apró "mozaikdarab" az egyik legjelentősebb mozaikművészünk életéből.   1943-ban jelent meg az Üvegesek Lapjában az alábbi hír:..
Az FME (Fiatal Műemlékvédők Egyesülete) oldalán bukkantunk a hírre, miszerint templomrombolás van készülőben Dömsödön.A helyi védelem alatt álló katolikus templom védettségének feloldása, a váci püspökség kérésére, február 15-ével léphet életbe. Ezután a jelenlegi templomot eldózerolnák, és új,…..
Templomablak Anno Waltherr Gida 2019.01.01 22:55:18
Hát megint egy újabb képet tudunk felgombostűzni neves üvegfestőink virtuális tablójára.  Egy 1908-as újságban jelent meg -némi méltatás mellett - az alábbi fénykép. 2016 március 1.-én egy "Jolán csárdás " című posztban már leírtunk róla mindent amit csak tudtunk, vagy feltételeztünk.  A mostani…..
Töltszék - mai nevén Tulcik -, község Szlovákiában, alig pár kilométerre  Eperjestől.  Katolikus temploma eredetileg a 17. század  végén épült.  Ez azonban már nem nagyon látszik rajta- annyi átalakításon ment keresztül.  Jelenleg is éppen folyik a felújítása, melynek során új színes ablakokat…..
(Most már tavaly) júniusban, a Múzeumok Éjszakája programsorozat keretében a Róth Miksa Emlékház is gazdag kínálattal készült.  A már évek óta magas színvonalon megrendezett műsoros estek tematikája , ezúttal a felvidéki polgárság múltjába engedett betekintést.   Számunkra azonban a legizgalmasabb…..
Templomablak Anno Restancia 2017.01.03 22:19:15
Amit türelmes olvasóink bizonyára észrevettek : néhány hónapja nem történik semmi érdemleges a blog felületén.  Nos, egyelőre szó sincs a megszűnésről.   Sőt még arról sincs szó, hogy elfogyott volna a feldolgozásra váró téma.  A leállásnak egyszerű prózai okai voltak - részletezve  : 33%  egyéb…..
Újabb lelettel gyarapodott a Vermes Ágoston címkéjű virtuális gyűjteményünk.  A rábatamási Szent István templom szentélyében rejtőzködtek- az alant bemutatott -  Szent Lászlót és Szent Erzsébetet ábrázoló üvegfestmények, már 1893 óta.  Vermes Ágostonról korábban…..
Sós Károly 2016.11.25 17:07:34
@plakatos: Tisztelt "plakatos" úr/hölgy.
Természetesen érdekel, és ha mód van rá
szívesen meg is néznénk a rajzokat.
Ada - község a szerbiai Vajdaság területén.   Katolikus temploma 1795-ben épült. Több felújítása,átépítése közül az egyik az 1910-es évek elején volt.  A minden bizonnyal Petrovácz Gyula érseki főépítész által vezetett projekt alkalmával kerültek színes üvegfestmények az ablakokba.  Az alkotó pedig…..
Csíkkarcfalva -  falu a romániai Hargita megyében.  Vártemplomának története egészen a 14. századig nyúlik vissza.  A kezdetektől fogva,minden egyes évszázad hozzátett valamit: hol egy tornyot, hol egy harangházat, hol egy újabb sekrestyét.  Végül - a huszadik század legelején - kis elővárat is…..
A község első kápolnája még a 18. század közepén épült.  Másfél évszázad múltán azonban a kápolna nemcsak szűkössé, de életveszélyessé is vált.  Az új templom 1903-ban emelkedett ki a földből  Czigler Győző rajzai alapján.  A felszentelés harmincadik évfordulóján  1933-ban- ( talán bőkezű…..
Templomablak Anno A Luxfer prizma. 2011.11.06 02:10:00
Talán túlságosan leragadtunk az ólmozott üvegfestmények,vagy a savmaratott üvegek mellett.   Pedig már a századforduló környékén sem ezek voltak a kizárólagos lehetőségek, az  "ablak " díszítésére.   A villanyvilágítás elterjedése előtt,…..
Sós Károly 2016.06.12 18:21:33
@Tihanyi Péter Pál: Jelenleg folyik a budapesti un. Párizsi udvar felújítása. Talán ott meg lehetne kérdezni, hogy szükség van-e ebből a fajtából valamennyi darabra ?
Néhány hónapja készült el a soproni Keresztelő Szent János templom üvegablakainak restaurálása. A művet eredetileg ifj.Storno Ferencz rajzolta és Vermes Ágoston festette üveglapokra, valamikor az 1890-es évek legelején...
Sós Károly 2016.06.12 18:14:19
@ruboczkibela: Lepel nem fedi a titkot. A munkát Velledits Lajos restaurátor vezetésével készítette egy 3 főből álló kis "üveges" csapat.
Az 1896 és 1901 között épült templomot Ybl Lajos tervezte neogótikus stílusban. ( Ybl Lajos unokaöccse volt Ybl Miklósnak.)  Temesvár legnagyobb templomának építését végig megkülönböztetett figyelem kísérte. Felszentelésén megjelent  a magyar katolikus egyház akkori vezetésének színe-java. A színes…..
Gara a szerb határ mentén elterülő község, Bács-Kiskun megyében. 1735-ben még csak nádfedeles, vályogfalazatú temploma volt.  Kőtemplomot 1780-ban építtetett a Grassalkovich család.  Idővel azonban ez is kicsinek bizonyult.  1909-ben - Petrovácz Gyula terveinek megfelelően - oldalhajókkal bővült a…..
1879 december 21.-én volt az esküvője csongrádi Forgó Istvánnak és Waltherr Gida nővérének Waltherr Jolánnak.  Az végül is lényegtelen számunka, hogy melyik volt korábban : 1, a Forgó előbb ismerte  Waltherr Gidát és rajta keresztül ismerkedett meg annak nővérével, vagy  2, előbb a nővérkét…..
Megint egy rejtéllyel kevesebb.  Egy 2012. júniusi bejegyzésben már bemutattuk a Rózsafüzér Királynéja templom sekrestyéjében található ablakcsoportot.  Signók hiányában, megelégedtünk annyival, hogy : vagy Majoros Károly, vagy Waltherr Gida műtermében készülhettek.  Ismételt ottjártunk alkalmával,…..
A mai templom 1773-tól 1797-ig épült. Belső berendezésének elkészülte azonban bőven átnyúlt a következő évszázadba.   A  XIX. század vége felé pedig némi átalakítás kapcsán, újabb szobrokkal, két kereszthajóval és színes üvegablakokkal is gazdagodott a templom.  Ez utóbbiak a müncheni  Bajor Királyi…..
A templom - melynek története a XI. századig nyúlik vissza - az 1908-1918 között történt restaurálás / újjáépítés nyomán vált olyanná, ahogyan ma ismerjük..   Ebben az időszakban készült az új rózsaablak, melynek eredete - a nyilvánvaló stílusjegyek ellenére is -  sokáig bizonytalan volt.   Kutatók…..