Regisztráció Blogot indítok
Adatok
b@rlang

0 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Három választás éve 2014: az április eleji parlamenti után május végén az Európai Parlament 21 magyar képviselőjét, októberben pedig közel 3200 magyar település helyi vezetőit választja meg az ország. Ezeknek a voksolásoknak a politikai súlya, jelentősége természetesen…..
A horvát business.hr gazdasági portál átvette a Glassdor összállítását a legfurcsább állásinterjú kérdésekről. Tízezren küldték el a nekik feltett különös kérdéseket és ezekből állították össze a toplistát. Annak ellenére, hogy a kérdések nagy része bármennyire is…..
b@rlang 2014.01.13 22:46:43
@worxland: tőlem mondjuk nem HR-es kérdezett ilyet, s szerintem tőlük ez nem is tipikus. Ők inkább csak azt szűrik ki, hogy tényleg érdekel-e az állás, illetve ha túl sok jelentkező van, akkor kvázi véletlen módon (de azért valamennyire tudományos vagy annak tűnő módon) szűkítik a kört, hogy a hiring managernek már ne kelljen több tucat jelöltet interjúztatni.

(De mondjuk ha szakmailag nem is tartod sokra a Hr-est, azért leköpni nem kell.)
A mai poszt kifejezetten hasznos lesz azoknak, akik ápolóként szeretnének munkát vállalni Svájcban, de szerintem másoknak sem lesz érdektelen. Kétségtelen ugyan, hogy egy nagyon keresett szakmáról van szó, de az elintézendők listája és a tény, hogy azért nem kevés pénzt rá…..
b@rlang 2013.07.01 07:54:55
@NIKI LAURA: AUT kis túlzással kb ugyanaz, mint Svájc, gondolom AUS-t akartál mondani, na ott tényleg könnyű beilleszkedni.

Amúgy én asszem értem, hogy mit akarsz mondani, de szerintem azért nem ilyen rossz a helyzet már most sem. Lehet, hogy a legjobb barátaid többsége nem őslakos lesz, de Svájcban nagyon sok helyen már 20% feletti a bevándorlók aránya, a gyerekek között pedig könnyen többségben is vannak (találd ki, hogy miért).

Szóval könnyelműség itt 2-3 generációs jóslatokat lobogtatni..
Határátkelő Hakuna matata 2013.05.24 06:52:00
Ma egy, a megszokottól eltérő Határátkelő készült számotokra, ugyanis abban a szerencsében volt részem, hogy találkoztam az ideiglenesen hazánkban állomásozó Tyimpikével és Andrissal, akik Kenya Estet tartottak, képekkel, történetekkel mutatták be afrikai életüket, amiről…..
Bevallom, örömmel olvastam a mai történetet, mert kicsit más szemszögből mutatja be Magyarországot – kicsit talán másképp láttatva a mindennapokat. Írója, Móni, angol férjével 36 év után költözött vissza Magyarországra, és bár akad, ami nem tetszik neki, most mégis…..
b@rlang 2013.05.13 07:59:01
Szep, tetszett az iras. Persze az anyagiaktol nehez elvonatkoztatni, pl itt is ez a fo indok:
diepresse.com/home/panorama/oesterreich/1382748/Altenpflege_Opa-wohnt-jetzt-in-Ungarn

Kerdesek:
1) 68-ban vajon hanyan, hogyan tudtak meg nyelvtanulasi cellal kiroppenni Angliaba? Biztos sokan szivesen mentek volna.
2) ozvegy anyukaval nem lehetett megtenni, hogy kint marad, de 2 ev utan megis? Akkor konnyebb volt? Hazajarni egyszeru volt, surun jottek? 80-ig is?

Gratulalok es boldog nyugdijas eveket!
Aki intézett már hivatalos ügyet Magyarországon (azaz szinte mindenki), alighanem megtapasztalta, hogy a magyar bürokrácia sok szempontból a párját ritkítja Európában. Mégis, Márti története annyi abszurd elemet hordoz magában, hogy muszáj vagyok közölni. Kíváncsi vagyok a…..
Külföldi munkavállalásnál a nyelv kulcskérdés. Ezzel persze semmilyen nagy igazságot nem fogalmaztam meg, ugyanakkor nem árt sokszor felhívni a figyelmet, hiszen ha nem beszéljük az adott ország nyelvét, azzal komoly gondokat zúdíthatunk a nyakunkba és alaposan megnehezíthetjük a…..
b@rlang 2013.04.21 09:11:53
Én az angol és a francia után könyvből tanultam meg németül. Az egyik (kedvenc) gimnáziumi franciatanárom (aki mellesleg szintén orosztanár is volt) mesélte, hogy egy másik orosztanár tanult meg így oroszul: a nyelvtant bevágta, aztán elolvasta az Anna Kareninát. Elég brutálisan hangzik, gondoltam én megpróbálom a némettel.

Volt egy ilyen "teach yourself" stílusú német nyelvtankönyv (magyarul), amit a fasiszta korszakban adtak ki először, s aztán a rendszerváltás után módosítás nélkül újra (a példamondatokban bennemaradt pl a Mussolini tér, ami ma Oktogon, ismeri valaki ezt a könyvet?).

Mikor ezzel megvoltam, elkezdtem németül olvasni, szótárral. A könyvek első oldala kb 1 óráig tartott a sok szótárazás miatt, de aztán egyre gyorsult. Így tanultam meg a nyelvtan alkalmazását, plusz egy alapvető szókincset. Olvastam mindent, ami a kezem közé került, főleg a napi ingázás során a vonaton, krimiket, Kafkát, de még a Száz év magány német fordítását is. Kb 2-3000 oldalt olvastam el így olyan 3-4 év alatt. Persze az első évben csak 3-400-at, olyan lassan haladtam, de aztán gyorsult.

Mikor úgy éreztem, hogy már tudok kicsit, elmentem egy nyelviskola tanfolyamára, hogy beszédet is tanuljak, de ez nem nagyon jött be, kb 10-en voltunk a csoportban és nem fókuszált eléggé a beszédre, úgyhogy maradtam az olvasásnál.

Mikor Bécsben állásinterjúztam, ezzel a tudással fel tudtam készülni a szituációkra, és egész jól ment is, de amikor végül felvettek és kiköltöztem, rájöttem, hogy beszélni azért nem tudok. Újságot meg emaileket meg bármit szépen elolvastam, de a beszédet nem nagyon értettem és nem is tudtam kifejezni magam. S ez csak kis részben a dialektusok miatt (bár ugye itt abból is van mindenféle, hogyismondjam, ettől nem lesz könnyebb)

Sokat segített egy tanfolyam, amire a cég íratott be, heti egyszer 90 perc, de ez gyakorlatilag csak beszéd, anyanyelvi osztrák és német tanárokkal. 6-an voltunk eredetileg, de párat kirúgtak (ez 2008 végén-2009 elején volt, Lehmann csőd után), s a többiek sem voltak olyan lelkesek, úgyhogy kb 3 hónapig csak én jártam egyedül, s egész jól megtanultam. Ma már munkához is ugyanúgy használom, mint az angolt: emailek, tárgyalások, konferenciahívások.

Ami még fontos volt, hogy kényszerítettem magam, hogy németül beszéljek mindenkivel, akivel lehet, mégha kellemetlen is és csak akkor váltsunk angolra, ha muszáj. Így viszont az első kb 6 hónap elég keserves volt, utána viszont egy érezhető Durchbruch jött. Enélkül biztos, hogy nem tanultam volna meg, mert a munkahelyen angollal simán elvannak az emberek. A cégeknél, ahol dolgoztam sok olyat láttam, aki 3-5-8 éve kint él, s németül alig makog, mert csak az angolt használja, munkához is, étteremben is, mindenhol.

Még annyit, hogy az angolt nem lehet elfelejteni, mert úgyis használom (nemzetközi banki területen dolgozom), de a francia nagyon megkopott. Megértek még mindent, de a szavak nem jutnak eszembe. Időnként elolvasok egy könyvet franciául, hogy azért teljesen ne felejstem el.

Bocs a hosszú kommentért, érdekes téma, na :-)
Időről időre érkeznek olyan levelek, történetek, amelyek kissé árnyalják a külföldi életről szóló képet. Zsófi mai írása is ilyen, ő Németországban találkozott olyan megalázó jelenségekkel, amilyenekkel szerinte Magyarországon egy külföldi nem szembesül. „Több…..
Múlt héten Kenyából Tyimpike és Andris fogadta az érdeklődőket a Határátkelő Fogadójában, úgyhogy most ennek a beszélgetésnek olvashatjátok egy szerkesztett változatát, segítségül annak, aki esetleg lemaradt volna róla, vagy nem szeretné visszakeresni a Facebook-on. Miért…..
b@rlang 2013.04.10 08:00:20
@Link elek: En ennel kicsit melyebb szempontokra gondoltam. Nyilvan vilagra lehet hozni egy gyermeket (bar a Tanzanias nemetnek inkabb hazarepult az anyukaja Nemeto-ba szulni). Nyilvanvannemzetkozi suli is, bebitapszer, korhaz (ami mondjuk fel napa alatt erheto el) meg minden, de tenyleg ezt akarod-e? Nem mondok ellenerveket, ez egy mas elet, en nem szeretnem, de biztos van, aki igen.

Amugy gratulalok a posztolonak, szep eletuk van!
Nagy fába vágtam a fejszémet, amikor egy, a Facebookon kapott hírt olvasva úgy döntöttem, utánajárok annak, vajon miként változott meg márciustól az ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése. Jelentem az interjú elkészült a megfelelő hivatallal, a történetnek nem kevés…..
b@rlang 2013.03.28 09:24:43
@rumitom: Na igen, az EU-ban az a trükk, hogy elvileg nem lehet egyszerre ket EU-s orszagban allando lakhelyed. Ez megint olyan, amit nem tudnak (egyelöre) ellenörizni.

Tax treaty az EU-ban az összes orszag között van, de a fejlett orszagoknak par kivetellel van egymassal. Mo-nak is van pl van Azerbajdzsantol kezdve Mongolian es a del-kelet-azsiai orszagokon at (mondjuk Kambodzsa, Laos es Brunei kivetelevel) Ausztraliaig, söt nehany afrikai es del-amerikai orszagig minden fontosabb celponttal kettös adozast kizaro egyezmenye.

Ez azonban nem segit, ha foreign resident kategoriaba esel, akkor eleve a magas kulccsal kell adozni, full stop.

A csalasos megjegyzesedet nem ertem, sorry. Ha csalni akarsz, nyissal ceget Delaware-ben onnan szamlazz es belizi bankszamlara utaltasd a penzt. Kis logisztika kell, hogy elö is vedd (nincs tapasztalatom benne), de akkor aztan egy filler adot nem fizetsz sehol, es a delaware-i (USA!) cegedet legalisan fenntartod kb 1-200 dollarbol evente... (most kell nevetni! :-))
b@rlang 2013.03.28 09:28:08
@Jaffar: Ha nem akarod a TB-t fizetni (az a kb 6000 HUF), akkor jelentkezz ki a lakcimedröl. Ha leeled az eletedet Albaniaban, akkor mi a bubanatnak van magyar cimed? Nem kell keresni a bajt :-)
b@rlang 2013.03.28 11:05:58
@Len.Mag: Nekem viszonylag tiszta volt:

1) Ausztraliaban foreign resident maradtam, mert ket adoeven ativelt az ottani 8 honapos palyafutasom. Itt több adot fizettem kb 6000 AUD-vel, de nem csesztettek az egyeb jövedelmekkel. Tax return-t beadtam, tax file closed.
2) Mo-n bevallottam minden jövedelmemet, amit mindenkinek ajanlok, mert a tax treaty es az egykulcsos ado miatt igy sem kell több adot fizetni, mint ha az ember nem vallja be (ez persze csak nemreg ota van igy, s ki tudja meddig...)
3) Ausztriaban meg, na ezt hagyjuk, nekem mindenesetre ott is allando lakcimem van, de ott is csak kvazi foreign residentkent adoztam, pedig ott nincs ilyen. Visszaigenyeltem, megkaptam, de nem jelentkeztem ki az ottani cimemröl, ezert elvileg megbüntethetnek. De nem az adocsalas miatt, csak amiatt, hogy elmulasztottam a bejelentest, mert igazolni tudom, hogy az egesz evben 30 napnal többet nem voltam "otthon". Szoval nagyon nem felek, de pici vaj van a fejemen.

Amugy nincs tökeletes megoldas, eddig ellenzörzest nem kaptam, szoval szivni barmikor lehet, de legalabb van egy hely, ahol teljesen tiszta vagyok.
Néha az az érzésem, mintha kicsit háttérbe szorulna a határátkelésnek az a lelki folyamata, ami független pénztől, áraktól és bérektől, egyszóval az anyagiaktól, mert az új élet kezdetének nehézségeiről is szól. Miként Zsolt mai írása. FOGADÓ A HATÁRON!!! Ma…..
Egy friss kimutatás szerint januárban közel 54 ezer magyar dolgozott Ausztriában, ami abszolút rekord, soha még ilyen sok magyar nem dolgozott nyugati szomszédunknál. Jöjjön néhány hasznos tanács és link az ausztriai munkavállalást fontolgatóknak! Egyetlen hónap alatt 1602 új…..
b@rlang 2013.02.20 22:02:50
@tiltott rengeteg: Hat igen, miert lenne szerb vagy bosnyak (v egyeb) bebicsosz/bejarono/bicikliszerelo/miegymas, ha egyszer van egy csomo magyar, az osztraknal ez is sokkal olcsobb, jobban megertem, amit mond, s valami azert ott belul megiscsak osszekot.
b@rlang 2013.02.21 17:56:52
@DieNanny: Hat igen, a Monarchiara meg Ferenc Joskara az osztrakok is legalabb akkora nosztalgiaval emlekeznek, mint mi magyarok. De azert ebben a kapcsolatban nekik mi magyarok inkabb "unokaocsik" voltunk, legalabbis ok szeretnek ilyen arnyalatban emlekezni.

A csehek, szlovakok meg persze alattvalok voltak, tehat ebben a viszonyban igaza van a cikknek, amit olvastal.

Ugyanakkor eddig minden munkahelyemen itt (Becsben) leginkabb a nem osztrakok baratkozosak, az osztrakokinkabbegymassal cimbiznek. Olyan is volt, aki folyoson cimbizgetett velem, amig azt hitte angol vagyok (ket angollal ultem egy szobaban), de amint megtudta, hogy magyar vagyok es nemetul is tudok, nem szolt tobbet, s igyekezett keresztulnezni rajtam. Olyan is van, aki a ceges folyoson se koszon vissza. Vannak itt nemetek, hollandok, angolok, amerikaiak, es persze csomo kozep/delkelet/kelet-europai, ezekkel ilyet sosem tapasztaltam. (persze az osztrakok kozt is van sok normalis, de aranyaiban rengeteg ilyen xenofob is)
Egyiptomról mostanában inkább csak a forradalom évfordulója kapcsán kitört összecsapások nyomán hallunk a hírekben, pedig az ország tovább éli (igaz, kissé feszültebb) hétköznapjait. Például az emberek közlekednek, tömegesen – erről küldött posztot Tímea, amit most nagy…..
Kanadáról sok ok miatt idealizált kép él bennünk itt, Európában. A nyugalom, a társadalmi béke országának tűnik, de a leegyszerűsített kép ebben az esetben sem igaz. Hogy mi igaz és mi nem, az azonnal kiderül. „Kanadában tényleg olyan érzés, mintha kicsit otthon lennél. A…..
Mire a végére értem, rájöttem, hogy Gábor mai posztja voltaképp egy szerelmi vallomás Párizs (még csak nem is Franciaország) felé. A baguette-ről, a fennhéjázó nőkről, a gasztronómiáról és még sok minden másról. Jó olvasást nektek is! „Kicsit rendhagyó poszt lesz.…..
b@rlang 2012.12.09 13:24:36
@mojoking77: engem az is erdekelne, hogy milyen munkat vegzel, ami ennyi helyre eljuttatott?

Adozassal nincsenek gondjaid? (nekem ez a legnagyobb bajom meg az eu-n belul is - sot, foleg ott)
Tegnap a német vendéglátóipart néztük meg egy kicsit közelebbről, ma a spektrum másik vége kerül terítékre. Mai szerzőnk, Er ugyanis egy angliai egyetemen végzi a PhD-jét, onnan küldte el beszámolóját. „Valamikor összevitatkoztam az osztályfőnökömmel a kis falusi…..
Valamelyik nap egy kommentben azt írta valaki, hogy a blogon állandóan csak mérnökök és irodai munkát végzők írnak. Bár ez szerintem eddig sem volt igaz, a mai posztot akkor kifejezetten azoknak ajánlom, akik szívesen elhelyezkednének a németországi vendéglátóiparban. Mai…..
Mai történetünk Texasból érkezett, és sok sztereotípiára ad választ. Kiderül például, hogy tényleg elhízottak és buták-e az amerikaiak, tényleg csak azok járnak-e gyalog, akik sportolnak, milyen egy jó színvonalú lakópark és még sok minden más. De a lényeg, amit Texasi…..
A fideszes Mikola István nyelve a teljes magyar szókészletből pont egy olyanba botlott bele, amely letörölhetetlenül magán viseli egy szocialista nyelv nyomát. A lottóötöshöz csak kicsivel kellett volna több. Mikola a százezernyi más kombináció helyett éppen az ÚTELÁGAZÁS-sal…..