Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gabi néni

59 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Biblia Leviták könyveA tiszta és tisztátalan megkülönböztetése Az Úr a mindennapi életre vonatkozó szabályok mellett a tiszta és a tisztátalan állatokról is szólott Mózesnek és Áronnak.A szárazföldi állatok közül tiszta minden állat, amelyik hasított…..
 BibliaA Deuteronomium törvényeiből Ha valaki foglyot ejt az ellenségétől, és a fogoly olyan nő, aki tetszetős, feleségül veheti, de a nő vágja le a haját, körmeit. A nő egy hónapig gyászolja szüleit, utána a férfi vele hálhat. Ha már nem tetszik neki, nem adhatja…..
 BibliaJózsué könyve Mózes 120 évesen közeledni érezte halálát. Visszaemlékezett az Úr szavára: nem lépheti át az Ígéret földjét, már pedig nagyon közel jártak. Szolgáját, Józsuét bízta meg, hogy Izrael népét tovább vezesse. Józsuénak álmában látomása…..
 József történeteJákob legkedvesebb fia József volt, akit testvérei apjuk megkülönböztetett szeretete miatt féltékenyek voltak. Irigységük a tetőfokára hágott, amikor az apa gyönyörű köntöst ajándékozott Józsefnek. Nem tett jót József népszerűségének, amikor…..
Ajánlott irodalom Imágó 2011.11.10 18:11:00
 Ulickaja, Ljudmila: Imágó Ulickaja 2011-ben megjelent regényének címe biológiai fogalom. A Wikipédia ezt írja róla:” A biológiában imágó a neve a rovarok utolsó fejlődési fázisának: a bábból való kibújás utáni szakasz a teljes átalakulás…..
Ajánlott irodalom Odüsszeia 2011.10.27 06:38:00
 Homérosz: OdüsszeiaFordította: Devecseri Gábor 1. énekAz invokáció és a propozíció (témamegjelölés) sorai nem hagynak kétséget afelől, hogy ennek az eposznak a főhőse más típusú személyiség, mint Akhilleusz, aki az Íliász idealizált főhőse volt: ez sokfelé…..
Ajánlott irodalom Íliász 2011.10.18 10:37:00
Homérosz: Íliász  Az eposz címadója Ilion, azaz Trója, így az Íliász szó jelentése Ilionról szóló.  Az ismertetést segítségül szánom azoknak, akiknek a részletes cselekmény felidézése segítségükre lehet, ezért a fejezetenkénti ismertetést választom.…..
Gabriel Garcia Márquez:Száz év magányMárquez leghíresebb regényében Macondo lakóinak sorsát meséli el, igazi mesét mond, amelyben a valóság és az illúzió, a tények és a fantázia szétválaszthatatlanul keveredik. A regény előszavának írója szerint” Garcia Márquez nem…..
Popper Péter:  A kő, a víz és a kutya Dvd-melléklettel ellátott könyvecske egyszerre képes az olvasás és a filmnézés élményét nyújtani. A film rendezője varázslatos, misztikus környezetben - talán a bélapátfalvai kőbányában- beszélteti az immár külső…..
Ajánlott irodalom Gyermeklélek 2011.07.14 10:12:00
Hermann Hesse: GyermeklélekA Nobel-díjas író (Üveggyöngyjáték, A pusztai farkas, a Narcisz és Goldmund) írója egyik legfontosabb írásának tartotta a Gyermeklélek című kb. 60 oldalas elbeszélést. Az egyes szám első személyben íródott gyötrelmes „költemény” egy…..
Ajánlott irodalom Klein és Wagner 2011.07.14 10:09:00
Hermann Hesse:Klein és WagnerGondolataitól űzve menekül Klein korábbi életének helyszínéről, családja, felesége elől, mindegy, hogy hová, csak minél messzebb eddigi életétől.Így száll le Dél-Itáliában a vonatról, s bérel szállást az elcsigázott férfi egy egyszerű…..
Jung, Carl Gustav: A lélektani típusokAz introvertált típusE lélelektani típus meghatározó tulajdonsága, hogy észleléskor nem az objektív valóságból indul ki, hanem önnön szubjektumából. Az objektív valóság és a cselekvés közé egy olyan szubjektív attitűd csúszik, amely…..
  O’Neill, Eugen: Utazás az éjszakába Modern amerikai dráma, modern életérzés annak ellenére, hogy mintegy 60 évvel ezelőtt íródott, és a 20. század elején játszódik.  Életrajzi ihletettségű a mű, cselekménye nincs, mégis egyértelmű, hogy a Tyrone…..
C. G. Jung: A lélektani típusok általános leírása Az extravertált típus  Két alaptípust különböztet meg Jung, ismert nevükön az exravertált és introvertált típust.( Jung a szó extravertált változatát használja). A környezetünkben élő emberek között…..
Ajánlott irodalom Hippolütosz 2011.01.12 19:10:00
Euripidész: Hippolütosz A dráma (Kr. e.: 428) első változata megbukott, ekkor Euripidész változtatott a szövegen oly módon, hogy ne sértse az athéni közönség erkölcsi érzékét. Az első változatban, amely nem maradt fenn, Phaidra a nyílt színen vall szerelmet mostohafiának,…..
Kressmann Taylor, Kathrine: Címzett ismeretlen Huszonkilenc fiktív levelet tartalmaz a vékony könyvecske, amelyek ötletét az 1930-as évek szomorú valósága szülte. A két világháború közötti Amerikában figyelt fel az írónő német barátainak Pál-fordulására, zsidó…..
Fitzgerald, Scott:Az éj fekete trónján A költői cím költőien szép regény élére került Scott Fitzgerald, XX. sz. eleji amerikai író alkotásában. A regényt elolvasva sok jelentést kap a Tender Is the Night. Ugyanis egyszerre válik valósággá a magasság és a mélység, a…..
Ajánlott irodalom Médeia 2011.01.01 20:21:00
Euripidész:Médeia A Kr.e. 431-ben született tragédia egy tetralógia első darabja, amely bemutatásakor, valószínűleg sokkoló témája miatt, nem nyerte el az athéni közönség tetszését. A tetralóga többi része elveszett. A főszereplő Médeia, ázsiai királylány, aki…..
Őszentsége, a dalai láma: Ősi bölcsesség, modern világ  Őszentsége kötete minden időben aktuális, de nemrégiben tett magyarországi látogatása felkeltette azok figyelmét is, akik idáig nem kerültek közelebbi kapcsolatba a buddhizmus tanításaival. A kötetet…..
Kosztolányi Dezső:Nero, a véres költő A főként lírikusnak ismert Kosztolányi néhány remekbeszabott regényt is írt.(Pacsirta, Aranysárkány, Édes Anna, Nero, a véres költő). Regényei un. lélektani regények, melyekben a krízishelyzetben lévő ember pszichéjében…..
Steinbeck, John: Édentől keletre A nagyszabású regény címe Káin és Ábel történetére utal, mely szerint az Úr a testvérgyilkos Káint megjelöli, és kiűzi őt az Édentől keletre. A bibliai történet sokféle értelmezési lehetőséget rejt. Akárcsak Thomas Mann a…..
Ajánlott irodalom Esti 2010.09.25 18:00:00
Esterházy Péter:EstiA 2010-es Könyvhéten jelent meg Esterházy Péter új kötete, mely címében, tematikájában és formájában is Kosztolányi Dezső Esti Kornél c. novellafüzérével áll rokonságban. Miképpen Esti Kornélt Kosztolányi alteregójának tartjuk, Esterházy Esti-je is…..
Ulickaja, Ljudmila:Odaadó hívetek, Surik     Surik az újkori Oroszország gyermeke, s ez  a regény az ő személyiségének szublimálódásáról szól, arról, hogy élete miként olvad fel az őt körülvevő nők  életében. A történet még Surik születése…..
Ulickaja, Ljudmila:Daniel Stein, tolmácsDaniel Stein valóban hivatásos tolmács is volt, pl. a Gestapónál, aztán Izraelben idegenvezető, mégpedig a legjobbak közül való, s népszerűségének nemcsak soknyelvűsége volt az oka, hanem választott hazájának minden bokorig való ismerete,…..
Tennesseei Williams:Az iguana éjszakájaA nagy amerikai drámaíró-generáció egyik reprezentánsa , akit kortársaihoz ( Arthur Miller, O' Neill,  Edward Albee ) hasonlóan az emberi létezés értelme, a teljes élet megélésének lehetősége izgat ebben a drámában. ( A…..