Regisztráció Blogot indítok
Adatok
manzárd

21 bejegyzést írt és 79 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A Kiskirálylány Budapest talán legnépszerűbb szobra. S bár felállítása (leültetése) óta ellepték a fővárost a zsáneralkotások, melyekkel remekül lehet fotózkodni a turistáknak, mégis csak ez marad az egyik első és az egyik legklasszabb. Marton László saját kislányát…..
manzárd 2012.05.18 15:13:32
@tizenegyes: józsef attila esetében nem esik latba a hovatartozása, károlyi esetében nyilvánvalóan igen - utálom, hogy j. a.-t megint valamilyen ideológiára akarják használni, most épp a szoborvédők...
Szép lassan megtehetné az MSZP, hogy rázendít, miszerint "bezzeg a mi időnkben, a mi 8 évünk alatt", egyelőre azonban ez várat magára. Ha ugyanis így tennének, óhatatlanul is azt kellene dicsérniük, aki ellen éppen harcolnak.Pedig a képlet egyre nyilvánvalóbb: ma…..
manzárd 2011.05.24 11:31:59
Tegnap meggyőződhettünk róla ismét, hogy a Jobbiknál nem divat a színház. Nem értik a darabokat, zavarja őket a sok szöveg, és ráadásul Pörzse Sándorba beszorult egy adag orális frusztráció. Gondolom ennek egyenes következménye, hogy Semjén Zsoltot is képes volt legyőzni…..
manzárd 2011.05.24 11:05:09
@Before: igen!
A Wikileaks által kiszivárogtatott diplomáciai iratokból néhány, a volt Jugoszlávia államaira vonatkozó rész: Horvátország Horvátország európai uniós csatlakozása nem fog olyan egyszerűen menni, mint ahogy azt a médiában széltében-hosszában készpénzként kezelik. Legalábbis…..
manzárd 2010.12.01 15:11:30
@Styxx: te kis széplelkű naiva...
Amíg Orbán Viktor a közélettől elvonulva kedvenc koponyájával beszélget, Gyurcsány Ferenc egyre inkább elemében érzi magát. Teheti, a Nemzeti Einstandolás kormánya szépen lassan rendbe teszi elveszett renoméját. Szerintem ő maga sem hitte, hogy az új kormány első évében a…..
manzárd 2010.11.28 16:23:15
Nem is lehet kérdéses, hogy Erdély Romániához csatolását nem lehet a magyar Nemzeti Színházban megünnepelni. Egy kiemelten fontos közintézmény vezetőjének Alföldi alkalmatlan. (Fotó: Wiki) Felháborodást váltott ki, hogy Alföldi Róbert hozzájárult ahhoz, hogy a budapesti…..
manzárd 2010.11.18 09:45:50
@Kettes: homályos jobboldali tabu??? cseszd meg, ember, ez nem homályos, hanem világos és egyértelmű tabu. vízválsztó. van, aki szerint meg lehet ünnepelni a magyar nemzeti színházban erdély elcsatolását, és van, aki szerint nem. szerintem nem. ez egy világos és egyértelmű törésvonal. nem egy átláthatatlan, ördöngös külpolitikai dilemma. ez hozzátartozik egy nemzeti intézmény vezetéséhez. azért nemzeti színház, mert nem csak művészeti kérdés már megalakulása óta.
Visegrád, Fő utca 91.No comment.....
manzárd 2010.11.18 09:20:13
@fovarosi.blog.hu: demagóg...
A múlt héten már több vér folyt a Hüttén, mint egy Yellow Spots koncerten és még mindig nem fogytunk ki a dermesztő történetekből. Tamás élményében ugyan nem lesz semmi komoly sérülés, azért valóban vérfagyaztó lesz. Egy gazdátlan láb üldözése a Chopokon!  …..
manzárd 2010.11.11 18:08:38
Az Orbán-kormány intézkedései mintha kissé megerősítették volna a karikatúraipart az utóbbi időszakban. Szavazzatok melyik a legjobb! A színvonalas és termékeny Fungie szerint az alkotmány sokat fog egyszerűsödni.  A devizahitelesek pedig különleges kéréssel fordulnak a…..
Otthon, okosan...                   Odüsszeusz volt az ókori világ legokosabb embere, nem meglepő, hogy ő tervezte a legokosabb ókori otthont is. Tíz év után csak megunták a görögök a csata, ivás,…..
Lassan másfél éve megy a vita Nagy Laci válogatottal kapcsolatos szerepvállalásáról, de semmi előrelépés. Semmi. Vallom ezt a világklasszis kézilabdázó nyílt levelének elolvasása után is. A szurkolók mindössze 5572 karakterrel, megannyi (megválaszolatlan) kérdéssel,…..
Otthon, okosan...              Nem is olyan kényelmetlen dolog a halál, ha ezzel a luxuskoporsóval temetik az embert. Őseink az elhunyt után küldték kedvenc lovát és szablyáját, ékszerét és egyéb csecsebecséit.…..
               Ezennel minden későnkelő honfitársunk nevében követeljük, hogy az új alkotmány preambulumába vegyék be: ezentúl mindennemű óraátállítás megtiltatik!!!..
  Egy magyar tervező, Edelmann Dóra nyert a kanadai Touchtones Nelson Művészeti és Történeti Múzeum miniházpályázatának közönségszavazásán. A feladat egy legfeljebb tíz négyzetméter bruttó alapterületű lakóház tervezése volt, kizárólag környezetkímélő anyagokból.…..
manzárd 2010.10.29 18:33:11
Otthon, okosan...              Erdélyben számos túlméretezett romapalotával találkozhat a vétlen utazó.  A cirádás, bádogtetős épületek többsége mind a mai napig befejezetlen, ami nyilván az építtetők…..
manzárd 2010.10.28 21:57:14
@Drgomor: konkrétan az, hogy kb. így néz ki, mint ezek a paloták, csak drágább a rezsije :)
manzárd 2010.10.29 10:59:39
@kodó tamás: "kedves árpád sávos, nagymagyarmatricás barátom"

hát ez jó, gratulálok tomikám, neked sem kell megerőltetni magad túlságosan egy kis sztereotip pufogásért. olyan cuki vagy. az a jó az egészben, hogy a múlt héten ugyanitt még liberális nemzetrontó voltam. nem könnyű nektek, agyhalottaknak megfelelni. . .
manzárd 2010.10.29 11:20:32
@OftF: :)
Nem éppen nádszál, mégis kellően sportos. Már negyvenes éveit tapossa, de kifejezetten jól tartja magát. Arcán szolid smink és finom ráncok harmonikus elegye. Kézfogása erős, mozdulatai energikusak. Beszéde dallamos, mondatai spontánsága érezhetően jól tervezett. Magabiztos…..
manzárd 2010.10.29 01:18:21
@kzolika: még ma is beleborzongok, ha véletlenül ide tévedek hozzá :)
A köztéri szobrok hozzájárulnak lakókörnyezetünk képéhez, a rendszerváltás óta töretlen hazánkban a szobor- és szökőkút-állítási hév, nem mindegy hát, hogy lakásunk ablakából Lenin és elvtársai helyett milyen alkotásokra látunk.    Szeged a napfény és a…..
manzárd 2010.10.28 13:41:50
@Vaandor: édeshármas: eeez eszembe se jutott :)))
Olvasónk véleménye szoborszavazós cikkünkhözTisztelt Manzárd!Érdeklődve olvastam cikkét/blogját a szegedi citromparipa díjjal kapcsolatban. A megjelölt alkotások nagy része valóban kiérdemelte a jelölést, azonban van egy szobor, amit a jelöltek között látva tátva maradt a…..
manzárd 2010.10.27 10:23:00
Kedves Ankileii!

Örülök, hogy beleegyeztél, hogy nyilvánosságra kerüljön írásommal kapcsolatos véleményed ugyanazon a fórumon. Tényleg fontosnak tartom a párbeszédet ebben a témában (is), ezért itt is válaszolok felvetéseidre, nem csak levében.

Ironikus hangvételű írásom nem foglalkozik az ábrázolttal egyik esetben, így Wass Albert esetében sem. Pusztán az ábrázoló objektummal magával. Azzal a megjegyzéssel, hogy nem tartom rossznak mindegyik alkotást, legfeljebb furcsának. Tóbiás Klára alkotását nem tartom rossznak. Jónak sem.

Esztétikai koncepciója szerintem közhelyes, se ilyen, se olyan. Nekem nem tetszik, de igazából nem is taszít. Igen, sajnos el kell fogadnunk, hogy egy műalkotás megítélése sokszor szubjektív, aki alkot, annak számot kell vetnie a kritikával. Ezt a saját bőrömön is tapasztalom sokszor. És újfent igen: lehet vitatkozni és kell is. Az olyan kijelentésekkel, hogy megkérdőjelezhetetlen, nem tudok mit kezdeni. Ez kizárja a párbeszéd lehetőségét. Nem, nem tartom a szobor esztétikai szintjét megkérdőjelezhetetlennek, és engedelmeddel, de a lektorátus tekintélyének érve sem hat meg akkor, amikor saját ítéletemet kialakítom. Tóbiás Klárát véleményük ellenére középszerű szobrásznak tartom, ez a munkája is ilyen.

Ebben az esetben Wass Albert politikai megítélése sem érdekel. Wass több regényét olvastam. Gyenge írónak tartom. Tamási, Nyírő, Sütő lába nyomába sem érhet. Korai regényei Jósika Miklós nem túl jó romantikus románjai szintjén mozognak. Az eszme más tészta. Wasst mélységesen sérti és felháborítja Trianon igazságtalansága. Ezzel így vagyok jómagam is. A saját bőrömön tapasztaltam a trianoni döntés okozta károkat, volt idő, amikor nap, mint nap. De attól még, hogy ennek hangot ad Wass, nem tartom őt jó írónak. Az ahoggyal, az írói mesterséggel komoly gondok vannak nála. Azonban most nem is ez válaszom tárgya, legfeljebb annyi köze van hozzá: a szobor esetében cseppet sem érdekelt Wass személye, nem őt bíráltam, hanem a kompozíciót magát.

A döglött madár és a kettévágás természetesen irónia, túlzás. Nem ez a gondom a szoborral, nyilván nem, hanem az, hogy giccses. Pontosabban: hajlik a giccsbe, érzelgős kompozíció. Nem érzelmes: érzelgős. Közhelyes.

Elnézést, ha nyersen tálaltam véleményemet. Nem volt célom, de a kizárólagossággal nem tudok mit kezdeni. Nem volt célom továbbá Tóbiás Klárát támadni, nem ellenségem, nem is akarok neki rosszat. Nem rágalmaztam. Ironikusan ítéletet alkottam. Az irónia persze visszahullhat fejemre, lám, te is rám olvasod. Így van ez jól. Vállalom.

Üdvözlettel

Mandzárd
"Pedig olyan jó kis lakás! És milyen édes a beosztása! Cuki a kert is, mondtam már?!" Jaj és juj.  "És a fürdőszoba, te, Jocó, ez mekkora! Hát még ilyet! Jaj, nézd, ez lenne a gyerekszoba. Ez meg Jocónak a dolgozó! Meg a konyha is, kicsi, de milyen…..
Himbilimbi és flakonlak okosanMadárházat vagy etetőt imígyen építhetünk a legkönnyebben: kivesszük a slusszkulcsot a zsebünkből, beindítjuk az autót, elfurikázunk mondjuk a legközelebbi Obiig, és megvesszük a legszebbet, a legolcsóbbat, a legkisebbet vagy a legnagyobbat.…..
manzárd 2010.10.20 09:30:10
@Emese indul a busz: pedig van, ugyanis a fecskék döglenek kifele a legprogresszívebben az utóbbi években,ezen segít a műfecskefészek :)
manzárd 2010.10.20 09:53:23
@a bőregér: kérem, kezdjen rettegni, ugyanis szárnyas macska vagyok és szárnyas egereket eszem!
Serbia Insajd Burek 2.0 2010.10.17 16:22:00
Vannak kaják, amelyek egyszerűen nem működnek, ha külföldre viszik őket. Az istennek se lehet eladni például a BurekOT Magyarországon. Legalábbis úgy nem, ahogy azt Szerbiában teszik. A topolyai piacon még mozgó burekos is volt korábban, úgy 10-20 éve. Nem valami kis kosárból…..
manzárd 2010.10.17 22:56:43
@ganxta77: nem oké egyik sem, illetve a bureké talán jobb, a csiga túrója határozottan gáz, pedig a csiga albán kézben van, mégsem megy igazán nekik...
manzárd 2010.10.17 22:58:26
@dzsalmaszappan: lipa :)
Otthon, okosan...          Mátraverebélyen található Magyarország legnagyobb remetebarlang-rendszere, mely többek között két kápolnát, konyhát, kamrát, háló és illemhelyüreget, összesen tucatnyi barlangot foglal magába. Ezt a…..
A közhiedelemmel ellentétben a rómaiak nem hintették be sóval Karthágó helyét. A közhiedelemmel ellentétben nem kell behinteni sóval az emtévének nevezett valami helyét. Gondolom a Zegzugos történetek című várossorozatukat nézve. Tíz percig. Hogy aztán a műsor vége felé már…..