Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Palánta

0 bejegyzést írt és 111 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1982. A Sony vezére, Akio Morita egy walkmannel a kezében egy tokiói bemutatón. A hihetetlenül sikeressé vált termékből hét év alatt több mint 100 millió darabot adtak el..
Palánta 2021.11.23 16:38:22
@hátramozdító: És amikor egy C-130-assal szálltak le egy repülőgép hordozóra?
Mai bejegyzésünk Wojtekről, a medvéről szól, aki katonai rangot kapott a második világháborúban és a lengyelek oldalán harcolva vette ki részét a háborúból. UPDATE: Több olvasónk is jelezte, hogy Wojtekről az interneten keringő képek egy része photoshopolt. Így az érintett képeket módosítottuk, és…..
1889. Kisgyermekek imádkoznak a New York-i Five Points House of Industry szociális intézményben, ahol a nehéz sorsú embereken igyekeztek segíteni, így a rendkívül rossz körülmények között élő családok gyermekein is..
Palánta 2020.11.02 06:18:27
@Santer: Egyik sem. Tudtommal, ha már Alien, akkor azokat H.R Giger tervezte. Most is készül egy játék már jó ideje a munkássága alapján: Scorn, ha érdekel ez a fajta vizualitás érdemes ránézni.
store.steampowered.com/app/698670/Scorn/
www.youtube.com/watch?v=pvgsSlopiEQ
1942-re a keleti fronton elveszett a gyors győzelem reménye, és a németeknek fel kellett készülniük az elhúzódó, hosszú háborúra. Ilyen kilátások mellett az ellenfél utánpótlási vonalainak elvágása minden korábbinál nagyobb jelentőségű feladattá vált. Ezeknek az utánpótlási vonalaknak volt az egyike…..
Palánta 2020.07.31 09:43:24
Mindeközben a World of Warshipsbe meg egymás után érkeznek a német hadihajók (tervezőasztal szökevények):
Mainz -
The project of a cruiser with 150 mm guns (cruiser K), which was developed in the mid-1930s on the basis of the Admiral Hipper-class ships, shortly after the construction of the latter began. She combined the rapid-fire battery of light cruisers with the survivability of heavy ones.

Siegfried -
A super-heavy Type "O" cruiser designed to operate in powerful raider formations. At the time the ship was designed, it was fast enough to escape from any battleship, while its armor protection and armament were strong enough to annihilate any cruiser.

Agir -
One of the variants for the project of a high-speed, super-heavy O-class cruiser with excellent protection and armament of nine 305 mm main battery guns.

Odin -
One of the draft designs for a relatively small, high-speed battleship that preceded the construction of the Scharnhorst-class ships. This ship was primarily distinguished by a more powerful main battery comprising 305 mm guns.

és egy teljen német repülőgéphordozó ág a Graf Zeppelin mellé:
Rhein -
A light fleet carrier design developed during World War II that was set to go into serial production. Similar to many ships designed in Germany at that time, Rhein was supposed to be equipped with a diesel propulsion plant.

Weser -
A project created during World War II to convert an Admiral Hipper-class heavy cruiser into an aircraft carrier. Weser inherited the high speed and strong armor protection of her prototype, while also outmatching the power of her AA defenses to a certain degree.

Erich Loewenhardt -
An earlier draft design for aircraft carrier "A" (Flugzeugträger A), which preceded the construction of Graf Zeppelin. Had a different composition of AA capabilities, a higher running speed, and different hull architecture.

August von Parseval -
A draft design for a large, high-speed aircraft carrier, based on the Graf Zeppelin class of carriers, but equipped with a diesel propulsion plant and a different combination of armaments.

Manfred von Richthofen -
A design for completing an H-class battleship as a heavy aircraft carrier. She is a large-sized ship with armor protection that is quite good for her ship type, coupled with a very powerful AA complement.
Palánta 2020.07.31 09:46:59
@gigabursch:
Ha nem olvastad még volna:

Páncél nélküli hülyeségek. Az „O” osztályú német csatacirkálók. 1.
htenger.blog.hu/2016/10/19/pancel_nelkuli_hulyesegek_az_o_osztalyu_nemet_csatacirkalok

Páncél nélküli hülyeségek. Az „O” osztályú német csatacirkálók. 2.
htenger.blog.hu/2016/10/26/pancel_nelkuli_hulyesegek_az_o_osztalyu_nemet_csatacirkalok_807

Páncél nélküli hülyeségek. Az „O” osztályú német csatacirkálók. 3.
htenger.blog.hu/2016/11/11/pancel_nelkuli_hulyesegek_az_o_osztalyu_nemet_csatacirkalok_153

Páncél nélküli hülyeségek. Az „O” osztályú német csatacirkálók. 4.
htenger.blog.hu/2016/11/21/pancel_nelkuli_hulyesegek_az_o_osztalyu_nemet_csatacirkalok_445
Palánta 2020.08.07 13:24:57
1890. A Washington és High-híd a New York-i Harlem-folyó felett. Mintha nem is egy nagyvárosban lennének..
Palánta 2020.07.27 08:37:00
journeybeyondrail.com.au/journeys/indian-pacific/sydney-to-perth/ ez sem rossz utazás lehet, persze közel sem akkora kihívás, mint a L-C busszal.
Hét tenger A legnagyobb 2020.06.13 09:27:34
A Kriegsmarine harmincas évekbeli újjáépítése késve és lassan indult csak be, s a háború kitöréséig nem hozott igazán látványos eredményeket. Ennek oka részben Hitler kezdeti óvatossága volt, mellyel igyekezett elkerülni az angolok szükségtelen provokálását. Később, miután tapasztalta a nyugati…..
Hét tenger A Tengeri Farkas 04. 2020.05.24 16:13:04
A Valdivia elfoglalását követően Valparaisóba visszatérő hajók a következő hónapokat a Peru ellen tervezett hadjáratra való készülődéssel töltötték. Elvégezték a már régóta esedékes nagyjavításokat, feltöltötték a készleteket, és kiegészítették a hiányos legénységi állományt. A legnagyobb gondot…..
Hét tenger Jenő herceg végnapjai 2020.02.02 15:18:11
A hadihajók iránt érdeklődők szűk hazai tábora számára kiemelt jelentősége van a Tegetthoff osztályú csatahajóknak, hiszen ha nem is töltöttek be említésre érdemes szerepet a haditengerészetek történetében, mégis ezek voltak az egyetlen dreadnoughtok, melyek kapcsolódnak a magyar történelemhez.…..
Palánta 2020.02.03 07:54:14
@Head Honcho: Némi "A kőszívű emberi fiai" áthallás esetleg? :)

@David Bowman: dicső élet sem garantál dicső véget pl.: USS Indianapolis

A cikket köszönjük, érdekes volt.
1916. Az Ír Polgári Hadsereg (Irish Citizen Army) katonái egy dublini tetőn a húsvéti felkelés előestéjén..
Palánta 2019.06.11 20:10:14
@hátramozdító: Egyik neves csillagász az alábbit írta le, nem szó szerint, a témával kapcsolatban:
- Általános iskola első osztályába belépve, a kis diákok közé leülve elkezdtem egy témát, mely közben egyre másra záporoznak a kérdések: Miért? Hogyan? Mekkora?
- Hasonló előadást a nyolcadikosok között tartva: tökéletes érdektelenség. Valami elromlott az oktatásunkkal....
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Eddig tartott a 2018 végi adásdömpinget követő pihenésünk: 4 adás felvéve, abból 3 már megvágva, szóval ideje, hogy ezekből az elsőt publikáljuk végre. És ha már számok: 2018-ban 61 adásunk volt (30 Mini, 30 vendéges, 1 besztof), a vendéges adásokból hármat élőben vettünk fel, és bár volt 3 olyan…..
A német hajók olyan hatékonyan zavarták az ellenség rádiózását, hogy Warrender és Beatty csak nyolc óra felé szereztek tudomást arról, hogy előreküldött rombolóik ellenséges hajókba ütköztek. Az első jelentések eléggé homályosak voltak, s az angolok úgy gondolták, legokosabb, ha változatlanul…..
Palánta 2018.12.21 09:01:18
Palánta 2018.12.22 08:05:34
@Flankerr: Érdekes lenne egy hosszabb cikkben főleg a tengeri szempontok figyelembe vételével végigvenni hogy mi lett volna ha...
- milyen hatása lett volna a többi tengeri nagyhatalomra
- lett volna-e ezután komolyabb tengeri ütközet
- ha lett volna komolyabb tengeri ütközet akkor kik között
- megkötötték volna-e a ma isemretes tengerészeti egyezményeket, a flották összetételének korlátozásáról
- lett volna-e második vh
egy sor elképesztő lehetőség felmerül
A tengerek feletti uralom, és a tengeri kereskedelem ellenőrzése mindenkor döntő jelentőségű volt a nagyhatalmak közti háborús konfliktusok végkimenetele szempontjából. Az elmúlt évezredek története azt mutatja, hogy végül mindig az az ország kerül ki győztesen a háborúkból, amelyik uralni tudja a…..
Palánta 2018.12.17 07:28:50
Az ókori görögök és rómaiak gazdag nemesei előszeretettel tartottak szolgát a toalett melegítésére. Ezek elsősorban kőből vagy márványból készültek így hűvösebb időben kellemetlen volt ráülni. A szolga akár fél napot is ücsörgött a hideg kövön hogy mire ura megérkezett, kellemesebb legyen a…..
Palánta 2018.12.13 09:10:29
Hét tenger A nem ismert cirkáló 2018.12.09 08:46:54
Az Iowa kapcsán számos komment foglalkozott azzal, hogy ötleteket adjon, milyen leselejtezett, és múzeumhajóként kiállított hadihajót érdemes meglátogatni az érdeklődőknek itt Európában. Szóba került a Belfast, az Averoff, egy csomó kisebb hadihajó, melyek közül néhányról még én se hallottam, és egy…..
Palánta 2018.12.10 15:44:43
@seepheerd: nem tudom hogy véglegesen-e, hiszen a wg azt is mondta hogy nem lesz euróért vásárolható t9-es prémium, és mégis lett. Igaz a fenti két hajó már nem fért bele a 170k .- -os hajópakkjukba :)

yerico1: tény, hogy rossz irányba halad az a játék, de ebbe a játékosok nem tudnak beleszólni.

"Regéltek olyanokat az orosz ágyúcsövekről, hogy 100 lövés után ment a kukába, addigra már annyira elkopott a huzagolás, hogy a pontossága igen kevés volt." - hasonló probléma volt olvasható a bloggazda Port Arthurtól Csuzimáig című könyvében.
Mindig örülünk, ha sikerül olyan vendéget szerveznünk, aki a játékipar üzleti kulisszái mögül érkezik, és sales/marketing oldalról mesél titkokat, mondjuk a magyar piacról. Galó István András ilyen ember: értékesítési vezetőként ott volt a tűzvonalban az Electronic Arts magyarországi indulásánál, és…..
Palánta 2018.12.02 18:55:53
EA a rossz hírét csak magának köszönheti. Felvásárolt több tucat fejlesztő stúdiót az IP-kkel és játékok jogaival egyetembe, majd elkezdte dömping szerűen kiadni őket, sikeresen kinyírva ezzel az adott IP-be és stúdióba vetett bizalmat. Ehhez persze kellett a stúdió hülyesége is.
c&c 4, red alert3 uprising multi nélkül, c&c folytatások kinyírása, és úgy az egész c&c IP parkolópályára kényszerítése, de azért a böngészős c&c-re volt kapacitás (hello mikrotranzakció) vagy a mobilos rivals elkészítésére; vagy mass effect 3 és adromeda fiaskó, sim city 4 malőr, majd a sim city eltemetése, sims sorozat teljes újrázása minden egyes alapjáték esetében, ami kb megáll az összes Battlefield esetében is)

Ha egy rossz játék kerül ki akkor azt közösen készítette a kiadó és a fejlesztő stúdió is.

Lehet itt oldalt választani:
- szegény fejlesztő munkájába beleszólt a csúnya kiadó és azért lett olyan a játék amilyen
- mocskos fejlesztő a fejlesztési pénzen lasvegasozott majd pár hónap alatt összedobta ezt a hulladékot

Az igazságot sosem fogjuk megtudni.

Lokalizálás az érdekes kérdés, de ott is vannak rémesre sikerült megoldások, pl Mass Effect 1 lokalizálás amivel az ingyenes DLC nem ment. De miután pár évvel később megvettem újra angolul máris rendben üzemelt.
Mass Effect 2 fordítása egy két bakitól eltekintve jól sikerült, de senki sem vette a fáradtságot hogy legalább az első részbe 15 percet beletegyen vagy hogy egységesen mindkettőben felbukkanó fogalmak ugyanúgy legyenek fordítva.

EA DLC politikája az egyik legrosszabb szerintem. Amit a Sims sorozattal műveltek az ékes példája a hogyan fizessen a játékos négyszer ugyanazért.
És ez nem csak a Sims esetében érvényes.

SW: The Old Republic is hemzseg a mikrotranzakciótól a f2p átállás után, és az az egyik legrosszabb f2p átállás lett amit átéltem eddig. Kellett pár év mire rendbe szedték és most már úgy ahogy normális (heti űrcsata limit még bent van) legalábbis a f2p átálláskori állapotához képest. (sisakot ne mutassa a karakteren: fizess érte)
Gondolkodtál már rajta hogy például a nálunk megjelent Színes Mindennapok című sorozat magyar képeiből milyen jó lenne falra tenni nagy méretben egyiket-másikat? Most nem csak ezekből, de az MTI Fotóarchívumának bármelyik fotójából választhatsz egyet ami tetszik és megnyerheted nagy méreteben,…..
1906. A San Franciscó-i földrengés után készült egyetlen eredetileg színes képsor..
Palánta 2018.11.19 07:44:42
@Laccee2107:
- Nem ismered a Toyotát?
- Nem, de a nagynéném ezen a néven világhírű gésa volt.
- Hát, ma már a gésák is csak tranzisztort csinálnak.

www.youtube.com/watch?v=IYvliK5GZDU
Hét tenger Még egy E-book 2018.10.23 16:10:14
A Port Arthurtól Csuzimáig megjelenésekor már megemlítettem, hogy kis szerencsével lehet még további könyvek kiadására is számítani. Ekkor még arra gondoltam, majd a mediterrán térség tengeri csatáival foglalkozó könyv lesz a második, aminek az anyagát nagyrészt össze is szedtem a volt…..
Hét tenger Tájfun Apián 2018.10.18 13:22:05
A gyarmatosítási láz, mely a XIX. század második felében úrrá lett a nyugati nagyhatalmakon, a modern történelem különös, és nehezen érthető jelensége. A hivatalos interpretáció szerint a történések magyarázata merőben gazdasági természetű, s a gyarmatosítók célja a piacok megszerzése, az olcsó…..
Palánta 2018.10.22 20:12:34
@molnibalage: Köszönöm, megkaptam én is mikor az eredeti oldal migrálása nem sikerült.

@savanyújóska: amikor a word vicceskedik velem akkor az egész szöveget bedobom egy jegyzettömbbe, majd onnan vissza wordbe.

Az új könyvről kis kedvcsináló lesz?

Gyarmat téma: nem tudom de szerintem minden esetben nyereséges volt a gyarmatosítás. Inkább ott kellene különbséget tenni hogy a nyereség hol jelentkezett.
Szerintem egy gyarmaton nem az adott cég építette ki a teljes infrastruktúrát, kikötőt, vasutat, várost hanem a gyarmatosító állam, aki helyőrséget és kormányzót is tartott ott. A cégek földeket "vásároltak" ahol pl bányákat nyitottak. Na a bánya és a kikötő közötti részt építhette a cég, plusz a szállított árut is a cég értékesítette, így kb a város felépítményei a cégnek nem kerültek semmibe. Vagyis lehet az államnak veszteség volt, de a cégnek masszívan nyereséges. Szerintem nincs az a magáncég aminek a profittermelés a célja, ami abban az időben mínuszban üzemelt, hacsak nem érte sorozatosan balszerencse - időjárás, kalózok, sztrájk, háború ami miatt az áruját nem tudta a honi kikötőkbe eljuttatni, értékesíteni.
Palánta 2018.10.22 20:26:50
@Pájer Csaba: Jó, de akik felmutatták ezeket - azok miért nem csinálják továbbra is? De kérdezem másképp is: figyelünk-e egyáltalán arra, amit Zoli ír/írt, vagy csak a saját prekoncepcióinkat, elő-, és utóítéleteinket, nagyigazságainkat húzzuk rá a világra?

Véleményem:
Amikor elkezdődött a nagy gyarmatosítás, ahogy fentebb is írták, kevés nemzetnek adatott meg hogy részt vegyen benne. Ahogy ők terjesztették a birodalmukat, úgy fogyott a gyarmatosítható hely. Végül elérkeztünk oda hogy már csak egymás rovására lehetne terjeszkedni. És ebből is voltak háborúk. Majd a gyarmatbirodalom lakói vagy fellázadtak és elüldözték/üldözik a gyarmatosítókat, lásd Dél Afrika jelenleg, vagy a gyarmatosítók önként távoztak, mert nincs már mit lerabolni, túl drága lenne a fenntartása, és/vagy mert jó fiúkként akarnak tetszelegni a világban, mondván visszaadjuk nekik a földjüket. Szerintem a túl drága + jó fiú image az amiért mára a legtöbb gyarmat "felszabadult" és amiért ma már nem megy aktívan a közvetlen gyarmatbiznisz. Közvetett gyarmatbiznisz az más tészta.

Ma hova gyarmatosítanál a Földön? Minden négyzetcenti valakié. Kivéve az Antarktisz, bár az is fel van osztva. Következő gyarmatcélpont a Földön kívül lenne, de azt még egyelőre tiltják, talán mert nincs rá ipar kiépülve ami hasznosíthatná.
Palánta 2018.10.23 18:17:42
@molnibalage: Meglehet, én csak a képre emlékeztem amin szépen fel van darabolva az egész:
hu.wikipedia.org/wiki/Antarktisz-egyezm%C3%A9ny az hogy ott most ténylegesen nem folyik ipari tevékenység az más kérdés.

@Pájer Csaba: jó biznisz volt a benne részt vevő magáncégeknek. Ahogy az állam elkezdte kivonni magát belőle, mert jó fiú imaget féltette és azok a fránya emberi jogok, máris nem volt annyira vidám a magáncégek helyzete sem. Hozzáteszem, ez most is zajlik és nem csak Afrikában, csak nem annyira látványosan, mint 100-200 évvel ezelőtt. Ez a modern gyarmatosítás is megérne pár cikket, de persze nem ezen a blogon.
De lehet ez nem egyben tekintve az egész gyarmat mókáról kellene értekezni, hanem lebontva nemzetre és korszakra. Biztos vagyok benne hogy nagy része haszonnal zárult a magáncégeknek, különben nem csinálták volna. Bár így utólag könnyű okoskodni, de abban viszont egyet értek, hogy az adott állam többnyire mínuszban zárta az egész gyarmat kalandot, de akkor neki ez volt az érdeke, hogy komolyan vegyék a nagyfiúk között is. Ahogy fentebb is írva volt:
Ha nem volt csatahajód, nullának néztek,
ha nem volt gyarmatod, nullának néztek.
Mind tudtuk, hogy eljön a pillanat, amikor adást készítünk korunk egyik legnagyobb hatású és legnagyobbat bukott játékfejlesztőjéről, Peter Molyneux-ról. Csak azt nem tudtuk, hogy annyit pofázunk majd róla, hogy azzal rekordot döntünk - ugyanis bőven két óra fölött fejeztük be a beszélgetést…..
Hét tenger Közlemény 2018.04.10 09:22:49
    Hosszas vajúdás után megszületett végre első könyvecském, az orosz-japán háború tengeri harcairól szóló „Port Arthurtól Csuzimáig”. Akik annak idején látogatták az acélmonstrumot is, nagyrészt ismerhetik már a szöveget, az anyag nagyobbik része az ott megjelent írásokból áll össze, ezeket…..