Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jenő a jövő

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az M4-en futott Ulti magazinnak első ránézésre egy vidéki tévéadóhoz beadott közepes vizsgafilm érzete van, de a helyzet nem ennyire rossz azért. De van értelme ultit adni a tévében a póker korában?..
Jenő a jövő 2018.01.16 08:47:25
Senki sem születik úgy, hogy azonnal tud ultizni. Én rengeteget ültem Nagyapámék kártyaasztala mellett, csöndben és figyelve. Aztán eljött az idő, hogy én is beszállhattam játszani. Később már a magyar óra helyett is ultiztunk cimboráimmal. Való igaz, hogy úgy ülni a képernyő előtt, hogy nem ismered a játékszabályokat (és nem is akarod megismerni, megérteni), nagyon unalmas, ahogy kezdetben nekem is az volt kibicelni. Az ulti nem egy hangos, kiabálós, csapkodós játék. Legalább is sem Nagyapámék, sem mi nem csapkodtunk, kiabáltunk egy-egy elbukott terített betli miatt, hanem levontuk gyorsan a következtetéseket (ki, mit és hol rontott el, már ha elrontott egyáltalán valamit), aztán már pörgött is a következő parti.
Kezd el nézni a többi még fellelhető adást, olvass utána és meglátod, hogy mi a játékban az érdekesség. Nekem speciel nagy élmény volt, amikor kibicként megfejtettem, hogy az Öregem miért játszott úgy, ahogy.
Én futottam bele az adásba, és néztem is. Számomra nagyon tanulságos volt nézni a partikat, mert már rég nem játszottam (nincs kivel, és a gyerekeim még nem elég érettek, hogy játszunk). Az is igaz, hogy nem ebből az adásból fogsz megtanulni játszani, ahhoz rá kell dobni még pár órát az életedből, hogy utána járj a szabályoknak. Mit ahogy gondolom pókerezni sem abból tanultál meg, hogy csak nézted Gyuri bácsi közvetítéseit.
  Az Univerzum kialakulásáról és fejlődéséről az ősrobbanás elmélete sok érdekes tényt tárt fel, de legalább annyi a kérdőjel is az elmélettel kapcsolatban. A korábbi bejegyzésben (Az Univerzum korszakváltásai) az elmélet legfontosabb eredményeit foglaltam össze, most viszont egy alternatív…..
#487 Azt már sokan, sokszor megénekelték, hogy Mózes milyen ügyes salesman volt, amikor követőinek - akikkel már 40 éve zarándokolt - eladta a jórészt kő- és homoksivatagos Kánaánt „tejjel-mézzel folyó” országnak. Kánaán, a későbbi Júdea és a még későbbi Izrael…..
Ma azzal az elképesztő dilemmával kellett megbirkóznom, hogy leülök és megnézem ezt, vagy lesétálok a pláza elé a húgommal és meghallgatom „élőben” Korda Györgyöt meg Balázs Klárit. Szerintem helyesen döntöttem…  Ötvös Csöpit (Bujtor István) feljebbvalói a törvényen kívüli módszerei miatt…..
comment:com Volt egy szép esténk 2014.11.29 12:51:34
Persze, egy tehetségkutatóban az a szabály, hogy az eredményhirdetés előtt a zsűrinek párás tekintettel kell néznie a versenyzőkre, és hosszan taglalni, hogy milyen jó volt minden előadás, és milyen nehéz dolguk volt a döntés során. A felnőttek produkciói után viszont…..
Jenő a jövő 2014.11.29 20:51:37
@znori: Gondolom, azért volt az apukájával látható, mert neki ő a felkészítő tanára? :)

Kamarazenekar használata:
Tudtommal nem volt kötelező a zenekar használata. Természetesen egyszerűbb önállóan zenélni. De gondolom, a zsűri azt is figyelembe veszi/vette, hogy az adott előadásban volt-e zenekari kíséret. Mint ahogy a továbbjutottak többsége azért használta a kamarazenekart. A zongoristák védelmében annyit hozzátennék, hogy kíséret ide vagy oda nagyon jól játszottak és ebben azt hiszem mindenki egyetért. :)
A közös képviselő felszólítás nélkül lezárta a fűtést, mert a kocsi beálló után nem fizette a lakó a közös költséget, miközben a közüzemi díjakat rendezte mindig. Joga van erre egy társasházi határozat alapján, vagy birtokháborításnak minősül?       A…..
Jenő a jövő 2014.03.08 08:46:47
Sziasztok!

Ketté választanám a dolgot.
1. közösköltség.
A közözsköltséget a közgyűlés állapítja meg! Hogy a közösköltségnek milyen költségelemei vannak (takarítás, szemétszállítás, kertészkedés, világítás stb) azt részben a Társasházi törvény, részben a Szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) határozza meg. Ha a közgyűlés azt határozza meg, hogy négyzetméterenként 10 Ft a közösköltség, azt be kell fizetni függetlenül annak beltartalmától. Nem tehetem meg azt, hogy mint földszinti lakos nem fizetek lift javítást, mert én úgy sem használom, hacsak - hangsúlyozom - a közgyűlés máshogy nem határozott. Tehát ez nem jó megoldás, hogy nem fizetem ki a közösköltség egy részét, arra hivatkozva, hogy úgy gondolom, hogy az nem jogos. Ha vitatom a jogosságát, akkor arra ott van a közgyűlés. Ha nem a Cikkíró az egyedüli, aki ilyen gondokkal küzd (nem tudja használni a "saját" területét), akkor együtt napirendre vehetik a problémát, és ha a közgyűlés elfogadja a határozatot utasíthatják a közösképviselőt, hogy intézkedjen megfelelően (sorompó létesítése, vagy a közösköltség tartalmának változtatása, stb).
Szolgáltatásból való kizárás. Nem tudom pontosan, de emékeim szerint csak a közműszolgáltatóknak van kizárási moratóriuma. A Cikkíró esete más, mert nem a közműszolgáltató zárta ki (Távhő, Elmű), hanem a (gondolom közgyűlési felhatalmazással rendelkező) közös képviselő. Meg kéne nézni, hogy az SZMSZ mit ír elő közösköltség elmaradás esetére (akár zálogjogot is bejegyeztethetnek a tulajdonomra). Természetesen ilyen felhatalmazás hiányában nem volt joga lezárni a csapokat.
2. Számla vs szerződés
Régen még lényeges volt a számlán szereplő szöveg. Természetesen most is igaz ez. de most már elsősorban a tartalmat vizsgálják. Így ha a szerződésben (márpedig ingatlan adásvétel esetén kötelező az irásbeliség) használati jog megvásárlásről van szó, akkor hiába van a számlán ingatlan vétel. Ettől még persze lehetett volna ezt szóvátenni az adásvételnél (tudom utólag okos az ember).
Jenő a jövő 2014.03.08 18:54:32
@Szzzz:

Természetesen igazad van, hogy akármit, akárhogy, akárki nem tehet meg.
A Társasházi törvény (2003. évi CXXXIII tv) szabályoz egy csomó dolgot, de egy csomó dolgot a társasház közgyűlésére bíz, mondván, hogy "nagyfiúk" módjára döntsék el a lakók mit akarnak. Különböző dolgokra külön szavazati hányadot ír elő: egyszerű többség, minősített többség, 2/3, 4/5, 100% stb. Tehát, ha a közgyűlés elfogadja (el tudja fogadni, mert megvan hozzá a megfelelő aránya!), hogy a felsőbb szinten lakók nem fizetnek közösköltséget, és ezt a költséget az alsóbb lakók állják, akkor nagyon nincs mit csinálni. Ez persze nagyon sarkított példa, de elvben lehetséges. (Sajnos saját bőrömön tapasztaltam meg az általad említett hasonló esetet: Az építtető az eladatlan lakások után nem fizet közösköltséget. Az ingatlan piac bedőlésekor a 26 lakásból csak 6-7-nek volt külön tulajdonosa, így ez a 6-7 tulajdonos állta a közösköltséget, például a nem olcsó lift karbantartást, amibe az építtető egy figyinget nem adott bele. Ezt két okból tehette meg, egyik az, hogy az adásvételi szerződésben benne volt ez a kitétel, valamint a közgyűlésen masszív többsége volt.)
Sajnos sötétben vagdalkozunk abból a szempontból, hogy nem ismerjük sem a társasház alapító okiratát, sem az SZMSZ-t. És nyilván a Cikkíró sem ért hozzá, számára nincs jelentősége, hogy használati jogot, haszonélvezeti jogot szerzett (nem bántom őt emiatt). De igen is saját magad miatt utána kell nézni, nézetni (akár ügyvéddel is), olyan dolgoknak, amik az ilyen eseteket szüli. Nem utólag, hanem mielőtt még idáig eljutunk.
Türelem... Mindjárt írok a játékról, de előtte várj egy picit. Mééég, mééég egy picit. Na most már mindjárt elkezdem, mindjártmár. Ne sürgess, leírom! Eskü. Csak még egy hangyányi türelmedet kérném. Nna most!Gyuri küldte be a Candy Box nevű csodát. Egy ASCII…..
Az Electic Box első részénél még azon siránkoztunk, hogy milyen rövid és egyszerű (bár nagyszerű). A második rész már negyven pályából áll, és szinte minden pályán kapunk valamilyen új elemet, amivel trükkösebben oldható meg az áram átvitele a megfelelő helyre. Én a…..
Újpest felújított főterének kétségkívül legszebb épületét Böhm Henrik és Hegedüs Ármin műépítésznek köszönhetjük. A leginkább eklektikus, de néhány koraszecessziós jegyeket magán viselő Városháza 1900-ban készült el. A maga korában az egyik legmodernebb hivatalnak…..