Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Anengineer

0 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jó másfél éve nem írtam erről a dögről, hogy száradna bele az olajsár, de tényleg. A Morininek épp ellenkező irányban ment a története, mint kellett volna. Megvettem az imolai börzén talán 1999-ben, roncsként. Afféle vásárfia volt a Kati akkor beszerzett Vespa GT-je mellé.…..
E sorok megírása több százezer lóerős gőzturbinák által termelt áram segítségével történhetett meg. Az, hogy a hő- és atomerőművekben gőzturbinákkal alakítják át a hőenergiát mozgási energiává (majd generátorokkal elektromossá), elég sokak által ismert tény. De hogy…..
Anengineer 2013.10.20 14:32:37
Nagyon jó, és hiánypótló a poszt. Köszönöm szépen. :). Nagyon komolyan összeszedett anyag, szépen és érthetően összefoglalja a gőztubina vasúti alkalmazását.

Ha megengeded,nem csökkentve a posztod értékét, egy kis kiegészítést, pontosítást eszközölnék:

A modern reakciós gőzturbinák lapátrácsában nem érjük el a hangsebességet, sőt egyenesen el szeretnénk kerülni azt. A szuperszonikus áramlás növeli a veszteségeket, így rontja a gép hatásfokát, illetve jelentős zajt okoz. A régi berendezéseknél, az 70-es évekeig alkalmaztak szuperszonikus lapátozatat a gép szabályzó fokozatán (Curtis fokozat), de mint feljebb írtam, a rossz hatásfok miatt mára már nem alkalmazott.

A másik kiegészítésem, hogy a gőz axiális sebessége a gőzturbinán végighaladva nem csökken, hanem nő. A legnagyobb értéket (ipari gőzelvétel nélküli gép esetén) az utolsó lapátfokozat elhagyásakor éri el.

A gőzturbinának mint gépnek a hatásfoka elérheti akár a 90%-ot is, 81-85% hatásfokú gépek teljesen szokványosak. Amiről az írásodban szó van, a kombinált ciklusú erőmű a 60% hatásfoka, az az egész körfolyamatra jellemző érték, nem a gőzturbinára magára.

A gőzturbina hatásfoka és tervezési fordulatszáma nem igazán van összefüggésben egymással. Az említett 1800 MW-os Alstom Arabelle fordulatszáma 1500 vagy 60 Hz-es vidéken 1800 1/min, míg egy kis szemétégetői gép fordulatszáma akár 10000 1/min is lehet. Abban is biztos vagyok, hogy az Arabelle hatásfoka eléri, ha meg nem haladja a kis gép hatásfokát.
Inkább azt mondanám, hogy a magas tervezési fordulatszámú gépnek alacsony fordulaton történő üzemeltetésekor van szégyenletesen rossz hatásfoka. Ami a mozdonyoknál, a sok indulás megállás miatt, egy létező és igen komoly probléma, kelentősen növeli az üzemanyag fogyasztást.
Varánusz Rabszolgasors 2011.06.24 06:06:00
Örvendezzünk kedves honpolgárok, megszületett a mű. Akarom mondani a MŰ, a Magyar Munka Terv. Ha most a nyájas olvasó ajkán kaján vigyorral azt kérdezi, tán'csak nem azt tervezik odafent a Nagy Büdösben, hogy dolgozni fognak, akkor válasz: nem, ez még terv szinten sem fordult meg…..
Anengineer 2011.06.24 15:25:43
@_Molly: Kivéve, ha nem lesz otthon, mert a lakásától 150 km-re dolgozik, vagy fáradt lesz az egész napos gátépítéstől, és ne lesz ereje/kedve elmenni este kolbászt lopni... :)
Anengineer 2011.06.24 15:51:16
@macamuca: A tapasztalatot kérdeztem, arra is rákérdeztem mit csinált az elmúlt két hónapban, amíg nem volt munkája. Ha azt mondja otthon volt, mert munkát keresett, ok, elfogadom. A lényeg mindig az volt, mit tud nekem szolgáltatni, milyen tapasztalatokat gyűjtött a korábbi munkahelyein. Illetve a tudása megvan-e ahhoz, amire nekem szükségem van.
Mondjuk az is igaz, hogy nem kőműveseket, burkolókat vagy segédmunkásokat kerestem...
w Lesznek egy testté 2011.01.20 08:45:00
Nem volt Waterloo a tegnapi EP-ülés, Orbán nem égett porig, de nem is győzhetett. A médiatörvény ügyében ugyanis letette a fegyvert. A szuverenitás hangoztatásából, a nemzeti dacból mára oda jutott, hogy az Európai Bizottság fog nekünk törvényt írni. Ami nekik nem tetszik, azt…..
Michael Knight Bepöccenve 2011.01.19 16:57:00
Legutóbb Hruscsov elvtársat láttam ennyire bepöccenve felszólalni, mint szerdán a mi szeretett miniszterelnökünket az Európai Parlamentben. Hruscsov akkor, 1960. október 12-én az ENSZ-ben a legendáriumok szerint miután egy vitában bírálni merték, magából kikelve…..
1931, május 24, Monza, Olaszország Már tíz hosszú órája tart a verseny. A futam, melyre mindössze 14 autó nevezett, és melyek közül mindössze kilenc vívja még mai ésszel tán fel sem fogható harcát a poros aszfalton. A hirtelen erőre kapó, késő tavaszi nap elől ernyők alá…..
Szokták Orbán Viktort Putyinhoz hasonlítani. Lukasenkóhoz talán azért nem, mert nem olyan ismert Magyarországon, mi is van ott Fehéroroszországban. És Lukasenko kicsit szélsőségesebb példa is egyben. De nem annyira szélsőséges, hogy ne lennének Fehéroroszországban…..
Anengineer 2010.12.20 19:29:19
@Indriq: Ha valaki nem tartja Fehéroroszországhoz hasonlatosnak a magyarországi helyzetet, azért az még nem Orbán imádó. Szerintem.
Nyilván van egy csomó döntés, amelyet húzósnak lehet nevezni. De adjunk időt, még csak 6 hónap múlt el. A Maszop-Szadesz párosnak volt nyolc éve, és hova jutottunk.
De ha már párhuzam, akkor az elmúlt 20 évben egy miniszterelnök alatt volt, amikor ellenzéki tüntetőket/felvonulókat vertek a rendőrök. És az nem Orbán Viktor volt.
Magyaridióta Polt az i-re 2010.12.07 17:12:00
Tegnap, igaz, hogy csodák csodájára, de kilenc évre megválasztották Polt Pétert legfőbb ügyésznek. A formális logika szabályai szerint gyakorlatilag élete végéig, de legalább hetven éves koráig ő lesz a főügyész, igaz, ez utóbbi életkor korlát azért a mostani kormány…..
Anengineer 2010.12.07 20:18:58
@dekol84: De csúnyán tetszik beszélni/írni uram! És ráadásul személyeskedik is, ami nem túl ildomos, és helyénvaló!
Aki napi szinten érdeklődik a politika iránt, az bizony hetek óta várt a tegnapi napra. A két nagy rivális, a jobb- és a baloldal legfőbb magyarországi helytartója, mint Rocky Balboa és Apollo Creed csapott össze (verbálisan) tegnap a Parlamentben. (Igaz, ami igaz, egy sztárboxnak…..
Anengineer 2010.11.30 10:25:08
@Knorr: Nem célom Orbánt védeni, mert nem igen szorul rá, de ha figyeltél volna, amikor Orbánt megszólítják a parlamentben, ő jegyzetel. Lejegyzeteli azon pontokat, amelyekre válaszolni akar, néhány rövid megjegyzéssel, amit mondani szeretne. Nem az egész szöveget, hanem csak a főbb pontokat. Ezt láthattad "előre megírt szövegnek". Szerinem...

Amúgy meg mindig jobban ment neki a riposzt, mint az előre megírt szöveg. Ezt már sokan emlegették különböző fórumokon.
Anengineer 2010.11.30 10:39:20
@Lefetyke: Teljesen igazad van Lefetyke. Kiváncsi vagyok, ha Gyurcsánnyal az élen népszavazást kezdeményeznek, hány %-os lesz a résztvétel. Igazából várom, hogy megtörténjen, de megint egy csomó pénzt kidobnánk felesleges referendumra, hogy bebizonyítsuk az MSZP teljes csődjét.
Az MSZP "diákjait" okítja ki Bajusz doktor:..
Anengineer 2010.11.29 09:55:04
@Selmeczi a sötét, jól fekvő, buta bányarém!: Ebből a bejátszásból hol látszik, hogy simlis. A nagy arc ok :), de a simlisség és a sunyiság nekem nem jön át.Cinikusnak cinikus az biztos, de a többit ebből a bevágásból nem fogom...
Egyébként meg amit mondott abban nincs igaza? Csak kérdem....
Anengineer 2010.11.29 11:14:52
@borovi: Ha nekem "ez sem jön át", akkor légyszi indokold már a sunyiságot. Mert szerintem ahogy mondta, az cinikus volt, de azt nem lehet rá mondani, hogy sunyi...
Anengineer 2010.11.29 13:22:57
@Kalmár:
:)
Egy újabb történet  arról, miként tud a rendőrség kicseszni egy autólopás sértettjével. A gépjárművet körözik, de a határozat szerint bűncselekmény nem történt. A biztosító röhög a markába. Kedves Zugügyvéd! Régóta olvassuk blogodat,sőt hasonló…..
Anengineer 2010.10.01 09:11:40
@simonmondja.: Ez meg, hogy kapcsolódik a témához???
Egy nagyon érdekes MTI-hír született meg pénteken, melyről nem olvashattunk az Index-en, az Origon, vagy éppen Magyar Nemzet Online-on. Pintér Sándor belügyminiszter pénteken meglátogatta a Teleki téri piacot (melyről szép hosszú riport készült), majd részt vett a a Szolgálati…..
Anengineer 2010.09.28 12:17:26
@csernaja obca: Ezt meg hol olvastad ki a cikkből?
  A szocialisták az internet nevű találmánnyal ugyan nehezen birkóznak meg, de vasár- és ünnepnap sem pihennek. Vasárnap Horváth Csaba főpolgármester-jelölt tartott zseniális sajtótájékoztatót az Erzsébet téren „Önkény vagy szabadság?” címmel. A…..
a Tisztelt Ház Sitt! 2010.09.19 19:11:00
Holy sitt! Mesterházynak még gyakorolnia kell a képes beszédetAz őszi ülésszak Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött el, amelyben a tradíciók szerint értékelte az elmúlt időszakot és az elkövetkezendő idők programjáról is szót ejtett. Abba…..
Anengineer 2010.09.19 21:33:34
@Tita nick: Egyetértek! Akárki akármit mondd, tiszta fejjel, előítéletektől mentesen nézve a ténykedését, nemigen akad a jelenkori (és az utóbbi 50 évet is nézve) politikai elitben hozzá hasonlóan prosperáló politikus.
Anengineer 2010.09.19 22:13:46
@vénkujon: Ha ezt mélyebben kifejtenéd...
Anengineer 2010.09.19 23:07:28
@vénkujon: Nem vagyok politológus, ezt a vitát sokan elemezték, és valóban a mérések szerint gy.f. vitte el a pálmát. De ne felejtsük el miket mondott, pl,
"Ami pedig a lényeget illeti: Elnök Úr, kérnék Öntől valami szívességet most itt. Ezt a nagyon buta és igaztalan kampányt, hogy itt valaki gyógyszerfelírási díjat akar bevezetni, legyen olyan kedves, vonja vissza. Ön úriember. Ilyet senki nem mondott. No de most kampányt építenek. Nem akarhat igaztalan módon nyerni. Nem igaz vádakkal választást nyerni az nem igaz országhoz vezet. Annak van befolyása.
Akkor én most mondom Önnek, ez nem igaz. Tudja mit? Vonja vissza ezt a kampány, mert ha nem teszi, akkor maga is az igaztalanság vádjába süllyed.... Hát először saját háza táján kéne rendet tenni - azt gondolom, mert itt valami nem stimmel, hogy bennünket vádolnak valamivel. Újra mondom: nincs ilyen állítás. Ha Ön úriember, tisztességes magyar ember és nem ármánykodással szeretne megküzdeni kampányban, azt kérem, még ma este, azt a kampányt, amely arra épül, hogy mi el akarunk adni, privatizálni akarunk - ezt vonják ki a forgalomból. Így sem akarhat nyerni. Ez nem tisztességes, Elnök Úr."
Igen, Orbán visszafogottab volt, sokkal, mert akkori kommunikációs stratégia úgy kívánta, gy.f. pedig a fentiek szerint hazudozhatott. Most, viszont amikor Ovi nyíltabban, mindenféle stratégia nélkül beszél, nehét ellenfelet találni.. Szerintem..
Az ökoturizmusként is hirdetett tengeri utazások hihetetlenül sok szemetet termelnek. A legutóbbi felmérések szerint, egy hatalmas tengerjáró utasai egy napi átlagos “termése”:1 tonna szemét80 ezer liter szennyviz650 ezer liter folyóvíz (zuhany, mosás, mosogatás)12 kiló…..
Anengineer 2010.09.18 15:07:00
@smartdrive: Esetleg nézzutána a hőerőművek hatásfokának. Konvencionális szénerőmű (vagy gáz, esetleg olaj) 42% általában, a legújabb fejlesztésű magas paraméterű erőművek elérik a 46%-ot. Gázturbinás-gőzturbinás kombinált ciklus a legjobbak 56-58% örül vannak. Amire Te a 80%-al gondolsz, az egyben távfűtést is végző hőerőmüvek, amelyeknek viszint a kapacitása a fűtésre van kialakítva, az áramtermelés másodlagos, és jóval kevesebb, mint amennyire egy országnak szüksége van.
Anengineer 2010.09.18 15:12:48
@lutria: Vagy esetleg karbantartást végeznek a motorokon...
Anengineer 2010.09.18 20:34:40
@smartdrive: Diesel motor hatásfok úgy valahogy 30-45% között mozog, egy stabil hajódieselt turbófeltőltővel el tudok képzelni 42% körül, tehát nincs messze egy konvencionális szénerőmű hatásfokától. Amit én aggályosnak tartok, az inkább a szennyezőanyag kibocsátás, egy erőműben nagyon komolyan szabályozzák, mérik és ellenőrzik az NOx és kén kibocsátást, egy csomó jó drága berendezést beszerelnek, hogy ezeket csökkentsék. megmondom őszintén, nincs infom a hajódieselekneél ez hogy van, hiszen a nehézolajban általában sok a kén (de ezt kémiai úton csökkentik, de az megint szennyezés valahol máshol, ne menjünk bele, mert messze visz nagyon :) ), pl. a kéndioxid és egyéb NOx kibocsátások nem tudom, hogy működnek ott. A CO2 kibocsátásban nem rosszabb, talán jobb mint pl. egy lignit tüzelésű hőerőmű.