Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gardonyim

0 bejegyzést írt és 54 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szőlőművelés Perenoszpóra 2007.11.27 10:20:00
A perenoszpórát egy gomba, a Plasmopara viticola okozza, amely az Oomycota törzsbe tartozik. Máig nem jutottak dűlőre egymás között a biológusok abban, hogy vajon fotoszintetizáló képességüket elvesztett moszatok ezek a gombák, vagy sem. Egy azonban biztos: a perenoszpóra magasan…..
gardonyim 2017.08.08 21:15:12
@RAMBO: Ha jól értem ez gyakorlatilag egy hypo némi adalékkal. Akár működhet is, de én nem szívesen permetezek ki kloridot, mert az hosszabb távon nem egészséges a növényeknek. Utána kellene számolni, hogy mekkora terhelést jelent ez a szer.
Korábban írtam arról , hogy úgy próbáljuk elérni a tisztább ízeket, hogy a töppedt szemeket külön kezeljük. A töppedt szemek hosszabb áztatást igényelnek és a héjuk is vékonyabb, így a mustba sok kesernyés, húzós ízű anyag is belekerül. Ezek egyik csoportja…..
Már ha van. Márpedig idén volt, kettő is, és mind a kettő nagyon jó eredménnyel zárult, úgyhogy most velem madarat lehet fogatni. Amikor a múlt héten megmértem és megkóstoltam a szőlőt, és hozzá néztem a meteorológiai jelentést (1-3 mm esőt jósoltak a hétre, 30%-os…..
A múlt héten Dörgicsén olyan meleg volt, hogy egy kicsit se lepődtem volna meg azon, ha a szőlőmben egy ott bujkáló Predatorral találkozom - de a földönkívüliek a rekkenő hőség ellenére maradtak a saját bolygójukon, pedig a plazmafegyverével segíthetett volna lukat ásni a…..
gardonyim 2015.07.10 14:31:43
@kunzoo: Ezt jó, hogy írod, mert furmint telepítésban (sokkal kisebb léptékben, kizárólag hobbiból) én is gondolkodom - Ramboénál melegebb területen. Lehet, hogy a régi recept szerint Öreg Sárfehérrel vegyesen fogom, az majd leátlagolja az alkoholt. Kíváncsi leszek Rambo tapasztalataira a Sárfehérrel kapcsolatban.
gardonyim 2015.07.10 14:33:07
@Bedujin: Hát, ha az élőmunka-hatékonyság és a szellős lombfal szempont, akkor én sem az olaszrizlingre voksolnék...
Szőlőművelés Tanulságok 2014.09.22 00:50:08
Mivel az idei szüret elmarad, már most össze tudom szedni azokat dolgokat, amit a lisztharmatról tanultam idén:   A lisztharmatfertőzés elhárításáért - még ilyen pocsék évben is - rengeteget lehet tenni. Minden egyéb állítással ellentétben a fertőzés kialakulása…..
Telefonáltak az MVH-tól, hogy ellenőriznék a területeket, amelyekre a telepítési engedélyt kértük. Megegyeztünk a hivatalnokkal, hogy pénteken találkozunk Dörgicsén, a bolt-kocsma-focipálya parkolójában. Pénteken komoly havazás volt az országban, de reggel, amikor indultam, még…..
Szőlőművelés Must forrása 2008.10.25 10:23:00
Így néz ki a must a zajos erjedés után, de még az ülepedés előtt.   Forrásban lévő must A nyálkaanyagok jelenléte miatt a bor felszínén hab képződik - ha nem hagynánk a hordón elegendő…..
gardonyim 2014.08.05 15:53:43
@RAMBO: Sziasztok!

Az élesztőnek a szterol szintézishez van szüksége oxigénre. Ha nem kap elég oxigént a zajos erjedés elején, akkor gyengébb lesz az alkoholtűrő képessége, és ezért a végén az erjedés elakadhat, maradék cukros maradhat a bor. Normális esetben persze a must tartalmaz elég oldott oxigént, de ha biztosra akarsz menni, akkor meg lehet egy kicsit levegőztetni. Én ha tudok, akkor lopón keresztül bele fújok egy kis levegőt ilyenkor (de csak ezért nem utazom le Bp-ről Lovasra ;). Ha valaki fajélesztőt használ, akkor ilyesmire biztos nincs szükség, mert az élesztőgyárban aerob körülmények között szaporítják a dögöket, és azok több generációra elegendő szterolt és telítettlen zsírsavat spájzolnak be.

Üdv,
Gárdonyi Márk
Az ökológiai gazdálkodásról szóló tankönyvet nem a magyar éghajlat figyelembe vételével írták. Van ugyan benne némi kiegészítés arra vonatkozóan, hogy a miféle kísérleteket végeztek hazánkban ebben a témakörben, de nem vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy ez lenne a…..
gardonyim 2014.05.12 10:35:02
@RAMBO: Nem biztos, hogy baj az árvacsalán lisztharmat-érzékenysége. Egyrészt biztos, hogy nem a szőlőlisztharmat-ra érzékeny, hanem a saját fajspecifikus kórokozójára, és így a szőlőre nem is jelent veszélyt a lisztharmatos árvacsalán. Másrészt viszont lisztharmat-veszély előrejelzőnek jó lehet. Ráadásul a lisztharmat gombáknak is van saját élősködőjük (Ampelomyces)ami viszont már nem fajspecifikus, és ezért ha felszaporodik a lisztharmatos sorköztakarón, utána már ősszel könnyen átterjed a szőlőlisztharmatra és elpusztítja annak kitartóképleteit.
gardonyim 2014.05.15 13:51:08
@RAMBO:Köszönöm. Én is tanulni járok ide :)
Szőlőművelés Elforrt a bor 2013.10.27 18:58:27
Az idén nem sokat vacakoltak a borok: a forrás nagyon hamar lezajlott. Nem tudom, hogy mi lehet az oka, talán a több eső miatt több tápanyagot tudott felvenni a szőlő, és az élesztőgombák elszaporodásához minden adott volt, talán az, hogy sikerült a forralópincét 16 fok körüli…..
A rizling klónommal bajban voltam még két hete, ugyanis egészen fura érési görbéje van: nagyjából a tenyészidő vége előtt két héttel elkezd íze lenni, majd hirtelen teljes érésbe fordul - és közben igen jól tartja a savait. Ez a klón kimondottan meleg területre való, pont…..
A szőlő igen furcsa képet mutat: a lombozat fejlettsége kb. június végi állapotnak felel meg - ennek elsődleges oka a már másfél-két hónapja tartó aszály és kánikula, de a késői tavasz is felelőssé tehető legalább két hét késésért. A fürtök azonban a zsendülés…..
Szőlőművelés Borjour Zenit 2013 2013.07.06 22:12:08
Zotykos telefonja egy családi kiránduláson, a Tihanyi Apátsági Templom altemplomában ért. Amíg I. András sírja előtt állva arról elmélkedtem, hogy "isa por es homu vogymuk", addig ő lelkesen meghívott egy péntek esti rendezvényre, ahol az őshonos és az utóbbi ötven évben…..
Szőlőművelés Hordók beavatása 2006.09.17 10:05:00
A hordókat komoly meló beavatni, örök kérdés, hogy mennyit kell áztatni, és mennyit kell forrázni. A válasz mindkét kérdésre: rengeteget.   A hordók feltöltése vízzel és a víz leengedése: gyerekjáték…..
gardonyim 2013.05.10 15:12:22
@lantal: Nem gyertyát ejtettek bele, hanem ez valószínűleg egy pálinkás (dísz)hordó. Pálinkával szokták azt csinálni, amit te borral szerettél volna, azaz egy dekoratív kis hordóban tartani. A pálinkát kevésbé teszi tönkre ha szobahőmérsékleten tárolják, és feltöltögetni se kell. Azonban egy ilyen kicsi hordóból túl nagy lenne a párolgás, valamint nagyon fás ízűvé tenné az italt, ezért ezeket a pálinkás hordókat belülről bevonják viasszal.

Üdv,
Szombaton megint Dörgicsén jártam. Megkésve tavaszodik, de a meleg idő (és a csapadékos tél) eredményeképpen a szőlő robbanásszerű fejlődésnek indult. A trágyázás után mostanára összefutottak a munkák: az eddigi szárazság után most pár napja esik némi eső (és hétfőre…..
gardonyim 2013.05.08 14:16:43
@RAMBO: Bocs, hogy beleszólók, de a kép alapján nekem nem egyértelmű, hogy peték lennének. A hajtásfejlődés korai szakaszában a szőlő hajlamos rá, hogy a felesleges vizet ilyen kis átlátszó 1 mm körüli méretű hólyagocskákba válassza ki.

Üdv,
Szőlőművelés Büdös meló 2013.04.21 11:54:00
Az idén a telepítések miatt mindenképpen szükség van az ősgyepek alaptrágyázására. Összekötve a "kellemeset" a hasznossal, egyúttal elvégeztük a fenntartó trágyázást is a már betelepített területeken.   Az optimális brigádméret: két lapátos, három…..
gardonyim 2013.04.22 15:32:35
@Babette_: Pajzstetű. Nálam is sok van.
Az elmúlt hetekben többször hívtam anyut, aki siralmas helyzetjelentéseket közölt a szőlőről: minden kóladt, kiszáradt, pusztul, a szőlők apró fekete sörétek csak a tőkén, amelyek közül egyébként minden harmadikon az ESCA tüntetei jeletkeznek, az új telepítés egy szálig…..
Őszintén megmondom, nem számítottam arra, hogy két, egymást követő évben ilyen aszály lesz. Nem is igazán az idei csapadékkal van gond, mert az nem kevesebb, mint általában Dörgicsén lenni szokott. A problémát az okozza, hogy tavaly júniusban volt két esős hét, és idén…..
Szőlőművelés Hejesbítés 2011.10.24 22:05:00
"vártam két hetet, hogy biztos csak átmeneti az agybajod. de nem... most tényleg nem fogsz írni a szolo-be? egy szóccse?   én az egészből sokszor egy szót sem értek, de azért elolvasom. hát hogy lehet így letörni a többi ifjú gazda lelkesedését?   Tessék…..
A sorozat következő részének megírásához a csodálatosan szép helyen fekvő Hegymagasra látogattam, Szászi Endre bioborászatába. Amikor először kóstoltam 2006-os Szentgyörgy hegyi olaszrizlingjét, megragadott annak egyensúlya, a termőterület és a fajtajelleg tökéletes…..
Csokis család Rázva, nem keverve! 2011.02.07 11:05:00
Vágóék -tudom, nem ő, hanem a szkeptikosok szervezték- hétvégi csoportos öngyilkossági kísérete kapcsán jutott eszembe:Ha egy adag desztillált vizet kiteszek a napra (estleg tudományosabb leszek, és UV-lámpa alá rakom), majd a megfelelő eljárással 200CH-s higítást készítek…..
Szőlőművelés Irodaavató 2010.11.27 14:34:00
A cégünk egy új irodával bővül, és a haverok is felvetették, hogy szokásos hedonista összejöveteleink egyikét ismét meg kéne rendezni, így összakapcsoltuk a kellemeset a hasznossal: az új irodába hívtam meg borissza társaságunk tagjait. A bulira kevesebben jöttek el,…..
Szőlőművelés Pincebővítés 2010.11.01 12:42:00
Sajnos a pincém nyáron eléggé felmelegszik, télen kicsit túlságosan lehűl: 6 és 16 fok közötti tartományban mozog benne a hőmérséklet. A nyár elején a pince belőpőjébe telepíttettem egy légkondit: egész nyáron ment, de a hűtése nem volt elegendő.  …..
Szőlőművelés Gémóver 2010.10.03 20:18:00
Idénre annyi. Hétvégén megnéztem a szőlőt: kb. 90%-ban rothadt. Az ép szemek között alig akadt jóízű, általában enyhén savanykás, vízízű szemek voltak, enyhe kesernyés kiegészítéssel.   Általános állapot…..
gardonyim 2010.10.04 12:48:38
@fiatalborivo: Mert nagyrészt botritiszes volt, és így lehetett egy kicsit emelni a mustfokon. Sajnos kevesebbet mint gondoltam, de azért számított. Azt elismerem, hogy kockázatos volt, de a mustot kóstolva nincs illós/rothadt íze, úgyhogy bejött.
Csokis család Igényes 2010.07.07 15:54:00
Ez most olyan lesz, amivel normális ember nem dicsekszik, de hát ilyenek vagyunk, na! Hétvége, végre nem dolgozom, közös program, meleg, miegymás. Ki a fenének van kedve rendes, vasárnapi ebédet főzni? A gyerek úgyis csak beleturkál, közli, hogy köszöni, de elég volt, és húz el…..
Szőlőművelés Virágzás előtt 2010.06.09 08:00:00
A pincében lassan melegszik a levegő, most 14 fok körül van a hőmérséklet. A szőlő virágzásakor a borok - a régi megfigyelés szerint - újra megindulnak, és a maradékcukor (részben vagy egészben) kiforr. És tényleg: a háromból két acéltartályban beindult az erjedés.  …..