Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jme

23 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mások szájából voltam már komcsi, amikor a bankárok emberellenes, szegénységgerjesztő megnyilvánulásai ellen keltem ki, voltam már liberális, amikor nem engedtem sem magamat, sem beszélgetőtársamat a sztereotípiák pihe-puha kényelmes csapdájába sétálni, ha cigányokról,…..
Common Sense SocietyBESZÁMOLÓ - Lorencsics Emese, Kiss IstvánVálasz nincs, a kérdés – ha kérdés – sem egyértelmű, sőt, már azt sem tudjuk mi az a feminizmus.  A Common Sense Society februári beszélgetésén jártunk.  A Common Sense Society februári…..
jme 2012.03.06 10:58:16
@barli: Ezzel egyet tudok érteni. De én nem is erről beszéltem. Az a baj, ha már társadalmi normává, elvárássá, sőt mi több, természetessé válik az ún. elnyomás, amelynek a felszámolására szánt törekvéseket igyekeznek úgy beállítani, mintha az a nők és a család ellen való lenne.
jme 2012.03.06 12:20:05
@barli: Lehet, hogy vannak ilyen feministák is(bár én egy ilyet sem ismerek), de lehet, hiszen valamire alapozod te is a kijelentésedet... Mint ahogyan minden ideológiának megvannak a szélsőségei. Csakhogy minden szélsőség kisebbség is egyben, tehát nem általános. Ha azonban a média, mint társadalmi tükör, azt a látszatot akarja kelteni, hogy mégis az, tehát minden feminista szőrös, leszbikus, szingli, önző, karrierista, gyerekgyilkos, felsőbbrendűnek hiszi magát, nagyképű stb. akkor vagy téved vagy szándékosan manipulál. Aki ilyeneket állít róluk, még soha két szót nem váltott velük. Arról már álmodni sem merek, hogy esetleg gender szakirodalmat olvasott volna és arra alapoz bizonyos kijelentéseket. Szóval mindez, egy társadalmi manipuláció, ami nem száz százalékig tudatos, tehát nincs mögötte semmilyen összeesküvés elmélet, hanem sokan, tényleg meggyőződésből állítják a hülyeséget, annak ellenére, hogy soha nem tanulmányozták alaposabban a feminizmust, a humanizmust vagy az individualizmust, ráadásul soha nem is beszéltek olyan személlyel, aki alaposabban és többet mesélhetett volna ezekről, vagy arról, hogy ennek fényében ő maga hogyan él, milyen a családi élete stb. Mert elmondhatom, hogy munkámból kifolyólag rengeteg emberrel tartom a kapcsolatot és én ezt látom:
1. Soha egy feminista elveket valló nő sem akart ugyanolyan lenni, mint a férfiak (pont azért küzdenek többek között, hogy ne kellejen maszkulin vonásokat felvennie annak a nőnek, aki bekerül egy cég vagy egy ország vezetői közegébe, hogy ne kellejen önmagával meghasonulnia, csak azért, hogy elfogadják. Ugyanez igaz arra is, hogy szép legyen, jól főzzön, szexistennő legyen, de közben persze szűzies, titokzatos, de, amikor kell, mégis szolgálatkész stb. stb. azért, hogy a társadalom elfogadja és igazi nőként tekintsen rá)
2. Soha egy feminista elveket valló férfi sem érezte magát elnyomva, papuccsá téve vagy kevésbé férfinak (sőt!)
3. Soha, egy feminista sem állította, hogy csak egyetlen üdvös út lenne a nők számára és azt kellene követnie mindenkinek, hanem pont azért küzdenek, hogy minden nő maga választhassa meg az utat, amit követni szeretne, hiszen ez minden ember alapvető, már-már bibliai joga, a szabad akarat ugyebár.
(Pont az a társadalom állítja, hogy a feministák megszabják, mit akar a nők többsége, amelyik megbélyegzi, önzőnek titulálja, ha az nem akar gyereket vagy házasságot, ha rosszul főz, ha munkája miatt nem tud elég figyelmet szentelni családjának stb. Ezek mind olyan vádak általában, amelyek hasonló helyzetben a férfiakat nem érik el.)
+ A magukat femnistának valló nők, valahogy mindig jól választanak párt, ha nincs megfelől ritkán mennek bele érdek-kényszer kapcsolatba, vagy lesznek társfüggők (persze, ez csak saját tapasztalat, nem feltétlenül általános)
És itt tenném hozzá, hogy a feminizmus szóra vagy ideológiára nem lenne szükség ha a túloldalról nem valami elnyomó, kényelemorientált, tesztonteronszagú magatartást kellene ellensúlyoznia. A feminizmus egy reakció, amelyre egy JÓZAN ÉSZ VEZÉRELTE TÁRSADALOMBAN NEM LENNE SZÜKSÉG. A józan ész azt jelenti, hogy biológiai különbségek (kuki-nuni) nem determinálják a szellemi különbségeket sem pedig az egyéni szerepeket. A genetika sok mindennek lehet alapja, kiindulópontja és a genetikának csak egyetlen kromoszómája adja a nemi különbségeket, ráadásul itt is lehetnek életlen határok, átfedések, de ebben nem szeretnék belemenni. Csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy megfelelő intelligenciával, nyitottsággal, összefüggésekben való gondolkodással az ember rájön, hogy nincsenek világhatalomra törő izmusok, csak emberi gondolkodás. A baj akkor kezdődik ha egy félreértett gondolat fertőzésként szétterjed a gondolkodást túl energiaigényesnek tartó agyakban és mások véleménye válik saját megrögzöttségükké.
Csóróságom normál esetben nem indokolt, hiszen öt évig képeztem magam az ország egyik legjobb egyetemén biológus kutatóvá, négy nyelven beszélek, további öt nyelven tudok cipőt vásárolni és ötlet-kényszerben szenvedek. Hogy ez mit jelent, nem számít, hiszen még nem…..
Megmondom őszintén, hogy az internetes bulvárlapok és nőknek szóló kiadványok hidegen hagynak. Utóbbiak kötelező, hogy dugjunk hintaszékben arccal lefelé - mit mondanak a csillagok - hogy főzi az ügyeletes celeb szakács az éti csiga parfét mákos tészta ágyon- miért…..
Mióta gőzerővel és több-kevesebb sikerrel igyekszünk elindítani a nemzetközi Science Caffe portált (angolul és spanyolul), összefogva a világ tehetséges, lelkes önkénteseit, akik képesek közösségben gondolkodni és önzetlenül megosztják velünk riporteri képességeiket,…..
2011 januárjában, Torontóban egy rendör kijelentette, hogy ha egy nő el akarja kerülni a nemi erőszakot, ne öltözzön provokatívan, azaz úgy, mint egy ribanc. Július 20-án Budapesten is megrendezték a Ribanc Sétát. A budapesti SlutWalk / RibiSéta résztvevői csatlakoztak…..
 Rég óta tudnunk kellene már, hogy a jószándékú ideológiák fapados követésének eredménye a rossz gyakorlat. Persze nem tanulunk, a Pokolba vezető útra újabb és újabb csillogó köveket helyezünk. Egy igen alattomos, csillogó ideológiákkal bevont kő, a fogantatástól…..
Divat manapság szidni a demokráciát, felhánytorgatni a nyilvánvaló hibáit, mint a túl kiterjedt szociális háló, a néha elképesztően bugyuta bírósági ítéletek, a média által agymosottak és adót nem fizetők szavazati joga, és még sorolhatnám. A bírálatok java talán jogos…..
A Science Caffe Tudományos és Művészeti Portál csapatának nevében szeretném hálásan megköszönni, hogy olvasóik figyelmébe ajánlották oldalunkat. Nagyon sokat jelent ez nekünk, szavakba is nehéz önteni, hogy mennyit.Tavaly márciusban a Geothink Tudpmányos Egyesület…..
Álmokról, célokról, tervekről beszélünk egy kisfilmben, amely egyik szerkesztőnk pályamunkája is egyben a Pécsi Tudományegyetemen. "Filemem a szegedi Science Caffe Tudományos és Művészeti portálról szól, amely egyben a mestermunkám is. Moderátor képzésben résztvevő…..
Óriási dolog, hogy a Szegedi Nemzeti Színház a partnerünk lett, így sajtójegyeket biztosítanak,mi pedig írunk a darabokról. Az első "ilyen" előadás, a Sóska, sültkrumpli című, Kisszínházban játszott mű volt (rendezte:Ádám Tamás, írta: Egressy Zoltán), amelyet a…..
1989-ben egy bohém fizikus, Larry Shaw, a San Franciscó-i tudományos múzeumban,néhány kollégájával körbe-körbe sétált és pitét ettek.Folytatás.....
Van még idő jelentkezni. Újságíró, írójelöltek, hajrá!A Geothink Tudományos Egyesület a Diverziti Egyesülettel és a Science Caffe Tudományos és Művészeti Portállal együttműködésben Az Erdők Nemzetközi Éve alkalmából pályázatot hirdet 18 és…..
Egész nap a gép előtt ülök, főleg most, hogy zajlanak az események Japánban és a közel-keleten. Talán a tegnapi extrém zsibbadás vezetett rá, meg a gyarapodó úszógumik, hogy végre beiratkozzam egy fitnesz klubba. A Ph.D ösztöndíjból nem igazán futyja koordinált…..
Anya, feleség, ribanc, istennő, kurva, naíva, plázacica, emancipunci, fapina, végzet asszonya, szerető, ágyas, háztartásbeli, vaslady, szűz, szűzkurva, boszorkány, tündér, szingli.Éva, Mária, Médea, Szapphó, Bronte, Madonna, Nofertiti, Hatsepsut, Theophanu, Lady Gaga, Audrey…..
A Szegedi Leo Klubbal összefogtunk és hatalmas csokigyűjtést rendezünk a városban (Szegeden) az állami gondozásban és a nagycsaládban élő gyermekek számára*. Mindenki hozzátehet egy édes kis apróságot az Ünnepekhez, hogy az minden gyermek számára boldogan teljen. Mert a…..
2010. november 6.-án került sor első szerkesztőségi találkozónkra. Mivel egy online médiumot gyakorlatilag a világon bárhonnan lehet szerkeszteni, nem is volt olyan egyszerű mindenkit egy fedél alá hozni, ráadásul így is volt, aki nem tudott eljönni.A találkozó összességében…..
Tegnap előtt megjelent a pakisztáni felhívásunk és egy cikkel egybekötött hirdetésünk a szegedi Cafe Plusz nevű kereskedelmi újságban. Izgatottan várom, hogy mennyi emberhez jut el a hangunk. Mindenesetre örülök és bizakodó vagyok.Azt még el kell mesélnem, hogy...miután…..
mint a Science Caffe. Juppíííí! Ha ki tudnám fizetni az újságíróinkat,és nem önkéntes alapon lennének nálunk amellett, hogy biológusok, geológusok és vegyészek, akkor tudományos hírek terén mi lehetnénk a legjobbak az országban!  Ellenségből barát válhat, avagy új…..
mivel mindig csak azok írnak, akik éppen lelkesek és ihletett állapotban vannak. Aki elfárad csendben van, vagy el is tűnik egy kis időre, vagy akár örökre. Ilyenkor egyetlen dolog motiválhatja az embert: a fizetés, a megélhetés, a gázszámla... Ezt nem tudom biztosítani egyelőre.…..
jme 2010.09.10 13:59:07
@ildsisy: Igen. Ebben igazad van.
hogy ha valamit igazán, tiszta szívből kívánsz, az egész univerzum összefog annak érdekében, hogy kívánságod teljesüljön.Hamarosan megjelenhet nyomtatásban első lapszámunk. Igaz csak 8 oldalas lesz, de színes, elegáns, egyszerű és több tartalom van benne, mint egy 100 oldalas,…..
hogy tegyék közzé a Pakisztáni árvízkárosultak megsegítésére vonatkozó TÁRSADALMI FELHÍVÁSUNKAT, de egyelőre semmi. Persze, még nincs minden veszve, az azonban mégiscsak furcsa, hogy semmilyen reakció, válaszlevél nem jön, hogy menjetek a picsába, nem érünk rá foglalkozni…..
Ma kiragsztottam néhány plakátot a pakisztáni árvízkárosultak megsegítésével kapcsolatban Szegeden, az egyetemisták által sűrűn látogatott néhány kávézóban, és közben az jutott eszembe, hogy mennyire ciki már: a színes A4-es plakátokat sutyiban kellett kinyomtatnuk egyikünk…..
Magam sem tudom, miért, de nem hagy nyugodni az a gondolat, hogy miért marad el az óriási nemzetközi összefogás és szimpátia ha a pakisztáni árvíz károsultjainak megsegítéséről van szó. Persze, tudom én, hogy mivel magyarázzák, meg, hogy talán jogosan vannak az embernek…..
Tudományban, művészetben élni és tevékenykedni, amióta az ember önmagáról gondolkodik kiváltság és misztikum, amely egyfajta beavatottság élménnyel ajándékozza meg az önmagát tudósnak vagy művésznek megélő embert. Bár e két gondolatkör szeretne elhatárolóldni…..