Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kocsmablog

468 bejegyzést írt és 113 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
SERTEPERTE Sörmaraton 2013.06.28 23:07:15
  A híres sörgyár által szponzorált Rekordok Könyve számtalan embert inspirált már arra, hogy valami olyasmiben nyújtson felülmúlhatatlan, ami épeszű embernek eszébe sem jut. Ezeknek az öncélú rekordkísérletek egyetlen valóságos célja, hogy ha már értelmes módon nem sikerült hírevet szerezni,…..
kocsmablog 2022.06.23 12:10:14
Tegnap érkezett a sörös hír, hogy a januártól Magyarországon a Borsodi forgalmazza a világ legkedveltebb barna sörét a Guinness Draught-ot, a Kilkenny Irish Red Ale-t és a Guinness hoplágerét a Hop House 13 söröket. Egy csomó kérdés is felvetődik a hír kapcsán. Az nem olyan nagy meglepetés, hogy…..
Kocsmablog Tovább 2021.03.08 14:29:00
Neked plusz egy kattintás, nekünk a függetlenség. A kocsma.blog.hu saját domain-re költözik. És mindjárt kétfelé, témától függően. A friss tartalmak a legnépszerűbb régiekkel karöltve - mint ez - a továbbiakban itt: https://kocsmablog.hu/ https://alkoholinfo.hu/  ..
A második alkalommal rendezett amatőr sörfőzőverseny győztes söre egy malátásan testes, európai és újvilági komlóktól gazdag ízvilágú, üde hoplager, Cserjés László sörfőző alkotása. A metálzöldben pompázó Soproni Óvatos Duhaj Hoplager, a Soproni Óvatos Duhaj sörkülönlegességek legújabb tagja. ..
Az idő ugyanúgy telt már régóta belül is, mint kívül, sehogy, ám ez különöseb-ben nem rendítette meg. Amióta rátalált erre a kocsmára, amelynek csapszéke fölött egy jókora óra ketyegett mutató nélkül, úgy érezte, mint aki hazaérkezett. Nincs mutató az órán, mondta egyszer valaki, s akkor mindenki…..
A hagyománykövető, mégis a sörtípusokkal és alapanyagokkal merészen kísérletező Szent András Sörfőzde újabb mérföldkőhöz érkezett. A békésszentandrási sörmanufaktúra új projektjében, a TesztAndrásban a small batch-szériás kísérleti sörökre helyezi a hangsúlyt, így bátor, de annál izgalmasabb ötletek…..
Kocsmablog Viper hard seltzer 2021.02.02 19:30:00
Az Egyesült Államokból érkezik az alkoholos italok legújabb trendje, a hard seltzer - egy áttetsző szénsavas alkoholos ital, jellemzően csipetnyi gyümölcs ízesítéssel, amelynél a kívánt alkohol- és széndioxidszintet fermentációval érik el. A Viper hard seltzer, amelyet a Dreher Sörgyárak márciusban…..
Kocsmablog Karaktergyilkos Hedon 2021.01.28 15:14:00
Az elmúlt év végén a balatonvilágosi Hedon Sörfőzde nehéz döntésre szánta rá magát: megválik a legismertebb termékeit megszemélyesítő karakterektől...
A HoReCa szektor (Hotels, Restaurants, Cafes) ezerféle arcát mutatja. Az első és legszembetűnőbb mindjárt az elnevezés, aminek gyakran képzi részét a vendéglátóhely típusa. Így lehet az söröző, borozó, kocsma, kávézó, presszó, étterem, bár, szálloda..., hogy itt a lead-ben csak a leggyakoriabbakat…..
kocsmablog 2021.01.05 17:44:53
Megtörtént a vendéglátóhely-típusok felülvizsgálata, melyet a szektor régóta szorgalmazott. Olyan korszerű rendszer jött létre, amely lehetővé teszi az ágazat megfelelően szegmentált és átlátható irányítását.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a vendéglátás szakmai szervezetek álláspontja szerint a magyarországi vendéglátás fejlesztéséhez elengedhetetlenné vált a vendéglátóhelyek működését, ellenőrzését és típusát rögzítő jogszabály módosítása.

Az eddig hatályban lévő jogszabályok több szempontból is elavultak – írja honlapján a Magyar Turisztikai Ügynökség. A termékkör szerinti besorolás nem volt egyértelmű, a termékkörök pedig nem voltak összhangban a hatályos Áfa-törvénnyel. A statisztikák a jogszabályban meghatározott típusokon alapultak, azonban az üzemeltetők főtevékenysége és a fő termékkör nem határozta meg egyértelműen a vendéglátóhely típusát.

Az MTÜ vendéglátás stratégiai céljai között kiemelten szerepelt a vendéglátóhelyek besorolását szabályozó jogszabály előkészítése, valamint az ahhoz szükséges módszertani szakmai útmutató elkészítése. Olyan módszertani szakmai tematika született, mely segítségével pontosan behatárolhatóvá váltak az egyes vendéglátóhely-típusok közti különbségek, ezáltal felállt egy korszerű, a ma piacon lévő üzlettípusokhoz igazodó kategóriába sorolási rendszer.

2020. december 22-én megjelent a 634/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet, amely felsorolja az egyes vendéglátóhely üzlettípusokat, melyek a következők:

- étterem;
- büfé;
- cukrászda;
- kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely;
- italüzlet, bár;
- zenés-táncos szórakozóhely;
- munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely;
- gyorsétterem;
- rendezvényi étkeztetés;
- alkalmi vendéglátóhely.

Az új rendszer 2021. január 1-én hatályba lépett, a vendéglátó üzleteknek legkésőbb 2021. március 31-ig kell bejelenteniük az új besorolás szerinti változást a jegyzőnek.

Az újonnan létrejött típusok lehetőséget adnak a specifikus szabályozásra, a külön szabályok létrehozásával csökkenhetnek az egyes vendéglátóhelyek adminisztratív és üzemelésre vonatkozó terhei, sokkal egyértelműbb lesz a hatóságok elvárása is az üzemeltetőkkel szemben.

Mindemellett az új rendszer arra is alkalmas, hogy megismerhetővé váljon az ágazat struktúrája és valós teljesítménye, amely megalapoz egy naprakész adatszolgáltatási mechanizmust is a válsághelyzetekben történő gyors reagálás, valamint a stratégiai és tervezési feladatok hatékony elvégzése érdekében.
Kocsmablog Pezsgő, ünnepekhez 2020.12.21 11:12:00
A berögzült szokások nehezen változnak: a magyarok legtöbbje még mindig csak ünnepek alkalmával fogyaszt pezsgőt, van aki szinte csak szilveszterkor koccint. Szokolai Máté olyan pezsgőket ajánl, amik egy évre emlékezetesek lehetnek!..
2020. december 4-én 12 órakor, online sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2020” cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. A 2020. Év Bortermelője díj nyertese: Borbély Tamás...
Helyszín: 1094 Bp., Tompa u. 26/b. Látogatás: 2015. november 10. 17:30-21:55 > Ahol fontos a partner, és fontos a sör, mert megilleti őket a figyelem...
A magyar Opera Gin alig másfél év alatt elért eredményei saját tulajdonosai várakozásait is felülmúlták. Most az Első Magyar Gin Manufaktúra egy másik spirit kategóriában indít kiemelkedő minőségű terméket. Az Opera Vodka megalkotásával nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy újabb…..
Hazánkban kétféle bor van: az Egri Leányka és a Szürkebarát. Ezekből keresztezéssel lehet előállítani a többit, úgy, hogy a Szürkebarát dugóját bedugják az Egri Leánykába...
A Szent András sörfőzde minden évben sajátos módon, de valami igazi különlegességgel értelmezi a tél meghittségét és persze magát a Karácsonyt. Az Esthajnal-sorozat nyolcadik darabja, az Esthajnal ’20 egy feketeribizlis balti porter, amit az ünnepi asztal ihletett, de a valódi feketeribizli, a…..
Érlelt kadarka törkölypálinka nyerte 2020-ban az Ország Legjobb pálinkája címet, amelyet a Tolna megyei Brill Pálinkaház készített. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny eredményeit november 5-én hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 18 champion, 71 arany-, 175 ezüst- és 113 bronzérmet…..
Kocsmablog Unicum Barista 2020.11.02 11:11:00
Közel hároméves fejlesztői munka eredményeként a Zwack Unicum bemutatja az Unicum család legújabb tagját, az Unicum Baristát. Az arabica kávé kivonattal, tölgyfahordóban érlelt Unicum egyelőre csak a kiválasztott vendéglátóhelyeken lesz elérhető...
Fergeteges hangulatú bulin mutatkozott be a fővárosi Bálna rendezvénytermében az a 9 tagú fúvószenekar, akik mostantól a népszerű italmárka égisze alatt lépnek fel különböző rendezvényeken. A várva-várt bulin fellépett még a Kelemen Kabátban, és bemutatkoztak az új Jägermeister DJ-k. A több száz fős…..
Kocsmablog Belle-Vue Extra Kriek 2020.10.14 11:00:00
A Borsodi Sörgyár újabb termékfejlesztéssel kezdi meg az őszi szezont. Szeptembertől már a boltokban is elérhető a népszerű belga meggyes sörkülönlegesség, a Belle-Vue Extra Kriek...
Az őszi sörszezonban sem maradunk újdonság nélkül: a Soproni egy belga búzasörrel, az Óvatos Duhaj Búzával lepi meg 2020 októberében a különleges sörök kedvelőit. Aranysárga árnyalatok, könnyű, fűszeres és gyümölcsös íz – a nemzetközi tapasztalatok alapján nem nehéz megjósolni, hogy az újdonság…..
Majdnem háromszoros a különbség az alkoholos italok átlagos áraiban az Európai Unióban. A legolcsóbb Bulgáriában az alkohol, míg a legtöbbet Írországban kell fizetni érte - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) adataiból...
kocsmablog 2020.09.16 14:47:32
Kocsmablog Nyitott Főzdék Napja 2020.09.15 15:20:00
Sörkóstolókkal várják a magyar kisüzemi sörfőzdék október 10-én az érdeklődőket az első Nyitott Főzdék Napja alkalmából. A kezdeményezésben részt vevő mintegy 25 sörfőzde a sörbemutatókon túl üzembejárással, gasztronómiai produkciókkal is készül...
Helyszín: Budapest, Szabadság tér, Időpont: 2020. szeptember 1-6. Május végére tervezték, szeptember elejére összejött... Az ismert okok miatt. Kurva Covid! De ami a lényeg, hogy második hullám ide vagy oda, 2020-ban is megrendezésre kerül - koncertek nélkül -, immár 4. alkalommal, a város…..
Kocsmablog Bújj Dreherbe! 2020.08.28 12:00:00
Az eddigiektől eltérő módon újított a Dreher, ez alkalommal sör helyett ruhadarabok kerülnek a polcokra. A minőségi streetwear stílusáról ismert BP Clothing egy limitált kiadású kapszulakollekciót tervezett a magyar sörmárkának. A Dreher X BP ONE CITY ONE LOVE darabjai között egyedi pólók, pulóverek…..
Itt az Opera Gin Budapest, az első hazai craft gin! Az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke tizenegyféle fűszerrel, tihanyi levendulával, hazai borókával, grapefruit héjjal és mákkal készül...
kocsmablog 2020.07.15 22:47:53
A piacvezető londoni szaklap, a The Spirits Business által évente megrendezett The Global Spirits Masters megmérettetésen a prémium ginek mezőnyében aranyérmet kapott az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke, az Opera Gin Budapest. A tavaly debütáló és hamar népszerűvé váló magyar kézműves gin márka így már nem csak a Red Dotot érő arculatával, hanem a szakmai elismerést érő ízével is büszkélkedhet, és ezzel elindulhat a világhír felé.

A brandytől a vodkáig minden fontos szeszesital kategóriában külön versenyt hirdetnek a magát mára a világ legnagyobb szeszesital vakkóstoló versenyévé kinövő The Global Spirits Masters keretein belül. A 2008 óta létező rendezvény méretére jellemző, hogy évről évre rekordokat dönt az indulók száma: 2019-ben már csak ginből több mint 300 tétel mérettette meg magát. A koronavírus hatásaként ugyan idén a jelentkezők száma nem érte el az előző évit, de azért a Gin Masters 2020-on így is sűrű volt a mezőny, a maga közel 200 nevezésével. Az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. által tavaly bevezetett Opera Gin Budapest a Premium Gin kategóriában érdemelte ki az aranyérmet, kiemelkedő (80-89 közötti) pontszámokat szerezve a vakteszteken a bíráktól. Mint azt a The Spirits Business szaklap eredményhirdető cikke külön is kiemelte, az Opera „remek textúrájáért” és „elegáns, étcsokoládés jegyeiért” érdemelte ki a figyelmet.
kocsmablog 2020.08.10 19:36:55
Magyar ginként egy újabb, ezúttal a legkomolyabb nemzetközi szakmai elismerést szerezte meg az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke, az alig másfél éve debütáló Opera Gin Budapest. Az újpesti főzde így nem csak zászlóshajója a hazai gin reneszánsznak, hanem egy csapásra a világ élvonalában landolt.

A Londonban 1969 óta minden évben megrendezett Nemzetközi Bor és Párlat Verseny (IWSC – International Wine & Spirit Competition) mára a legelismertebb globális szakmai versennyé nőte ki magát. A szervezők augusztus 7-én hozták nyilvánosságra a párlat (Spirit) kategóriák eredményeit. Eszerint, a London Dry Gin kategóriában 2020-ban, kiemelkedően magas pontszámmal aranyérmes lett az Opera Gin Budapest!

Több mint 800 gint neveztek az idei versenyre, két kategóriában. A szigorúbb szakmai elvárásokat előíró London Dry Gin kategóriában a 224 indulóból a magyar Opera Gin a 4. legmagasabb pontszámot szerezte: 100-ból 96-ot. Ezzel többszáz éves hagyományokkal rendelkező világmárkákat és újhullámos főzdéket is maga mögé utasított az Opera Gin.

Magyar bor, pálinka és pezsgő szerzett már ugyan egy-két érmet saját kategóriájában az évtizedek során, de kézműves magyar gin most először érdemelt ki ilyen magas fokozatot, ráadásul a 96 pont a magyar induló által valaha elért legmagasabb pontszám.

A kóstolás során 100-as skálán pontozzák a mintákat, a 90 fölötti pontszámot elérőket a szabály szerint mindig újra vissza-ellenőrzik, hogy meggyőződjenek az ítészek a döntés helyességéről. Olyan szakmai kiválóságok kapnak helyet a zsűriben mint Dawn Davies Master of Wine, aki a Selfridges, illetve a Speciality Drinks prémium bolthálózat beszerzőjeként vált ismertté, vagy éppen a szakmában csak „az Orr”-nak becézett Richard Paterson, a Whyte & Mackay Group (Dalmore, Jura) master blendere, de helyet kap számos nagy gyártó- és forgalmazócég, valamint a szaksajtó elismert képviselői is.

A vaktesztelés során az Opera Gin a maga kategóriájában a lehetséges 100-ból a London Dry Gin kategória 4. legmagasabb pontszámát jelentő 96 pontot érte el. Az Opera Ginről a bírák alábbi jellemzést adták: Behízelgő citrusok és viaszos, aromatikus boróka harmonikusan egyesített, lekerekített és koncentrált komponensei ennek a kifejező és egyensúlyban lévő párlatnak. Egy kiemelkedően szép párlat, amely valódi élményt nyújt az érzékszervek számára.