Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cannist

54 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Az Inosanto akadémiáról indultak, Pekiti-Tirsia, Inosanto kali és Muay Thai (Krabi Krabong) gyakorlók; akik edzés után különböző rendszerek képviselőivel vetették össze tudásukat. Ők a Dog Brothers csapat. Az edzés utáni gyakorlóküzdelmek és a kiscsoportos sufni-bunyókból egy mára már…..
Napi Maflás KÉSELÉS ÉLESBEN 2013.01.22 06:00:00
Ma szinte minden utcasarkon találunk egy dojót, ahol késharcot oktatnak. Aki késharcot tanul, annál nagy valószínűséggel lesz penge, és azért hordja magánál, hogy használja. Ez persze nem jelenti azt, hogy magasan képzett késharcosok mászkálnak az utcán. A késharc…..
cannist 2013.01.24 16:47:06
@nguyen: krav magát akkor, ha előtte/mellette valami ütősrugós küzdősportot is csinál a kedves gyakorló. A defendo az első ránézésre szimpatikusnak tűnt, ott láttam elég komoly ütés-rúgás gyakorlást, szóval kettő az egyben.

Kelemen féle jiujitsu-sok igazából félig kyo-sok (legalábbis ahol mi edzettünk ott azok voltak) ott volt minden, ütés/rúgás, dobások, földharc, kés és bot elleni védekezés, bár pár megoldásra azt mondanám, hogy egy kicsit outdated.

Kempó az változatos, ők is sokat bunyóznak, van valamennyi önvédelmi része is.

Brazil ju-jitsu-t önvédelemre ne, az egy nagyon szép sportág, de edzésen leginkább földharcot fogtok gyakorolni, oda pedig önként nem szeretnél lemenni.

Nyilván, hogy ha az ember jobb esetben heti 2x1.5 órát tud gyakorolni, akkor tudomásul kell vennie, hogy elég sok képességben hiányt fog szenvedni, a kérdés az, hogy mi az, amire azt mondod, hogy ez szerintem nem ANNYIRA fontos.
cannist 2013.01.25 09:10:41
@Titan89: ó, basszus, én sem szeretem becsukni a fürdőszoba ajtaját, kezdek rettegni :)
A harcművészeti rendszerek előszeretettel hivatkoznak ősi gyökereikre. Számos iskola van, amelyik több száz éves múlttal büszkélkedik. Egyfelől érthető a dolog, ha arra gondolunk, hogy a folyamatos polgárháborúk korában egy-egy rendszer folyamatos jelenléte az adott stílus…..
cannist 2012.02.12 07:57:29
@Napi Maflás: itt szerintem több különböző témáról beszélünk egyszerre.

Az egyik a gyakorlás módja. Ami videót felraktál, az egy bázisgyakorlást mutat be, ami kata szerű, ha csináltál japán harcművészetet, akkor tudod, hogy ennek mi a célja.

Ha nem, akkor elmondom: adott fix támadásra a védekező adott mozdulatsort ad elő. Ez az alap. Itt megtanulja hogy melyik keze-lába melyik, hogyan lehet lépni, hogyan kell a testsúlyával játszani, hogy mozog az ellenfél teste, stb. Itt az ellenfél nem igazi ellenfél, hanem egy "próbababa".

Egy idő után elkezdik növelni a támadás sebességét, változtatni a szögét, stb. Ezzel párhuzamosan bejön két gyakorlási mód, az egyik a kontratechnikák, a másik a mentés, amikor elrontjuk a technikát, hogyan tudjuk menteni a helyzetet valami másik technikával.

Ezután jön a korlátozottt eszközkészlettel történő gyakorlás, illetve bizonyos iskolákban a szabad küzdelem, shihai vagy randori néven.

Ezután még szokott lenni ún. titkos tanítás, amivel mélyebben megérti a gyakorló a rendszert. Semmi olyan dolog, amire manapság ne jöhetnél rá magadtól, inkább rendszerszintű összefoglaló okosságok lehetnek, vagy hogy miként lehet használni a valós helyzetben a tanult dolgokat, hogyan zavard meg az ellenfelet, hogy meg tudd csinálni a technikát, elmondják, hogy amiket gyakoroltál, az igazából mi is, ilyesmi lehet.

Ez teljesen más, mint a nyugati stílusú gyakorlási mód.

Ami ehhez hasonlít, és nyugati, az a középkori birkózások (Auerswald, Fiore, etc.), sajnos azonban a gyakorlási módról nem tudunk sokat.
Ezek a középkori stílusok is tartalmaztak töréseket, izületfeszítéseket, a kérdés, hogy gyakorló küzdelemben mit szabadott megcsinálni. Ezt csak azért mondom, mert nekem majdnem törték már el a könyököm egy ilyen feszítéssel szabad birkózásban, éppen tudtam menteni a helyzetet. Azóta nálunk a feszítések ezen kategóriája szabad küzdelemben bannolva van.

Utcai használhatóság: ez szerintem teljesen embertől és helyzettől függ. Jó dolog a combos a ringben? Igen. Utcán előadni, amikor a másikon vastag nadrág van, kezében nem tudod, hogy mi? Öngyilkosság. Jó a térdelés technika? Naná. Utcán, csúszós talajon előadni: dettó. Jó a földharc? Persze. Ha 2-en vannak? Nagyon nem kéne. Ha valaki modern önvédelmet akar tanulni, akkor klasszikus hm iskolában küldenénk? Egyértelműen nem. Vannak olyan iskolák (defendo, kravmaga, stb.) akik csak az önvédelemmel foglalkoznak, mind technikai, mind pszichológiai szinten. Nem fogsz megtanulni "ringben verekedni", de megtanulod, hogyan ússzad meg a necces helyzeteket, vagy hogyan keveredj ki belőlük.

Yagyū iskola: a japán nyelvű oldalukat kellene megnézni, az angol nyelvűek általában neccesek.
A videótól elvonatkoztatva azt mondanám, hogy 3 dologról van szó. Az egyik a technikák, amiket használ egy adott rendszer. Ez mindig egy adott kontextusra értelmezett. Ez lehet ruházat, vagy cél (sport vs önvédelem), vagy korszak (fegyverzet). A másik a gyakorlási mód. Miért úgy gyakorolnak, ahogy? A harmadik a technikai repertoár, és annak a végrehajtója közötti különbség. Jó technika béna által végrehajtva béna lesz, de a leghülyébb technika is működhet, ha ügyesen hajtják végre. Csak ugye a valószínűség ami itt bejátszik :D

És akkor egy ajándék videó.

www.youtube.com/watch?v=GzTCQk2KHyQ
Már-már azt hinné az ember, hogy a vendégverő divat már leáldozóban van, de úgy látszik elő- előbukkan most is néhány biztonsági őrös horror történet.  A folytatás is szokásos, a rendőrség ímmel-ámmal nyomoz, nem ritkán össze is van fonódva a biztonsági céggel, a…..
Ide kattintva olvasható egy nagyon profi és átfogó cikk az önvédelmi fegyverekről, amit erősen ajánlok a fighterblog olvasóinak figyelmébe !Fegyverszakértőt kérdeztek a cikk szerzői, és nagyon tömör informatív válaszokat kaptak! Eddig én sem olvastam ennél jobb,…..
Egy stresszel nehezített, önvédelmi, buszos szeminárium után beszélgettünk Pintér Mártonnal, és Tóbiás Mátyással, krav-maga stílusú, Expert 1-es (mester szintű) oktatókkal.               Fighter Blog: Mi játszódik le bennünk, ha buszon…..
cannist 2011.07.20 10:15:21
@belekotty: ezért kell gumizható GP-t venni.

De ezt szerintem a GP fórumon beszéljük ki.
cannist 2011.07.20 10:20:04
@belekotty: fegyverboltban érdemes körülnézni, amikor először hallottam, én is meglepődtem. Asszem még a fegyvervideókra raktak fel videót erről, berakod a gázpatront, elé a gumilövedéket, és a gáz kinyomja, de a csőben lévő pöcök bele fog vágni, szóval messzire nem lehet vele lőni. Nem is arra van.
A legszörnyűbb gyúrós sztereotípiák keltek életre a szemem láttára, amikor olyasvalakiről, akit másfél évtized gyúrás után ennel okosabbnak gondoltam, kiderült, hogy nem nyújt; és ugyanő, az un-troll-ish értelmiségi egzakt magyarázatként hozzátette, hogy mert az olyan buzis.…..
cannist 2011.04.23 16:00:19
@Szöszkeboszi:

Contrary to popular belief, this increased concentration of lactate does not directly cause acidosis, nor is it responsible for delayed onset muscle soreness.[8] This is because lactate itself is not capable of releasing a proton,[8] and, second, the acidic form of lactate, lactic acid, "is not produced in muscle".[9]

wikipedia, lactacid acid.
cannist 2011.04.23 21:34:19
@Nűnű: érdekesség, hogy asszony pajtásnak edzés utáni 2. napon kezd megjelenni az izomfájdalom - ha túl intenzív az edzés - és eltart vagy 2-3 napig.

gerinccsavaró mozdulatok: na, ez megint egy jó nagy kérdőjel. A gerinc alsó szakaszának stabilizálási szerepe van, míg a felső szakaszának mobilitási szerepe van. Ha csavarodás van, akkor nem mindegy, hogy hol, és mikor. Lakatos Péter blogján pár hónappal ezelőtt mintha erről írt volna. És meg is van:

rkchungary.wordpress.com/2011/02/21/roviden-a-torzs-edzeserol-1-resz/
Az apache-ok története folytatódik, ezúttal Le X és Mambo küzdelmeivel: Partie 5 - Le X à l'assaut des qualifs from Sniperpav on Vimeo. Valamint egy bónusz videó, L'honorable Mambo: Partie 6 - L'honorable Mambo from Sniperpav on Vimeo...
Ha ez egy Kevin Smith filmben lenne, még akkor is azt mondanám, hogy ez viccnek kicsit erős ... de ez bizony egy valódi hír ebből a csodálatos országból: Sorban megbuknak a nyelvvizsgán a siketek, mivel nem nagyon sikerül nekik a magnóhallgatás, azaz a hallás utáni szövegértés ...…..
cannist 2010.12.03 10:39:32
@Sörömpőőr: Diszkalkuliás matek szakos vs diszlexiás, azért az teljesen más. Diszlexiával simán lehet diplomát szerezni, pl. mérnökként, diszkalkuliásként meg tetszőleges humán szakon.
cannist 2010.12.03 10:49:08
@Sörömpőőr: diszlexia és diszlexia között is van különbség. Van, aki csak felcseréli a betűket, van, akinél ez sokkal súlyosabb. Ettől még nyugodtan lehet belőle nagyon jó informatikus, stb. Nálunk az egyetemen volt vak csoporttársunk, és sikerült megoldani minden vizsgát, tehát talán egy diszlexiásnak is sikerülhet.
"Nyerhet-e a birkózó a boxoló ellen?"Anders Larson svéd birkozó olimpikon, Roy Marteni boxoló ellen, 1934.Barátságos mérkőzés, érdemes hanggal nézni. Muhhamad Ali szabadstílusú küzdelme Antonio Inoki birkózó ellen 1976 októberében."Ez lesz a harcművészetek…..
cannist 2010.11.30 23:41:34
Egy hasonló videó a témában:

www.youtube.com/watch?v=VVsoQuxD0Ac&feature=autofb

Egyébként az MMA kb. annyira új, hogy az 1900-as évek elején simán voltak kevert stílusú meccsek (box vs catch birkózás, birkózás vs jiujitsu/judo, birkózás vs kínai birkózás)

Sőt, az 1800-as évek végén még engedélyezett volt a dobás a boxban, viszont fogni csak öv fölé volt szabad. 1860-ban még biztosan voltak dobások, egy DDLR könyvben 1800-as évek legvégéről sorolnak meccseket, amit dobás döntött el.
Fabien Pavelet-et, és az Apache csapatot egy blog olvasónak sem kell bemutatnom. Készítettek egy kis videó sorozatot, melyben a francia bajnokságra való felkészülésüket, szereplésüket mutatják be. Jó szórakozást a legújabb részhez. Partie 4 - Kptain ouvre le Bal from Sniperpav on…..
Sziasztok,egy rövid összefoglaló, hogy miket gyakoroltunk a szombati speciális fegyver edzésen.Először csináltunk egy jó kis rohangálós bemelegítést, bot feldobással, tapsolással, összeütéssel, láb alatt átvétellel, fekvőtámasszal, stb. utána alaptechnikákat gyakoroltunk,…..
Sziasztok,az első speciális fegyvernemi canne edzés most szombaton (2010. október 16.) 10:45 és 12:15 között fog zajlani. Mit kell hozni?Kényelmes ruha. Víz. Ha van, vívósisak. Kesztyű nem kell. Akinek nincs botja, azt a helyszinen kap. Ha szeretnél botot venni, lesz rá…..
2010. október 16.I. sáv Páncélos és La Canne (10:45 - 12:15 )2010. november 6.II. sáv Páncélos és La Canne (12:30 - 14:00)2010. december 4.III. sáv Páncélos és La Canne (14:15 - 15:45)http://arsensis.hu/index.php?s=19..
Sok kérdés merült fel a la canne kapcsolatban az edzőtáborban, ezeket próbálom megválaszolni a következőkben.Tényleg speciális fegyvernem lett a la canne? Mit jelent ez?Igen, a la Canne az Ars Ensis-en belül speciális fegyvernem lett. Ez azt jelenti, hogy a  speciális…..
Canne de Combat Botvivas.hu 2010.09.23 13:50:24
Sziasztok,a botvivas.hu átalakítás alatt van, ezért nem megy. Kérlek, várjatok türelemmel, és addig olvassátok a blogot...
Kedves olvasók, sporttársak! Az idei nyári táborban is sokan (15 fő) kipróbálták a la canne-t, a francia botvívást.   A nagy érdeklődésre való tekintettel a la Canne 2010 szeptemberétől kezdve az ARS ENSIS (A Kard Művészete) Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület…..
Fighter Hárman három ellen 2010.05.09 20:25:00
Érdekes megfigyelni, mi történik, ha nem egy egy ellen folyik a verekedés, hanem mondjuk hárman mennek neki másik háromnak: hogy alakulnak ki párok, mikor támadnak meg inkább többen egyvalakit és így tovább. A felvétel egy e heti MMA/szambó-versenyen készült, és az orosz Aljansz…..
cannist 2010.05.10 16:07:02
Bruce Lee-től szabadon idézve: "A harc nélküli győzelem lényege, ha ott sem vagy." Az önvédelemmel és kriminalisztikával foglalkozó szakemberek szerint az első két legfontosabb önvédelmi gyakorlat a veszély felismerése és elkerülése.  Ezek fontosságban…..
cannist 2010.04.06 16:05:08
Fighter Így eddzünk kés ellen! 2010.03.19 08:36:00
Ez a harmadik és egyben utolsó késes post foglakozik a kés elleni védekezés tréningjével. Az első részt itt, a másodikat pedig itt lehet elolvasni. Először kitárgyaljuk, hogy mi a különbség a késharcos iskolák és az utca valósága között, majd bemutatunk pár elfogadott…..
Gondolkoztam egy ideig azon, hogy megírjam-e ezt a blog bejegyzést, de egy videó hatására - melyet később belinkelek - úgy döntöttem, belevágok. A különböző fórumokon újra és újra előkerül, hogy szabad-e, érdemes-e youtube-ról mozgást tanulni. Aki ismer, tudja, hogy…..
Ez az első bejegyzés..