Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Karthasz

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindenféle kínlódások után elérkezett a nagy pillanat, amikor kihirdethetjük kétfordulós szavazásunk eredményét. Történt, ami történt, a győzteseket akkor is illő megsüvegelni. Elöljáróban még elmondjuk, hogy az első körben 450-500-an szavaztak – pontosan hányan,…..
Én kérek elnézést. A brit Daily Telegraph híradása szerint amerikai tudósok bebizonyították, hogy a borról süketelő borértők valóban csak süketelnek, és ez genetikus. Az egyszerű halandók mindig is szent borzadállyal hallgatták, amikor a borbuzik bőrt, szénát, varjúhájat…..
A téeszéra kékszőlősztahanovja, amely termésátlagával minden más fajtát porba alázott, ma csontváz a szekrényben, a család titkolt szégyene. Hiába van hiteles anyakönyvi kivonata – kékfrankosból és szentlőrincből hegesztette dr. Fritz Zweigelt 1922-ben –, nálunk…..
A templomi szertartásokon használt borok minőségének fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Zala megyei Kiskutason megrendezésre kerülő Szent Gellért miseborünnep és -verseny – olvastuk a keddi MTI-örömhírt, amelynek még a címét sem változtattuk…..
Otthagyta a Tokaj Renaissance Egyesületet Szepsy István. A mádi borász ezentúl csakis és kizárólag és mindenekelőtt az eredetvédelemre óhajt koncentrálni, egyrészt a borvidéki szinten formálódó szervezetben, másrészt annak mádi frakciójában. Korábban úgy látszott –…..
Nyakasék, avagy a volt töki téesz Malya Ernő csk. (2002-es évlabdarúgója) vezényletével a reduktív, hirtelen savú és igen jó árú fehérek mezőnyében igyekeztek eddig maradandót alkotni a budai hegyek mészkövén, több emlékezetes tételükre emlékszünk, míg a kevésbé…..
Egy olyan borról lesz szó itten, amely visszakézből kielégíti az ember vágyait, bármilyen irányúak is legyenek. Nyájas olvasónk, Lóránt, aki amatőr borkedvelőnek mondja magát, előbb hamarjában belezúgott Lőrincz György St. Andreájának bikavérébe, aztán pedig írt nekünk…..
Az intrika mint terroir, avagy Fertőrákoson virágzik a leányka. Pietizmus vagy feszültség hajtja a jó borászt? Az apátok lukra futottak: mérték helyett zsíros túlkapás. Végül a gall tyúk, aki visszahozott a ló túloldaláról.Ráspi Leányka 2005Nem tudom, hogy azok, akik Ráspit…..
Karthasz 2006.11.27 09:08:44
Kedves Alföldi Merlot!

A három bor közül csak az elsőről tudnék korrekten véleményt mondani. Ezt ugyanis volt szerencsém eddig 6 alkalommal kóstolni. még júniusban hozzájutottam 6 palackhoz, és meg tudtam figyelni a bor fejlődését is. Néhány hónapja ez a bor még olyan eleven volt, hogy - ebből látszik, hogy mennyire értek egyelőre hozzá - nem tudtam elképzelni, hogy ilyen rövid idő alatt így össze fog állni. Pedig megtette, mert amikor tegnap kóstoltam, akkor már valóban egész különleges élményt jelentett. Virágokkal teli napsütéses tisztás. Mindig ez jut eszembe róla. Nagyon gömbölyű bor. Pontozni nem szoktam, mert nem érzem, hogy objektíven mérnék. Még nincs elég nagy gyakorlatom. Úgyhogy arra nem tudok reagálni. De lenne két megjegyzésem. Az első arra vonatkozik, hogy magas az ára. Pont tegnap jutott eszembe, hogy a fehérbornak sehol sincs az ára egy vörösborhoz képest. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy legyen minden bor nagyon drága, csak azt, hogy 4000,-Ft egy ilyen fehér borért nem biztos, hogy egetverő. (Látva legalábbis a száraz tokajiak árát...)
A másik megjegyzésem arra vonatkozna, hogy nem látom helytállónak azt a megjegyzét, miszerint Ráspi intrikálna. Az intrika az ármánykodás egyik fajtája. Nem tudom, hogy Alföldi Merlot mennyit beszélt Ráspival, mennyit tud róla, de azt mondani róla, hogy intrikál, az nem lehet helytálló. Az intrikus hátba támad, cseleket használ, ravaszkodik. Ha valami, akkor ezek igen távol állnak tőle.
Nem azzal nyerte el ezt a hírét, amit a cikkíró említ, mert inkorrekt lett volna bárkivel, hanem inkább azzal, hogy kíméletlenül őszinte. (Aki pedig az anyját emlegetí, az inkább magáról állít ki bizonyítványt. Tekintve, hogy Ráspi borokról és borászokról szokott véleményt mondani, nem a felmenőikről.)Az őszinteség pedig nem kifizetődő, és a legtöbb esetben nem esik jól. Szerintem őt nem bántja az, ha mások őszinték vele, legfeljebb nem foglalkozik vele.
Tudom, hogy nem fogok arra a vitára pontot tenni ezzel, ami körülötte folyik, de szeretném, ha mindenki saját tapasztalata alapján győződne meg arról, hogy milyen a borász. Ha valaki megsértődik azon, hogy a kedvenc borászáról olyat hall, ami nem tetszik neki, akkor inkább magán kellene elgondolkoznia. Egy vitában mindig meg kell hallgatni a másik felet. Majd mérlegre tenni az érveket.
Önéletrajzi elemekben bővelkedve gyorsan elmesélem, hogy jártam a hét végén Wachauban, amely nagyon, de elképesztően nagyon jó hely. Amit a világ e kiemelkedő és überszép borvidékéről fontos tudni, azt móri leánykánk bőségesen részletezte nemrégiben, úgyhogy most beérem…..
Ebner Andi, a Süd-Tiroler örökmozsgó szerelmes üzenetét hozom a bőrnadrágból. Andit most már nem szokták szeretni. Mert bevalotta - és tudomásom szerint ő az egyetlen magyarországi borász, aki -, hogy nem bízza csupán az anyatermészetre meg a szeszélyes szőlőnövényre a…..