Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NégyesiLajos

9 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1916. szeptember 9. és 16. között Maderspach Viktor vadászkülönítménye sikeres portyát hajtott végre a Retyezát hegységben az egykori román határon. A könyvében részletesen megörökített különleges vállalkozás során vívott összecsapás helyszínének az azonosítása volt az egyik célunk, amikor idén…..
Az első világháború időszakában megjelent sajtóhíreket olvasva, feltűnnek a frontokon harcoló milliós embertömeg hősei, akik egy-egy tettükkel igényt tarthattak a közönség figyelmére. Amikor naponta százezrek néztek szembe a halállal, és a háború hősök ezreit teremtette, a nagyközönség ingerküszöbe…..
A szlovéniai tolmini múzeumban 2016. június 18-án nyílt meg a javorcai emlékkápolna történetét bemutató kiállítás. Az egykori olasz fronton kialakított Béke ösvény (Walk of Peace – Pot Miru) egyik legszebb állomása a Tolminka patak fölött magasodó platón helyezkedik el, ezer méternél magasabb hegyek…..
2015. március 22–27. között a török vezérkar meghívására a Çanakkalénál (Gallipoli) folyt harcok 100. évfordulója alkalmából rendezett konferencián vettem részt Isztambulban. A külföldi résztvevőket az előzetesen leadott előadások alapján választották ki. Én a…..
Az Esztergom közelében fekvő Kis Strázsa-hegy környéke napjainkban a Duna-Ipoly Nemzeti Park területe, kedvelt kirándulóhely. 1914-1918 között itt működött az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legnagyobb hadifogolytábora.        Orosz hadifoglyok az Esztergom melletti Kenyérmezőn A világháború…..
A bécsi Hadilevéltárban a 3. hegyidandár anyagából előkerült egy, az Isonzó mellett található Mrzli Vrh védelmi rendszeréről készített térképvázlat, amelyen az alakulat kötelékében harcoló alegységek temetői is szerepelnek. A harcok során az elesett katonák egy részét az…..
1916 szeptemberének végén a győzelmes nagyszebeni csata véglegesen a központi hatalmak oldalára fordította a hadiszerencsét. A román hadsereg az egész arcvonalon visszavonulásra kényszerült és az üldözés során a gyorsan mozgó huszáralakulatok jutottak főszerephez. A 4., 7., 12.…..
NégyesiLajos 2010.11.15 20:44:49
@Brájen: Jó felvetés, de számítógépes animációból is többféle létezik. Lehetnek mozgó kockák és pontok, ami egy egyszerű gif kép formában is előállítható. Gondolom nem erről van szó, hanem valamilyen 3D rajzfilm szerű megoldásról. Tényleg jó lenne, ha akad vállalkozó aki elkészíti a számítógépes részt, szívesen segítek. Persze az igazi rekonstrukció az lenne, ha az eredeti helyszínen, egyenruhás hagyományőrzőkkel játszatnánk le és azt rögzítenénk. Az 1919-es balassagyarmati csehkiverésről nemrég készült egy ilyen dokumentumfilm.
NégyesiLajos 2010.11.15 20:51:06
@somo: Emlékeim szerint Wolff Béla ír a veszteségekről is, de meg kell néznem a cikket. Sajnos elírtam az évszámot. A cikk helye: Magyar Katonai Szemle 1933/12 55-61.o.
NégyesiLajos 2010.11.17 13:33:29
@somo: A veszteségek: 7 halott 12 sebesült 3 eltűnt. Ez az összes saját veszteség az úzvölgyi áttörésnél
Kegyeleti utazás Volhíniába – Terepbejárás és megemlékezés Az előzetesen begyűjtött és feldolgozott térképanyag szerint két javított talajúton tudtuk volna megközelíteni az egykori harcok helyszínét. A navigációt kézi GPS-szel végeztük, amelyre előzetesen…..
Kegyeleti utazás Volhíniába – Előkészületek 2010. augusztus 26-29. között kegyeleti utazást szerveztünk Ukrajnába, az egykori Volhínia területére azzal a céllal, hogy Drávetzky Sándor hadapród őrmester 1916. augusztusi hősi halálának helyszínét felkeressük. A HM…..