Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Conqueror

34 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A Financial Times július 20-i cikkében számolt be arról, hogy az állami tulajdonban lévő kínai CNOOC ( China National Offshore Oil Corporation) 2,1 milliárd dolláros ajánlatot tett a csődvédelem alatt álló Opti Canada olajhomok-kitermelő vállalatban. Ez a lépés 2005 óta a…..
   A Bloomberg június 27-én közölt írása alapján ismét jelentős emelkedés veheti kezdetét az árupiacokon egyes piaci szereplők vélekedése szerint. A nyersanyagokat követő S&P GSCI index immár második hónapja negatív tendenciát mutatott június folyamán, a…..
 A múlt héten lezajlott perui elnökválasztás, és az azt megelőző várakozások jelentős bizonytalanságot hoztak a piacra, különösen a dél-amerikai országban tevékenykedő külföldi bányavállalatok számára. A választás győztese, a baloldali Ollanta Humala ugyanis már…..
 Az elmúlt hónapokban Kína továbbra is megállíthatatlanul folytatta felvásárlásait a nyersanyag-szektorban. A továbbiakban a három legfontosabb felvásárlási sztorit tekintjük át röviden.  Kalahari Minerals   Az egyik vezető kínai energetikai vállalat, a…..
  Igen meglepő tevékenységet választott magának az Odyssey Marine Exploration. Ennél azonban még meglepőbb, hogy a társaságot tőzsdén jegyzik, hiszen egy tengeri kincsvadászatra specializálódott vállalatról van szó, akik évszázadokkal ezelőtt elsüllyedt hajók…..
  A múlt heti fukushimai reaktorbaleset következtében óriási veszteségeket szenvedtek el az uránkitermelő és az atomenergetikai érdekeltségekkel rendelkező vállalatok. Ezzel párhuzamosan a 70 dollár közelében tartózkodó spot uránium jegyzés a 60 dolláros szintig…..
Felfedezők útján M&A 2011-ben is 2011.03.04 14:04:00
A közel-keleti események kapcsán ugyan jelenleg az olajáré a „főszerep”, az előző év akvizíciós hulláma folytatódni látszik a bányászati szektorban. A 2010 utolsó nagy akvizíciójának számító Baffinland-sztori után most a Lundin Mining került célkeresztbe. A…..
A bányászati szektoron belül az előző év szenzációjának a nemesfém kitermelők és feltárók után a ritkaföldfém-részvények számítottak. A kínai szigorítások következtében az addig szinte ismeretlen szegmensben egymást követték az IPO-k. A papírok árfolyama általában…..
Az arany, ezüst és a réz előző évi száguldása után és azok várható árfolyamának „megfejtése” közben az ember hajlamos arra, hogy megfeledkezzen a munkafolyamatról, aminek segítségével a föld mélyéről a felszínre hozzák ezeket a fémeket. Egy bánya üzembe…..
Miután az előző félévben jelentősen csökkentette ritkaföldfém kivitelét, jelentős hiányt okozva ezzel a piacon, Kína további 35%-os exportcsökkentést léptetett életbe. Az intézkedés következményeképpen további áremelkedés várható a ritkaföldfémek piacán, ami már így…..
Az elmúlt időszakban, több ázsiai ország, köztük Kína, Dél-Korea, újabban pedig Thaiföld vezető olajvállalatai egyre jelentősebb tulajdont szereznek a kanadai olajhomok-mezőkben – számol be a Financial Post. A felvásárlásoknak az ázsiai állami olajvállalatok mellett az…..
Az ezévi látványos aranypiaci rally láttán hajlamosak vagyunk megfeledkezni a „kistestvér”, az ezüst teljesítményéről, holott jóval látványosabban szerepelt az elmúlt hónapokban. Míg az év elején az ezüst unciánkénti árfolyama 18 dollár körül mozgott, december…..
Conqueror 2010.12.09 12:03:09
@Tombolatom:
Először is, köszönöm a hozzászólást! Igazság szerint sokkal inkább azt szerettem volna hangsúlyozni, hogy az ezüst árfolyamának ilyen mértékű szárnyalását még az ezüstbányák részvényei nem árazták be, így hatalmas felfutás előtt állnak. Az ezüst vétel helyett sokkal inkább javaslom az ezüstkitermelők részvényeinek vásárlását. A cikkben említett Polymetal nevű vezető orosz kitermelő vállalat, például, meg akarja duplázni a piaci kapitalizációját a következő három évben, erről van egy cikk a Bloombergen, ha érdekel. Egy jelenleg közel 6 milliárd dolláros kapitalizációval bíró, vezető vállalattól pedig ez elég ambiciózus kijelentés. Az ezüstöt személy szerint 2007 óta követem, az egyik kedvenc befektetésem, elsősorban azért, mert kiválóan ki lehet vele védeni az inflációs hatásokat. Egyébként, ha összehasonlítod az oly gyakran lufinak titulált aranypiacot és a főként ipari kereslet/kínálat által dominált rézpiacot, akkor az utóbbi jóval volatilisabb a kettő közül, a réz ára idén közel 50%-os kilengést produkált. Az ezüst piacán pedig mind az ipari szükségletekből, mind a spekulációból adódó felhajtóerő egyformán jelen van, ezért a nagyobb volatilitás.

Nem utolsó sorban pedig, egy további nagyon fontos szempont, amiért az ezüstre, mint fundamentális tényezőkkel is megalapozott befektetésre tekinthetünk, hogy a globális ezüst kínálat nagyon erősen korlátozott. Évente mintegy 20.000 tonnát termelnek, miközben csak körülbelül 200.000 tonnára becsülik azt a mennyiséget, ami még a föld alatt található és gazdaságosan kitermelhető. Ezek szerint gazdasági értelemben az ezüst a Föld egyik legritkább fémje. A napenergia hasznosításán túli ipari felhasználók 10 éven belül az évi ezüsttermelés 70%-át fogják felhasználni. Ha a napelemek termelésében számítunk is a hatékonyság növekedésére, az ezüst kínálat rendkívül korlátozott lesz.
Conqueror 2010.12.11 19:09:40
@Tombolatom: Ezüst bánya vállalataink főleg Dél és Közép Amerikában müködnek, mert ott látjuk a legnagyobb rizikóval korrigált hozam lehetőságeket és jelentős még feltáratlan nyersanyag készleteket..
A Marco Polo alap csak idén februárban indult el, tehat max csak az egy éves hozam tükrözi az új befektetési politkánkat, ami viszont erősen mutatja hogy milyen irányban halad a világ és hogy egyre több szektorban érvényesülnek nézeteink.
A blogod tetszik, mert nagyon egyedinek tünik! Ilyen tipusúval még itthon nem találkoztam. Gratulálok az ötlethez. Egyenlőre nem igazán tudnék tanácsot adni mert nekem is relative új probálkozás ez a blog. Sok sikert a kereskedésben és a bloggal!
November végén az urán spot ára elérte a 60 fontonkénti dolláros szintet, valamivel több, mint 40%-os növekedést produkálva ezzel a 2010. januári 42 dolláros értékhez képest. Az energiahordozó árának növekedésében jelentős szerepet játszanak a közelmúltban élénkülő…..
 A Bloomberg értesülései alapján a világ harmadik legnagyobb devizatartalékaival bíró orosz nemzeti bank új devizákat készül adni tartalékaihoz, az amerikai dollár dominanciájából fakadó kockázatok csökkentése végett. Az első új deviza a kanadai dollár, amely egyelőre…..
Ahogy arra már hétfői cikkünkben utaltunk, jelenleg egy újabb akvizíciós hullám születésének lehetünk tanúi, ezúttal azonban a nemesfémek helyett a  szén iránt mutatkozik egyre fokozódó érdeklődés. Előzetes várakozásainknak megfelelően, az amerikai  Walter Energy…..
Az év felvásárlási sztorijaként számon tartott Potash Corporation-akvizíció sikertelensége után sem adja fel a világ első számú bányavállalata, máris újabb akvizíciós célpontokat szemelt ki. Mint ismeretes, a Potash Corp. Of Sakatchewan-ra tett 40 milliárd dollár értékű…..
A közelmúltban lezajlott nemesfém rali után úgy tűnik, hogy egy jóval kevésbé értékesnek tartott nyersanyag is hasonló figyelmet érdemelhet ki a befektetők részéről. India vezető szénkitermelője, a Coal India Ltd. ugyanis felvásárlási ajánlatot tett az USA negyedik legnagyobb…..
Az elmúlt hetekben az urán árfolyama tovább emelkedett 48 dolláros tíz havi csúcsáról, egészen 58 dollár/fontig, ami a májusi 41 dolláros értékhez képest több mint 40%-os emelkedést jelent.  Az uránpiaci pozitív növekedési kilátásokat Jerry Grandey, a Cameco vezető…..
A 2010-es év folyamán a nemesfémek mellett robbanásszerű növekedésnek indultak a soft commodity-k árai is. Hogy csak párat említsünk, a búza határidős ára 84, a kukorica 63, míg a cukoré 55 százalékkal nőtt. Az árrobbanás két fő okának a forró nyarat, amely Ukrajnában és…..
Amennyiben elegünk lenne a tőzsde által nyújtott mindennapos izgalmakból, és elbizonytalanítónak találnánk a globális gazdasági kilátásokat, véletlenül se gondoljuk azt, hogy a befektetések világa nem nekünk való. Éppen ellenkezőleg, hiszen ki ne tudna stresszmentesebb…..
Az elmúlt hónapok nemesfém-rallyjában igencsak háttérbe szorult a bányatársaságok részvényei iránti érdeklődés, így azok árfolyama meg sem közelítette az arany vagy az ezüst piacán tapasztaltakat. A nemesfémek árának száguldása viszont minden bizonnyal érzékelhető lesz…..
Bár az ausztrál bányaipari óriás, a BHP Billiton már augusztusban ajánlatot tett a kanadai Potash Corp. Of Saskatchewan-ra és a kínai Sinochem Group is ajánlatot tett a cégre, az elhúzódó viták miatt a tranzakció a mai napig nem zajlott le, ráadásul Saskatchewan tartomány…..
A tavaszi események után az egykori szovjet tagköztársaságban lassan rendeződni látszik a politikai helyzet, ennek köszönhetően a külföldi befektetők számára is egyre érdekesebbé válhat az ország, elsősorban ásványkincsei miatt. Kirgizisztán ugyanis a Kína nyugati…..