Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bor Béla

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A szigorú kéjdiéta után újra egy etap, ahol a borok is dolgoztak, azaz a fogyasztóvédelemből visszatértünk a gyönyörök kertjébe. A kritikai él azért itt is vágott, ha volt mit, de több volt a derű, mint a ború. Egy feledhető, egy különös és két emlékezetes kékfrankos,…..
Minden küzdelem véget ér egyszer. Önök eldöntötték, ki volt a legjobb bortermelő Magyarországon 2006-ban. A leadott voksokból kiderül az is, hogy olvasóink főként Egerért rajonganak, de nem vetik meg Tokajt és Villányt sem. Összesen 324-en szavaztak, és az előzetes lista nem…..
Karácsony előtt, közben, után kifehéredtem megint. Ünnepkor a zember nyilván olyan borokat vesz elő, amelyeket szeret, vagy amelyektől sokat remél. Ha innét nézem, végső soron felemás volt a felhozatal. Bizonyos előzmények alapján legalábbis sokkal több 7-8 pontos…..
A több mint kéthetes küzdelem véget ért, éjfélkor zárultak az urnák. Önök eldöntötték, ki volt 2006-ban az év Alkoholista-bortermelője. A hivatalos végeredményre kicsit még várniuk kell, mert úgy gondoltuk, terjedelmes szövegben mutatjuk be a lista elejét. Ez pedig nem megy…..
Bor Béla 2007.01.08 06:43:09
Egyszer csak azt gondoltuk, ha már év vége van teljesen, az mégse legyen elég, hogy megszavaztatjuk a közönséget. Hadd legyen az is, hogy minden – nagyjából rendszeres – Alkoholista-szerző lepucérítja magát és privát ízlését, és megnevezi 2006 tíz legérdekesebb…..
Hát akkor beállunk a sorba jól, és lehetővé tesszük nyájas olvasóink számára, hogy eldöntsék, mely termelőnk-pincészetünk vitézkedett az idén a legmeggyőzőbben a művelt alkoholizmus frontján. Nem mondhatjuk, hogy ez nem közkívánatra történik, hiszen köztudomásúlag…..
Most már nem kell többet aludni egyet sem, ma kihirdették ügyesen, hogy a 2006. év bortermelője Garamvári Vencel. A Balaton déli partján és budafoki pezsgőgyárában nyomuló mester négy másik jelölt fölé kerekedett diadalmasan: az egri Lőrincz György, a szintén balatoni Légli…..
Gondolták volna: elkerülhetetlen, hogy 2006-ban is kiválassza a Magyar Bor Akadémia az év bortermelőjét. Most jutott eszünkbe, hogy tavaly ilyenkor már minden titkot tudtunk: Vincze Béla dicsőségéről december 7-én hullt le a lepel. Ezért tüstént érdeklődtünk a Magyar Borok…..
Van ebben a témában szufla, csak ez az ország nem lélegzik – de erről később.Az előző postban tárgyalt problémát – vagyis hogy az interneten pedofilok vadásznak kislányokra és kisfiúkra – Amerikában teljesen magától értetődő módszerrel kezelik. Igen,…..
Az intrika mint terroir, avagy Fertőrákoson virágzik a leányka. Pietizmus vagy feszültség hajtja a jó borászt? Az apátok lukra futottak: mérték helyett zsíros túlkapás. Végül a gall tyúk, aki visszahozott a ló túloldaláról.Ráspi Leányka 2005Nem tudom, hogy azok, akik Ráspit…..
Örvendezhetnek a terroirbuzik és a dűlőfaggatók, a mozgékony Kató Andrásnak, akit például a Borbarátból és a Monarchiából ismerünk, és két darab Varga Sándornak – meg nem borból gyűjtött pénzüknek – köszönhetően pillanatokon belül nyitik a Terroir Club…..
Többször megfogadtam már, hogy nem fogok írni kedvenc társasági és életmódmagazinunkról. A bárdolatlan böszmeség azonban néha olyan új csúcsokat hódít meg, amelyek vissza-visszatérően elhatározásom megváltoztatására kényszerítenek. Tanulságos kis mese következik a pannon…..
Úgy látszik, szegény Tokaj Kereskedőházból, vagy abból, ami a romjain létrejöhetne, a büdös életbe nem lesz már semmi. Ma éppen a nagyobbik kormánypárt szocialisták tartották fontosnak, hogy beszóljanak a kisebbik kormánypárt szabad demokratáknak, akik gazdasági…..
Bor Béla 2006.09.07 19:15:36
Sem a Tokaj Kereskedőház, sem egyetlen más nagyüzem nem tölti be Magyarország egyetlen borvidékén sem a szociális védőháló szerepét. Egyrészt azok a szőlőtermelők akiktől a nagyüzemek vásárolnak, NEM kizárólag a szőlőtermesztésből élnek (abból nem is lehetne egy vagy két darab nyolcszáz négyszögöles területtel), mindegyiküknek van munkája, nyugdíja, más normális bevétele. Másrészt a nagyüzemek által fizetett szőlőárak éppen az említett termelők kiszolgáltatottságát fokozzák csak, segíteni egy cseppet sem segítenek rajtuk. Sőt, továbbmegyek: az a sok ezer ember, aki ma Magyarországon még mindig szeret dolgozni a szőlőjében, még akkor is, ha ez majdnem vagy éppen teljesen ráfizetéses, szóval ez a sok ezer ember tartja el verítékes munkájával a nagyüzemeket, amelyeknek elsőrendű érdekük, hogy a termelőket folyamatosan kiszolgáltatott helyzetben tartsák (lásd: felvásárlási árak, fizetési feltételek stb.). Ki kell mondani, hogy ha bármely nagyüzem menne is tönkre az országban, az egyetlen család egzisztenciáját nem vezsélyeztetni, sőt ! Ráadásul a szőlőterületek sem úgy néznének ki az országban, ahogy kinéznek (siralmasan), ugyanis az elmúlt tizenegynehány évben a nagyüzemek egyetlen fillért sem fordítottak azoknak a dűlőutaknak, szőlőterületeknek az állagmegóvására, ahonnan a szőlőiket vásárolják nevetséges áraikért. Menjen bárki körbe bármelyik borvidékünkön: pusztul a magyar határ. A nagyüzemek nem ilyen állapotban kapták meg a szőlőhegyeket a hatvanas évek elején ...
És a legfontosabb: az, amit a nagyüzemek minősíthetetlen minőségükkel a magyar bor hírnevével tettek, felér egy második Moháccsal.
Ha a magyarnál sokkal lendülettelenebb tempóban fejlődő borkultúrát szeretnénk találni, kiránduljunk valamely keleti irányban elterülő szomszédos országba. A jelenleg ukrán fennhatóságú Kárpátalján valaha két történelmi borvidék is elterült, ám ma már csak vegetálnak…..
Bor Béla 2006.08.25 11:11:18