Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nóri és Csavargó

32 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hétköznapi latin IV.Szórakozottan néztem az egyik receptet, amint eljöttünk a gyerekorvostól, s mit látok? Egy tisztességes latin mondatot! "Divide in dos(es) aequales", üzente az orvos a gyógyszerésznek, azaz "oszd egyenlő adagokra!". Nolám, ezek latinul…..
Nóri és Csavargó 2010.11.28 22:42:29
@bAndie91: Jól mondod. Pl. "Az orvos kezéhez" jelzés is "Ad manum/manus medici".
Nóri és Csavargó 2010.11.29 00:00:39
@G.d.Magister: Igen, könnyen lehet, hogy az a recept az orvos saját találmánya (esetleg örökölt). Úgy tapasztaltam, főleg a gyermekorvosok szeretik a jól bevált régi készítményeket. Meg aztán a legtöbben azzal dolgoznak, amit az egyetemen tanultak. A fiatalok Robitussint rendelnek, az idősebbek Mixtura pectoralist. Hogy szerettem, amikor gyerekkoromban ezt írták!! :))
Egyébként a receptírást a mai napig tanítják az egyetemeken, számok ragozásával, utasításokkal együtt (néhol külön jegyzetből), csak ma már alig használunk mást, mint hogy "scat. orig. No I".
Messze kimerítő gyógyszerészi rövidítés-lista: www.pharmageddonherbal.com/pharmaceutical_latin_abbreviations.htm
Nos, a múlt hét a vegetarianizmus hete volt szerte a világban, így ennek örömére a "közeli" hetednapi adventista gyülekezet (az összefüggéshez nem vagyok elég tájékozott) vegetáriánus szakácsbemutatót szervezett. Mivel már régen mozdultunk ki valami programra…..
Nóri és Csavargó 2010.11.06 06:17:37
@Palko de ha ez sem jo akkor alexjmurphy lesz ez is: No mi az, a virslit már kizabáltátok a bécsi hipermarketek készleteiből?
No, hát ahogy mondottam volt, Bellingen gyönyörű. Ezért is történt, hogy másnap nem álltunk odébb, hanem bevettük magunkat a városba. A svájci pékségben vásárolt reggeli elfogyasztása közben (a képen az a fura pöttyös az maracujás süti) néztük, ahogy a helyi tanerő a…..
Nóri és Csavargó 2010.11.06 02:04:22
@aa.: na igen, fejenként :))
Ugyan még adós vagyok a hétfői kirándulás posztjával, de itt a jó alkalom, hogy utolérjem magam. Ezért ugyan nem túl hosszan, de tájékoztatlak benneteket arról, hogy mióta hétfő délután úgy nekikeseredett, hogy Sydneyig zavart minket, azóta sem átall esni és zuhogni és…..
Vasárnap reggel gyorsan írtunk egy posztot a sátorból, hogy nyaralunk és nincs internet (ez utóbbi ugyan paradoxon, de kit zavar). Aztán gyorsan ledzsaltunk a tengerpartra reggelizni, bár a szél majdnem elfújta a konzerveket. Megnéztük a vasárnapi piacot, ahol tojást, zöldséget,…..
 Elmentünk nyaralni. Nincs net, nincs térerő csak nyugalom és gyönyörű tájak...            Amíg vissza nem jövünk és el nem kezdünk blogot írni: pár kép                          …..
Mivel az eső előző nap jelentősen behatárolta lehetőségeinket, ezért ma újra Dorrigónak vettük az irányt. Először is találnunk kellett az erdő közepén egy konnektort, mert csak útközben vettük észre, hogy a fényképezőgépünk memóriája megtelt. Hát nem kellett sokáig…..
Miután nappali fényben is megnéztük Harringtont, és rácsodálkoztunk, hogy milyen rendben vannak tartva az utcai WC-k, játszóterek, barbecue-helyek, továbbmentünk Crowdy Headig. Itt megnéztük a világítótornyot és gyönyörködtünk a kilátásban. A mólón nyugodtan pecázó…..
Naakkorszépensorban igyekszem összeszedni, mi is fér bele 6 napba.Szerda. Ha a szerda, akkor utazáááááás!!! Útra kelünk, megyünk az őszbe. Nyugodt reggeli a balinéz harcos(?) mellett a decken, mandulás croissant és jázmintea. Majd a város közepén életünkben először autót…..
Mivel ideát ezen a hétvégén állítják át az órákat nyári :) időszámításra, ezért számoljatok vele, hogy ezentúl nem +8, hanem +9 órával járunk előttetek!(Egészen október 31-ig, amikor is ti otthon átálltok téli időszámításra, és akkor már +10 óra lesz az eltérés.…..
"Vegyünk egy avokádót és trutyizzuk össze némi fokhagymával, citromlével, sóval, borssal, pont." (kedvenc gasztro-íróink receptje)Egy avokádó kb. 2 főre elég, úgyhogy ha a családnak készül, akkor érdemes rögtön kettő-háromból készíteni (kivéve tesztüzemmódban,…..
Találtam munkát. Van itt oz-ban egy weblap, ahol az ember meghirdethet állásokat, de akár egy-két napos alkalmi munkát is. Találtam egy pasit, aki egy napra landscaper (~kertépítő) mellé keresett segédmunkást másnapra. Mivel a hirdetés feladása után 23 perccel jelentkeztem, én…..
Hála Istennek hétfőn még szép idő volt, ezért tudtunk sétálni a városban, de kedden nekikeseredett és csak esett, esett, esett, mint otthon. Szerda délután biztatóbb volt az ég, úgyhogy elindultunk megkeresni egy ládát, mert Bálint szerint itt volt nem messze. Két óráig…..
Így telnek napjaink ... újra itt 2010.09.12 08:33:00
Nehézségeink vannak a szerkesztővel és az internettel (bár ez még nem mentség a tíznapos némaságra), de most újra nekiesünk a blognak. Az elérhető képekre most csak ömlesztve utalok, majd később kigondolunk valamit. Lehet, hogy elköltözünk .....
Nóri és Csavargó 2010.10.19 08:37:51
@aa.: szerinted? :)
Nóri és Csavargó 2010.10.19 08:39:49
@Pisti apu: Köszönjük! Több is van, nem töltöm fel mindet a netre, de majd otthon kiírjuk nektek az egészet egy lemezre, mint a nászutunkat is.
Pénteken Mártinak gyakorta szabadnapja van, és ma úgy gondolta, mi vagyunk a legjobb dolog, amit csinálhat pihenés helyett. Így tehát ma a designer útmutatásával jártuk végig Sydney legszebb részeit (többek közt Watson's Bayt és Camp Cove-ot), valamint építészeti…..
Nóri és Csavargó 2010.10.19 08:35:28
A ház, ahol élünk, egy 3 szintes kertesház a Cukorsüveg utcában (Sugarloaf Crescent), telis-tele ablakokkal, fénnyel, madárzsivajjal. Az élet nagy része a bejárati szinten lévő ebédlő-konyhában zajlik, esténként az alsóbb szinten lévő nappali-TV-szobában nézzük a falusi angol…..
Ma reggel Mártiék szépet akartak mutatni nekünk, és elvittek piknikezni. Nem, nem ki a városból, hanem be a közepébe. A tengerparton üldögéltünk, gyönyörködtünk a jó időben és Sydney két emblematikus építményében, az Operaházban és a Harbour Bridge-ben…..
Nóri és Csavargó 2010.10.19 08:03:10
@Pisti apu: Nagyon szívesen vinnék neked vacsorára, csak félek, egyik sem élné túl a két napos utat. (Arról nem is beszélve, hogy a biztonságiak valószínűleg elvennék - aztán jól benyomnák!)
Nóri és Csavargó 2010.10.19 08:09:13
@sakatka: Azóta is jártunk garage sale-en, de a nagy, súlyos vagy törékeny tárgyak eleve kilőve. Alpakka tálcát azóta sem láttam :(
A klímaváltozásban az a jó, hogy mindenütt és mindenhol ugyanaz az idő fogad: esik. Igaz, nem egyfolytában, de nem telik el nap anélkül, hogy egyszer-kétszer neki ne keseredne úgy igazán. Egész otthonos. :)Bálint munkájában  az a jó, hogy órabérben dolgozik és nem…..
Reggelente iszonyú zajosak, és nem mondhatnám, hogy szép hangjuk van. De a kakaduknak szép a tolluk, a kukabarák pedig olyanok, mint egy kócos kisgyerek. KÉPEK ..
Nóri és Csavargó 2010.10.07 09:43:24
Ma a napot a Cityben, a szoros értelemben vett Sydneyben töltöttük. (A nagy-nagy város - Budapesthez hasonlóan - városrészekből áll, ellenben itt Sydney nem kebelezte be ezeket, hanem "megmaradt" a mostani belvárosnak. A címekben továbbra is élnek a városrészek, mintha az…..
A passzív házaktól egy régi, bizonnyal rosszul szigetelt és angolosan fényszegény házba mentünk, Eryldane-be. Itt egy olyan ruhabemutatót néztünk végig, amelynek darabjait a 20-astól a 70-es évekig válogatták. A hangulatot egy igen tehetséges suhanc alapozta meg - és tartotta fenn…..
Ideát minden évben van egy nap, amikor lelkes zöldlelkű emberek betolulhatnak egyéb lelkes zöldlelkű emberek otthonaiba, és megcsodálhatják a környezettudatosság jegyében megépített házaikat, fűtési rendszereiket, hulladékhasznosításukat, esővízgyűjtőiket. A rendezvény…..
Hála Istennek Sydneyben általában nyugodtabbak az emberek, köztük az autósok is. Bár könnyen lehet, hogy hasznát vennénk az L (=learner, tanuló) matrica mellett egy E (=vigyázz, európai!) matricának is. Szerencsére sok a körforgalom, ami jelentősen leegyszerűsíti a forgalmi…..
Így telnek napjaink ... Newcastle 2010.09.09 21:46:00
Csütörtökön Lacit a munkája Newcastle-be szólította, és mi kihasználva az alkalmat az utazásra elkísértük őt. Reggelire juharszirupos palacsintát ettünk a McDonald'sban, ebédre pedig sate ayamot (kb. földimogyoró-szósszal tálalt csirkefalatokat) egy balinéz vendéglőben.…..
Az utcánk végében kezdődik a Sydneyben található számtalan "turista"ösvény egyike, amelyek nemzeti parkokon és természetvédelmi területeken vezetnek át, végig a vízpart mellett, illetve keresztül-kasul az erdőn. A második napon itt indultunk el, és én igyekeztem…..