Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hegyaljai

0 bejegyzést írt és 748 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tállya Tokaj-Hegyalja hosszú időn keresztül szunnyadó és régi dicsfényét kereső gyöngyszeme, amelyet igazán csak a legutóbbi években kezdtek el újra felfedezni maguknak a borászok és a befektetők. Az 1730-as Bél Mátyás-féle hegyaljai dűlő-besorolásban Tokajjal, Tarcallal és Tolcsvával egyetemben…..
hegyaljai 2015.07.27 13:32:20
@Doxa 81: Bocsi! A módosítottban tényleg szerepel.
Nem régiben Tokaj-Hegyalján töltöttünk családilag néhány napot. Egy jó 20 perc erejéig elkanyarodtunk Olaszliszkára is, Samuel Tinon-hoz. Kóstolni luxus lett volna két nyűgös gyerekkel az oldalamon, de sikerült egy jó kartonnyi bort összeválogatni melyeket később itthon, a…..
A Borrajongó Mit ér a régi bor? 2015.06.09 06:00:00
Nagyjából semmit. Kíméletlen, de sajnos így van. Sokan sokféle reményt táplálnak, amikor megtalálják a szekrény tetején a három évtizede porcicákkal marakodó Debrői Hárslevelűt. Ez most akkor biztos sokat ér, hisz régi, tehát eladjuk. Nem is hinnénk el, mennyi ilyen story…..
hegyaljai 2015.06.10 12:43:40
@silvousplait: Azért vannak autentikus múzeális tételek is, tehát a megállapítás, hogy: "@akov: Remek osszefoglalo !" szerintem inkább a "hiányos összefoglaló" lenne a reális, hiszen Tokaj-hegyalján mintegy 300.000 palack van jó körülmények között tárolva, hitelesített forrásból. Aztán van még ugye a "Vígbor", az "Egervin örökség" stb.
Balogh Zoltán (Somlói Apátsági Pince) vendégposztja következik. Olvassátok szeretettel! A mátrai vagányokról szóló igen jó cikk kapcsán került elő immáron sokadik alkalommal a magyar eredetvédelmi rendszer problémáinak a témája. A beszélgetés oda torkollott, hogy Kovács…..
Kocsmablog A borpiac megmondói 2015.01.28 23:00:00
> Rántsuk le a puccleplet a borozás témaköréről! A Palack jóvoltából mostantól minden héten borszerda, hogy könnyed és közvetlen stílusban a laikusokkal is megismertessük a jó borokat, és hasznos gyakorlati tudást adjunk a kezükbe. Azon gondolkoztatok már, hogy mitől lesz…..
A Borkollégium „Nagy mesterek hordóiból” című kóstolósorozatából természetesen nem maradhatott ki a Szepsy Pincészet. A novemberi kóstoló meghirdetését követően nem sokkal, már nyáron teltházas volt. Az óriási érdeklődésre tekintettel a Borkollégium kóstolóterme…..
hegyaljai 2014.12.07 19:06:51
@akov: Akkor a szallagos rioliton minden bor jó? :(
A Tokaj Renaissance Egyesület éves budapesti borbemutatója, a hagyományosan tavasszal megrendezésre kerülő Tokaj Nyitány idén több szempontból is megújult. Ismét a Borjour csapata szervezte a kóstolót, de szinte minden más változott. Április helyett júniusban került sor a…..
hegyaljai 2014.07.25 21:10:15
@akov: Természetesen én is szívesen iszok tokaji alapborból készült pezsgőt. A szerző nem kívánt viszont válaszolni arra, hogy mennyi ebből a divat. A rosé csak egy minta volt a részemről a divatirányzatokra. Arra pedig végképp kíváncsi lennék, hogy miként lehet az "őrizzük meg egészségesnek a szőlőfürtöket és szüreteljük le korán pezsgőnek" és a "nem baj, ha egy kicsit megcsócsálja a botritisz, és majd lesz belőle karakteres tokaji" közötti ellentmondást hogyan lehet feloldani, és tervezetten, évről-évre garantáltálva mindkét minőséget megcsinálni.
hegyaljai 2014.07.25 21:13:44
@furmintfan: Pezsgő alapbort, magas minőséggel, csak céltermesztésben lehet előállítani. "A kevésbé jó ültetvény termését szerintem gazdaságosabb eladni, elházasítani, stb., mint pezsgőt készíte(tt)ni belőle." No ebből lehet, hogy lesz pezsgő, lehet, hogy lesz cash flow, de presztizs növelő termék aligha.
hegyaljai 2014.07.26 20:19:58
@akov: A Tokaj Kereskedőház előd Tokaji Borkombinát már 1984-ben a bérgyártásban készített tankpezsgőjénél is aszút használt likőrözésre. :)
A kereskedős poszt folytatása következik. Festők térnek be a boltba, már majdnem záróra. A ruhájuk tiszta anyag, pereg róla a mész. Egy Halmosi Négykezes Merlot-t vásárolnak (kb. 5.000Ft), és ott helyben kérik, bontsák fel. Mivel nem először vannak a boltban, kinyitják nekik…..
Hagyjuk egy pillanatra a Demeter Zoltánokat, a Szepsy Istvánokat, meg a Szentesi Jóskákat. Felejtsük el egy röpke perce azokat az önsorsrontó bortermelőket, akik szőleiket kíméletesen művelik, tőkénként 0.5-1kg gyümölcsből próbálnak meg nemzetközileg is értékelhető…..
Nem jellemző, hogy a Tescoban vásárolnék borokat, de időnként lehet olyan vételekre bukkanni, melyek több, mint érdekesek. Mostanában is ez történt és be is vásároltam néhány dolgot. Első körben két aszúról írnék, melyekre feltétlen érdemes rápróbálni. Ch. Megyer:…..
Tragédia. Kereskedelmi öngyilkosság. Oxidált szar. Sherry. Merénylet. Hiba a mátrixban. A ma borfogyasztója kábé ezekkel a válogatott szitkokkal menekül, amikor száraz szamorodnival kínálják. Tagadhatatlan tény, hogy ha a reduktív fehérbor a skála egyik széle, akkor a száraz…..
A két puccos fekete autót megelőzi a vaskos porfelhő, amit előttük hömpölyget a hegy felől fújó lágy szellő. A bajszos paraszt megcsóválja a fejét, és eltartja magától a pipáját azzal, hogy majd folytatja, ha újra minden elcsendesedett. De az autók lelassítnak, a porgomolyag…..
Kevés olyan téma van, amely képes egyetlen nap alatt ronggyá csépelődni. A Szovjetszkoje Igrisztoje története bizony ilyen. A szaporafosást is megszégyenítő sebességgel tört utat a sajtón, hogy a magyarított "szovjet" pezsgő előállítója, az izsáki székhelyű Royalsekt Zrt.…..
Az a jó az interwebzben, hogy a legkülönösebb becsípődésű emberek találhatnak rá egymásra, hogy fétiseiket rajongásuk tárgyait éltessék. Aztán olykor egészen hasznos kezdeményezések születnek ebből. Ilyen például a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület, amely az…..
Samuel Tinon egy igaz magyar bor-rejtély. Pedig megközelítőleg sem magyar, sőt francia és mégis Tokajra tette fel munkásságát. A Sainte-Croix-du-Mont-ban (Bordeaux) található családi birtok ellenére Olaszliszka „varázsát” választotta, amelyet gyermekei és felesége, Mathilde Hulot borszakíró is…..
hegyaljai 2014.01.09 22:57:13
@akov: Egy száraz szamorodni kóstoló engem igenis érdekelne!
Nem gondoltam volna, hogy valaha kommersz szénsavas üdítőkről fogok írni ezen a blogon, de azért ez a hír, amikor a világ egyik legkomolyabb boros- és kóstolópohár-gyártója a világ legismertebb üdítőjéhez készít poharat. De jó ez? És kinek?[Update: P.E. szakszerű…..
A Borrajongó Sírunk-nevetünk 2013.12.31 06:00:00
Picit rendhagyó, de talán hagyományteremtő módon vesszük most sorra az Úr kétezer tizenharmadik évének legelszomorítóbb „bortörténéseit”. De mivel félig tele a pohár, mellé a bizakodásra okot adó mozzanatokat is szemlézzük. Két szerzőnk már az Új Évre vigad, így olvassátok mindezt akov és ungert…..
A Holdvölgy Borászat/Moonvalley Wines sokáig amolyan fehér, vagy minimum halványszürke folt volt a tokaji borászatok között, valószínűleg nem csak számomra. Néhány borukkal találkoztam a 2012-es Pannon Bormustrán, itt-ott még sikerült elcsípnem 1-1 tételt, de átfogóbb…..
hegyaljai 2013.12.15 00:55:33
@szenvedély S.: Ha csak a borok és az emberi oldal számít, akkor is jó választás a Holdvölgy.
A tegnapi megemlékezés és tüntetés kapcsán a legegyszerűbb lenne azt mondani, hogy nem erről volt szó. Sajnos azonban több is történt annál, minthogy valakik nem tartották be a lefektetett, általuk is jóváhagyott játékszabályokat. A felek megegyeztek ugyanis abban, hogy nem…..
Hozzászólások A többség hülye 2013.08.31 14:33:41
Az emberek többsége hülye. A több éve tartó EU ellenes propaganda eredményeképpen többségünk már úgy gondolja, hogy az EU tagságunk rossz. Ez nem meglepő, ha azt vesszük, hogy a médiából (egy bizonyos részéből) árad az EU ellenesség. Brüsszel felelős a magyar gazdasági…..
Bor - Pálinka - Hírek Bor és jog 2013.04.13 14:58:54
A bor megköveteli a jogait Magyarországon ugyan még furcsának tűnhet az elnevezés, de Nyugat-Európában természetes, hogy borjogászokat alkalmaznak többek között a szeszes italokat előállító vállalkozások. A szakma a legégetőbb borjogi kérdéseket pénteken tárgyalja meg a…..
Naiv ügyfél elfelejtette megetetni hiteltörlesztő számláját, amire az Erste évszázadokra zárolta az összeget: Évek óta vagyok több fronton, azaz dehogy fronton, csak elkapott a NER, helyesen területen ügyfele (ez azt jelenti, hogy nekem is jó) az Erste Banknak, egy-két…..
Olaszrizling Furmint Gála 2013.02.09 10:22:00
Nagy Furmint Február Kóstoló, 2013-ban. Kóstoltam, rádióinterjúkat rögzítettem, figyeltem, tanultam. Gyorsjelentés a Mezőgazdasági Múzeumból. Szombaton, furmint február 9. napjának 15 feledik órájában az InfoRádió bormagazinja furmintozik. Megszólal Szepsy István és Szepsy…..