Regisztráció Blogot indítok
Adatok
geeeteee

0 bejegyzést írt és 1510 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
         Bevezetés. Tárgyalás. Befejezés.        Az Orbán-mentes rész. A csoport fogalmát nem tudom elmagyarázni egy Vincent-posztban.  Van azonban egy csoport, amelyet mindenki ismer és ez az egész számok csoportja. Az egész számokra gondolhatunk úgy, mint egy gráfra. A három a kettővel és a…..
A magyarok szerint a külföldi munkavállalás lehetősége az uniós tagság egyik legnagyobb előnye. Olyannyira, hogy a pozitívumok között a harmadik helyen áll egy friss felmérés szerint. Ami a jövőt illeti, minden ötödik magyar azt várja az EU-tól, hogy biztosítsa az unión…..
geeeteee 2019.04.27 19:06:55
@yourmomtits: Nem fáj? Túlontúl tudathasadásos állapot. Hiszen teljesen szemben állnak.
Rengeteg magyar dolgozik Ausztriában és ahogyan telik az idő, egyre többen lesznek majd jogosultak osztrák nyugdíjra, ami egyébként (például Magyarországra visszaköltözve) nem is olyan kellemetlen összeg. De milyen is az osztrák nyugdíjrendszer és milyen feltételekkel lehet…..
geeeteee 2019.04.27 17:26:18
@gabors: Érintett vagyok, tizenöt évet hajtottam osztrák cégeknek. Annyira informatív volt a poszt, főleg a linkkel a végén, amit el is mentettem, hogy nincs más hátra, csak megköszönni.

Ráadásul választ kaptam egy rég utánanézendő fontos, bár nem sürgős kérdésemre is.

Szerintem nagyon is sokakat érdekelhetett, csak kommentelés helyett, előkerült a számológép meg a régi Lohnzettelek.
        Nem láttam képet a találkozójukról a magyar sajtóban. Google-lal sem sikerült, erre, mit ad Isten, BHL twitter oldalán találtam egyet.    Valahogy ez mindenkinek kínos. Orbán két órán keresztül beszélgetett egy francia liberális filozóf-celebbel.  Amiből azért az teljesen világosan…..
         Sir Roger Scruton brit filozófus adott egy interjút a New Statesman-nek, ami után szinte azonnal kirúgták a tanácsadói állásából (amiért egy fillért sem kapott). Scruton egész életét kontroverzális szövegek publikálásával töltötte, gyakorlatilag kifocizta magát a brit egyetemi életből. A…..
geeeteee 2019.04.12 17:55:28
@labrys: Az sem sikerült. Hidd el próbáltam.

Nálam nagyobb tehetség kell ehhez.

Már a kérdések is rosszak. Az elvárást meg írod.

Hagyok pár utalást, olvasnivalót, és belenyugszom, hogy a tudás fája nem az életé.

Soha nem lesz igazad :D
geeeteee 2019.04.12 18:24:24
@labrys: Nem bánom. Engedd el magad, a szóhasználat belesodor a vita, a párbeszéd folyamába, a terminológia jelölő. A poszt is csak sejteti, véletlen, nem tudom.
Tony Judt pedig ismerhette Scrutont.
A hollandoknál kifejezetten erős az elfogadás, normális az is, ha két azonos nemű ember szereti egymást. Ugyanakkor azért ott sem fekete-fehér a helyzet, miként az kiderül Vera írásából, melyben emellett megnézzük azt is, mi a holland együttélés tíz szabálya...
geeeteee 2019.03.29 19:03:35
@Arthamyr: "1961-ben, nem sokkal az 1956-os forradalom leverése után, a megtorlás időszakában, a melegeket illetően viszonylag haladó jogszabály született. A Magyar Népköztársaság Büntető Törvénykönyvét jelző 1961. évi V. törvény 278. és 279. paragrafusának lényege, hogy nem bünteti tovább a felnőtt férfiak beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatát. A cselekmény, azaz a fajtalanság csak akkor bűntett, ha azt erőszakkal, fenyegetéssel stb. kényszerítették ki, illetve kiskorúval (ekkor 20 év alatti), netán másokat megbotránkoztató módon történt.

Nezvál Ferenc akkori igazságügy miniszter, a törvényjavaslat beterjesztője indoklásában kifejtette, hogy a homoszekszualitás (sic!) bűncselekménnyé nyilvánítása azért helytelen, mert az biológiai jelenség. „Született nemi elferdülés” illetve a felnőttkor előtt átélt „szekszuális benyomás” hatására alakul ki, „általában gyenge idegrendszerűeknél”. E jelenségtől a leggondosabb terápia ellenére sem lehet egykönnyen megszabadulni. A büntetés ellen szól az is, hogy a homoszexuálisok jobban zsarolhatók lennének egy ilyen szankció esetén."

Ezek szerint volt(van?) okuk még mindig bujkálni?
Március 15. kapcsán érdemes kicsit elgondolkodni és elbeszélgetni arról, miként ünnepelnek a határátkelő magyarok, és persze érdekes az is, milyenek a nemzeti ünnepek más országokban. Ti hogyan ünnepeltek, ünnepeltek egyáltalán?..
Az egyik leginkább zavaró sztereotípia a magyar határátkelőkkel kapcsolatban, hogy alantas munkát végző, hónapos szobákban kuporgató emberekről van szó. Nyilván akad ilyen is, de a külföldön élő magyarok között vannak olyanok is, mint például Hanna, aki tényleg a (nem is akármilyen) álmát valósítja…..
geeeteee 2019.03.07 15:09:12
A blog rendszeres olvasói talán még emlékeznek Tódira, aki nagyjából két évvel ezelőtt írt blogot a greenwichi lakásfelújítás érdekességeiről. Nos, párjával azóta is Londonban élnek és dolgoznak, és miután véget ért a lakásfelújítás valamivel több pénzük (és idejük) maradt utazni. Nekik voltaképpen…..
geeeteee 2019.02.25 16:52:12
@Nagy kámpics: Szánalmasan bizarr. Olcsó luxus fingszag duplaáron.
Hiányolom a kenguru, wombat és koalasimogatós képeket.
Rákattintottam Tódi egyik linkjére, "Sajnos nincs megjeleníthető bejegyzés", viszont koldulás az van: "A PayPal gomb segítségével szintén rendszeres támogatást (HUF) állíthatsz be. Így nem szükséges regisztrálnod, de le is maradsz a Patreon tartalmakról (dolgozunk rajta)"
Nagyon kommersz Tódi, ez még a sznobuláshoz is gyenge volt. Sorry.
A hollandokról sokszor lehet hallani, hogy nem tartják sokra az udvariaskodást, pontosabban kissé sajátosan értelmezik. Mindez egy hír kapcsán jutott az eszembe, úgyhogy arra gondoltam, ma körüljárhatnánk kicsit ezt a témát, kibővítve azzal, hogy abban az országban, ahol éltek,…..
geeeteee 2019.02.16 12:56:54
@gabors: Pont az eszkargón nem akadtam fent, bár lehet bántó is, mint a szőröstalpúzás. Magyarul is hallani azt, hogy csigazabálók.
A holland meg német-angol-pidzsin, két sör-két feles után írod, olvasod. :D
Külföldre költözni és otthont teremteni két különböző dolog. Utóbbihoz alighanem hosszútávra szóló elhatározás is kell, a beilleszkedés akarása. Meg persze sok minden egyéb is, miként az a mai posztból is kiderül...
geeeteee 2019.02.09 13:49:55
@MAXVAL bircaman közíró: A cikkben egy ír nevű amerikairól van szó, aki Írországba költözött? R.P. O'Donnell.
Az alábbi rövid, de érdekes történet helyszíne az Egyesült Királyság, főszereplői pedig egy brit autós és egy magyar kamionos. Nem is ragoznám tovább, jöjjön a sztori! Mi a magyar álom? Halászlé paprikás csirkével? Osztrák életszínvonal? Három tenger mossa? És mi az álom…..
geeeteee 2019.01.25 15:05:44
@MAXVAL bircaman közíró: Az önállóság elszigetel, az együttműködés határokat dönt.

Nem bánom, kapsz egy kettes alát manipulációra.

Szerintem próbáljad meg bal kézzel, üljél rá előtte, hogy elzsibbadjon. Olyan érzés lesz, mintha más csinálná.
"I'm a wanka, I'm a wanka"
geeeteee 2019.01.25 15:56:52
@Shaktee: Jelképesen nagyon igaz. Rosszul is elsülhet bármi hétköznapi eset, azért legyetek óvatosak.

A metafora törékeny.
geeeteee 2019.01.25 16:53:39
@Shaktee: Bírom Bartust. A Bölcsek Köve meg itt van, csak rajta állunk.
Balázsék öt év után látogattak haza Magyarországra. A látogatás nem is indulhatott volna rosszabbul, nagyjából megtörtént az, ami minden autós egyik rémálma, mindez persze az évvégi ünnepek előtt. Aztán mégis valami teljesen más, egy szívmelengető történet lett belőle. (A kép másik oldala Katalin…..
geeeteee 2019.01.16 06:26:51
@Ellenzéki Tüntető: Szerinted nem kéne természetesnek lennie? Az egy óriási fogalomzavar, ha egy feltételezetten működő piacgazdaságban egy ilyen hétköznapi történetet
("Emberséget, becsületet, önzetlenséget és még valamit, amit sajnos egyszer már elveszítettünk. A magyarság összetartásába vetett hitünket!
Hálásan köszönjük!”)
az idézetben szereplő magasztos kifejezésekkel címkéznek fel. Plussz hála, kézcsók esetleg? Ránéztem az autóklubjuk oldalára, a Schutzbrief 44,40 Euróba kerül egy egész évre, havonta kevesebbe, mint egy pakli cigi ára.
www.oeamtc.at/mitgliedschaft/leistungen/schutzbrief/
Nagyon furcsa értékrend. Tehát nincs semmi bajom a pozitív megoldással, a sztori tálalása disszonáns, nem hiszem el, hogy ezt nem érezni.

Esetleg hasznos tanács, ezt mindenkinek írom, többször kiderült már, hogy sokan nem tudják jól. Országfüggő persze, de általában a műszaki- és a baleseti mentéseket külön kezelik. Tehát, ha lerobbansz, akkor az autóklub vagy annak szerződött cégei segítenek, és a tagsági vagy a RoadSide Assistance fedezi.
Ez az egyszerűbb, aránylag olcsó és minimális az adminisztrációja is. Ha viszont összetöröd a kocsidat, az szinte mindig biztosítási ügy, akár kötelezőre, akár casco-ra megy. Megtévesztő lehet, de sok helyen az autóklub is árul biztosítást, szóval érdemes tíz percet rászánni, értelmezni. Sok pénzbe is fájhat, ha például egy műszaki hiba miatt a biztosítós vontatót hívod vagy fogadod el, mert az ért előbb hozzád. Ráadásul az autóklubos tagságit reptében is meg lehet venni, és nincsen kivárási idő. Mondjuk egy olyan esetben, hogy defektet kapsz és nincs pótkereked, akkor vedd meg inkább telefonon a tagságit vagy valamelyik asszisztens szolgáltatást, olcsóbban jössz ki.
geeeteee 2019.01.16 06:27:22
@Hari Seldon 2: Ügyes voltál. Bikakábel nélkül még megoldás lehet, bár macerásabb, áttenni az aksit, arra a rövid időre, míg a kocsival elállsz az útból. Elektronikákkal kitömött kocsival nem, de dízellel azt is meg lehet csinálni, hogy beindítás után egyből teszed vissza a sarukat.
Határátkelő Magyarok a hó alatt 2019.01.12 06:30:00
Őrületes hó zúdult Európa egyes részeire az elmúlt napokban, olyannyira, hogy például az Alpokban sok helyen annyi hó esett, amennyi általában csak emberöltőnként (sőt, van, ahol 100 évenként) csak egyszer. Ráadásul Ausztria és Bajorország egyes részein további havazást…..
geeeteee 2019.01.14 04:51:46
@kék madár: Pesszimista jóslatok is publikusak:
arctic-news.blogspot.com/
"WHAT YOU NEED TO DO

The start date of the Permian style global extinction event may be only 18 to 19 months away. This says that you must complete your bucket list of unfulfilled dreams before July to August 2020. A bucket list is a list of unfulfilled actions you need to complete before you die ("kick the bucket").

Do not worry about dying as it comes to all of us in the end, only this time we will all be going together. The Earth will soon after, lose all its oceans and become "Venus Like".

Empathy is organic evolution's key to group survival in a uncaring inorganic universe. Enjoy yourselves and be excellent to each other in these last days and hours on the only remaining habitable planet in this solar system.
"

Azért ez elég rémísztő. Vagy csak farkast kiáltanak? Hányadszorra már? Hit kérdése marad az egész, míg meg nem tapasztaljuk.
geeeteee 2019.01.14 04:51:54
@tanato: Megnéztem, tetszett nagyon, köszi mégegyszer. Nem is mondtad, hogy ugyanaz a Martina Gedeck van benne, aki a Szabó István Az ajtó-jában.
geeeteee 2019.01.14 07:08:26
@kék madár: "One underlying challenge is indeed around the communication of uncertainty." Egy tavalyi cikkből, a szerző: Michael Grubb, Professor of Energy and Climate Change, UCL

theconversation.com/were-climate-researchers-and-our-work-was-turned-into-fake-news-89999

Pár bekezdéssel feljebb:
"Some challenges could yet be proved right. There could, for example, be more pent-up warming currently being masked by other pollutants or already lurking in the oceans. When the goal is close, other heat-trapping emissions (like methane) also matter a lot more. Our study – like earlier work – had its share of caveats and uncertainties."
Mely országok vonzzák leginkább a képzett munkaerőt? A jó hír az, hogy a világ tíz legvonzóbb országa közül kilenc Nyugat-Európában található. Ami ennél is érdekesebb (bár meglepőnek nem nevezném), hogy az Egyesült Királyság a TOP20-ba sem fért be, míg Magyarország a 63…..
geeeteee 2018.12.30 08:25:36
@tanato: Igen, ezek indoeurópai nyelvek, szinte csereszabatosak, rég elváltak, de a latin, germán, szláv mind rokonok. Balszerencsénkre az uráli-altáji gyökeres magyar kakukkfióka, ragasztó-ragosztó ék nyugaton ugyanúgy, ahogy keleten a hanghordozás semlegességével.
Magyar anyanyelvűként idegenül tanulni ugyanakkorra átok, mint idegennek magyarul.
geeeteee 2018.12.30 08:25:40
@Olliék: Vigasznak, a volt NDK területén a magyar egzotikus-romantikusnak számít. Have you ever heard about Plattensee?
Ich liebe dich und so weiter.
geeeteee 2018.12.30 13:57:56
@Arthamyr: Német tudással, illetve német anyanyelvűként könnyebb az angolt megtanulni, fordítva nem igaz.
Találtam egy érdekes YT csatornát, Langfocus a neve, ha ráértek, sokat lehet belőle tanulni. Ne csak ezt a videót nézzétek meg:
youtu.be/2OynrY8JCDM
A mi nyelvünkről is van, lehet már láttátok, vagy én is innen találtam oda, régebben már linkelhette valaki ide, de nem biztos.
youtu.be/Wh8PUImUMYo
Remélem hasznosnak találjátok majd, Paul nem lustálkodik Kanadában.
    Tegnap a hvg.hu lehozott egy "munkaszerződés tervezetet", amelyben már a 400 órás túlmunkáról van szó. Gyanúsnak tűnt, írtam róla egy kommentet. Egy kommentelő kolléga még gyanakvóbb volt, és beütötte a keresőbe a kulcsszavakat. És hát van egy oldal, ahol ugyanez a szöveg, mint osztrák jogi…..
geeeteee 2018.12.18 16:45:56
@dr Brcskzf Gröőő: Mindkét linken nyomtam CTRL+F-et, "kötelez"-re nulla találat. :(
Megengedett viszont van.
Szerintem sem jól, én még az önkéntes túlórát is szigorúan korlátoznám.

A cím szerint pedig a HVG hitelességéről kéne értekezzünk, nyertek egy olvasói levelet, akár igaz is lehet.
geeeteee 2018.12.18 17:16:44
@Virág et.: Értem. Feltételes módban. Meglátásom szerint a probléma inkább amiatt lesz, hogy többen önként vállalnak akármennyit, sajnos. Na nem 5%-os pótlékért, hanem a 9. és 10. órákért 50%, afelett 100% (time and a half, illetve double time, ünnepeken akár double-double, azaz 200%). Nem lesz jó vége.
Ausztrália több szempontból is a világ egyik legsokszínűbb országa. Lenyűgöző természete és állatvilága, hatalmas mérete mellett rengeteg érdekesség is kapcsolódik hozzá, amit talán eddig nem tudtál. Az országban 1991 óta nem volt gazdasági visszaesés, még a 2008-as világválság idején sem…..
geeeteee 2018.12.11 18:50:06
"Mekkora a korsó mérete? Gondolom nem 4 dl soproni..."
Kb. van átszámolva, kicsit kevesebb annál az említett 2 és félnél, 1,4 literes egy ilyen furcsa edény:
en.wikipedia.org/wiki/Yard_of_ale
A yard of ale or yard glass is a very tall beer glass used for drinking around 2 1⁄2 imperial pints (1.4 L) of beer, depending upon the diameter.

The glass is approximately 1 yard (90 cm) long, shaped with a bulb at the bottom, and a widening shaft, which constitutes most of the height.[1]
Számtalan oka lehet annak, hogy valakiből nem lesz határátkelő. Nyilvánvalóan a kérdés (miért nem megyünk külföldre?) nem is azokra vonatkozik, akik egyébként sem mennének, mert jól érzik magukat, megtalálták a számításukat, esetleg el sem tudják képzelni, hogy Magyarországon kívül máshol éljenek.…..
geeeteee 2018.12.06 15:22:41
@IT Knight: Gratulálok! Jó olvasni a magabiztosságodat.
geeeteee 2018.12.06 15:22:41
@Arthamyr: "Mindig csalt mindenki, kb. ez az alapállapot."

Akaratlanul tapintottál a lényegre. Naivan akarok meghalni.
geeeteee 2018.12.06 16:01:26
Kicsit folytatva a minapi, hazatérésről szóló posztot, arra gondoltam, megnézhetnénk kicsit, hogy ti, a határátkelők mit gondoltok arról, pénzkérdés-e és ha igen, mekkora összeg az, ami motiválna a Magyarországra visszaköltözésre. Sok hosszabb-rövidebb vélemény következik,…..
geeeteee 2018.11.23 16:24:28
@Arthamyr: Aranyos, ahogy vigasztalod magad: "főleg hogy közben úgy-ahogy működtetik az országot (pl. nincs hirtelen hanyatlás az egészségügyben, oktatásban, csak a szokásos, folyamatos, lassú rothadás, amit már mindenki megszokott). A háttérben meg szép csendben baromi sokat lop a holdudvara, a családja. Vagy néha nem is szép csendben." Lehet rosszul emlékszem, pont oda készülsz? Legyen szerencséd és kitartásod. Szorítok nektek.
geeeteee 2018.11.25 08:33:02
@adg: Emlékszel még a Müszis reklámra?
youtu.be/XCW48PrV7YM
Hatásos marketingfogásnak bizonyult. A linkelt videódban is hasonlóról van szó, csak a szándékossága kényszerített. Igazad van, komoly gond van mindkét oldalon, eszem ágában sincs róla vitatkozni. Érzésem szerint a demokratikus nyilvánosság elveszett, lassan, napról-napra észrevétlen. Az egyik elvette, a másik meg hagyta, illetve az emberek is közvetve mögöttük. Manapság a közmédia fideszpropagandát tol 7/24-ben közpénzből, tehát még az ellenzéki szavazók adóforintjaiból is. Az ilyen torz, egyoldalú nyilvánosság meghekkelése lehetett a cél. És vedd észre, még te is terjeszted, annak ellenére, hogy a hozzászólásod alapján messze nem értesz vele egyet. Így valahogy még sikeres is, igazán persze akkor lenne az, ha az apolitikus tömegek utánamennének, hogy mi is az a cöf, és egyáltalán mi lenne a párbeszéd apropója. Ha értetlenül kiröhögik, ott nem ért célba, de ott a logikus és értelmes érvelés már rég használhatatlan.
Az elsőre meglehetősen riasztó Hazatérés Stratégiai Terve nevet viseli az a dokumentum, amit a spanyol kormány állított össze és turnéztat meg a legnagyobb külföldi spanyol közösségek között. A riasztó név viszont meglehetősen érdekes elképzelést takar, amit talán…..
geeeteee 2018.11.21 16:46:18
@Zsuzsi65: Hirtelen eszembe jutott Steven Seagal, de mintha korábban lépett volna le, ráadásul szerb is meg orosz is lett, de nem lett lett és észt sem. Félek, hogy belebonyolódunk, még jó, hogy vannak nálunk határozottabb, kiforrott világképű példaképek.
geeeteee 2018.11.21 16:46:23
@Hari Seldon 2: Te kis Don Quijote. A birka csak szélmalom. Egyébként minden leírtaddal egyetértek.
A mai poszt több szempontból is különleges, egyrészt azért, mert Albániáról szól, ami azért nem gyakori itt, a Határátkelőn, de még inkább azért, mert voltaképpen dupla írás. Törzskommentelőnk, Dikusz tapasztalatait és fényképeit ugyanis az országban élő VPBA megjegyzései egészítik ki (ezeket…..
geeeteee 2018.11.19 17:24:52
@Dikusz: Eklektikus flash lehetett. Szivárvány nem volt? :D Kuwaiti imám, Szkander Bég meg Teréz Anya a komi bunkerek körül. Simán veri a kubai voodoot.
geeeteee 2018.11.19 17:24:53
@Bredpitt Monika: Érzéketlen vagy, az ott a Rózsadomb. :)
geeeteee 2018.11.19 17:24:53
@Csodabogár: Nagyon jól írod, tükrözi az élettapasztalatot. Nekem volt munkatársam, aki gázolt halálra embereket, nem ő volt a hibás, elé léptek, ez még Veszprémben volt. Neki is evvel a fatalizmussal sikerült túllépnie rajta.