Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Weér Yvo

319 bejegyzést írt és 113 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az akciós ár, a név és az évjárat olyan együtthatók, melyektől sokan elcsábulnak – ahogy jelen esetben én is. Sokat nem várnak, de „az ennyiért megér egy kísérletet” élmény már megéri ennyiért – általában –, és ettől megnyugszik mindenki. Én is, mert itt – és…..
Megoldjuk a magyar borkereskedelem problémáját, és egy bort is leküldünk a sikert örömére. Hej, Rákóczi, Tyukodi! Hej, de szép is lenne! Merthogy nem. Nem oldunk meg semmit. Talán majd ha például a sógoroknál remekül működő Wein & Co. jól beteszi a lábát, és egy…..
Jól láthatóan Magyarországon is eljött az az időszak, amikor kiderül: melyik szép reményű borászatnál sikerült a dinasztiaalapítás. Egyfelől persze lényegtelen kérdés ez, már ha valaki mégiscsak viszi tovább a birtokot, másfelől azonban nagyon is fontos. Az a bizonyos know…..
A Fekete-hegy kilátójából nézve – mindegy, hogy Köveskál vagy Szentbékkálla irányába meresztjük a szemünket – erősen befészkeli magát fejünkbe a gondolat: a Káli-medence manapság ígéretesebb terep a medenceépítőknek, mint az oltványosoknak. Szőlő alig, és bár a…..
Rousseau késői követőinek, a 80-as és 90-es évek magyar értelmiségi kivonulóinak egyike-másika ráérzett a tyúkszar ízére, és valódi földművessé faragta magát. Káli-medencei kalandpark, második helyszín: Szentbékkálla, Trombitás Borház. Irigylésre méltó az…..
BorBoy Istvándy 1825 2012.09.18 11:50:38
Közepes sikertörténetek Balaton-felvidék egyik szegletéből, amely akár népszerű is lehetne, ha létezne nálunk valódi belföldi turizmus, amihez tudna kapcsolódni egy kis gasztronómiai attrakció, ahhoz meg jó helyi borok. (Lényeg a hajtás után.) Az elmélet a következő…..
BorBoy KultúrBorTúra 2012.08.11 12:42:37
Hogy a klasszikust idézzem: fogják a poharukat... És menjenek Erdőbényére, ahol negyedszer rendezik meg a falu borászatai a Bor, Mámor Bénye fesztivált. Ami voltaképpen nem is fesztivál. Sokkal inkább egy hangulatos, a település hagyományait folytató falunap, ahol van kézműves…..
BorBoy Borok HetedHétHatárból 2012.06.12 12:48:00
Egy poszttal korábban megvolt a „hetedhéthatáros” okoskodás. A lényeg azonban mégis csak a bor lenne, mert sem a borász, sem az általa művelt dűlő nem iható. Bor ellenben, ha jó, címke, eredetvédelem, dűlőmitológia nélkül is csúszik rendesen. Félreértés ne essék!…..
Május 31-én a Festetics Palotában a HetedHétHatár keretében tokaji dűlőket lehetett kóstolni. Minden dűlőt egy pince képviselt, és a meghívó ígérete szerint ha valaki odafigyelt, hogy mit öntenek a poharába, megismerhette a tokaji dűlők karakterét. A kóstolónak lett is két…..
BorBoy Csobánci pinó von Haus aus 2012.05.28 19:30:00
Beöthy János (von Johannes Beöthy!), aki után sírnak a hamburgi gourmet-k nem a legismertebb borkészítője e lángoktól öleltnek, de akik ismerik, valószínűleg csupán egyben értenek egyet: ellentmondásos alakja ő a Balaton északi partjának. Ott volt Philipp Oser mellett a Villa…..
BorBoy Etyeki pincefeszt 10× 2012.05.20 11:25:00
Tíz év alatt nagy vurstli lett Etyekből. Két napig magas zajszint és még magasabb alkoholszint sokkolja a pesti úri közönséget, amely Budapesttől mintegy 30 km-re keresi Jean-Jacques Rousseau-t terepjáróval és kerti szökőkúttal. A pincefeszt viszont nagyon jó ötlet, kompakt kis…..
Ha jó a bor, nincs kérdés. Tehát válasz sincs. Nehéz is szavakba önteni azt, amikor a bor minden kétséget elhallgattat. Lehet olyankor is szálazni illatokat persze, a korty zamatosságát, hosszúságát, a savak okosságát, de az ivás pillanatának gyönyöreit Áron összes…..
A borbuziság első fokozatában az ember gyermeke mindent tud, sőt mindent jobban, ezért hajlamos kincset vizionálni ott is, ahol legfeljebb kályhaezüst csillog. Ilyenkor képzeletben jelentős készleteket vásárol fel, és rejt el, hogy majd – amikor a fogyasztók széles köre…..
BorBoy A nyugat-keleti rizling 2012.05.07 12:53:00
A kiváló budget borok meglehetősen rövid listáját gyarapítja. Kapott életműdíjat Műtannintól épp egy éve. Előzményeivel sok dicséretet bezsebelt. És ha jól sejtem, Fölföldi Béla legismertebb konstrukciója, amelynek a technológiai háttere olyan kicsiszol, hogy a bor…..
BorBoy Rozé vagy siller? 2012.05.03 16:07:00
A neten is dokumentált borisszaságom hajnalán szívesen szemléztem rozékat; önfeláldozó módon egy nap akár két-három palackot is halandó voltam felpattintani. Elkötelezettségemnek annak idején a Művelt Alkoholista Borzsebkönyvében papíron is nyoma maradt. Sokáig Dúzsi Tamás…..
Ha iszunk, értelmet adni e tevékenységünknek legalábbis elemi érdekünk – és egyben kötelességünk. A borversenyek ezeknek az értelemadási aktusoknak a csomópontjai: összegyűlnek néhányan/sokan – hasonszőrű, az ivásnak értelmet adni kívánó emberek –, és…..
BorBoy Piac a 37-es úton 2012.04.13 13:14:00
A tokajiak elirigyelték a remekül működő a Káptalantóti mellett működő öko-piac sikerét, így sebtiben megcsinálták a sajátjukat. A kezdeményezés motorja a Disznókő brit munkatársa, Katherine Chapman. Vasárnap, azaz április 15-én Tokajba menet vagy onnan jövet meg lehet…..
BorBoy A bor és a törökök 2012.02.13 11:35:00
A Jelky András-történetek elolvasásával néhány évtizede ki is merült minden utazással kapcsolatos kaland utáni vágyam. Azt viszont imádom, ha az egzotikum házhoz jön – legalább annyira, amennyire utálok kimozdulni. Most a Cisco Magyarország jóvoltából a mesés…..
Árpád-hegy, árvay, az nektár, babits, balassa, bardon, barta, béres, bodrog, bott, breitenbach, dereszla, demeter(vin), dénes, disznókő, dobogó, dorogi, fekete, ferdinánd, füleky, gizella, hétszőlő, degenfeld, györgykovács, hímesudvar, karádi-meg-berger, kardos, kereskedőház,…..
BorBoy Az igyekvő szamorodni 2012.01.29 19:16:00
Mondtam máskor is – és Tokaj kapcsán is –, hogy egy borvidék megítélésében nem csak a legjobbak számítanak. Fontos, hogy ők milyen magasra tudnak hágni, de legalább ilyen fontos, hogy milyen mély mögöttük a meredély, amin kapaszkodnak felfelé a többiek, a másod-,…..
BorBoy Csavar, húz, tép 2012.01.21 23:06:00
A parafa maga az innováció! Vagy legalábbis megtermékenyítője, éltető forrása! Kíváncsi lennék, hány olyan 50-60 milliméter magas, kb. 25 milliméter átmérőjű, viszonylag egynemű anyagból készült henger van a világon, aminek előállításához és mozgatásához annyi…..
BorBoy Elzászi rózsaszín 2012.01.16 23:23:00
Úgy adódott, hogy a családi kötelékeimnek köszönhetően hozzájutottam néhány alsace-i borhoz. Kétségtelen, nem Alsace-tól dobog a magyar szív, hacsak a pinot gris-alapú Tokay vérzivataros története eszébe nem jut. Ha emlékszik a pereskedésre, Alsace-Elzász hallatán akkor is…..
BorBoy Pannon Nana 2012.01.10 23:08:00
A nyár egyik elnyúló hétvégéjét Szekszárdon töltöttem. Nem borozni mentem, de ha már arrafelé jártam, benéztem ide, beszagoltam oda, jobbára persze tengtem-lengtem, ráhagyatkoztam a szekszárdi hangulatokra, „babitsoltam”, Mészölyt olvastam és Baka István-oztam.…..
Csak az ábécé okolható, hogy Kató András és Kielmayer Krisztián után, utolsóként kerül sorra. Pedig ő volt az első magyar szakember, aki – némiképp cége nyomására – jelentkezett az Institute of Master of Wine hároméves kurzusára. Ennek kapcsán aztán kapott…..
Magyar Master of Wine-jelöltek után kutattam. Kíváncsi voltam a miértre és a hogyanra. Akikkel beszélhettem, meséltek is szívesen. Az első részben Kató András élménybeszámolóját tettem közzé. Most a legifjabb aspiráns, Kielmayer Krisztián következik, aki jelenleg Bécsben él,…..